Грибний суп з печериць – 9 рецептів приготування з покроковими фото

Грибний суп з печериць — це незвичайна перша страва з неймовірним ароматом. Супи готуються елементарно, без клопоту та перешкод. Деякі варіанти мають більш святковий підтекст. Такі грибні супи доречні на гуляннях. Інші – представляють домашню їжу, яка входить у повсякденний раціон. Суп із печериць з легкістю приготує навіть новачок.

Класичний грибний крем-суп з печериць і вершками

Класичний грибний крем-суп і печериць і вершками стане фаворитом серед перших страв. Цей варіант гідно прикрасить будь-яке гуляння. Приготування кремового супу триватиме менше години. Доступні складові чудово гармонують одна з одною.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Печериці – 500 гр.
  • Молоко –200 мл.
  • Курячий бульйон/грибний – 200 мл.
  • Цибуля шалот – 1 шт.
  • Вершки 33% – 200мл.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Вершкове масло – 30 гр.
  • Борошно – 30 гр.
  • Часник – 2-3 зубчики.
  • Мускатний горіх – щіпка.
  • Олія рослинна – за смаком.
  • Гранульований часник – до смаку.
  • Білий хліб – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Ознайомившись із описом інгредієнтів, відміряємо їх та виставляємо на робочу поверхню. Гриби обполіскуємо та промакуємо паперовими рушниками. На ніжках робимо новий зріз.

Крок 2. Промиті печериці нарізаємо тонкими пластинками. Очистивши і обполоснувши цибулю та часник, кришимо дрібним кубиком. 10 г вершкового масла розпускаємо на гарячій сковороді. Вивантажуємо нарізку. Підсмажуємо 10 хвилин. Перемішуємо і випаровуємо сік, що виділився.

Крок 3. Розтопивши вершкове масло, що залишилося в сотейнику, додаємо 30 грамів борошна.

Крок 4. Розмішуємо до однорідності. Потроху наливаючи нагріте молоко, доводимо соус до гладкості. Приправляємо мускатним горіхом. Солимо та перчимо. Розмішуємо.

Крок 5. Приготовлений загуслий соус пропускаємо через сито до грибної засмажки, щоб не було крупинок. Проваривши 5 хвилин, при постійному помішуванні вливаємо 200 мл курячого або грибного бульйону. Закип’ятив та помішуючи, уварюємо 10 хвилин.

Крок 6. Вміст сковороди перекладаємо в ємність комбайна та подрібнюємо до пюреподібного стану. Виливаємо масу в каструлю, додаємо 100 мл жирних вершків. Перемішавши, варимо на маленькому вогні під кришкою.

Крок 7. Нагріваємо духову шафу до 220°С. З хліба зрізаємо кірки. М’якуш нарізаємо квадратиками, кладемо в вогнетривкий посуд. Приправляємо сіллю та сухим часником, збризкуємо олією та підсушуємо в духовці до золотистості.

Крок 8. Вливаємо в суп вершки, що залишилися, і відключаємо плиту. Перемішавши, пробуємо. За потреби приправляємо. Розкладаємо крем-суп піалами. На розсуд прикрашаємо сухариками, рубаним кропом та тертим пармезаном.

Крок 9. Презентуємо крем-суп. Смачного!

Сирний суп з печерицями

Сирний суп з печерицями має неймовірний запах і святковий зовнішній вигляд. Грибне частування добре насичує. Будь-який обід із запашним супом перетвориться на свято. Приготування сирного супу може бути складним, але всі маніпуляції безперешкодно зробить і новачок.

Час приготування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Печериці – 250 гр.
  • Картопля – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яловичий фарш – 250 гр.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Корінь селери – ½ шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Зелена цибуля – 1 стебло.
  • Кріп – 2 гілочки.
  • Базилік – 1 гілочка.
  • Плавлений сир – 200 грн.
  • М’ясний бульйон – 2,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Ополоснувши 250 г грибів, обсушуємо, нарізаємо скибочками. Звільнивши цибулину від кольорової шкірки, дрібно ріжемо. Промиваємо 600 грамів картоплі, 1 моркву та половину кореневої селери. З коренеплодів та картоплі зчищаємо шкірку, застосувавши овочечистку.

Крок 2. Картоплю ріжемо кубиками. Морквину та корінь селери подрібнюємо тонкими смужками. Сполоснувши зелень, дрібно ріжемо. Асортимент ароматних трав залежить від наявності та смакових уподобань. Як що немає свіжої зелені, підійдуть сухі трави.

Крок 3. Нагрів у товстостінній каструлі олію, викладаємо фарш (яловичий або будь-який інший) і обсмажуємо, поки не випарується волога і м’ясний напівфабрикат не змінить колір. Висипаємо гриби. Обсмажуємо 5 хвилин. Закидаємо селеру, морквину та цибулину. Перемішуючи, обсмажуємо 5 хвилин.

Крок 4. Заливаємо 2,5 літра готового бульйону та кип’ятимо. Закладаємо картоплю. Поваривши 7 хвилин, кладемо 200 г плавленого сиру. Розмішуємо, доки продукт не розійдеться. Для зручності сирки ріжемо кубиками, натираємо на великій тертці або використовуємо плавлений продукт рідкішої консистенції.

Крок 5. Здобрюємо страву спеціями. Кладемо рубану зелень. Прокип’ятивши хвилину-дві, відключаємо нагрівання. Якщо хочеться адаптувати рецепт під пісну версію, замість бульйону використовуємо воду, а фарш зовсім не кладемо. Для низькокалорійного варіанта – використовується курячий бульйон, курячий фарш або фарш з індички.

Крок 6. Розливаємо яскраву страву за глибокими піалами. Як доповнення підсушуємо хліб на сухій сковороді або тостері. Сирний суп виходить дуже смачним! Смачного!

Суп із печериць з куркою

Суп із печериць з куркою не тільки виглядає привабливо, а й має дивовижний смак. Грибний суп готують не лише у сезон. Печериці можна знайти на прилавках цілий рік. Та й сама реалізація рецепту не принесе незручностей. Все до неподобства просто.

Час приготування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Печериці – 200 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Курячі стегна – 2 шт.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Зелень – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувавши продукти, очищаємо 1 морквину та 3 картоплі від грубої шкірки, для зручності беремо овочечистку. З цибулини видаляємо кольорове лушпиння. Ополіскуємо овочі.

Крок 2. З стегон стягуємо шкіру. За бажання стегна замінюємо курячим філе, крилами або гомілками. Опускаємо в каструлю та наливаємо воду. Помістивши на плиту та закип’ятивши, знімаємо пінку за допомогою шумівки. Солимоо та залишаємо на вогні основу для супу на третину години.

Крок 3. Закинувши лаврушку, продовжуємо варити чверть години. На власний розсуд додаємо інші прянощі.

Крок 4. Очищену цибулину з морквиною подрібнюємо, як подобається.

Крок 5. Сполоснувши печериці, крупно ріжемо їх. Для більш насиченого грибного смаку та аромату використовуємо трохи сухих грибів. Перетираємо їх у крихту, використовуючи кавомолку або ступку.

Крок 6. Картоплю нарізаємо кубиками зручного розміру.

Крок 7. Відвареного птаха виймаємо з наваристого бульйону і позбавляємося кісточок. Ділимо м’якоть на шматочки. Перекладаємо назад у бульйон. Висипаємо картопляну нарізку та проварюємо чверть години.

Крок 8. На розпеченій сковороді нагріваємо олію. Висипаємо цибулю та підсмажуємо до прозорості. Кладемо моркву, готуємо до розм’якшення. Закидаємо гриби та підрум’янюємо. На цьому етапі приправляємо грибним порошком, якщо використовуємо сухі гриби.

Крок 9. Обсмажені інгредієнти перекладаємо у суп. У сковороду наливаємо окріп і обмиваємо сковороду. Виливаємо рідину у каструлю. Посоливши і поперчивши, мінімізуємо нагрівання та продовжуємо варіння. Відмірюємо чверть години.

Крок 10. Сполоснувши зелень, кришимо дрібніше, засипаємо в каструлю. Вимикаємо плиту. Настоюємо чверть години.

Крок 11. Розподіливши запашне частування по порціях, присмачуємо сметаною або доповнюємо підсмаженими грінками або крекерами. Смачного!

Грибний суп з печерицями та вермішеллю

Грибний суп із печерицями та вермішеллю готується максимально легким способом. Зварити першу страву зможе навіть підліток. Уважно ознайомившись із покроковим описом, не виникне питань, як реалізувати рецепт. Запашне частування призначене найчастіше для щоденного вживання.

Час приготування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Печериці – 250 гр.
  • Картопля – 160 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 80 гр.
  • Сушена петрушка – 1 ч.л.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Вермішель – 30 гр.
  • Сушений кріп – 1 ч.л.
  • Морква – 60 гр.
  • Олія рослинна – 2-3 ст.л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Вода – 1л.

Процес приготування:

Крок 1. Застосувавши пристосування для чищення овочів, звільняємо картоплю та моркву від шкірки. Очищаємо цибулю. Печериці обмиваємо від пилу, оновлюємо зріз. Ставимо кип’ятитися воду.

Крок 2. Подрібнюємо моркву тонкими скибочками або натираємо на тертці за бажанням, кришимо цибулю, якомога дрібнішу.

Крок 3. Розігріваємо сковорідку з олією над сильним полум’ям. Закладаємо овочі. Зменшуємо вогонь. Обсмажуємо, помішуючи до розм’якшення.

Крок 4. Гриби нарізаємо пластинками прийнятної величини.

Крок 5. Вивантажуємо до обсмажування. Посоливши та закривши кришку, залишаємо потушкуватися 10 хвилин при помірному полум’ї.

Крок 6. Ріжемо картоплю, дотримуючись бажаної розмірності.

Крок 7. У киплячу воду закладаємо картоплю. Тримаємо на середньому вогні 7 хвилин після закипання.

Крок 8. Завантажуємо обсмажування.

Крок 9. Висипаємо макаронні вироби.

Крок 10. Посипаємо сухою зеленню та кладемо лист лавра. Спробувавши, досолюємо, якщо буде потрібно. Перемішавши та закип’ятив, вимикаємо конфорку.

Крок 11. Забираємо суп із плити, переставляємо на підставку під гаряче. Настоюємо, щільно закривши кришку.

Крок 12. Наповнюємо супові тарілки запашним грибним частуванням.

Крок 13. Для любителів сметані присмачуємо кисломолочним продуктом із підвищеним вмістом жиру. Так буде смачніше. Рекомендую готувати суп на один прийом їжі. Смачного!

Суп з печериць з перловкою

Суп з печериць з перловкою – гарний варіант для пісного раціону. Страва готується з доступних інгредієнтів, які можна придбати у кожному супермаркеті чи ринку. Грибне частування насичує і не перешкоджає гарному травленню. Нежирна тарілку урізноманітнить їжу та не дозволить набрати зайві кілограми.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Печериці – 200 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Селера – 2 стебла.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Крупа перлова – 30 гр.
  • Імбир мелений – 1 ч.л.
  • Морква – 1 шт.
  • Зелень – до смаку.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Вода – на розсуд.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти. Очищаємо картоплю та морквину від шкірки, для економії часу використовуючи овочечистку. З головки цибулі та часнику знімаємо лушпиння.

Крок 2. Кришимо цибулину та часник. Морквину ріжемо соломкою. Дрібно шаткуємо селера. На сильному вогні розігріваємо козанок із олією. Висипаємо нарізку і трохи припускаємо, перевертаючи овочі, щоб не підгоріли.

Крок 3. Слідом вивантажуємо порізану брусками картоплю і добре промиту перловку. Приправляємо меленим імбиром. Вливаємо воду (овочевий, грибний або курячий бульйон) та проварюємо до готовності крупи. Кількість рідини визначаємо самостійно. Чим менше рідини, тим густіше вийде страва.

Крок 4. У майже готову страву закладаємо консервовані або свіжі печериці та кип’ятимо суп.

Крок 5. Проваривши кілька хвилин, додаємо сіль та перець. Посипаємо нашаткованим кропом. Розмішавши, трохи настоюємо і даємо інгредієнтам “ подружитися”.

Крок 6. Якщо страва подається не як пісна, доповнюємо суп сметаною. Якщо суп передбачає пісний варіант, достатньо хліба, приготовленого на заквасці. Відповідно і варимо суп на воді. Смачного!

Грибний суп з печериць з рисом

Грибний суп з печериць з рисом виходить наваристим і неймовірно апетитним. Печериці надають родзинку страві. Нескладна у приготуванні страва займає близько півгодини. Елементарний процес не завдасть клопоту. Якщо страва призначена для пісного варіанта, для супової основи використовуємо воду.

Час приготування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Печериці – 350 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Цукор пісок – 0,5 ч.л.
  • Курячий бульйон/овочевий/вода – 150 мл.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Зелень – до смаку.
  • Рис пропарений – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо продукти. Рис вибираємо пропарений, це заощадить час варіння. Знімаємо шкірку та лушпиння з овочів. Обдаємо водою.

Крок 2. Нарізаємо їх, як на суп. Щоб скоротити час на варіння, робимо дрібнішу нарізку.

Крок 3. Ополоснувши печериці, нарізаємо слайсами.

Крок 4. У каструлі прогріваємо курячий бульйон (грибний або овочевий бульйон або воду) та закладаємо порізані овочі. Висипаємо вимиту пропарену крупу. Доливаємо воду згідно смакових уподобань. Що більше води, то рідше буде страва. Закиплявши, продовжуємо варіння 15 хвилин.

Крок 5. Кладемо грибну нарізку та листочки лавра. Поваривши 7 хвилин, присмачуємо сіллю та цукром. Пробуємо, чого не вистачає, додаємо за потреби. Для більш насиченого смаку приправляємо грибним порошком. Я використовую подрібнені в крихту сухі гриби.

Крок 6. Промиту зелень дрібно кришимо або використовуємо заморожені трави. За відсутності приправляємо сухим кропом. Засипаємо в суп. Вимкнувши нагрівання, настоюємо 5 хвилин і розділимо по порціях.

Крок 7. Грибний суп доповнюємо сметаною чи майонезом. Підсмажуємо хліб або доповнюємо хрусткими сухариками, посипавши зверху. Насолоджуємося, поки вони не розмокли. Смачного!

Суп з печериць на курячому бульйоні

Суп з печериць на курячому бульйоні готується за півгодини. Для бульйону використовуємо курячий кубик або використовуємо власноруч зварений бульйон. Насичений ароматний суп з’їдається миттєво. Варити подвійну порцію не рекомендую. Півгодини знайдеться навіть у найзайнятішої людини. А свіжоприготовлена тарілку смачніша за розігріту.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Печериці – 250 гр.
  • Твердий сир – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Вершки – 250мл.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Курячий кубик – 1 шт.
  • Вершкове масло – 2 ст.л.
  • Борошно пшеничне – 1 ст.л.
  • Вода –300 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Розминаємо “кубік” прямо в каструльку, наливаємо окріп. Розмістивши на помірному полум’ї, доводимо до кипіння. Коли кубик повністю розчиниться, відключивши нагрівання, остуджуємо. Не солимоо і не приправляємо, у кубику міститься достатньо солі, ароматизаторів та спецій.

Крок 2. Промиті печериці крупно ріжемо.

Крок 3. Очищену цибулю довільно ріжемо і з грибами відправляємо на розігріту сковороду з олією. Підсмаживши до легкої рум’яності, переставляємо підставку для гарячого.

Крок 4. Підсмажені інгредієнти заливаємо бульйоном та пюруємо. Якщо маса досить густа і важко подрібнюється, вливаємо трохи води. Консистенцію визначаємо самостійно. Для прикраси можна залишити кілька грибів.

Крок 5. У каструльці розпускаємо 2 столові ложки вершкового масла|мастила|. Засипавши борошно, обсмажуємо. У масу виливаємо вершки та розмішуємо, щоб розбити грудочки. Перекладаємо грибне пюре. Розмішавши, прогріваємо інгредієнти до появи бульбашок, але не кип’ятимо.

Крок 6. Пробуємо суп і тільки тепер балансуємо смак, за потребою досолюючи та приправляючи перцем. Сервіруємо найсмачніший грибний суп. За бажанням доповнюємо тертим сиром. Смачного!

Крем-суп з печериць і плавленим сиром

Крем-суп з печериць з плавленим сиром – найсмачніша страва, що підходить для особливих випадків. Вершково-грибний смак та ніжна консистенція підкорить раз і назавжди. Аромат страви, як і смак, важко забути, скуштувавши хоча б один раз. Суп притупляє голод і зігріває у міжсезоння.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Печериці – 500 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вершки 20% – 200мл.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Сирки плавлені – 200 гр.
  • Мускатний горіх – 0,5 ч.л.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Борошно – 1 ст.
  • Зелень – до смаку.
  • Вода – 2 л.

Процес приготування:

Крок 1. Складаємо продукти для шовковистого супу. Ополоснувши, позбавляємо овочі від шкірки та лушпиння.

Крок 2. Дрібно три мускатний горіх.

Крок 3. Порізану на шматочки картоплю, поміщаємо в каструлі. Затока водою розміщуємо на середньому полум’ї. Після закипання знижуємо нагрівання. Варимо до готовності.

Крок 4. Інші овочі розрізаємо довільно.

Крок 5. Розпустивши вершкове масло на розігрітій поверхні сковороди, обсмажуємо овочі.

Крок 6. Почистивши гриби та розділивши на сегменти, закладаємо до обсмажування. Кілька грибів залишаємо для декору.

Крок 7. Смажимо, доки вміст не осяде і не випарується грибний сік.

Крок 8. Плавлений сир ділимо на квадратики.

Крок 9. Подрібнюємо промиту зелень.

Крок 10. До звареної картоплі вивантажуємо все, що є у сковороді, плавлений сир та зелень. Здобрюємо мускатним горіхом. Проварюємо, поки сирні шматочки не розчиняться.

Крок 11. Страву загущаємо борошном і добре перемішавши, додаємо вершки. Приправивши сіллю та перцем і помішуючи, нагріваємо 5 хвилин. Контролюємо, щоб нагрівання не доходило до вирування. З появою перших бульбашок, припиняємо варіння.

Крок 12. Пропускаємо вміст каструлі через друшляк або сито, щоб гущавину відокремити від рідини.

Крок 13. До густих складових доливаємо рідини та перебиваємо до однорідності.

Крок 14. Вийде гладка шовковиста текстура. Розбавляємо залишеною рідиною та розмішуємо. Прогріваємо.

Крок 15. Розділимо страву по супницях. Декоруємо страву підрум’яненими грибними слайсами та петрушкою.

Крок 16. Підсмажуємо грінки та доповнюємо грибне частування. Смачного!

Грибний суп з печериць і м’ясом

Грибний суп з печериць і м’ясом можна приготувати з будь-яким видом м’яса. У цьому рецепті використовуємо яловичину, але можна поекспериментувати. Для більш наваристого варіанта використовуємо свинину із прошарками. Ситна тарілку не завдасть проблем, навіть для недосвідченої господині.

Час приготування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Печериці – 250 гр.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яловичина – 300 гр.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Морква – 1 шт.
  • Рис – 3 ст.
  • Італійські трави – 0,25 ч.л.
  • Зелень – до смаку.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Вода – 2 л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти. Позбавивши від лушпиння та шкірки цибулю, моркву та картоплю, промиваємо всі овочі водою. Ополіскуємо печериці або зчищаємо плівку і обрізаємо трохи ніжки. Чистити або мити печериці – кожен вирішує сам. Дехто не миє гриби, щоб вони не наситилися зайвою вологою. Ставимо воду кип’ятитися на середньому полум’ї.

Крок 2. Промивши та обробивши м’ясо від ущільнень та плівок, ріжемо на частини прийнятного розміру. Опускаємо в заздалегідь підготовлений окріп. Довівши до кипіння, прибираємо піну, зменшуємо температуру. Готуємо під кришкою 40-60 хвилин залежно від свіжості м’ясного шматка та його виду.

Крок 3. Морквину тремо на середній тертці. Цибулю нарізаємо дрібніше. Прожаривши сковорідку, наливаємо і прогріваємо олію. Засипавши овочі та розмішуючи, обсмажуємо до золотистості.

Крок 4. Потім закладаємо нарізані гриби. Тримаємо над помірним полум’ям, помішуючи, поки не зникне сік, що виділився. Гриби містять багато вологи.

Крок 5. Коли гриби зменшаться в об’ємах і підзолотяться, солимоо, розмішуємо та відключаємо вогонь.

Крок 6. До звареної супової основи додаємо нарізану брусками картоплю. Поваривши 5 хвилин, присмачуємо прянощами та травами.

Крок 7. Висипаємо ретельно промитий рис. Розмішавши, готуємо 5 хвилин. Для того, щоб прискорити процес варіння, можна використовувати пропарену крупу.

Крок 8. Викладаємо підсмажені овочі. Закиплявши, даємо потушкуватися 10 хвилин.

Крок 9. На завершення кладемо лаврушку та порубану зелень. Пробуємо та балансуємо смак, якщо необхідно.

Крок 10. Готовою запашною стравою заповнюємо піали.

Крок 11. Доповнюємо страву свіжим або підрум’яненим та натертим часником хлібом. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал