Журавлина – це прекрасна і дуже корисна ягода, з якої можна придумати велику кількість цікавих і барвистих страв, а також зробити з неї заготовки на зиму. Пропонуємо вам 9 простих способів збереження цієї ягоди на зиму. Журавлина, протерта з цукром на зиму без варіння
Журавлина перемелюється з цукровим піском в блендері в співвідношенні 1: 1, після чого розкладається по банках, присипається зверху цукром, закривається кришками і відправляється на зберігання в холодильник. Виходить прекрасна заготівля для морсу.
Просте варення з журавлини на зиму
Промита журавлина засипається цукром і залишається на пару годин, поки ягода не пустить сік. Потім все відправляється на вогонь, доводиться до кипіння і вариться 40 хвилин. Після повного охолодження варення розкладається по банках і закочується.
Час готування: 1 день.
Час приготування: 25 хв.
Порції – 20.
Інгредієнти:
- Журавлина – 1200 гр.
- Цукор-пісок – 900 гр.
Процес приготування:
- Для початку перебираємо журавлину, прибираємо лопнули і гнилі ягоди. Далі добре промиваємо її під проточною водою, після чого відкидаємо на друшляк і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина.
- Тепер беремо відповідну каструлю з товстим дном, відправляємо туди ягоди і засипаємо їх цукровим піском.
- Даємо постояти, таким чином, журавлині з цукром при кімнатній температурі від двох годин до доби , поки ягоди не дадуть достатню кількість соку, в якому і буде варитися варення.
- Через необхідний час ставимо каструлю з ягодами на вогонь і доводимо до кипіння. На цьому етапі, при бажанні, можна додати в варення різні прянощі. Наприклад, корицю або гвоздику. Так воно вийде більш ароматним з приємним післясмаком.
- Тепер зменшуємо вогонь і варимо протягом 40 хвилин. У процесі варіння не забуваємо знімати піну, яка буде утворюватися на поверхні. Потім вимикаємо нагрів і даємо варення повністю охолонути. Можна відразу ж розлити його по банкам, але воно буде більш рідким.
- У цей час ретельно промиваємо під гарячою водою банки з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Розкладаємо по ним остигле варення і щільно закриваємо його кришкою. Зберігаємо його при кімнатній температурі в темному, сухому місці. Відкриваємо взимку і подаємо до столу разом з гарячим чаєм або використовуємо як начинку в випічці. Приємного апетиту!
Компот з журавлини на 3 літрову банку на зиму
Журавлина розкладається по банках, засипається цукром і поетапно заливається окропом. Далі все закочується, перевертається вверх дном, закутується в плед і залишається до повного охолодження. Виходить дуже смачний і корисний напій.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 12.
Інгредієнти:
- Журавлина – 300 гр.
- Цукор-пісок – 300 гр.
- Вода питна – 3 л.
- Кислота лимонна – 1/3 ч. л.
Процес приготування:
- Для початку ретельно перебираємо журавлину, видаляємо лопнули ягоди і все сміття. Далі добре промиваємо її під проточною водою, після чого відкидаємо на друшляк і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина.
- Банку, в якій буде зберігатися компот, промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо її будь-яким зручним способом. Також окремо кип’ятимо кришку. На дно сухої банки відправляємо журавлину і засипаємо її цукровим піском. Далі насипаємо лимонну кислоту. При бажанні можна додати зірочку бадьяна, щоб у готового напою була присутня невелика пряність.
- В окремій каструлі кип’ятимо необхідну кількість води і поетапно заливаємо нею ягоди з цукром. Спочатку наливаємо ¼ обсягу і прикриваємо банку кришкою. Через 20 секунд наповнюємо банку наполовину і знову накриваємо кришкою. Втретє заливаємо окріп до плічок. Таким чином, ми захистимо банку від тріщин.
- Тепер закочує компот стерильними кришками, перевертаємо банку догори дном, закутують в плед або рушник і залишаємо до повного охолодження на добу.
- Відправляємо на зберігання в холодильник або льох. Відкриваємо взимку, розливаємо по склянках і подаємо до столу смачний журавлинний напій. Приємного апетиту!
Смачний соус з журавлини на зиму
Журавлина засипається цукром і все відправляється на вогонь. Потім туди заливається апельсиновий сік, і маса доводиться до кипіння. Далі додається кориця, сіль, перець і все нудиться півгодини. Соус розкладається по банках і залишається до повного охолодження.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Журавлина – 250 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сік апельсина свіжовичавлений – 150 мл.
- Кориця – 1 паличка.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
- Журавлину ретельно перебираємо, видаляємо гнилі ягоди зі сміттям і добре промиваємо її під проточною водою. Далі відкидаємо ягоди на друшляк і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина. Далі перекладаємо їх в відповідну каструлю і засипаємо цукровим піском.
- Відправляємо на вогонь і варимо, поки цукор повністю не розчиниться.
- Тепер заливаємо до ягодам апельсиновий сік. Для того щоб соус вийшов максимально наближеним до оригінального рецепту, самостійно вичавлюємо 2-3 апельсина, м’якоть в соку можна залишити. Доводимо все до кипіння, після чого продовжуємо варити на маленькому вогні. Тепер додаємо паличку кориці (замість кориці в паличках, можна додати ½ чайної ложки меленої), сіль, чорний мелений перець за смаком і Томім на повільному вогні 30 хвилин.
- У цей час добре промиваємо під гарячою водою з содою банку, в якій буде зберігатися соус, і стерилізуємо її будь-яким зручним способом. Коли у журавлини лопне шкірка і маса стане м’якою, перекладаємо її в банку і щільно закриваємо кришкою. Ми залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження і відправляємо на зберігання в холодильник або льох.
- Відкриваємо журавлинний соус взимку і подаємо його до столу разом з м’ясними стравами або додаємо в випічку. Він виходить дуже ароматним і насиченим, тому додасть родзинку до будь-якої страви. Приємного апетиту!
Простий і смачний журавлинний джем на зиму
Журавлина пробивається блендером і перекладається в каструлю. До неї додається вода і цукор. Все вариться близько 50 хвилин, охолоджується і розкладається по стерильним банкам. Виходить дуже смачна добавка до чаю і різної випічці.
Час готування: 1 годину.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 15.
Інгредієнти:
- Журавлина – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1.5-1.8 кг.
- Вода питна – 1 ст.
Процес приготування:
- Для початку перебираємо ягоди журавлини, видаляємо гнилі плоди і сміття. Далі ретельно промиваємо її під проточною водою, відкидаємо на друшляк і даємо постояти, поки не стече вся зайва рідина.
- Тепер пробиваємо ягоди занурювальним блендером, поки не вийде однорідна маса.
- Далі перекладаємо журавлинне пюре в каструлю з товстим дном і заливаємо до нього склянку питної води.
- Відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні протягом 15 хвилин.
- Тепер засипаємо цукровий пісок. Контролюємо його кількість в залежності від бажаної солодощі готового джему, так як журавлина сама по собі дуже кисла.
- Все добре перемішуємо і доводимо масу до кипіння. Варимо ще 15 хвилин, періодично знімаючи піну, що утворюється.
- Вимикаємо вогонь і даємо джему повністю охолонути. У цей час добре промиваємо під гарячою водою банки і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Розкладаємо по ним остигнула масу і щільно закриваємо стерильними кришками. Відправляємо на зберігання в льох або холодильник. Відкриваємо взимку і подаємо до чаю, морозиву або млинців. Також джем можна використовувати в приготуванні різної випічки. Приємного апетиту!
Як правильно заморозити журавлину на зиму?
Журавлина ретельно перебирається, промивається в холодній воді, обсушуємо на паперовому рушнику і розкладається по поліетиленовим пакетам або контейнерів. Потім все відправляється в морозильну камеру. Виходить прекрасна заготівля, з якої можна буде готувати морси і компоти.
Час готування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Журавлина – 400 гр.
Процес приготування:
- Для початку ретельно перебираємо ягоди, видаляємо гілочки, листочки і лопнули плоди.
- Далі перекладаємо її в глибоку миску, заливаємо журавлину холодною водою і добре промиваємо її. Потім всю рідину зливаємо.
- Тепер пересипаємо всі ягоди на паперові рушники і даємо так вбратися всій зайвій волозі. Можна також відкинути їх на друшляк і почекати, поки не стече вся рідина. Якщо пропустити цей крок, то журавлина заморозити одним великим шматком, замість окремих ягід.
- Перекладаємо обсушені ягоди в поліетиленовий пакет і туго зав’язуємо його, або пластиковий контейнер, який щільно закриваємо кришкою. Відправляємо ягоди в морозильну камеру. Вони можуть зберігатися там приблизно 1.5-2 року.
- Журавлина заморозити через 1-2 години. Цю прекрасну заготовку можна використовувати в приготуванні морсів, компотів, ягідних супів, соусів, других страв та ін. Приємного апетиту!
Як варити смачний морс з журавлини на зиму?
Журавлина розминається товкачем. Отриманий сік віджимається через марлю, а ягоди відправляються в каструлю. Все заливається водою, доводиться до кипіння і вариться 3-4 хвилини. До процідженого відвару, додається мед, журавлинний сік і морс розливається по стерилізованих банках.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Журавлина – 500 гр.
- Вода питна – 2 л.
- Мед – 2 ст. л.
Процес приготування:
- Для початку перебираємо журавлину. Видаляємо лопнули і зіпсовані ягоди разом з іншим потрапили туди сміттям. Далі перекладаємо її в друшляк і акуратно промиваємо під проточною водою.
- Далі викладаємо журавлину на паперові рушники і залишаємо її, поки ягоди не обсохнуть. Тепер перекладаємо все в підходящу ємність і розминаємо за допомогою маточки. Отриманий в результаті сік віджимаємо через два шари марлі, переливаємо його в скляну тару і відправляємо на якийсь час в холодильник.
- Частину, що залишилася журавлину відправляємо в каструлю і заливаємо її двома літрами питної води. Ставимо все на вогонь, доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні протягом 3-4 хвилин. Отриманий відвар проціджують через марлю і переливаємо в скляну ємність.
- Даємо журавлинному відвару охолонути приблизно до 50 С, після чого додаємо туди мед і все ретельно перемішуємо. Тепер вливаємо сік, який стояв в холодильнику і ще раз перемішуємо. Тепер розливаємо готовий напій по банкам, які попередньо промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Щільно закручуємо все кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження. Потім відправляємо на зберігання в льох або холодильник.
- Відкриваємо готовий морс взимку, розливаємо його по склянках і насолоджуємося насиченим, смачним і шалено корисним напоєм. Приємного апетиту!
Рясне желе з журавлини на зиму
Журавлина відварюється разом з очищеними мандаринами в мультиварці. Далі все протирається через дрібне сито, туди всипається цукор і все вариться ще 30 хвилин. Також туди додається цедра мандарина і пектин. Гаряче желе розливається по банках і закочується.
Час готування: 1 ч. 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Інгредієнти:
- Журавлина заморожена – 600 гр.
- Мандарини – 4 шт.
- Цукор-пісок – 700 гр.
- Вода – 450 мл.
- Пектин – 2 ч. л.
Процес приготування:
- Для початку готуємо мандарини. Ретельно промиваємо їх під проточною водою, очищаємо і поділяємо на часточки. Кожну часточку звільняємо від плівок і кісточок. Також знімаємо цедру за допомогою середньої терки з одного мандарина.
- Перекладаємо мандарини в чашу мультиварки разом із замороженою журавлиною. Заливаємо все холодною водою і встановлюємо режим «Варка» на 30 хвилин. Тепер закриваємо кришку, натискаємо «старт» і готуємо до м’якості журавлини.
- Через необхідний час перекладаємо мандарини з ягодами в глибоку миску і пробиваємо все за допомогою погружного блендера до отримання однорідної маси. Можна також розім’яти товкачем або протерти через дрібне сито.
- Переливаємо масу назад в чашу мультиварки і додаємо туди цукровий пісок (залишаємо 4 столові ложки , які ми пізніше змішаємо з пектином). Встановлюємо режим «Варення» на півгодини. Періодично помішувати, щоб цукор не прилип до дна. Також знімаємо ложкою піну, якщо вона утворюється.
- Через 15 хвилин відправляємо в наше майже готове желе мандаринову цедру, яка додасть чудовий аромат.
- Змішуємо пектин з цукровим піском і додаємо його в фруктово-ягідну масу за 7 хвилин до готовності і перемішуємо.
- Розкладаємо наше гаряче желе по банкам, які ми попередньо промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо зручним способом. Закриваємо все кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження. Потім відправляємо на зберігання в холодильник. Відкриваємо желе взимку і подаємо його до столу з гарячим чаєм або використовуємо в якості начинки для випічки. Приємного апетиту!
Як заготовити журавлину з медом на зиму?
Промита журавлина подрібнюється в кухонному комбайні, після чого вона перекладається в окрему ємність і до неї додається мед. Все перемішується, розкладається по стерильним банкам і відправляється на зберігання в холодильник. Виходить дуже смачна і корисна заготівля.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Журавлина – 300 гр.
- Мед квітковий – 100 гр.
Процес приготування:
- Для початку добре перебираємо журавлину, видаляємо все сміття і полопалися ягоди. Далі перекладаємо її в друшляк і промиваємо під проточною водою.
- Потім пересипаємо ягоди на паперовий рушник і промокаємо їх від зайвої вологи. Тепер відправляємо журавлину в чашу кухонного комбайна. Якщо його немає, то можна подрібнити ягоди за допомогою толкушки.
- Пробиваємо ягоди близько 2-3 хвилин на пульсуючому режимі. Повинна вийти гладка маса з шматочками журавлини.
- Тепер перекладаємо вийшло ягідне пюре в окрему ємність, додаємо туди мед і все ретельно перемішуємо, поки мед рівномірно розподілено по масі.
- Розкладаємо все по банкам, які попередньо добре промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Далі щільно закриваємо все кришкою і відправляємо на зберігання в холодильник. Подаємо до столу з чаєм на сніданок разом з підсмаженою хлібом і вершковим маслом. Приємного апетиту!
Журавлина з апельсином і цукром без варіння на зиму
Апельсин подрібнюється в блендері з журавлиною і цукром до однорідної маси. Потім все розкладається по стерильним банкам, закручується кришкою і відправляється на зберігання в холодильник. Виходить прекрасна заготівля, яку можна додавати в чай або каву.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Журавлина – 400 гр.
- Апельсин – 1 шт.
- Цукор-пісок – 100 гр.
Процес приготування:
- Для початку перебираємо журавлину і видаляємо зіпсовані ягоди разом з гілочками, листям та іншим сміттям. Далі добре промиваємо її під проточною водою, після чого перекладаємо ягоди на паперовий рушник і обсушуємо.
- Апельсин обшпарюємо окропом і натираємо на тертці цедру. Шкірку знімаємо і ділимо фрукт на часточки. Потім прибираємо всі кісточки, нарізаємо невеликими шматочками і відправляємо в чашу блендера або кухонний комбайн разом з натертою цедрою. Подрібнюємо все протягом двох хвилин.
- Тепер відправляємо до апельсину промиту журавлину і засипаємо її цукровим піском. Його повинно бути досить багато, щоб наше «живе» варення не заграло і залишалося свіжим якомога довше.
- Подрібнюємо журавлину з апельсином, поки все ягоди не лопнуть, протягом 2-3 хвилин.
- Банки, в яких буде зберігатися фруктово-ягідна маса, добре промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Розкладаємо по ним апельсин з журавлиною і щільно закриваємо кришкою. Відправляємо на зберігання в холодильник. Використовуємо заготовку в якості добавки до чаю, кави або вживаємо в чистому вигляді. Приємного апетиту!