Салат з буряка – постійна страва у нашому як повсякденному, так і святковому меню. Буряк може бути відвареним, запеченим або сирим. Яскравий колір овочів, гарний смак, відмінне поєднання буряків з багатьма овочами та різною заправкою зробили салат одним із популярних. Смак бурякового салату багато в чому визначає один нюанс – вибір гарного коренеплоду.
Смачний салат з вареного буряка з сиром та часником
Салат з вареного буряка з сиром та часником – закуска найшвидша у приготуванні, до того ж корисна та малокалорійна. Сир дає салату ніжність та святкові нотки. Простота приготування салату не означає банальність смаку. Цим стравам доповнюють як повсякденний, так і будь-який святковий стіл. Традиційно салат заправляється майонезом, але краще за домашній.
Салат з буряка з волоськими горіхами та чорносливом
Буряк – овоч корисний та смачний, але салати на основі його нечасто бувають на нашому столі, адже цей коренеплід потрібно довго варити. У цьому рецепті вам пропонується варіант бурякового салату з волоським горіхом та чорносливом, що вже стало класикою. Для салату важливо вибрати хороший солодкий буряк, адже він визначає основний смак салату.
Час приготування: 2 години 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Буряк середній – 3 шт.
- Горіхи грецькі очищені – 150 гр.
- Чорнослив великий – 7 шт.
- Часник – 1 зубок.
- Майонез – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Цукор – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Вибраний для салату буряк добре промивається холодною водою, і протягом 1-1,5 години відварюється до готовності.
Крок 2. Потім буряк остуджується та очищається від шкірки.
Крок 3. Підготовлені коренеплоди подрібнюються на велику тертку.
Крок 4. За бажанням, їх можна нарізати тонкою соломкою або подрібнити за допомогою кухонних гаджетів.
Крок 5. Очищені волоські горіхи трохи обсмажуються на сухій сковорідці і потім дрібно рубаються ножем.
Крок 6. Добре промивається чорнослив і видаляються, якщо є, кісточки. Зайва волога забирається серветкою. Чорнослив нарізається тонкими смужками.
Крок 7. Часник очищається від лушпиння, роздавлюється тильною стороною ножа і дрібно рубається.
Крок 8. У глибоку салатницю перекладаються подрібнені буряки та часник.
Крок 9. Потім додаються подрібнені горіхи.
Крок 10. В останню чергу додається нарізка чорносливу.
Крок 11. Салат на особистий смак посипається сіллю з цукром і акуратно перемішується. Його можна подати до столу та без будь-якої заправки.
Крок 12. Потім салат розкладається в порційні салатниці, декорується будь-яким сиром із зеленню та майонез подається окремо.
Крок 13. Цей салат можна приготувати і з запеченим буряком, буде смачнішим, але багато часу витрачається на запікання. Смачного!
Простий салат з сирого буряка та моркви
Салати на основі буряків та моркви як корисні та смачні – завсідники на нашому столі, і не тільки на повсякденному. Сира морква в салаті для багатьох прийнятна, а до сирих буряків ставлення скептичне. Але такий салат потрібно приготувати і скуштувати, адже буряк допомагає добре засвоїтися в організмі м'ясним та жирним стравам. Салат заправляється олією, і щоб буряк не пофарбував інші овочі, змішувати їх з олією треба окремо.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Буряк – 300 гр.
- Морква – 300 грн.
- Олія – 4 ст.л.
- Оцет яблучний – 2 ст.
- Часник – 3 зубки.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Згідно з рецептом відразу підготувати у потрібній кількості всі інгредієнти для салату.
Крок 2. Моркву добре промити холодною водою, очистити від шкірки і подрібнити на тертці корейської, щоб вийшла красива соломка. Перекласти моркву на посуд для салату.
Крок 3. Буряки для насиченості смаку для салату вибрати темного кольору. Її, як і моркву, промити, очистити, подрібнити на тертці корейської і перекласти до моркви.
Крок 4. Очищені зубки часнику порубати ножем або пропустити через часник. Кріп промити, серветкою прибрати зайву вологу і дрібно нашаткувати. Ці інгредієнти додати до овочевої нарізки.
Крок 5. Потім салат полити яблучним оцтом або їдальним, лише у меншому обсязі. Заправити салат будь-якою олією.
Крок 6. Салат на особистий смак посипати сіллю з чорним перцем, добре перемішати і спробувати на смак. До салату можна додати й інші інгредієнти: волоські горіхи або родзинки, що більше подобається.
Крок 7. Потім салат розкласти по порційним салатницям і прикрашати гілочками кропу.
Крок 8. Приготовлений салат із сирої моркви та буряків відразу подати до столу, але краще в першій половині дня, а не на вечерю. Смачного!
Салат з буряка та солоних огірків
Буряк у будь-якому вигляді – варена, запечена, маринована чи сира – гарна основа для будь-якого виду салатів. У цьому рецепті готуємо салат з вареного буряка із солоним та маринованим огірком, причому солоні огірки краще брати бочкові. Такий салат нерідко доповнюють іншими овочами, фруктами та горіхами, а в цьому рецепті додамо варене яйце та часник. Інгредієнти наріжемо кубиками та заправимо салат майонезом. Буряк та яйця відваримо заздалегідь.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Складові:
- Буряк – 2 шт.
- Яйця – 2-3 шт.
- Огірок солоний – 1 шт.
- Огірок маринований – 1 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Майонез – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Буряк відварити або запекти в духовці, що буде смачніше. Відварити круто яйця і остудити. Відразу підготувати всі інгредієнти згідно з рецептом та потрібною вам кількістю порцій.
Крок 2. Варений буряк очистити від шкірки і нарізати однаковими маленькими кубиками.
Крок 3. Цю нарізку перекласти в посуд салату. Додати до буряків пару ложок майонезу та подрібнені на часничниці зубки часнику. Потім ці інгредієнти перемішати.
Крок 4. Солоний і маринований, але можна і лише солоний огірок нарізати такими самими кубиками, як і буряки.
Крок 5. Яйця очистити від шкаралупи і нарізати кубиками. Нарізку огірків та яєць перекласти до буряків.
Крок 6. Потім приготований салат із буряків із солоним огірком акуратно перемішати, спробувати на смак, дати йому 30 хвилин для наполягання та подати до столу. Смачного!
Смачний салат з буряка зі смаженою цибулею
Цибуля є незамінним інгредієнтом страв майже у всіх кухнях світу, але у смаженому вигляді використовується рідко. Саме обсмажена цибуля надає стравам, а салат не виняток, неповторний смак та аромат. У цьому рецепті готуємо буряковий салат зі смаженою цибулею. Буряк тушкуємо і цибулю обсмажуємо із соєвим соусом. Подавати салат можна як холодним, так і теплим.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Складові:
- Буряк – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Олія рослинна (краще оливкова) – 100 мл.
- Оцет столовий – 20 гр.
- Соєвий соус – 50 гр.
- Цукор – 30 гр.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Буряк промивається, очищається від шкірки та подрібнюється на корейській тертці. Потім вона посипається цукром і залишається на 20-30 хвилин, щоб дала сік.
Крок 2. Цибулини очищаються від лушпиння і нарізуються невеликими кубиками.
Крок 3. Буряк разом із соком перекладається на сковорідку і гаситься півгодини на маленькому вогні та під закритою кришкою при періодичному помішуванні.
Крок 4. На іншій сковорідці до золотистого кольору обсмажується нарізка цибулі. До неї додається соєвий соус, і цибуля 3 хвилини тушкується в соусі.
Крок 5. Тушений буряк і смажену цибулю перекладають у салатницю. До них наливається оцет, насипається на власний смак сіль з будь-якими спеціями. Салат акуратно перемішується та залишається на 30 хвилин для наполягання.
Крок 6. Готовий салат із буряків зі смаженою цибулею подається до столу, і їсти його можна як холодним, так і теплим. Смачного!
Салат з вареного буряка з яйцем та сиром
Буряковий салат із яйцем та сиром може бути у вас як основною стравою для перекушування, так і святковою закускою. У ньому трохи калорій, але страва ситна. Буряк та яйця для салату відварюємо заздалегідь. Сир беремо твердий та будь-якого сорту, тому що його смак додає салату цікавий акцент. Для свіжості додамо зелену цибулю та заправимо майонезом, але можна заправити сметаною з гірчицею, що також буде смачно.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2.
Складові:
- Буряк – 300 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Сир твердий – 50 гр.
- Часник – 2 зубки.
- Цибуля зелена – 50 гр.
- Майонез – 50 грн.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Згідно з рецептом і необхідною кількістю порцій відразу підготувати всі інгредієнти. Буряк та яйця відварити заздалегідь.
Крок 2. Відварені яйця круто очистити від шкаралупи, нарізати невеликими кубиками і перекласти в салатницю.
Крок 3. Пір'я зеленої цибулі промити, обсушити серветкою, нарізати тонкими кільцями і перекласти до яєць.
Крок 4. Шматок вибраного твердого сиру подрібнити на великій тертці або нарізати невеликими брусочками, щоб смак не загубився в готовому салаті.
Крок 5. Відварені буряки очистити від шкірки і нарізати кубиками такого ж розміру, як і яйця. Перекласти їх у салатницю до решти нарізки.
Крок 6. Через часник додати до салату очищені зубки часнику.
Крок 7. Потім салат посипати сіллю з чорним перцем і додати майонез, щоб салат не вийшов рідкий, що залежить від консистенції майонезу.
Крок 8. Всі інгредієнти акуратно перемішати ложкою і зняти пробу.
Крок 9. Приготовлений салат з буряка з яйцем і сиром охолодити в холодильнику. Перед подачею до столу салат оформити порційно за допомогою кулінарного кільця та прикрасити зеленню. Смачного!
Швидкий салат з буряка, яблука та моркви
З трьох простих та доступних інгредієнтів – буряків, моркви та яблука – можна протягом усього року готувати чудовий салат. Він відноситься до категорії вітамінних салатів і добре доповнює страви з м'яса, круп та картоплі. Буряк для салату заздалегідь відварюється, морква береться у сирому вигляді, і вибираються соковиті тверді яблука. У цьому рецепті салат заправимо йогуртом і доповнимо горіхом.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1.
Складові:
- Буряк варений – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Яблуко – 1 шт.
- Волоські горіхи – 3 шт.
- Йогурт – 2 ст.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відварений завчасно буряк очищається від шкірки і подрібнюється на великій тертці.
Крок 2. Яблуко миється, звільняється від коробочки з насінням, шкірки і так само, як і буряк, подрібнюється на великій тертці.
Крок 3. Промита та очищена морквина натирається на великій тертці та кладеться у салатницю.
Крок 4. До неї додаються натерті буряки з яблуком. Потім салат на особистий смак посипається сіллю і заправляється двома ложками натурального йогурту. Всі інгредієнти перемішуються і знімається проба.
Крок 5. Приготовлений салат з буряка, моркви та яблука перекладається на порційну салатницю, посипається подрібненими волоськими горіхами та подається до обіду. Смачного!
Салат з буряка, оселедця та зеленого горошку
Салат з вареного буряка, солоного оселедця, консервованого зеленого горошку – це скоріше не салат, а закуска-нарізка, яка трохи схожа на «Оселедець під шубою» та вінегрет, але відрізняється оригінальністю смаку та яскравим апетитним виглядом. Такий салат відмінно підходить до будь-яких картопляних страв із нейтральним смаком і буде затребуваний на будь-якому столі.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Складові:
- Буряк варений – 3 шт.
- Оселедець солона – 1 шт.
- Горошок консервований – 100 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Олія – 30 гр.
- Оцет 9% – 1 год.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу готуються згідно з рецептом усі продукти для салату. Заздалегідь відварені буряки і цибуля очищаються від шкірки.
Крок 2. У оселедця видаляються шкіра, голова з нутрощами та хвіст. Потім філе акуратно відокремлюється від хребта та дрібних кісточок.
Крок 3. Підготовлене філе нарізається невеликими поздовжніми шматочками, поливається оцтом, перемішується та залишається на 30 хвилин для маринування.
Крок 4. Очищена цибулина нарізається тонким пір'ям. Гостра цибуля ошпарюється окропом для видалення зайвої гіркоти.
Крок 5. Замаринований оселедець кладеться в салатницю і поверх неї кладеться цибульна нарізка.
Крок 6. Буряк нарізається маленькими кубиками і кладеться поверх цибулі.
Крок 7. В останню чергу до салату додається консервований горошок і наливається олія. Салат із буряка, оселедця та зеленого горошку акуратно перемішується, розкладається на порційні салатниці, декорується зеленню або вареним яйцем і одразу подається до столу. Смачного!
Покроковий рецепт салату з буряка та консервованої квасолі
Салат з буряка з квасолею – страва хоч і банальна, але ситна і корисна. Урізноманітнити його смак можна, змінюючи заправку та додаючи інші інгредієнти та зелень. У цьому рецепті трохи змінимо процес приготування: сирий буряк з цибулею згасимо на сковорідці і доповнимо салат поряд з квасолею, маринованим огірком і сухариками. Такий салат буде повноцінним самостійним стравам або гарніром до м'яса.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1.
Складові:
- Буряк середній – 1 шт.
- Квасоля консервована – 1 банка (250 г).
- Цибуля велика – 1 шт.
- Огірок маринований – 3 шт.
- Олія – для смаження.
- Сухарики з будь-яким смаком – 1 пачка.
Процес приготування:
Крок 1. Буряк промийте, очистіть від шкірки та подрібніть на корейській тертці. Цибулину очистіть і наріжте тонкими чверть кільцями. Потім ці овочі обсмажте до готовності на розігрітій олії. Їх остудіть і перекладіть у салатницю.
Крок 2. Невеликі огірки мариновані наріжте маленькими кубиками і додайте до буряків.
Крок 3. Відкрийте банку консервованої квасолі, злийте маринад, і квасолю перекладіть у салатницю до решти інгредієнтів.
Крок 4. Потім все перемішайте ложкою, зніміть пробу і додайте чого недостатньо на ваш смак. Приготовлений салат з буряка з квасолею посипте сухариками з будь-яким смаком і одразу сервіруйте до столу. Смачного!
Як приготувати буряковий салат з сиром?
Салатів із соковитих солодких буряків та яскравого солоного сиру «Фета» багато і відрізняються вони різними заправками, що багато в чому визначає смак страви. У цьому рецепті салат заправимо апельсиновим соусом і для гарної подачі доповнимо зеленим салатним листям. Буряк для салату заздалегідь відварюємо або запікаємо у фользі.
Час приготування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Складові:
- Буряк – 2 шт.
- Сир “Фета” – 50 гр.
- Апельсин – 1 шт.
- Салатне листя – 100 гр.
- Олія оливкова – 1 ст.л.
- Часник – 1 зубок.
- Сіль – 5 гр.
- Суміш перців – 5 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте згідно рецепту всі продукти для салату. Апельсин візьміть кислий. Сир «Фета» по можливості візьміть грецьку, яка містить менше олії, ніж інші види.
Крок 2. У будь-який спосіб з апельсина відіжміть сік, щоб вийшло не менше 80 мл. Сік перелийте у невеликий сотейник, додайте до нього ложку оливкової олії, подрібнений зубок часнику та насипте суміш перців.
Крок 3. На невеликому вогні цю суміш потім до випарювання половини об'єму і густої консистенції. Потім цей соус остудіть.
Крок 4. Відварені або запечені буряки наріжте тонкими фігурними шматочками. Промите і обсушене листя салату порвіть руками і покладіть на порційні салатниці. Поверх їх розкладіть нарізку буряка.
Крок 5. Сир «Фета» наріжте однаковими великими кубиками та рівномірно розкладіть поверх буряків.
Крок 6. Потім салат з буряка та «Фети» полийте остудженим апельсиновим соусом, і страва одразу сервіруйте до столу. Смачного!