Млинці на молоці класичні – 9 смачних і простих рецептів приготування з покроковими фото

Млинці на молоці – це швидка домашня випічка з давньої української кухні і популярна до нашого часу, адже такі млинці найсмачніші. На цій основі можливі різні варіанти з додаванням інших інгредієнтів і заміною пшеничного борошна рисового або гречаного. Крім хорошого рецепта, важливий певний досвід і вправність при випічці млинців.

Заварні млинці на 1 літр молока

Заварні млинці на молоці відрізняються більш ніжною, еластичною і дірчастої текстурою в порівнянні зі звичайними, а на 1 літр молока береться 550 гр. борошна. Тісто частково заварюється крутим окропом, що швидко крейсує крохмаль і робить млинці тонкими і мереживними. Рецепт простий.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 550 гр.
  • Молоко – 1 л.
  • Окріп – 200 мл.
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія – 60 мл.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор – 3 ст.л.
  • Сода – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста розбити два курячих яйця, насипати сіль з цукром і міксером або вінчиком збити.

Крок 2. Потім налити 1 літр молока кімнатної температури і перемішати.

Крок 3. Борошно просіяти через сито, пересипати в молочно-яєчну суміш і замісити тісто до однорідної текстури.

Крок 4. У склянці крутого окропу розчинити чайну ложку соди, перелити в тісто і ще раз активно перемішати.

Крок 5. У замішане тісто додати олію, перемішати і залишити його на 10 хвилин для відпочинку.

Крок 6. Добре розігріти сковороду і перед першим млинцем змастити невеликою кількістю олії. Половником наливати в гарячу сковороду тісто, розподіляючи рівним тонким шаром.

Крок 7. Обсмажити млинці на невеликому вогні і до рум’яного кольору з обох сторін.

Крок 8. Приготовлені заварні млинці на 1 літр молока стопкою скласти на тарілку, за бажанням змастити вершковим маслом і сервірувати до столу. Смачного!

Пишні дріжджові млинці на молоці

Пишні дріжджові млинці на молоці готуємо за класичним варіантом з замісом тіста опарним способом на 1 літрі молока, 500 гр. пшеничного борошна і сухих дріжджах. Часу, дріжджове тісто для млинців вимагає більше, але це компенсується чудовим смаком випічки, що порадує вашу сім’ю. Товщину млинців можна регулювати консистенцією тіста, адже з більш рідкого тіста – млинці будуть тонше, а цукор додається до смаку господині.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Борошно для опари – 3 ст.л.
  • Молоко – 1 л.
  • Дріжджі сухі – 1 пакетик.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 1/2 ч.л.
  • Цукор – за смаком.
  • Олія – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для опари в невеликий посуд налийте ½ ст. теплого молока, розчиніть в ньому сухі дріжджі з чайною ложкою цукру, насипте 3 ст. л. борошна, добре перемішайте і залиште в теплі на 10-15 хвилин для активації дріжджів. В іншому посуді вінчиком збийте яйця з цукром.

Крок 2. У посуд для замісу тіста перелийте опару, яка підійшла, додайте збиті яйця і інше тепле молоко. Змішайте все вінчиком в однорідну суміш. Потім до неї налийте олію, насипте сіль і ще раз перемішайте.

Крок 3. Потім в цю суміш порційно насипте просіяне борошно і вінчиком замісіть тісто.

Крок 4. Для тонких млинців текстура тіста повинна бути, як густий кисіль. Для більш товстих можете борошна додати більше.

Крок 5. Тісто прикрийте серветкою і поставте в тепле місце на 1 годину для підйому. Перемішувати за цей час тісто не треба.

Крок 6. Після цього часу можете приступати в випічці млинців. Добре розігрійте сковороду і перед першим млинцем трохи змастіть олією. Половником наливайте на сковороду тісто і ложкою розподіляйте рівним шаром, так як дріжджове тісто само не розтікається. Обсмажте млинці на невеликому вогні і до золотистості з обох сторін.

Крок 7. Спечені пишні дріжджові млинці на молоці складіть стопкою на тарілку, змастіть вершковим маслом і подайте до столу гарячими. Смачного!

Ажурні млинці на молоці з содою

Ажурні млинці на молоці з содою відрізняються хорошим смаком, ніжною текстурою і ефектним зовнішнім виглядом. Тісто для них замішується рідке, як для класичних млинців: на молоці, борошні, яйцях і соді. Формуються млинці у вигляді мереживної серветки, за допомогою пластикової пляшки або наливанні тонким струменем з половника. Такі млинці не прилипають до сковороді і добре перевертаються.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 270 гр.
  • Молоко 3,2% – 1 л.
  • Окріп – 1 ст.
  • Яйце – 6 шт.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Сіль – 1/2 ч.л.
  • Цукор – 3 ст.л.
  • Сода – 1/2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста розбийте 6 курячих яєць, насипте цукор з сіллю і вінчиком перемішайте без ретельного збивання.

Крок 2. До збитим яйцям налийте половину молока кімнатної температури і ще раз перемішайте. Порційно в цю суміш насипте просіяне борошно і замісіть тісто до однорідного стану. Воно вийде густим.

Крок 3. У склянці крутого окропу розчин соду. Цю суміш перелийте в тісто, одночасно активно перемішуючи його вінчиком.

Крок 4. Потім в тісто налийте інше молоко з олією і ще раз перемішайте. Замішаному тіста дайте 20 хвилин для відпочинку.

Крок 5. Розігрійте сковороду для млинців і змастіть олією. Замішане тісто наливайте на сковороду, формуючи мереживну ажурну серветку.

Крок 6. Обсмажте млинці на середньому вогні по 1 хвилині з кожного боку, щоб вийшли рум’яними.

Крок 7. Спечені ажурні млинці на молоці з содою перекладіть на красиву страву, доповніть вершковим маслом і подайте до столу в гарячому вигляді. Смачного!

Млинці на молоці без яєць

Млинці на молоці без яєць будуть у вас більш економним, та й містить менше холестерину варіантом, а смаком вони не відрізняються від « яєчних родичів ». У цьому рецепті тісто замішуємо на молоці, пшеничному борошні, соді і двох видах масла. Такі млинці можна подати самостійним блюдом з будь-яким топпінгом, або доповнити будь-який начинкою.

Час готування: 25 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 2.5 ст.
  • Молоко – 1 л.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1/2 ч.л.
  • Сода – 1/2 ч.л.
  • Цукор – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста насипати просіяне борошно, додати сіль з содою і ложкою перемішати. Потім налити половину молока кімнатної температури і замісити тісто до однорідної текстури.

Крок 2. У замішане тісто налити дві столові ложки олії, інше молоко і перемішати, щоб вийшло рідке однорідне тісто.

Крок 3. Будь-яким способом розтопити вершкове масло, трохи остудити, перелити в тісто і все ще раз перемішати.

Крок 4. Добре розігріти сковороду, змастити невеликою кількістю масла і половником наливати замішане тісто, розподіляючи тонким рівним шаром. Посмажити млинці на невеликому вогні і до рум’яного кольору з обох сторін.

Крок 5. Спечені млинці на молоці без яєць скласти вчетверо, укласти на тарілку і подати до столу з обраним топпінгом. Смачного!

Кабачкові млинці на молоці

Кабачкові млинці традиційно готуються на молоці, що робить їх більш ніжними і надає вершковий смак. Для млинців підходять кабачки будь-якого сорту, але найголовніше – це їх подрібнення на дрібній терці або за допомогою гаджетів, щоб не відчувалися шматочки овоча. Тісто замішується рідке, інакше вийдуть панкейкі або оладки, а не тонкі млинці. Розрахунок інгредієнтів в рецепті наведено на 1 порцію (1 млинець).

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Кабачок – 130 гр.
  • Борошно пшеничне – 150 гр. (1 ст.)
  • Молоко – 1 ст.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Оливкова олія – 1 ст.л.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Кабачок промийте, очистіть від шкірки з насінням і м’якоть подрібніть на дрібній терці або будь-яким кухонним гаджетом. Кабачкову масу перекладіть в окремий посуд.

Крок 2. Розбийте до неї одне куряче яйце.

Крок 3. Потім додайте щіпку солі, налийте склянку молока і добре перемішайте.

Крок 4. Борошно просійте через сито, пересипте до кабачкової маси і замісіть тісто до рідкої однорідної консистенції.

Крок 5. Налийте в тісто ложку оливкової олії і ще раз перемішайте.

Крок 6. Добре розігрійте сковорідку і змастіть невеликою кількістю вершкового масла. Перекладіть на нього кабачкове тісто і розподіліть рівним тонким шаром.

Крок 7. Обсмажте млинець на помірному вогні і до золотистого кольору з обох сторін. Кабачковий млинець добре перевертається і не прилипає до сковороді.

Крок 8. Спечені кабачкові млинці на молоці перекладіть на тарілку і доповніть шматочком вершкового масла.

Крок 9. Сервіруйте до столу кабачкові млинці в гарячому вигляді і будь-яким топпінгом. Смачного!

Млинці на молоці з манкою

Млинці на молоці з манкою за смаком відрізняються від млинців на борошні, а текстура їх виходить м’якою і еластичною. Щоб млинці на манці вийшли тонкими, тісто замішується рідким і залишається мінімум на чверть години для набухання цієї крупи. Такі млинці смачні як гарячі, так і холодні, а подати їх можна до сніданку, вечері або просто приготувати для ситного перекусу. У цьому рецепті тісто замішуємо тільки на манці і без борошна.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Манка – 170 гр.
  • Молоко – 650 мл.
  • Яйце – 2 шт.
  • Крохмаль – 1 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Манну крупу і будь-який крохмаль в зазначеному в рецепті кількості насипати в посуд для замісу тіста і ложкою добре перемішати.

Крок 2. До цієї суміші розбити два курячих яйця, налити дві столові ложки олії і стакан молока кімнатної температури. Все перемішати до однорідної консистенції. Потім налити інше молоко і міксером або вінчиком замісити манне тісто. Залишити його на 15-20 хвилин для набухання манки.

Крок 3. Після цього часу можна приступати до смаження млинців. Манка в тісті швидко осідає на дно, тому перед кожним млинцем тісто обов’язково перемішуйте.

Крок 4. Сковороду добре розігріти і змастити невеликою кількістю олії. Половником наливати манне тісто на сковороду, розподіляючи його тонким рівним шаром.

Крок 5. Посмажити манні млинці на середньому вогні, по 0,5-1 хвилині з кожного боку, до красивого золотистого кольору.

Крок 6. Спечені млинці на молоці з манкою перекласти на тарілку, згорнути навпіл або четвертинками і сервірувати до сніданку з солодким топпінгом. Смачного!

Млинці на молоці з рисовим борошном

Млинці на молоці з рисовим борошном набувають популярності, адже ця борошно не має глютену, що важливо для правильного або дієтичного харчування, а смаком вони не поступаються традиційним млинцям на пшеничному борошні. Рисова борошно не містить клейковини, тому заміс рисового тіста має деякі нюанси. У цьому рецепті до тіста для зв’язування інгредієнтів додаємо яйце з крутим окропом і даємо тіста 15 хвилин для « відпочинку ».

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 5 штук.

Інгредієнти:

  • Рисове борошно – 150 гр.
  • Молоко – 150 мл.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 1 ст.л.
  • Сіль – ¼ ч.л.
  • Окріп – 100 мл.
  • Оливкова олія – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Молоко трохи підігріти, перелити в посуд для замісу тіста, розбити до нього два яйця і насипати цукор. Вінчиком ці інгредієнти просто перемішати.

Крок 2. Через сито до молочної суміші насипати рисове борошно, додати сіль і замісити тісто до однорідної текстури.

Крок 3. Не припиняючи заміс, тонким струменем додати до рисовому тіста крутий окріп.

Крок 4. Рисова борошно замішується добре і майже не збирається в грудочки. Консистенція тіста повинна у вас вийти рідкої.

Крок 5. Потім в тісто додати ложку оливкової олії, ще раз перемішати і залишити на 10 хвилин для так званого відпочинку.

Крок 6. Після цього часу розігріти сковороду, перед першим млинцем змастити маслом і половником наливати рисове тісто, розподіляючи його тонким рівним шаром. Перед кожним млинцем рисове тісто обов’язково перемішувати.

Крок 7. Посмажити рисові млинці на помірному вогні і до золотистого кольору з обох сторін.

Крок 8. Обсмажені млинці перекласти на тарілку, змастити вершковим маслом і відразу прикрити пластиковою кришкою, так як вони швидко стають сухими.

Крок 9. Спечені млинці на молоці з рисовим борошном сервірувати до столу з будь-яким солодким топпінгом. Смачного!

Млинці на молоці з м’ясом

Для млинців з м’ясом ідеально підходить тісто, замішане на молоці, адже цей інгредієнт дозволяє спекти млинці тонкими і еластичними. У цьому рецепті тісто замішуємо на молоці, воді, пшеничному борошні, яйцях і розпушувачі. Для м’ясної начинки беремо фарш і обсмажуємо з цибулею і морквою.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 1 година.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Фарш яловичий – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Для тіста:

  • Молоко – 0.5 л.
  • Борошно – 250 гр.
  • Вода – 100 мл.
  • Яйце – 4 шт.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Яйця розбийте в посуд для замісу млинцевого тіста і насипте по чайній ложці цукру і солі. Вінчиком ці інгредієнти збийте.

Крок 2. У яєчну масу налийте підігріте молоко з водою, і все перемішайте.

Крок 3. Потім до рідких інгредієнтів порційно насипте через сито борошно, додайте розпушувач і замісіть тісто до однорідної рідкої консистенції. До кінця замісу додайте в тісто дві ложки олії.

Крок 4. На розігрітій олії, на середньому вогні обсмажте яловичий фарш.

Крок 5. Очистіть овочі. Цибулю наріжте маленькими кубиками, а морква подрібніть на дрібній терці.

Крок 6. Потім їх перекладіть до фаршу, додайте сіль з чорним перцем, перемішайте і потушкуйте на невеликому вогні під кришкою протягом 10 хвилин.

Крок 7. На іншій сковорідці обсмажте млинці, формуючи їх тонкими. Млинці перекладіть на тарілку і кожен змастіть невеликою кількістю вершкового масла.

Крок 8. На кожен млинець покладіть по ложці м’ясної начинки і загорніть акуратним конвертиком.

Крок 9. Приготовлені млинці на молоці з м’ясом можете відразу теплими сервірувати до столу, але буде смачніше, якщо їх обсмажити на вершковому маслі. Смачного!

Млинці з сиром і зеленню на молоці

Млинці з сиром і зеленню на молоці готуються способом додавання в тісто подрібненого сиру і зелені. Набір інгредієнтів для таких млинців простий, але смак у них виходить незвичайним, особливо в гарячому вигляді, коли сир ще тягнеться. Тісто замішуємо в цьому рецепті на молоці, борошні, яйцях і розпушувачі. Зелень підходить будь-яка, а сир вибирається з твердих або напівтвердих сортів.

Час готування: 35 хвилин.

Час приготування: 35 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Молоко – 2 ст.
  • Борошно – 1 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сир – 150 гр.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста налийте підігріте молоко, розбийте два яйця, насипте сіль з цукром і вінчиком змішайте до однорідності.

Крок 2. Через сито просійте борошно, змішайте з розпушувачем, пересипте в молочну суміш і замісіть тісто.

Крок 3. На великій терці подрібніть обраний сир і перекладіть в тісто.

Крок 4. Зелень промийте, обсушити серветкою, дрібно нашаткуйте, перекладіть в тісто і все ще раз вінчиком перемішайте.

Крок 5. Замішане тісто половником наливайте на розігріту і змащену маслом сковороду. Випікайте млинці на невеликому вогні і до легкого рум’яного кольору з обох сторін, причому на другій стороні млинці смажаться швидше.

Крок 6. Спечені млинці на молоці з сиром і зеленню подайте до столу гарячими, змастивши кожен вершковим маслом. Остиглі сирні млинці можете розігріти в мікрохвильовці і смак свій вони не втрачають. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал