Самса з листкового тіста – 10 рецептів у духовці з покроковими фото

Самса є пиріжками з прісного або листкового тіста. Як начинка традиційно виступає рубану цибулю з м’ясом, але є й інші варіанти, наприклад, з куркою або сиром. Ця випічка характерна для національної кухні Узбекистану та Таджикистану. Воно дуже смачне ароматне та нескладне у приготуванні, тому їм сміливо можна порадувати себе та рідних.

Самса з готового листкового тіста з фаршем та цибулею в духовці

До фаршу додається дрібно нарізана цибуля, сіль, перець і добре перемішується. Листкове тісто розкочуємоться і розрізається на квадрати. Кожен кладеться начинка і все защипується квадратом або трикутником. Самса змащується яйцем та запікається протягом 30-40 хвилин.

Самса з листкового тіста з куркою в духовці

До дрібно нарізаного курячого філе додається цибуля, сіль, чорний мелений перець і все добре перемішується. Від листкового тіста відрізаються шматочки, кожен із яких розтягується, туди кладеться начинка і все скріплюється трикутником. Самса змащується яйцем і запікається.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Тісто листкове – 500 гр.
  • Філе куряче – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 15 шт.
  • Сіль – 1,5 ч.л.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Куряче яйце – 1 шт.
  • Кунжут – 1,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і дрібно рубаємо. Цибулю очищаємо від лушпиння і так само дрібно нарізаємо.

Крок 2. Змішуємо цибулю з куркою, додаємо до них сіль, чорний мелений перець і ретельно перемішуємо.

Крок 3. Від листкового тіста відрізаємо шматочок потрібного розміру та розтягуємо його пальцями до потрібного розміру.

Крок 4. У центр кладемо начинку з курки і щільно защипуємо краї. Самса має вийти у вигляді конвертика.

Крок 5. Перекладаємо все на змащене вершковим маслом лист, кладемо туди самсу швом вниз, змащуємо її яйцем і присипаємо кунжутом.

Крок 6. Духовку попередньо розігріваємо до 200оС та випікаємо протягом 30 хвилин. Готовий самсі даємо трохи охолонути, після чого перекладаємо її на тарілку і подаємо до столу. Смачного!

Самса з листкового тіста з картоплею

Спочатку готується листкове тісто, яке скочується в рулет і розрізається на невеликі шматочки. Кожен з них розкочуємоться в коржик, а в центр кладеться начинка з картоплі, цибулі, коріандру та солі. Далі все щільно защипується, самса перекладається на лист, змащується яйцем і запікається.

Час приготування: 3 ч. 40 хв.

Час приготування: 3 години.

Порції – 11.

Складові:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Вода холодна – 150 мл.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Оцет 9% – 0,5 ч.л.
  • Сіль – 0,25 ч.л.

Для начинки:

  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Коріандр мелений – до смаку.
  • Сіль за смаком.

Для верху:

  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Кунжут – 1,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку ємність просіваємо пшеничне борошно. Таким чином, вона насититься киснем, і випічка вийде повітрянішою в процесі випікання.

Крок 2. В окрему ємність розбиваємо яйце та збиваємо його. Потім додаємо туди оцет, сіль, холодну воду і добре перемішуємо. У борошні робимо поглиблення, виливаємо туди рідкі інгредієнти та починаємо замішувати тісто.

Крок 3. Спершу робимо це ложкою, а потім – руками. Воно має вийти крутим, але не дуже тугим.

Крок 4. Розділяємо тісто на дві рівні частини і розгортаємо одну з них тонкий пласт близько 0.5 см завтовшки. Змащуємо його шаром розм’якшеного вершкового масла|мастила|, залишаючи трохи місця по краях. Накриваємо все зверху другим пластом тіста і змащуємо його маслом, що залишилося.

Крок 5. Згортаємо листкове тісто в рулет, після чого загортаємо його в щільний «равлик». Даємо йому постояти у холодильник протягом двох годин.

Крок 6. Приступаємо до приготування начинки. Цибулю очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками.

Крок 7. Картоплю вимиваємо, очищаємо і ріжемо дуже дрібними кубиками. Перекладаємо цибулю з картоплею у відповідну ємність, додаємо до них сіль, мелений коріандр і добре перемішуємо.

Крок 8. Через необхідний час дістаємо тісто з холодильника і розгортаємо його в пласт не менше 0.5 см завтовшки. Потім знову згортаємо в рулет і нарізаємо його невеликими шматочками залежно від розміру самси. Забираємо його в холодильник і дістаємо шматочки по черзі, щоб тісто не почало плавитися.

Крок 9. Кладемо шматочок тіста на стіл на бочок так, щоб шари були паралельні його поверхні. Потім розгортаємо його в круглий коржик, а в центр кладемо картопляну начинку.

Крок 10. Защипуємо краї тіста таким чином, щоб вийшов трикутник. Перекладаємо заготовки на застелений пергаментом лист швом вниз. Зверху змащуємо збитим яйцем та присипаємо кунжутом.

Крок 11. Духовку попередньо розігріваємо до 190-200оС та випікаємо самсу протягом 40-45 хвилин. Готову випічку даємо трохи охолонути і подаємо до столу. Смачного!

Як приготувати листкову самсу?

На сковороді в курдючному салі обсмажується цибуля. Далі він додається до нарізаного гарбуза разом із зірою, сіллю, цукром та червоним гострим перцем. Начинку викладаємо на корж із листкового тіста і все щільно защипується. Самса змащується яйцем, посипається кунжутом та запікається 40 хвилин.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 1 год.

Порції – 16.

Складові:

  • Тісто листкове домашнє – 750 гр.
  • Гарбуз – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сало курдючне – 100 гр.
  • Зіра – 1 год.
  • Сіль – 1 год.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Перець червоний мелений гострий – 1/3 ч.л.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Кунжут чорний – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. На сковороді розігріваємо столову ложку олії та протоплюємо на ньому шматочки курдючного сала.

Крок 2. Забираємо сало зі сковороди і відправляємо туди дрібно нарізану цибулю. Пасеруємо його доти, доки він не стане м’яким.

Крок 3. Листкове тісто розморожуємо і розрізаємо його на шматочки однакового розміру.

Крок 4. Гарбуз нарізаємо дрібними кубиками, додаємо туди сіль, цукровий пісок, зіру, червоний гострий перець і пасеровану цибулю. Ретельно перемішуємо і наша начинка готова.

Крок 5. Розкочуємо кожен шматочок тіста в коржик 12-13 см діаметром. У центр кладемо 1.5 ст. гарбузової начинки, щільно защеплюємо тісто внахлест. Самса має вийти прямокутної форми.

Крок 6. Перекладаємо заготовки на застеляний пергаментом лист, змащуємо їх яєчним жовтком, посипаємо кунжутом, відправляємо в попередньо розігріту до 170оС духовку і запікаємо протягом 40-45 хвилин.

Крок 7. Даємо готовій самсі трохи охолонути, після чого подаємо її до столу. Смачного!

Самса з сиром із листкового тіста

Шматочки листкового тіста розкочуються в коржики, всередину кладеться твердий сир, і краї тіста щільно защипуються і формуються трикутники. Заготовки перекладаються на силіконовий килимок, змащуються збитим яйцем і все запікають при 180 градусах до готовності 30 хвилин.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порції – 8.

Складові:

  • Тісто листкове – 500 гр.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком приготування дістаємо листкове тісто з морозилки і даємо розморозитися йому при кімнатній температурі. Нарізаємо тісто невеликими шматочками і розгортаємо кожен у невеликий коржик.

Крок 2. Твердий сир нарізаємо невеликими прямокутниками або натираємо на великій тертці і кладемо в центр розкоченого коржика.

Крок 3. Тепер склеюємо краї листкового тіста таким чином, щоб у результаті вийшов трикутник. Важливо щільно защепити тісто, щоб у процесі випікання сир не почав звідти витікати.

Крок 4. Перекладаємо наші заготовки на силіконовий килимок. Яйце розбиваємо в невелику ємність, збиваємо його вилкою і за допомогою силіконової пензлика змащуємо їм самсу для рум’яної скоринки.

Крок 5. Духовку попередньо розігріваємо до 180оС та випікаємо наші вироби протягом 30 хвилин. Готовий самсі даємо трохи охолонути, після чого подаємо їй до столу з чаєм або як перекус. Смачного!

Листкова самса зі свининою в домашніх умовах

Листкове тісто розкочуємоться в пласт, згортається в рулет, і нарізається шматочками. Кожен розкочуємоться в коржик, у центр якого кладеться начинка зі свинячої вирізки, цибулі, солі та перцю. Краї тіста щільно защипуються, самса змащується яйцем і випікається протягом 35-40 хвилин.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 12.

Складові:

Для тіста:

  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Вода гаряча – 1 ст.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – 1 год.

Для начинки:

  • Вирізка свиняча – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 350 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Кунжут – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку ємність просіюємо через сито борошно. Далі робимо в муці ямку і виливаємо туди гарячу воду, в якій розчиняємо сіль. Потім додаємо яйце і починаємо замішувати тісто. Спочатку робимо це лопаткою, а потім – руками близько 8-10 хвилин. З тіста формуємо кулю, злегка застосовуємо її, перекладаємо в пакет і відправляємо на 1 годину в холодильник.

Крок 2. У цей час готуємо начинку. Свинячу вирізку нарізаємо маленькими кубиками. Таким же чином ріжемо очищену цибулю. Перемішуємо м’ясо з цибулею, додаємо сіль із перцем до смаку, ще раз перемішуємо руками, накриваємо харчовою плівкою і даємо постояти при кімнатній температурі.

Крок 3. Робочу поверхню присипаємо мукою|борошном| і викладаємо туди тісто. Розкочуємо його в тонкий прямокутний пласт і рівномірно змащуємо його розтопленим вершковим маслом.

Крок 4. Скачуємо все в щільний рулет, розрізаємо навпіл, кладемо на обробну дошку, обертаємо харчовою плівкою і ставимо в морозилку на 40 хвилин. Потім рулети дістаємо і розрізаємо кожен на 6 рівних частин.

Крок 5. Злегка притискаємо кожен шматочок і акуратно розгортаємо їх у тонкі коржики.

Крок 6. У центр кладемо начинку зі свинини та цибулі. Потім щільно защипуємо краї тіста так, щоб вийшли трикутники. Перекладаємо наші заготовки на лист швом вниз.

Крок 7. Змащуємо самсу яєчним жовтком, посипаємо кунжутом і запікаємо в попередньо розігрітій до 180оС духовці протягом 20 хвилин. Потім переміщаємо лист на середній або верхній рівень і випікаємо ще 15-20 хвилин. Готовий самсі даємо трохи часу охолонути і подаємо до столу. Смачного!

Самса із готового дріжджового тіста

Дріжджове тісто розкочуємоться, ділиться на рівні частини, кожна з яких розкочуємоться в коржик. У центр кладеться начинка з м’яса, цибулі, спецій та картоплі. Краї щільно защипуються, самса змащується жовтком, посипається перцем і запікається протягом 30 хвилин за 200 градусів.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 10.

Складові:

  • М’ясо – 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Тісто листкове дріжджове – 1 упаковка.
  • Зіра – до смаку.
  • Коріандр – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Картопля варена – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Як м’ясо найкраще використовувати яловичину чи баранину. Нарізаємо його невеликими шматочками і перекладаємо у відповідну ємність. Потім додаємо до нього дрібно нарізану цибулю, натерту варену картоплю, сіль, чорний мелений перець, зіру, коріандр і ретельно все перемішуємо.

Крок 2. Дріжджове тісто розгортаємо і розрізаємо на шматочки однакового розміру. Кожен з них розгортаємо в тонкий коржик і в центр кладемо начинку з м’яса, картоплі та цибулі.

Крок 3. Загортаємо краї тіста до центру так, щоб вийшли трикутники. Важливо щільно защепити їх, щоб у процесі випікання звідти не виплив сік. Кладемо самсу на деко швом, змащуємо поверхню жовтком і присипаємо перцем.

Крок 4. Духовку попередньо розігріваємо до 200оС і випікаємо протягом 30 хвилин.

Крок 5. Даємо готовій самсі трохи охолонути, після чого перекладаємо її на тарілку і подаємо до столу. Смачного!

Домашня самса з яловичиною із листкового тіста

Листкове тісто згортається в рулет і нарізується шматочками, які розкочуються в коржики. У центр кладеться начинка з яловичини, цибуля, петрушка, часник, перець і спеції. Краї тіста щільно защипуються, формуючи трикутник. Самса змащується яйцем та запікається протягом 30 хвилин.

Час приготування: 2 год. 10 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 16.

Складові:

  • Яловичина – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Цибуля червона – 0.5 шт.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Перець червоний мелений – до смаку.
  • Зіра – до смаку.
  • Хмелі-сунелі – до смаку.
  • Кардамон мелений – до смаку.
  • Кунжут – до смаку.
  • Свіжа зелень петрушки – до смаку.

Для тіста:

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Борошно пшеничне – 4 ст.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сіль – 1,5 ч.л.
  • Вода – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Злегка нагріваємо воду і переливаємо в глибоку ємність. Додаємо яйце, вершкове масло і перемішуємо все, трохи збиваючи, щоб вийшла пишна маса. Потім насипаємо 2 склянки борошна та перемішуємо. Далі поступово вводимо решту борошна і замішуємо еластичне тісто.

Крок 2. Розрізаємо тісто на 4 рівні частини. Розкочуємо один шматок на робочій поверхні і за допомогою пензлика змащуємо невеликою кількістю вершкового масла.

Крок 3. Зверху накриваємо іншим пластом і знову змащуємо олією. Робимо так само з тістом, що залишився. Далі згортаємо все в рулет і забираємо в морозилку на 10 хвилин.

Крок 4. У цей час готуємо начинку. Яловичину дуже дрібно нарізаємо або пропускаємо через м’ясорубку з великими ґратами. Потім додаємо до м’яса нарізану півкільцями червону цибулю, подрібнену петрушку, часник, сіль, цукор та всі інші спеції.

Крок 5. Дістаємо рулет з морозилки, нарізаємо його однаковими шматочками, кожен з яких розгортаємо в коржик. Робимо це так, щоб по центру тісто залишалося товщим.

Крок 6. У центр кладемо столову ложку м’ясної начинки і щільно защипуємо краї тіста так, щоб вийшов трикутник.

Крок 7. Перекладаємо самсу на лист швом вниз і відправляємо в попередньо розігріту до 190оС градусів духовку на 20 хвилин. Потім дістаємо її з духовки, змащуємо яйцем, посипаємо кунжутом і випікаємо до рум’яної скоринки ще 10 хвилин|мінути|. Готовий самсі даємо трохи охолонути і подаємо її до столу. Смачного!

Справжня узбецька самса з бездріжджового тіста

Листкове тісто нарізається шматочками, кожен з яких розкочуємоться в коржик. У центр кладеться начинка з баранини, цибулі, води, солі, перцю та зіри. Краї тіста щільно защипуються, формуючи трикутник. Самса кладеться на лист, змащується яйцем і випікається 40 хвилин.

Час приготування: 1 год. 40 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 8.

Складові:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 3 ст.
  • Сіль – 1 год.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Окріп – 1 ст.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Кукурудзяний крохмаль – для розкочування тіста.

Для начинки:

  • Баранина – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Вода – 0,5 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Зіра – 1 год.
  • Кунжут – 1 год.
  • Жовток – 1 шт.
  • Молоко – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Просіюємо борошно, додаємо до нього сіль, цукровий пісок, яйце і заливаємо окропом. Замішуємо тісто і даємо постояти 30 хвилин. Далі розділяємо його на 4 частини та кожну тонко розгортаємо на кукурудзяному крохмалі. Змащуємо кожен шар вершковим маслом, накладаємо їх один на одного, згортаємо в рулет і відправляємо в морозилку.

Крок 2. Баранину з цибулею дрібно рубаємо ножем або пропускаємо через м’ясорубку з великою решіткою. Спеції розтираємо у ступці та додаємо їх до фаршу. Потім наливаємо воду і вимішуємо руками.

Крок 3. Листкове тісто дістаємо з морозилки та нарізаємо шайбами однакового розміру. Потім розгортаємо тісто в коржики.

Крок 4. У центр кладемо начинку з баранини і щільно защипуємо краї тіста таким чином, щоб вийшов трикутник.

Крок 5. Деко застилаємо пергаментом і викладаємо туди самсу швом донизу. Змащуємо все жовтком, змішаним з|із| ложкою молока і посипаємо кунжутом.

Крок 6. Духовку попередньо розігріваємо до 180оС та випікаємо наші вироби протягом 40 хвилин. Готовий самсі даємо трохи часу охолонути і подаємо до столу. Смачного!

Самса з листкового тіста з м’ясом та гарбузом

Листкове тісто розкочуємоться в коржики, в центр кладеться начинка з фаршу, цибулі, гарбуза, солі та чорного перцю. Далі краї щільно защипуються так, щоб вийшли трикутники. Самса змащується яйцем, посипається кунжутом і запікається протягом 30 хвилин за 200 градусів.

Час приготування: 2 год. 20 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 10.

Складові:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 450-500 гр.
  • Сіль – 8 гр.
  • Вода тепла – 250 мл.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Для начинки:

  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Гарбуз – 200 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Кунжут – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Починаємо із приготування тіста. Пшеничне борошно просіюємо через сито. У теплій воді розчиняємо сіль і вливаємо її в муку. Замішуємо м’яке тісто і даємо відпочити протягом 30 хвилин.

Крок 2. У цей час готуємо начинку. Цибулю з гарбузом очищаємо і нарізаємо дрібним кубиком. Далі додаємо туди фарш, сіль із чорним меленим перцем і все добре перемішуємо.

Крок 3. Через потрібний час розділяємо тісто на три частини, кожну з яких розгортаємо в тонкий шар.

Крок 4. Промазуємо два пласти розтопленим вершковим маслом, складаємо їх один на одного і накриваємо третім, який не треба змащувати.

Крок 5. Згортаємо все в щільний рулет і забираємо в холодильник на 40 хвилин.

Крок 6. Через час розрізаємо рулет із тіста на шайби, кожну з яких розгортаємо в коржик.

Крок 7. У центр кладемо м’ясну начинку з гарбузом і щільно защипуємо краї тіста таким чином, щоб вийшов трикутник.

Крок 8. Перекладаємо самсу на застелений пергаментним папером лист швом вниз. Змащуємо яйцем, присипаємо кунжутом і випікаємо 30 хвилин|мінути| при 200оС. Готовим виробам даємо трохи часу охолонути і подаємо до столу. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал