Хачапурі по-аджарськи «Човник з яйцем» – 8 покрокових рецептів з фото

Хачапурі по-аджарськи «Човник з яйцем» - 8 покрокових рецептів з фото
Хачапурі

У Грузії є багато варіантів хачапурі – випічки з сиром і зеленню, але однією з найпопулярніших є так звана «човник з яйцем» – хачапурі по-аджарськи. Цей варіант хачапурі готується у формі човна з начинкою з сиру і запеченим яйцем. Їдять це блюдо, відламуючи шматочок лаваша і вмочуючи в сирно-яєчну начинку.

Як приготувати хачапурі по-аджарськи з сиром і сиром?

Варіант грузинської закуски з сирним тістом і сирно-сирною начинкою. Замість кропу в начинку можна додавати будь-яку зелень: особливо смачними хачапурі виходять з кінзою.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 180 гр.
  • Борошно пшеничне – 350 гр.
  • Сир – 250 гр.

Для начинки:

  • Сир сулугуні – 230 гр.
  • Сир – 70 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 4 ст.л.
  • Кріп свіжий – 1 гілочка.

Процес приготування:

  1. Сир розімніть, додайте до нього вершкове масло, цукровий пісок, яйце, борошно і замісіть тісто. Розминайте до тих пір, поки тісто не придбає еластичність і не перестане липнути до рук.

  2. Сир сулугуні дрібно наріжте або натріть. Додайте залишилися складові начинки і перемішайте.

  3. Тісто ділиться на 4 частини, кожну тонко розкочують в коло, краю згортають в трубочку і кінчики з’єднують, щоб вийшла своєрідна човен.

  4. Викладіть заготовки на папір для випічки, розстелену на деку, в кожну таку човен викладається начинка, і блюдо запікається близько півгодини при 200 градусах в духовці.

  5. Подають хачапурі теплими або гарячими, важливо, щоб сир розтікався.

Хачапурі «Човник» з дріжджового тіста в духовці

Коржі з дріжджового тіста з сиром в Грузії часто готують по-аджарський – у вигляді човника з тягучою сирної начинкою і приготованим всмятку яйцем. Ароматні трави і спеції зайвими в страві не будуть, як і свіжа зелень.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Тісто готове дріжджове – 500 гр.
  • Сир сулугуні – 200 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Зелень свіжа – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

  1. Тісто тонко розкочують на три рівні коржі.

  2. Кожну потрібно добре присипати тертим сиром, а краї тіста скручують рулетиком і защипують краї, щоб утворилася човник з сирною начинкою в середині.

  3. Змастіть тісто злегка збитим яйцем, в центр кожної додають ще трохи сиру і ставлять в духовку на 200 градусів. Хачапурі буде готуватися близько 15-20 хвилин.

  4. Коли страва підрум’яниться, а сир почне плавитися – вбийте в кожен човник по одному сирому яйцю, потримайте в духовці, щоб білок прихопився, а жовток залишився рідким.

  5. Перед подачею, як правило, додають в кожну порцію хачапурі трохи вершкового масла, присипають травами, спеціями і свіжою зеленню.

Смачні хачапурі «Човник з яйцем» з листкового тіста

Легкий рецепт популярної грузинської страви. Для його приготування можна брати вже готове магазинне листкове тісто, яйця і два будь-яких види сиру, які добре плавляться. Їдять хачапурі, вмочуючи шматочки тіста в сирну начинку і приготоване некруто яйце.

Час готування: 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Тісто листкове – 250 гр. (2 квадрата)
  • Яйце – 3 шт.
  • Сир сулугуні – 150 гр.
  • Сир моцарела – 150 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

  1. Шматочки сирів натирають зручним способом або нарізають дрібними кубиками, змішують, додають трохи солі і зелені.

  2. Тісто трохи розкочується, формуються човники і дуже ретельно защипують краю. Потім заготовки змащують злегка збитим яйцем.

  3. Човники поміщаються в духовку і готуються 7-8 хвилин при 200 градусах.

  4. У кожен човник кладуть сир і вбивають сире яйце. Повертають для подальшого приготування знову в духовку.

  5. Слід почекати пару хвилин, а після пригощати гостей гарячим хачапурі. Можна зверху прикрасити дрібно нарізану зеленню.

Простий і смачний рецепт хачапурі по-аджарськи на тісті без дріжджів

Для цієї коржі з сиром можна використовувати і тісто без дріжджів, до того ж для неї згодиться будь-яка мука – пшенична, вівсяна або житнє. Головне – добре її просіяти, щоб випічка вийшла пишною, як і прийнято готувати в Грузії.

Час готування: 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Борошно (пшеничне, вівсяне, житнє) – 300 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Кисле молоко або кефір – 1 ст.
  • Сода – 0,5 ч.л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сир сулугуні – 600 гр.
  • Сіль – щіпка.
  • Зелень – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

  1. Масло підігрівається на водяній бані. Воно повинно трохи розм’якшити, але не розтопиться повністю.

  2. У підходящі за обсягом ємності змішують масло, сіль і кисле молоко, добре збивають, туди ж всипається сода і просіяне борошно. Важливо пам’ятати, що тісто замішують так, щоб воно було пружним і гладким.

  3. Тісто ділиться на кілька частин (наприклад, на 4) і з кожної формують корж. Краї закочують і роблять своєрідну човник, защипують, щоб начинка могла залишатися всередині човники.

  4. Сир натирають, при бажанні змішують його з зеленню або приправами.

  5. Тертий сир розподіляється по коржикам, і змащують їх яйцем. Відправляють на 20 хвилин в духовку, щоб тісто пропеклося, а сир – розплавився і підрум’яниться. Подавати хачапурі можна теплими.

Пишні хачапурі по аджарськи «Човник» на кефірі

Тісто, в основі якого використовують кефір, для хачапурі по-аджарський замішується швидко, а готовий виріб виходить пишним і смачним, як і з дріжджового. Коржик в поєднанні з розплавленим сиром миттєво зникає з тарілки, причому її із задоволенням їдять як дорослі, так і діти.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 300 г
  • Кефір кімнатної температури – 200 гр.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
  • Дріжджі сухі – 1 ч.л.
  • Олія – ​​20 гр.
  • Для начинки:
  • Сир сулугуні – 300 гр.
  • Сир бринза – 150 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Вода – 3 ст.л.
  • Масло вершкове розм’якшене – 3 ст.л.
  • Жовток – 2 шт.

Процес приготування:

  1. Борошно просівається в глибоку миску, всипають сіль, вказану кількість цукрового піску і дріжджів, все перемішується і потроху вливається кефір. Поступово потрібно вимішувати тісто, додаючи олію, щоб воно стало еластичним.

  2. Гарненько вимісити і скручений в кулю тісто накривається плівкою і після цього його слід залишити підходити на 1,5 години, щоб воно виросло за розміром в 2 рази.

  3. У підходящі за обсягом ємності змішуються підготовлені натерті сири, вода і яйце.

  4. Тісто розділяють на дві частини, кожну треба розкачати і помістити на корж начинку. Вона повинна покривати тісто, не доходячи до країв 1-1,5 см.

  5. З коржі роблять човник, скручуючи краю рулетиком до центру і защипуючи куточки. В середину між утвореними бортиками розподіляють сирну начинку, а саме тісто навколо начинки змащують яєчним білком. На хвилин 10-15 залишають хачапурі підійти при кімнатній температурі.

  6. Готують хачапурі в духовці при 235 градусах 8-10 хвилин, а потім дістають, кладуть в серединку шматочок масла і вбивають жовток яйця. Після потрібно дати страві дійти до кондиції ще хвилину в духовці і подавати.

Хачапурі «Човник з яйцем»

Дієтична версія улюбленої в світі закуски грузинського походження. За цим рецептом готують з додаванням сиру, корисною борошна і яєць. Пряні трави і трохи сметани додадуть страві більш яскравий смак і ніжність.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 1

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Сир 5% – 150 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно кукурудзяне – 3 ст.л.
  • Сіль – щіпка.
  • Розпушувач – 0,5 ч.л.
  • Часник сухий – за бажанням.
  • Прованські трави – за бажанням.

Для начинки:

  • Сир адигейський – 80 гр.
  • Сир сулугуні – 70 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сметана – 2 ст.л.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

  1. Сир в блендері збивається, додається яйце, а потім змішується з сіллю, розпушувачем і борошном, просіяного через сито. Консистенція тіста повинна бути схожою на масу для сирників.

  2. Тісто розділяється на дві частини, щоб з кожної зробити човник. Їх зручно формувати вже на деку, застелене пергаментним папером.

  3. Човники поміщаються в духовку при 180 градусах на 10 хвилин.

  4. У мисці змішують тертий сир і сметану, в середину кожної човники викладається начинка і вбивається сире яйце.

  5. Хачапурі знову поміщають в духовку, щоб довести до готовності сир і яйце хвилин на 7, а потім посипають зеленню і подають.

Хачапурі по-аджарськи «Човник з яйцем» на молоці

Тісто на молоці з дріжджами виходить пишним, а для начинки використовують поєднання бринзи і сулугуні. Ці сири вже містять сіль, тому її потрібно додавати в блюдо з обережністю. Крім того, в цьому варіанті хачапурі використовують для начинки НЕ сире, а відварене яйце.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Молоко – 150 мл
  • Вода – 150 мл
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.
  • Яйце відварне – 3 шт.
  • Яйце сире – 4 шт.
  • Дріжджі сухі – 10 гр.
  • Сіль дрібна – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сир сулугуні – 350 гр.
  • Бринза – 150 гр.
  • Зелень свіжа – за смаком.

Процес приготування:

  1. Борошно гарненько просійте, щоб випічка вийшла більш повітряної. Додайте до борошна дріжджі, трохи солі і цукру. Все ретельно перемішайте.

  1. Молоко і воду з’єднати, підігріти до кімнатної температури і змішайте з підготовленою сухою сумішшю. Спочатку тісто потрібно заважати лопаткою або ложкою, а потім – руками. Готове тісто буде гладким, м’яким і однорідним. Його накривають плівкою або серветкою і залишають на годину, трохи змастивши олією.

  2. Яйця, відварені до стану круто, дрібно рубають і змішують з натертим сирами. Частина сирів (близько 1/3) потрібно відкласти для сирних бортиків хачапурі.

  3. У підійшло тісто додати ще трохи олії і розділити його на 4 коржі, товщина кожної повинна при цьому складати приблизно 5-7 мм.

  4. По краях викладається трохи сирної начинки без яєць, краю скручують рулетиками, щоб сформувати бортики для човники, а потім защипують.

  5. У отримані човники кладуть яєчно-сирную начинку. Зверху змащують розтопленим вершковим маслом і кладуть заготовки випікатися в духовці при 220 градусах на 10-15 хвилин.

  6. За пару хвилин до кінця готування в кожну човник розбивають сире яйце і доводять його до готовності, щоб білок схопився, а жовток залишився рідким.

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал