Баклажани на зиму – 9 кращих рецептів заготовок з покроковими фото

7fb8aca324432eec3d8c1dd5ba79d792

Баклажани на зиму – це популярна і всіма улюблена закуска, без якої не обходиться жодне застілля. Жоден рецепт з добірки не викличе труднощів. Це і є великою перевагою – з простих інгредієнтів виходять кулінарні шедеври. Вибирайте відповідний рецепт і втілюйте його в життя.

Тещин язик з баклажанів на зиму

Тещин язик з баклажанів на зиму призначений для любителів пікантних закусок. Заготівля виходить досить гострою і підійде не всім. Але в цьому і є родзинка закуски. Змінивши кількість інгредієнтів, заготівля втратить унікальність.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Баклажани – 4 кг.
  • Помідори – 10 шт.
  • Перець болгарський – 10 шт.
  • Перець гіркий – 3-5 шт.
  • Часник – 5 головок.
  • Олія – 1 ст.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Оцет 9% – 150 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Ополоснувши баклажани, звільняємо їх від хвостиків.

f9cd72371531eeeaf9250b11f75f350c

Крок 2. «Синенькі» ділимо на досить товсті п’ятаки.

fa2817a22c7c189081392b227d5a4f82

Крок 3. Нарізку вивантажуємо в ємність і посипаємо кам’яною сіллю. Перемішавши, залишаємо на 30 хвилин. Після змиваємо від гіркоти і обсушуємо на серветках або віджимаємо руками.

8dfeca63b0e27eabdfc9fac1f3765e1e

Крок 4. Два види перців обполіскуємо. Розділивши вздовж, видаляємо серцевини. Ріжемо довільно.

9ea3462c97a8eff3e073ca7c1b32e05f

Крок 5. Часникові головки ділимо на часточки і очищаємо їх.

69e0bdcc92faef80b3f3ef863885ddc9

Крок 6. Вибираємо м’ясисті томати. Вимиті томати ошпарюємо окропом, перекладаємо в холодну воду і зчищаємо шкіру.

b989be1b44c719de766d6cf4ba08503e

Крок 7. Перекручуємо м’ясорубкою всі овочі крім баклажанів ( або використовуємо комбайн ).

0bd3fa31d8663de68f3f57769e6501b7

Крок 8. Запашну суміш вивантажуємо в каструлю і кип’ятимо, додавши олію і оцтову кислоту. Здабрюємо сіллю і цукром.

f5e818ca5c229a80df7829954315a50d

Крок 9. У киплячу масу закладаємо баклажани. Розмішавши, проварюємо півгодини.

7ff2b4368cff89e12fac34b3f6d73399

Крок 10. Вимиті банки розміщуємо над парою і стерилізуємо. Кришки кип’ятимо окремо. Убезпечивши себе прихватками, заповнюємо сухі стерильні банки гострою закускою. Закриваємо їх ключем або гвинтовими кришками. Перевернувши закатки догори дном, закриваємо теплою ковдрою і чекаємо охолодження.

9c25dafd77b5cca19829b67b3ec27032

Крок 11. Повністю остудив закуску, переміщаємо банки на зберігання в холод. Смачного!

673befbb77f8273fd891d7ff65d96fa1

Баклажани по-корейськи на зиму

Баклажани по-корейськи на зиму готуються швидко і легко. Овочі практично не піддаються термічній обробці, тому закуска вимагає стерилізації. Але тут немає ніяких складнощів. Ароматний салат виходить в міру гострим, а овочі зберігають приємну хрусткість.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 кг.
  • Перець болгарський – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Часник – 7-8 зубчика.
  • Олія – 80 мл.
  • Сіль – 3 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст.л.
  • Оцет 9% – 30 мл.
  • Гостра приправа для моркви по-корейськи – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед промиваємо банки з содою або миючим засобом. Розміщуємо над парою, в мікрохвильовці або в духовці і стерилізуємо.

225f50c68e09e2ccbb4d5dd684be1ee9

Крок 2. Промивши «синенькі», обрізаємо кінчики і ріжемо соломкою.

beffb6b588f7dfea9d293127cccf7b0d

Крок 3. З морквини за допомогою овочечистки зрізаємо шкірку, а потім тремо на терці для моркви по-корейськи.

bc5aeb092e6d41c3e6062e9f00487161

Крок 4. Ополоснувши перець, виймаємо нутрощі, нарізаємо соломкою.

9fc2d5f2eefa3e661961f04ee9cf677c

Крок 5. Очищену цибулю ріжемо тонкими четвертинками.

6e872990db4e9175bbc2aba1807c70aa

Крок 6. Баклажани складаємо в ємність і присипаємо двома ложками солі. Вливаємо 2 літри киплячої води. Розмішавши, встановлюємо вантаж і витримуємо 15 хвилин.

0549757f9ef24051cf6d1e70838dd5f0

Крок 7. Іншу нарізку викладаємо в миску, приправляємо подрібненим часником і об’єднуємо інгредієнти.

f855f88063804a0e5f35fbdad4d15762

Крок 8. Процідивши баклажани, віджимаємо рідину.

0f711878523fd09943919a8cbc0b0f49

Крок 9. Баклажани кладемо у містку посуд і вивантажуємо до них овочі.

b65f3ddc9ff0f45af2c21a71fac4cb34

Крок 10. Здабрюємо олією і оцтовою кислотою. Солимо і додаємо цукор. Розмішуємо компоненти.

9299ed0e76b0de35eea1ca0e194d155e

Крок 11. Вивантажуємо салат в жароміцний посуд і чекаємо закипання.

cfd105b3bc033f522b9f9ddf8267800c

Крок 12. Кладемо приправу для моркви по-корейськи. Перемішавши, пробуємо і при необхідності регулюємо смак спеціями.

c7b3353d0b52a7ffe81f777cbdc1b044

Крок 13. Тушкуємо 10 хвилин.

9db8b05cb543a2b681649eef2f94b036

Крок 14. Сухі банки заповнюємо закускою, трохи трамбуючи вміст.

2b9c435e47b39b8b814df041c8ddf46e

Крок 15. Накривши кришкою, поміщаємо в каструлю з водою для стерилізації. Кип’ятимо 18-25 хвилин в залежності від обсягу банки.

00302ecc5af82b69f5f3e433936e3229

Крок 16. Акуратно дістаємо заготівлю прихватками і закупорюємо закатки. Остуджуємо, перевернувши догори дном і накривши рушником. Після чого прибираємо на зберігання.

82547d36ca59ff2184b061c862e0d3fa

Крок 17. Взимку насолоджуємося запашною закускою. Смачного!

3a19e7c9f31c1393eb3b4342aa743b13

Смачні баклажани в аджиці на зиму – золотий рецепт заготовки

Смачні баклажани в аджиці на зиму – золотий рецепт заготівлі виповнюється простіше, ніж може здатися на перший погляд. Насичена і яскрава закуска урізноманітнює звичне меню. Салат ідеально підходить до відварної картоплі або макаронів. Закатку використовують в якості самостійної закуски або вона входить до складу приголомшливих страв.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 кг.
  • Помідори – 2 кг.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Перець гострий – 1-2 шт.
  • Часник – 3 головки.
  • Олія – 200 мл.
  • Сіль – 3 ст.л.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Оцет винний – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Сполоснувши овочі і очистивши часникові часточки, переходимо до цікавого процесу. Вимиті банки розміщуємо над парою і прогріваємо, кришки стерилізуємо звичним способом.

c04952b58bdb41574c4cd2de5d251e37

Крок 2. Знявши з томатів шкірку, вивантажуємо їх в подрібнювач. Перці звільняємо від серцевини і разом з часником вивантажуємо до помідорів, пробиваємо всі до однорідності. Перемолоти продукти можна через м’ясорубку.

060d6c569e22c6899808317a79a4602f

Крок 3. Запашну масу виливаємо в таз або іншу товстостінну жароміцний посуд. Здабрюємо олією. Солимо і цукримо. Встановивши на плиті, кип’ятимо 15 хвилин.

87edda227cc74ca375f995fb27a26422

Крок 4. «Синенькі» ріжемо кубиками.

d9a54908f979da9e3264d5b34e4e3ac0

Крок 5. Нарізку відправляємо в киплячу гостру заправку. Перемішавши і закип’ятити, проварюємо 20 хвилин.

d32f91a799490e0f827fb111083d41d4

Крок 6. Вливаємо консервант (винний оцет на розсуд замінюємо альтернативної кислотою) і кип’ятимо ще 7 хвилин. Пробуємо і на розсуд балансуємо смак спеціями.

f44b883f30b63595134a6efd65391c17

Крок 7. Щоб не обпектися, візьмемо прихватки. За чистим стерильним банкам розкладаємо киплячу закуску, закручуємо гвинтовими кришками або використовуємо закаточну машинку.

c3f5019cfda578986ad4820e306143ac

Крок 8. Перевернувши заготовки і накривши пледом, чекаємо повного охолодження. Переміщаємо закатки в комору. Закатки зберігаються досить довго, але зазвичай не застоюються, так як користуються великою популярністю. Коли захочеться чогось пікантного, відкорковуємо баночку і насолоджуємося закускою. Смачного!

ce66e99b1789812c30edefe9c8582ea6

Заготівля баклажан по-грузинськи

Заготівля баклажан по-грузинськи займе не більше півгодини. Непередаваний аромат і дивовижний смак оцінять любителі гострих закусок. Закатка за свою простоту виконання займає перші позиції в рейтингу заготовок. Закуска доповнить будь-які страви, надавши родзинку.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Баклажани – 6 шт.
  • Перець солодкий – 6 шт.
  • Перець чилі – 4 шт.
  • Часник – 200 гр.
  • Олія – 0,5 ст.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Оцет 9% – 0,5 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Промивши « синенькі » і розділивши їх на сегменти, солимо. Даємо постояти, щоб витягнути характерну гіркоту. Банки промиваємо в содовому розчині або за допомогою миючого засобу і споліскуємо проточною водою. Стерилізуємо над парою або в духовці. Кришки ошпарюємо.

e82c3da053c384079d2452928b74e80d

Крок 2. Ополіскуємо обидва види перцю. Болгарський перець звільняємо від нутрощів. Перці і попередньо очищений від лушпиння часник перемелюємо через м’ясорубку. Для подрібнення підійде блендер або комбайн.

b571a2076784de14d4864e680e310c2b

Крок 3. У таз виливаємо овочі. Здабрюємо олією і оцтом. Приправляємо сіллю і цукром. Кип’ятимо заправку.

9f9716c6a2892e809de91fc7d89a3423

Крок 4. Змиваємо з баклажанів виділилася гіркоту і залишилася сіль. Кладемо їх в киплячу воду, бланшуємо 5 хвилин. Віджимаємо від вологи.

e4ed6f9375dac2da1f31850913f709cf

Крок 5. Беремо ємність більшого обсягу. Складаємо «синенькі» і заливаємо киплячим гострим соусом, проварюємо 5 хвилин.

691e6f89bcb5f058022601990503eb3d

Крок 6. Наповнюємо банки гострою закускою і закупорюємо гвинтовими кришками. Охолоджуємо закатки під ковдрою, перевернувши закручені заготовки. Переміщаємо на зберігання. Гостра закуска додасть пікантності будь-якого прийому їжі. Смачного!

03bfebaeeebe3982fa888b927ed4cc27

Салат з баклажанів на зиму «Пальчики оближеш»

Салат з баклажанів на зиму «Пальчики оближеш» ідеальний для смачного прийому їжі. Ситна закуска гармонійно доповнить будь-який гарнір. Салат здасться незвичайним через використання фаршу в приготуванні зимової заготовки. Якщо ви любите експерименти, візьміть блюдо на озброєння. Назва повністю виправдано!

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Баклажани – 8 шт.
  • Помідори – 3 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • М’ясний фарш – 300 гр.
  • Олія – 1 ст.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Сполоснувши баклажани, нарізаємо їх не дуже товстими п’ятаками. Вивантажуємо в соляний розчин і чекаємо півгодини. Після чого, промиваємо і віджимаємо або промакують серветками.

4ee261d628ba9e9ba89b8cd410befc20

Крок 2. Розігрівши промаслену сковорідку, підрум’янюємо «синенькі».

530b4a1173234a0e451987482da794ff

Крок 3. Сполоснув томати, ділимо їх на сегменти. Перекручуємо через м’ясорубку. Томатну масу розміщуємо на плиті і проварюємо півгодини, присмачивши олією, сіллю і цукром.

9ccd86d738cb0f58a2ff89916b2cd740

Крок 4. Очистивши цибулю від кольорового шару і нарізавши як подобається, засипаємо в сковорідку, в якій обсмажували баклажани. Пасеруємо її, при необхідності підливаючи олію.

47ff1be461a58001ebf94fdc3587880f

Крок 5. До томатної заливки вивантажуємо припущену цибулю і кладемо фарш (з птиці або м’яса). Розмішавши, заварюємо до загустіння 15 хвилин. Поки соус доходить до готовності, готуємо банки.

594fc7b842c66a2119074b37da9a4312

Крок 6. Простерилізувавши вимиті банки, заповнюємо баклажанами і томатно-м’ясним соусом, чергуючи їх. Заготовки закручуємо гвинтовими кришками або закриваємо ключем. Перевертаємо і остуджуємо під пледом. Закатки прибираємо в холод на зберігання. Смачного!

3b3c497170a7581d2bbcdb16693d408e

Баклажани як гриби на зиму – кращий рецепт

Баклажани як гриби на зиму – кращий рецепт, який мені доводилося готувати. Духмяна заготівля максимально схожа за смаком на гриби. Салат виходить дуже апетитним і готується досить легким способом, але вимагає деякого часу. Готуйте і дивуйте близьких!

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1,5 кг.
  • Парасольки кропу – 30 гр.
  • Вода – 2 л.
  • Часник – 200 гр.
  • Олія – 150 мл.
  • Сіль – 5 ст.л.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.
  • Оцет 9% – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряємо кількість продуктів відповідно до рецептури.

da348097e175c98be0ed59a57e8f7aa9

Крок 2. Счищаємо шкірку з «синеньких», попередньо сполоснув і обсушити їх. Нарізаємо їх п’ятаками товщиною не більше 1 сантиметра.

289cab3ae302473ba11d9639288c84ee

Крок 3. У холодній воді розводимо столову ложку із загальної кількості солі і вивантажуємо очищені і порізані баклажани. Через годину проціджуємо крізь сито і витираємо серветками.

1ff5b25d7558878bfb454e5a22169fa1

Крок 4. Розігріту сковорідку промазуємо олією. Підрум’янюємо заготовки.

fe23000a7cb3b847c80da55b5083cc0e

Крок 5. Очистивши часникові часточки від лушпиння, ополіскуємо і ріжемо слайсами. Перебравши кропні парасольки, промиваємо їх.

13626233fd5693a9f926c371d0a77eee

Крок 6. У місткій ємності збираємо заготівлю, чергуючи рум’яні баклажани з часниковими пелюстками і кропними парасольками.

c94ae644c9bb849b545774ad22075906

Крок 7. Окремо готуємо маринад. У каструлі з’єднуємо залишки солі, цукор і оцтову кислоту. Заливаємо водою. Розмішавши, кип’ятимо маринад.

9ca8a4bb5ab5201c82b968b2e62ff814

Крок 8. Киплячим маринадом заливаємо заготівлю. Зверху поміщаємо гніт. Ми залишаємо маринуватися на 2-3 години. Після прибираємо в холод і залишаємо на добу.

9a21d3902d812326f62a1913c3e1a876

Крок 9. Грунтовно промивши невеликі баночки, ставимо їх в холодну духовку і прогріваємо 20 хвилин до 150 градусів. Гвинтові кришки кип’ятимо і просушуємо. Стерильні банки наповнюємо закускою і доливаємо маринад. Закупорюємо і зберігаємо в холодному місці. Смачного!

d9f437b8d0bf60781f00a99b0c7ecf65

Смажені баклажани на зиму

Смажені баклажани на зиму – просте частування, яке привнесе яскраві фарби в буденне меню. Закуска прекрасно доповнить картопля, приготований будь-яким способом. Пікантне блюдо залишає після себе тільки позитивні емоції. Приготувати запашну закуску зможе будь-який.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Часник – 5-7 зубчиків.
  • Олія – 60 мл.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Склавши інгредієнти, переходимо до захоплюючого процесу.

5f2d82e8a6672bf2774e9da685eb9d01

Крок 2. Промивши баклажани, прибираємо шкірку і нарізаємо, як показано на фото.

f4f51b807d7658452ca40ad663ab5f13

Крок 3. За промасленою гарячої сковорідці розкладаємо баклажани і посипаємо сіллю.

9fe8ffde8cbcf694027ec3b5583393e8

Крок 4. Смажимо до рум’яності.

e6949a295cd1cbeb5a7165295cd57825

Крок 5. Ополоснув солодкий перець, звільняємо його від насіннєвої коробки і дрібно нарізаємо. Очистивши часникові часточки, подрібнюємо їх кубиком.

c68e768615886cf658032e9b1f42da66

Крок 6. Склавши нарізку в піалу, поливаємо її олією.

e8155ca28db57f44b0ec0a5bf8f1ee77

Крок 7. Здабрюємо оцтовою кислотою і змішуємо компоненти.

d5ef54185b8e300f2ef4dac0b2a4e9eb

Крок 8. Промиваємо банки з содою і стерилізуємо над парою або в мікрохвильовій печі. Кришки обдаємо окропом. На дно банок укладаємо смажені баклажани.

9704920b1c3a467499a01eef02e1b706

Крок 9. Поливаємо заправкою.

1f9cc9885c60becedd7cc9f106ff4a87

Крок 10. Чергуючи смажені баклажани з заливкою, заповнюємо банки.

aa66d1fdce838efafcee88ed1e53945b

Крок 11. Прикривши закатки кришками, розміщуємо їх в каструлі на підставці. Заливаємо водою і стерилізуємо 10 хвилин. Після чого закупорюємо заготовки. Перевернувши закатки, остуджуємо їх під пледом. Після прибираємо в комору. Смачного!

038aebb9f2eb9a4bb6a99d1455fe1f67

Лечо з баклажанів на зиму

Лечо з баклажанів на зиму – закуска, яка навряд чи когось здивує. Але нагадати про цю страву все-таки вважаю корисним. Лечо виходить з насиченим томатним смаком. Заготівля добре доповнює обіди і підходить для тих, хто тримає пост. Готується легко, а виходить бюджетно.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1,5 кг.
  • Помідори – 3 кг.
  • Болгарський перець – 1,5 кг.
  • Олія – 0,5 ст.
  • Сіль – 2 ст.л. без гірки
  • Цукор-пісок – 0,5 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Томати промиваємо і обсушуємо. Ділимо плоди на сегменти.

fad357248fb11a4334a32278b822d0fc

Крок 2. Ополіскуємо соковитий солодкий перець. Розрізавши вздовж, дістаємо нутрощі.

03a4f7471ea19e23ce6b56493a91d712

Крок 3. «Синенькі» промиваємо, насухо витираємо і нарізаємо скибочками зручного розміру.

7ebfa48583581894270bd04d0346b108

Крок 4. Перемелюємо помідори до однорідності.

d370f152467e277a16b00bde62d852b9

Крок 5. Томатну масу кип’ятимо. Зменшивши нагрів, тушкуємо півгодини. Поварену заливку солимо і цукримо. Здобрюємо олією і варимо півгодини.

3e99f703d4e895385d6c166086958688

Крок 6. Перець нарізаємо квадратами, баклажани – скибочками. Нарізку закладаємо в томатну заливку. Після закипання прогріваємо півгодини.

86b8e6feadc1ecf497b1f93c117632ce

Крок 7. Сполоснувши банки і кришки, ставимо їх в холодну духовку. Встановивши 150 градусів, стерилізуємо 15 хвилин.

176452496df42f13c06722ef4c43cacf

Крок 8. Стерилізовані ємності заповнюємо киплячою заготівлею, закручуємо сухими кришками. Перевертаємо закатки і остуджуємо під пледом. Переміщаємо заготовки в підвал. Смачного!

3568ef9dbc699c0928681ee121290240

Мариновані баклажани на зиму

Мариновані баклажани на зиму – пікантна заготівля, яка підкорить незвичайним запахом абсолютно всіх. Прянощі надають родзинку страві. Замаринувати баклажани без особливих проблем зможе, не перебільшуючи, будь-яка господиня. Гостра закатка урізноманітнює меню, надавши родзинку повсякденній домашній їжі.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Лист лавровий – 4 шт.
  • Перець чорний горошком – 12 шт.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Гвоздика – 4 шт.
  • Насіння кропу – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.

Маринад:

  • Олія – 4 ст.л.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 5-6 ст.л.
  • Оцет яблучний – 200 мл.
  • Вода – 2 л.

Процес приготування:

Крок 1. Ополоснувши і розділивши вздовж « синенькі », нарізаємо часточками. Складаємо в посуд і посипаємо великою сіллю. Розмішавши, витримуємо 20 хвилин. Сіль витягне характерну для баклажанів гіркоту.

9fc6f03daccd4f67df327bdea444f7cb

Крок 2. Грунтовно вимиті ємності для заготовок (для цього використовуємо содовий розчин або миючий засіб), прогріваємо на водяній бані або проколюємо в духовці або мікрохвильовці. У кожну ємність кладемо спеції, перераховані в рецепті. Завдяки прянощів, захід знаходить незабутню запашність.

6564fec2bc57d17d2dc1879a84e43bb8

Крок 3. Закип’ятив воду, вивантажуємо в неї сіль і цукор. Здобрюємо олією і оцтовою кислотою ( консервант вибираємо будь-який – яблучний або 9% ). Доводимо маринад до інтенсивного бурління і зменшуємо полум’я.

4a872fa3e28d05ccd3318dd5c7e418a2

Крок 4. Очищаємо цибулю від кольорового шару і нарізаємо півкільцями або четвертинками. Перець чилі дрібно ріжемо, на розсуд, попередньо видаливши насіння. Змив залишки солі з баклажанів і віджавши від вологи, вивантажуємо їх в киплячу заливку. Закип’ятивши вміст, продовжуємо готувати.

1a06c7f74c1c17defcb9f5edd90f30db

Крок 5. Через 5 хвилин закладаємо цибулю і перець чилі. Доводимо лише до освіти перших бульбашок, щоб овочі залишалися хрусткими. На порожній ємності розміщуємо друшляк і зливаємо баклажани. Очистивши часник, нарізаємо тонкими слайсами і розкладаємо по баночках. Кількість часнику і перцю чилі для поціновувачів гострого збільшуємо за смаковими уподобаннями.

7ea12b99a6de47972768035956ae37d0

Крок 6. Ємності наповнюємо баклажанами з цибулею і перцем, злегка утрамбовуючи. Маринад знову кип’ятимо і розділимо по банкам. Прокалюємо кришки крутим окропом. Накриваємо ними банки і закриваємо закаточною машинкою або гвинтовими кришками. Остуджуємо, перевернувши закатки і закрутивши їх в теплу ковдру.

a4fc475e1fd2c1230866c1346e80c397

Крок 7. Після охолодження консервацію прибираємо на зберігання в комору або підвал. Коли захочеться гострої закуски, відкриваємо заготівлю і насолоджуємося. Доповнюємо нею відварена картопля, рибу, м’ясо або птицю. Їмо з апетитом і задоволенням. Смачного!

3eefc88d9a8b808aa8e45fcb09e9cdc7

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал