Рецепти з кабачків – 9 найсмачніших і простих страв з покроковими фото

Рецепти з кабачків – це смакота, яку можна їсти і не боятися поправитися. Кабачки мають мінімальну калорійність і не мають яскраво вираженого характерного смаку і аромату. Це дозволяє готувати з кабачка масу смачних страв – закуски, салати, повноцінні гарячі страви і навіть десерти. Я щороку чекаю з нетерпінням сезон кабачків, щоб скористатися своєю улюбленою підбіркою, порадувати себе і свою сім’ю незвичайними стравами. Сьогодні хочу поділитися своїми фаворитами серед безлічі рецептів з вами.

Класична кабачкова ікра

Класична кабачкова ікра – шедевр, знайомий з дитинства. Закуска, яка виручить вас в будь-якій ситуації: якщо гості на порозі, потрібен швидкий перекус або колись готувати. Блюдо виходить запаморочливим, зупинитися просто нереально. Бюджетна закуска, яку можна літрами наготувати влітку, приклавши мінімум зусиль, і насолоджуватися всю зиму.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Кабачки очищені – 1 кг
  • Часник – 2 зубчика.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Морква – 230 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ч.л.
  • Паста томатна – 90 гр.
  • Оцет яблучний – 1 ст.л.
  • Сіль – 1,5 ч.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Олія – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. На робочій поверхні складіть інгредієнти для апетитної ікри. Замість стручкового гострого перцю можна використовувати мелений червоний перець.

Крок 2. Кабачки обполосніть, просушіть на кухонному рушник. Відріжте кінці. Переріслі овочі очистіть від грубої шкірки і насіння. Кабачки наріжте. Морквину обполосніть, шкірку очистіть овочечисткою. Наріжте. Видаліть лушпиння з ріпчастої цибулі, сполосніть і подрібніть гострим ножем.

Крок 3. Нагрійте глибоку сковорідку або казан на середній температурі. Налийте олію для смаження без запаху, яким звикли користуватися. Зарумяньте цибулину і перекладіть з сковорідки в миску.

Крок 4. Слідом обсмажте нарізану моркву і теж перекладіть в миску.

Крок 5. Підлийте олію, складіть в кабачки і обсмажте, помішуючи, пару хвилин.

Крок 6. Коли кабачки стануть прозорими, перекладіть до них обсмажені овочі. Періодично помішуючи, щоб нічого не пригоріло, готуйте приблизно хвилин 15.

Крок 7. Приготовану овочеву масу пробийте заглибним блендером або перекрутіть через м’ясорубку.

Крок 8. Казан з подрібненою ікрою знову поставте на конфорку нагріватися. Заправити томатною пастою. Приправте сіллю, молотим перцем і цукром. Розмішайте, щоб всі інгредієнти подружилися. Тушкуйте 10 хвилин, не забудьте накрити кришкою, ікра може бризкатися.

Крок 9. Зубчики часнику очистіть від лушпиння, ополосніть і пропустіть через прес. Приправте овочі. Тушкуйте хвилин 5. Вимкніть, налийте яблучний оцет і перемішайте. Підготуйте банки – ополосніть з харчовою содою. Спосіб стерилізації вибирайте самостійно. Кришки обдайте крутим окропом.

Крок 10. Киплячої овочевої масою заповніть стерилізовані банки. За допомогою закаточної машинки добре закатати. Заготівлю переверніть кришками вниз і повністю остудити в такому положенні.

Крок 11. Охолонувши баночки з ікрою приберіть в льох або інше місце, де зберігайте зимові заготовки. За бажанням, діставайте баночку з частуванням і насолоджуйтеся овочевим делікатесом. Смачного!

Запіканка з кабачків в духовці

Запіканка з кабачків в духовці виходить божественний! Яскраве блюдо, яке сподобається всім і навіть тим, хто заперечує кабачки у всіх проявах. Запіканка принесе вам масу емоцій. Найприємніше те, не потрібно витрачати багато часу, щоб смачно поїсти.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Кабачки – 2 шт.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйця курячі – 1 шт.
  • Сухарі панірувальні – 1 ст.л.
  • Петрушка – за смаком.
  • Помідори черрі – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. На столі зберіть складові чудовою овочевої запіканки.

Крок 2. Молоді кабачки середнього розміру ополосніть, просушіть кухонним або паперовим рушником. Кінчики обріжте. Овочі подрібніть на великій терці. Складіть в миску, трохи присоліть, розмішайте і залиште хвилин на 10, щоб виділилася зайва рідина. Вичавіть кабачок, злийте зайву рідину.

Крок 3. Цибулину позбавте від лушпиння, ополосніть і подрібніть гострим ножем або натріть на дрібній терці. Вичавіть цибульний сік, щоб запіканка не попливла.

Крок 4. У миску розбийте попередньо вимите і обсушіть куряче яйце.

Крок 5. 100 грамів сиру твердих сортів подрібніть теркою або в кухонному комбайні. Половину відправте до решти інгредієнтів. Другу половину залиште для рум’яної скоринки.

Крок 6. Заправити сіллю і молотим перцем.

Крок 7. Насипте столову ложку панірувальних сухарів. Сухарі приберуть в себе надлишки вологи і додадуть щільності готовому страві.

Крок 8. Зелень петрушки ополосніть, обсушити і дрібно наріжте. Відправте в миску.

Крок 9. Розмішайте до однорідної консистенції кабачкову масу. Потім підготовленої масою наповніть форми для випічки, попередньо промазавши стінки і дно маслом.

Крок 10. Присипте натертим сиром. У центрі розмістіть помідорку. Увімкніть духовку розігріватися, встановивши на перемикачі 180 градусів.

Крок 11. Запікайте овочеву масу 25 хвилин. За цей час овочі приготуються, а сир розплавиться і стане золотистим.

Крок 12. Соковите і ніжне кабачкове блюдо подавайте до столу. Їжте і насолоджуйтеся!

Фаршировані кабачки в духовці

Фаршировані кабачки в духовці виходять мега ошатними і виглядають чудово. Блюдо можна подавати на обід або вечерю, не боячись, що на боках відложаться зайві кілограми. Фаршировані кабачки сподобаються всім, хто правильно і збалансовано харчується. Ваші гості оцінять цікаву подачу.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Кабачки – 2 шт.
  • Фарш курячий – 250 гр.
  • Перець болгарський – 0,5 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Сир твердий – 60 гр.
  • Зелень кропу – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. В одному місці складіть продукти для смачного ситного страви. Заздалегідь розморозьте 250 грамів курячого фаршу. Фарш можна використовувати будь-який на ваш розсуд.

Крок 2. Солодкий перець ополосніть, розріжте навпіл, ножем витягніть нутрощі. Очищений перець наріжте дрібним кубиком.

Крок 3. Подрібнений перець складіть до фаршу, приправте улюбленими спеціями. У мене – сіль і мелений перець. Використовуйте свої улюблені прянощі. Відмінно підійдуть прованські або італійські трави, а також сухий часник. Ретельно перемішайте складові начинки.

Крок 4. Помідор обполосніть, обсушити, видаліть плодоніжку і дрібно наріжте. Зелень кропу ополосніть, обсушити і дрібно наріжте. Складіть в миску. Розмішайте до однорідності.

Крок 5. Молоді кабачки середнього розміру ополосніть, просушіть кухонним або паперовим рушником. Кінчики обріжте. кабачки розріжте на частини, щоб вийшли барила. Вийміть нутрощі ложкою. Їх можна подрібнити і додати в начинку або приготувати рагу.

Крок 6. Кабачкові діжки наповніть начинкою. 60 грамів сиру твердого сорту наріжте тонкими скибочками і розмістіть зверху. Підготовлені кабачкові діжки помістіть в форму для запікання, попередньо промазавши стінки і дно маслом. Увімкніть духовку, нагрійте до 180 градусів.

Крок 7. Запікайте начинені овочі 25 хвилин. За цей час овочі повністю пропечуть, а сир розплавиться і перетвориться в тягнеться скоринку. Апетитне кабачкове блюдо з м’ясною начинкою подавайте до столу. Їжте і насолоджуйтеся!

Кабачок з помідорами, сиром і часником в духовці

Кабачок з помідорами, сиром і часником в духовці – чудове блюдо, яке готується за лічені хвилини. Закуска виходить ніжною, соковитою і ароматною. Апетитні овочі під сирною скоринкою виглядають яскраво і красиво. Таке блюдо не соромно подати гостям. Готуйте і їжте із задоволенням.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Кабачки – 1 шт.
  • Часник сухий – 2 щіпки.
  • Помідори – 1 шт.
  • Сир « Сулугуні » – 80 гр.
  • Італійські трави – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Панірувальні сухарі – 1 ст.л.
  • Сметана – 2 ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. На столі складіть інгредієнти для божественного кабачкового страви.

Крок 2. Молодий кабачок середнього розміру ополосніть, просушіть кухонним або паперовим рушником. Кінчики обріжте. Овочі наріжте кружечками.

Крок 3. Помідор сполосніть, обсушіть, видаліть плодоніжку і наріжте кружечками.

Крок 4. Кабачкові кружечки обваляйте в панірувальних сухарях. Нагрійте сковорідку на середній температурі. Налийте олію для смаження без запаху, яким звикли користуватися. Кружечки зарум’яньте з двох сторін.

Крок 5. Увімкніть духовку розігріватися, встановивши на перемикачі 180 градусів. Потім кружечками заповніть дно форми для випічки, попередньо промазавши стінки і дно маслом. Приправте спеціями – сіллю, перцем і сухим часником. Кружечки сметаною.

Крок 6. На кожен кабачковий кружок викладіть помідори і присмачити італійськими травами.

Крок 7. 80 грамів сиру «Сулугуні» наріжте тонкими скибочками. Сирними скибочками накрийте помідори. Форму помістіть в нагріту духовку. Запікайте овочі 15 хвилин. За цей час овочі приготуються, а сир розплавиться і стане тягнутися.

Крок 8. Апетитні кабачки перекладіть на тарілку для подачі і пригощайте рідних і близьких. За бажанням, задекоруйте листочками петрушки. Їжте і насолоджуйтеся!

Кабачкова ікра з томатною пастою і майонезом

Кабачкова ікра з томатною пастою і майонезом – неймовірно смачна заготівля, яка закінчується раніше, ніж настає зима. Апетитна і ароматна закуска не залишиться без уваги ваших гостей. За цю кабачкову ікру я щороку отримую неймовірну кількість компліментів. Приготуйте і переконайтеся в цьому самостійно!

Час готування – 3 ч. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 12

Інгредієнти:

  • Кабачки очищені – 3 кг.
  • Морква – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 6 ст.л.
  • Томатна паста – 350 гр.
  • Майонез – 250 гр.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Оцет 9% – 20 мл.
  • Олія – 0,5 ст.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Чорний мелений перець – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. 500 грамів ріпчастої цибулі позбавте від лушпиння, промийте і наріжте довільно гострим ножем. Спосіб нарізки не принциповий. Пізніше овочі все одно потрібно буде подрібнити.

Крок 2. Морквину промийте, шкірку очистіть овочечисткою. У очищеному вигляді повинно вийти 300 грамів морквини. Наріжте або подрібніть теркою. Можна застосувати кухонний комбайн зі спеціальною насадкою.

Крок 3. Половину склянки масла без запаху вилийте в чашу мультиварки. На панелі виберіть програму « Жарка ». Натисніть « Старт ». Відправте подрібнену цибулину, зарум’яніть. Слідом покладіть морквину і пасерують ще хвилин 5. Після чого овочі пробийте блендером або перекрутіть через м’ясорубку.

Крок 4. Кабачки промийте, просушіть на кухонному рушник. Відріжте кінці. Переріслі овочі очистіть від грубої шкірки і насіння. Наріжте довільно і прокрутіть через м’ясорубку.

Крок 5. Подрібнені овочі складіть в чашу від мультиварки. Таку ікру цілком можна приготувати на плиті.

Крок 6. Насипте сіль і цукор. На панелі виберіть програму «Тушкування». Закрийте кришку. Встановіть таймер на 1,5 години. Натисніть «Старт».

Крок 7. Коли прозвучить оповіщення про закінчення програми, відкрийте кришку. Розмішайте овочеву масу.

Крок 8. До перекрученим овочам додайте 250 грамів майонезу і 350 грамів якісної томатної пасти. Ретельно перемішайте. На панелі знову виберіть програму «Тушкування». Закрийте кришку. Встановіть таймер ще на півгодини. Натисніть «Старт».

Крок 9. Через 20 хвилин, відкрийте кришку. Налийте 20 мілілітрів оцту. Розмішайте овочеву масу до однорідності. Готуйте до звукового оповіщення.

Крок 10. Підготуйте банки – вимийте з харчовою содою. Спосіб стерилізації вибирайте самостійно. Кришки обдайте крутим окропом. Киплячої овочевої масою заповніть стерилізовані ємності.

Крок 11. Добре закупорьте баночки. Заготівлю переверніть кришками вниз. Зачекайте, поки банки з закатками повністю охолонуть.

Крок 12. Охолонувши ємності з ікрою приберіть в комору або інше місце, де зберігайте зимові закатки. Коли захочеться поласувати, дістаньте баночку з частуванням і насолоджуйтеся овочевим блюдом. Смачного!

Тещин язик з кабачків на зиму

Тещин язик з кабачків на зиму – шикарна закуска для любителів гострих страв. Салат виходить дивовижним з яскравим насиченим смаком, прекрасно доповнює обідній стіл або сімейне застілля. Відкоркувавши баночку, аромат поширюється по всьому будинку, так і вабить їдців приступити до прийому їжі!

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Кабачки очищені – 1,5 кг.
  • Часник – 1,5 головки.
  • Гіркий перець – 1 шт.
  • Болгарський перець – 3 шт.
  • Томатний соус – 250 мл.
  • Цукор-пісок – ¼ ст.
  • Сіль – ½ ст.л.
  • Гвоздика – 4 бутона.
  • Оцет столовий 9% – 1,5 ст.л.
  • Вода – 120 мл.
  • Перець чорний горошком – 7 шт.
  • Олія – ½ ст.

Процес приготування:

Крок 1. На столі складіть продукти для яскравої закуски.

Крок 2. Кабачки промийте, просушіть на кухонному рушник. Відріжте кінці. Переріслі овочі очистіть від грубої шкірки і насіння. Наріжте довільно.

Крок 3. Нарізані кабачки складіть в глибоку товстостінну каструлю.

Крок 4. Гіркий перець сполосніть. 1,5 головки часнику очистіть від лушпиння. Овочі подрібніть зручним методом. Часник можна пропустити через часничницю. Гіркий перець наріжте ножем.

Крок 5. Солодкий перець сполосніть, виріжте нутрощі з насінням, а сам овоч наріжте таким же методом, як кабачок.

Крок 6. Всі овочі перекладіть в каструлю з кабачками.

Крок 7. Овочі присмачити томатним соусом, олією. Налийте 120 мілілітрів води. Приправте спеціями – гвоздикою і горошками чорного перцю. Посоліть і поцукріть.

Крок 8. Каструлю з вмістом перемістіть на плиту, встановивши середню температуру. Розмішайте і почекайте, поки овочі закиплять.

Крок 9. Накрийте салат кришкою. Встановіть мінімальний нагрів і тушкуйте 25 хвилин. Налийте оцет і перемішайте. Тушкуйте ще 5 хвилин. Підготуйте банки – вимийте з харчовою содою. Спосіб стерилізації вибирайте самостійно. Кришки ошпарьте крутим окропом.

Крок 10. Ароматною овочевою масою заповніть стерилізовану тару.

Крок 11. Банки накрийте кришками.

Крок 12. Добре закатати баночки закаточним ключем.

Крок 13. Заготівлю переверніть кришками вниз. Накрийте пледом або рушником. Зачекайте, поки банки з закатками повністю охолонуть.

Крок 14. Охололу тару з пікантним салатом приберіть в комору або інше місце, де зберігайте зимові закатки.

Крок 15. Коли захочеться поласувати, дістаньте баночку з частуванням і насолоджуйтеся овочевим блюдом.

Крок 16. Салат виходить яскравим і запашним.

Крок 17. Смачного!

Кабачки, смажені в клярі на сковороді

Кабачки, смажені в клярі на сковороді – найпростіша закуска, з якої впорається будь-який. Процес приготування не відніме багато часу, а результат призведе в захват. Бюджетна закуска виходить надзвичайно апетитною і миттєво відлітає зі столу.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Кабачки – 2 шт.
  • Часник – 3 зубчика.
  • Молоко – 200 мл.
  • Яйця курячі – 1 шт.
  • Майонез – 50 гр.
  • Борошно пшеничне – 1,5 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. На столі складіть продукти для апетитної закуски.

Крок 2. Кабачки сполосніть, просушіть на кухонному рушник. Відріжте кінці. Переріслі овочі очистіть від грубої шкірки і насіння. Столовою ложкою витягніть нутрощі. Наріжте кільцями.

Крок 3. Приготуйте кляр. Налийте 200 мілілітрів молока. У миску розбийте попередньо вимите і обсушіть яйце. Збовтайте вилочкою. Присоліть і насипте 1,5 столових ложки пшеничного борошна, попередньо просіяного через дрібне сито.

Крок 4. Розмішайте до однорідної гладкої консистенції.

Крок 5. Нарізані кільця кабачків скупайте в приготованому клярі.

Крок 6. Нагрійте сковорідку на середній температурі. Налийте олію для смаження без запаху, яким звикли користуватися. Викладіть кабачки в клярі на відстані один від одного. Обсмажте до рум’яного стану з двох сторін. Обсмажені кабачки викладіть на тарілку, застелену паперовими рушниками в кілька разів, щоб позбутися від надлишків масла.

Крок 7. Приготуйте апетитний соус. З майонезом з’єднайте очищені і пропущені через прес зубчики часнику. Розмішайте до однорідності.

Крок 8. Кабачки в клярі подавайте до столу з ароматним соусом. Смачного!

Тушковані кабачки з овочами на сковороді

Тушковані кабачки з овочами на сковороді – класний спосіб доповнити м’ясо, курку або рибу. Овочі чудово дружать між собою, доповнюючи один одного. Ароматна їжа порадує ваших рідних. Тушковані кабачки однаково апетитні в будь-якому вигляді. Саме тому мені подобається цей метод готування.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Кабачки – 300 гр.
  • Часник – 2 зубчика.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 150 гр.
  • Болгарський перець – 100 гр.
  • Петрушка – за смаком.
  • Помідори – 100 гр.
  • Паста томатна – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Морквину обполосніть, поскребти ножем. Головку цибулини позбавте від лушпиння. Продукти наріжте довільно. Нагрійте сковорідку на середній температурі. Налийте олію для смаження без запаху, яким звикли користуватися. Пассеруйте до м’якості.

Крок 2. Кабачок середнього розміру сполосніть, просушіть кухонним рушником. Переріслі овочі очистіть від грубої шкірки і насіння. Столовою ложкою витягніть нутрощі. Наріжте соломкою. Кольоровий перець сполосніть, виріжте нутрощі з насінням, а сам овоч подрібніть тим же методом, як кабачок.

Крок 3. Томати промийте, просушіть, виріжте плодоніжку і довільно подрібніть. Складіть в сковорідку. Заправити натуральної томатною пастою без добавок і домішок, сіллю, цукром і молотим перцем. Тушкуйте хвилин 10, не забуваючи перевертати, щоб нічого не підгоріло.

Крок 4. Часник наріжте гострим ножем, попередньо знявши лушпиння і сполоснув. Зелень петрушки сполосніть, обсушіть і дрібно нашаткуйте. Відправте до решти складових. Розмішайте і тушкуйте хвилин 5. Для такого страви можна брати всілякі складові, експериментуючи кожен раз.

Крок 5. Яскраве соковите блюдо з тушкованих овочів подавайте до обіду самостійно. Тушковані овочі припадуть до смаку вегетаріанцям і всім, хто обожнює овочі. А якщо доповнити відбивною, смаженою курочкою або котлетою – м’ясоїди теж оцінять. Їжте смачно і корисно. Смачного!

Котлети з кабачків на сковороді

Котлети з кабачків на сковороді – «такого не буває», – скажете ви, поки не спробуєте. Коли набридає м’ясо і хочеться чогось простого і одночасно незвичайного, скористайтеся цим рецептом. І ви ніколи не зможете відмовитись від смачного і цікавого страви. Цих копійчаних котлет ви точно ще не пробували!

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Кабачки очищені – 700 гр.
  • Часник – 2 зубчика.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Панірувальні сухарі – 200 гр.
  • Вівсяні пластівці – 4 ст.л.
  • Борошно пшеничне – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Кабачки сполосніть, просушіть на кухонному рушник. Обріжте кінчики, при необхідності очистіть від шкірки і нутрощів. Овочі подрібніть на великій терці. Складіть в миску, трохи присоліть, розмішайте і залиште на 10 хвилин, щоб виділилася зайва рідина. Відіжміть кабачок, злийте зайву рідину.

Крок 2. Часник і цибулину позбавте від лушпиння, промийте і подрібніть гострим ножем. Відправте до кабачкам. У миску розбийте попередньо вимиті і обсушені яйця. Через дрібне сито просійте пшеничне борошно, додайте вівсяні пластівці. Присоліть і поперчіть.

Крок 3. Розмішайте до однорідної консистенції кабачкове тісто. Сформуйте котлетки однакового розміру і гарненько обваляйте з усіх боків в панірувальних сухарях.

Крок 4. Таким чином, зробите з усім кабачковим фаршем.

Крок 5. Нагрійте сковорідку на середній температурі. Налийте олію для смаження без запаху, яким звикли користуватися. Викладіть котлетки на відстані один від одного. Обсмажте до рум’яності з обох сторін. Обсмажені котлети викладіть на тарілку, застелену паперовими рушниками в кілька разів, щоб позбутися від надлишків масла.

Крок 6. Кабачкові котлетки перекладіть на тарілку, і пригощайте рідних і близьких. Їжте смачно і корисно! Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал