Плов на вогні в казані – 9 рецептів приготування з покроковими фото

Плов на вогні в казані – страва, затребувана і популярна для частування великої компанії «в польових умовах». До нього є особливі вимоги: розсипчастість і золотистий колір рису, що тане в роті м’ясо і обов’язково смак з ароматом прянощів. Для смачного плову важливо вибрати хороші інгредієнти, а секрети приготування вказуються в рецептах.

Плов зі свинини в казані на вогні

Плов зі свинини, як більш звичним для нас м’ясом, в казані на вогні готується нескладно, і блюдо буде відрізнятися своїм особливим з димком смаком. Найскладнішим моментом є підтримка оптимального нагріву казана, але це чоловіча справа. Готуємо плов зі свинини без кістки і довгого рису. Пропорція інгредієнтів розрахована на половину 5-літрового казана і на приготування розсипчастого плову з насиченим смаком.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 7.

Інгредієнти:

  • Свинина без кістки – 700 гр.
  • Рис – 500 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – 1 ст. л. з гіркою.
  • Олія – для смаження.

приправи:

  • Зіра – за смаком.
  • Барбарис – за смаком.
  • Куркума – за смаком.
  • Сушений помідор – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати згідно з рецептом всі інгредієнти для плову.

Крок 2. У казані розігріти олію. Свинину, заздалегідь промиту і обсушеною серветкою, нарізати середніми шматочками і перекласти в гарячу олію.

Крок 3. При періодичному помішуванні шматочки свинини обсмажити до помаранчевого кольору з усіх боків.

Крок 4. Цибулю почистити і нарізати тонкими напівкільцями або невеликими кубиками.

Крок 5. Нарізку цибулі перекласти в казан до обсмаженої свинини.

Крок 6. Обсмажувати цибулю при помішуванні, до легкого золотистого кольору.

Крок 7. Очищену і промиту морква нарізати тонкою соломкою.

Крок 8. Нарізку моркви додати в казан і смажити всі інгредієнти 10 хвилин.

Крок 9. Потім м’ясо з овочами посипати приправами на свій смак і все посмажити ще хвилин 5, щоб вони дали свій аромат.

Крок 10. Далі насипати ложку солі і додати трохи чистої води. Казан закрити кришкою і тушкувати м’ясо з овочами ( зірвак ) протягом 15 хвилин.

Крок 11. Після закінчення цього часу казан зняти з вогню. Поверх зірвака рівним шаром укласти добре промитий рис.

Крок 12. Тонким струменем по ложці або стінці казана налити чисту воду на 2 см вище шару рису.

Крок 13. Казан закрити кришкою і помістити над вогнем, трохи зменшивши його. Гасити плов, не відкриваючи кришку протягом 20-30 хвилин.

Крок 14. За цей час рис повністю вбере всю рідину.

Крок 15. У шар рису покласти очищені зубки часнику. Казан знову закрити кришкою і потримати плов на невеликому вогні ще 5 хвилин. Потім казан зняти з вогню, дати плову 10 хвилин для настоювання.

Крок 16. Приготований плов зі свинини в казані на вогні акуратно перемішати і блюдо можна подавати до столу. Смачного!

Розсипчастий плов з бараниною в казані

Розсипчастий плов з бараниною в казані, але ж не кожне блюдо з м’ясом, рисом і морквою можна назвати пловом, в цьому рецепті готуємо на відкритому вогні, що буде максимально наближене до ідеального плову. Готуємо плов в чавунному казані з грубкою, беремо баранину і розсипчастий рис. Моркви в плові має бути багато і обов’язковими овочами будуть цибуля з часником, а набір приправ використовуємо спеціальний для цієї страви.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 10.

Інгредієнти:

  • Баранина ( окіст ) – 1 кг.
  • Рис – 1 кг.
  • Олія – 250 мл.
  • Приправа для плову – 1,5 ст.л.
  • Зіра – 1 ч.л.
  • Морква – 1 кг.
  • Цибуля – 5 шт.
  • Часник – 4 головки.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для плову підготуйте, згідно з рецептом. Також підготуйте казан і розведіть вогонь.

Крок 2. Рис на 30-40 хвилин залийте окропом з додаванням ложки солі. Почистіть і промийте овочі. Цибулю наріжте тонкими напівкільцями, а морква соломкою. Її можна подрібнити спеціальною теркою.

Крок 3. Баранячий окіст обробити, і м’ясо розріжте на середні шматочки.

Крок 4. Коли підготовлені вогонь і всі інгредієнти, можете приступати до самого процесу готування.

Крок 5. Казан добре розігрійте і напружені в ньому олія. Якщо сірник в маслі спалахне, значить можна в нього класти м’ясо.

Крок 6. Шматочки баранини перекладіть в казан і обсмажте при помішуванні протягом 5 хвилин.

Крок 7. Потім до м’яса перекладіть нарізку цибулі і обсмажте його до рум’яного кольору.

Крок 8. Поверх м’яса укладіть подрібнену моркву. Всі інгредієнти посипте сіллю на свій смак і додайте приправи. Помістіть в казан 4 головки неочищеного часнику і налийте трохи води, щоб тільки покрила морква. Казан закрийте кришкою і тушкуйте зірвак ( м’ясо з овочами ) протягом 20 хвилин і до готовності моркви.

Крок 9. Рис кілька разів промийте холодною водою, рівним шаром викладіть поверх зірвака і шумівкою трохи ущільните.

Крок 10. Потім рис трохи посоліть, додайте чайну ложку зіри і залийте його водою, щоб тільки покрила шар рису, адже він у нас замочений.

Крок 11. Казан закрийте кришкою, додайте під ним вогонь і готуйте плов протягом 30 хвилин.

Крок 12. За час готування рис кілька разів ложкою помішайте, приколов його до дна і збираючи гіркою в середину, щоб випаровувалася рідина.

Крок 13. Коли рис буде готовий, дрова приберіть, залишивши тільки гарячі вугілля, і потушкуйте плов ще 10 хвилин. Потім казан зніміть з вогню і плов ложкою добре перемішайте.

Крок 14. Приготований розсипчастий плов з бараниною в казані перекладіть на тарілку і подайте до столу. Смачного!

Плов з куркою на вогні в казані

Плов з куркою на вогні в казані, приготований відповідно до рекомендацій рецепта, не поступається за своїми якостями традиційному плову з баранини, але виходить більш ніжним. Розсипчастий рис в плові і м’яке соковите м’ясо, виходять тільки при використанні чавунного казана. Рис для курячого плову береться довгозернистий або пропарений, а набір приправ і овочів такої ж, як для класичного плову. Курячий плов готується без зірвака.

Час готування: 1 година 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Філе курки – 500 гр.
  • Рис довгозернистий пропарений – 600 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Олія – 80 мл.
  • Зіра – 1 ч.л.
  • Паприка – 1 ч.л.
  • Барбарис – 1 ч.л.
  • Лавровий лист – 1шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте згідно з рецептом всі продукти для плову, адже блюдо готуватися на відкритому вогні швидко. Овочі почистіть і промийте. Цибулю наріжте тонкими напівкільцями, а морква соломкою. Куряче філе промийте, обсушити і наріжте середніми шматочками. Кілька разів холодною водою промийте рис.

Крок 2. Над відкритим вогнем помістіть казан, добре загострите в ньому олія і швидко, протягом 2-3 хвилин обсмажте до рум’яного кольору шматочки філе.

Крок 3. Потім до обсмаженого м’яса перекладіть нарізку цибулі і при помішуванні, посмажте його до рум’яного кольору.

Крок 4. Потім в казан перекладіть нарізку моркви і її посмажте 5-7 хвилин, так само при помішуванні шумівкою. Обсмажені інгредієнти посипте на свій смак сіллю з чорним перцем і зазначеними в рецепті приправами. Покладіть в казан неочищену головку часнику.

Крок 5. Поверх м’яса з овочами рівним шаром укладіть підготовлений рис.

Крок 6. Поверх рису рівномірно насипте жменю барбарису для особливого кислуватого смаку плову, але це за бажанням.

Крок 7. В останню чергу всі інгредієнти залийте холодною водою на 2 см вище шару рису і воду наливайте тонким струменем, щоб не порушити шари плову.

Крок 8. Плов доведіть до кипіння і готуйте 7 хвилин, не закриваючи казан кришкою.

Крок 9. Коли рис вбере частина рідини, і зерна його будуть проглядатися крізь воду, казан закрийте, зменшіть вогонь або відсуньте його від сильного вогню.

Крок 10. Готуйте плов протягом 25 хвилин. За цей час кришку пару раз відкрийте для видалення пари і якщо рис буде залишатися твердим, то долийте трохи води через шумівку.

Крок 11. Потім готовий плов зберіть гіркою, зніміть з вогню, закрийте кришкою і залиште на кілька хвилин для настоювання, а за цей час підготуйте овочі і хліб. Приготований з куркою плов в казані на вогні перекладіть на тарілку і подайте до столу. Смачного!

Плов з яловичиною в казані на вогні

Плов з яловичиною в казані на вогні, максимально на свій смак, наближений до традиційного узбецькому плову, адже шанувальників баранини трохи і її з успіхом замінює яловичина. Для плову на вогні краще вибрати молоду яловичину / телятину і не заморожену, щоб вона приготувалося швидше. М’ясо обсмажується з цибулею і тушкується з овочами на великому вогні, тобто, по суті, готується зірвак, а потім додається рис з приправами і плов готується на невеликому вогні. Рис перед цим замочується в холодній воді.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 10.

Інгредієнти:

  • Молода яловичина / телятина – 1 кг.
  • Рис круглий – 1 кг.
  • Морква – 700 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Масло кукурудзяне – 200 мл.
  • Зіра ( ціла і молота ) – 1 ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте всі інгредієнти для плову. Овочі почистіть, промийте і цибуля наріжте півкільцями, а морква соломкою. М’ясо промийте і розріжте на середні шматочки. На великому відкритому вогні ( вогні ) розігрійте в казані кукурудзяне масло і в ньому обсмажте лушпиння нарізку до коричневого кольору.

Крок 2. До обсмаженої цибулі перекладіть в казан шматочки яловичини і при помішуванні обсмажте їх до повного випарювання м’ясного соку. За своїм смаком м’ясо посипте сіллю.

Крок 3. Обсмажену яловичину покрийте рівним шаром морквяної соломки і її посипте зірою і чорним перцем. Інгредієнти не перемішуйте.

Крок 4. Казан прикрийте кришкою і готуйте зірвак протягом 40 хвилин.

Крок 5. За цей час морква дасть свій сік і стане м’якою.

Крок 6. Поверх моркви рівним шаром викладіть підготовлений рис. Тонким струменем або через шумівку всі інгредієнти залийте чистою водою на 2 см вище шару рису.

Крок 7. Рис зверху посипте двома ст. ложками солі.

Крок 8. На великому вогні доведіть плов до кипіння і казан при цьому не закривайте.

Крок 9. Потім вогонь зробіть меншим і готуйте плов до максимального випарювання всієї рідини.

Крок 10. Рідина повинна залишитися тільки у стінок казана.

Крок 11. Плов шумівкою акуратно зберіть в гірку. Казан закрийте кришкою і потушкуйте на вугіллі протягом 30 хвилин.

Крок 12. Після закінчення цього часу приготований плов з яловичиною на вогні в казані акуратно перемішайте і подайте до столу на великій страві. Смачного!

Плов з нутом на вогні

Плов з нутом на вогні готують рідше традиційного, але цей варіант також смачний і ситний. Нут, хоча і має нейтральний смак, але в складі плову добре доповнює м’ясо з рисом і частково замінює його кількість. Блюдо виходить поживним і менш витратним. У цьому рецепті готуємо плов з бараниною, але можна її замінити яловичиною. Нут заздалегідь замочуємо і додаємо до складу зірвака, а в іншому плов готується на вогні, як і інші його варіанти.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Нут – 200 гр.
  • Баранина – 800 гр.
  • Рис длиннозерновой – 600 гр.
  • Морква – 600 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Тмін – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для плову нут промийте і заздалегідь, мінімум на 2 години, залийте холодною водою. Рис замочіть на 1 годину. Перед початком готування плову на відкритому вогні ( вогні ) відразу підготуйте всі інгредієнти. Баранину промийте і розріжте на середні шматочки.

Крок 2. Цибуля і моркву почистіть і промийте. Потім морква наріжте соломкою, а цибуля півкільцями.

Крок 3. Казан помістіть на великий вогонь, добре загострите в ньому олія і обсмажте нарізку цибулі до золотистого кольору.

Крок 4. Потім до цибулі перекладіть шматочки баранини і обсмажте їх також при великому вогні і при помішуванні протягом 7 хвилин.

Крок 5. До обсмаженого м’яса перекладіть морквяну соломку, посмажте пару хвилин і залийте все водою повністю. Покладіть в казан неочищену головку часнику і стручок гострого перцю.

Крок 6. Потім відразу в казан перекладіть замочений нут і на свій смак додайте сіль. Вогонь під казаном зробіть меншим. Тушкуйте зірвак при помішуванні і без кришки протягом 10 хвилин.

Крок 7. Часник з перцем з казана витягніть. Поверх м’яса рівним шаром викладіть підготовлений рис, не змішуючи його з іншими інгредієнтами. Тушкуйте плов, не закриваючи казан кришкою до випарювання рідини.

Крок 8. Коли рідина залишиться тільки на дні казана, поверніть в плов часник з перцем і все посипте кмином. Казан закрийте кришкою. Під казаном залиште тільки гарячі вугілля, щоб не було полум’я. Побудуйте плов ще 20 хвилин.

Крок 9. Після закінчення цього часу казан зніміть з вогню ( багаття ). Приготований плов акуратно перемішайте, перекладіть на тарілку і можете подавати до столу. Смачного!

Плов на вогні з курдюком

Плов на вогні з курдюком є варіантом оригінального узбецького плову, в якому курдючний жир покриває тонким шаром все рисові зерна і плов виходить дуже розсипчастим, жирним і незвичайно смачним. Інгредієнти рецепта розраховані на велику компанію і потрібен, казан об’ємом 9 літрів, але їх можна вдвічі зменшити. Готуємо плов з баранини на кісточці і червоного рису. Цибулі і моркви беремо багато і приправи доповнимо родзинками і жменею зіри.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 20.

Інгредієнти:

  • Баранина – 3 кг.
  • Рис червоний – 2 кг.
  • Курдючний жир ( рослинна олія – 1 л. ) – 1 кг.
  • Морква – 2 кг.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Ізюм – 200 гр.
  • Часник – 2 головки.
  • Приправа для плову – 100 гр.
  • Зіра – 1 жменю невелика.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Три баранячі ноги добре промити холодною водою і рушником прибрати зайву вологу.

Крок 2. За допомогою сокири і ножа баранину обробити на великі шматки. Великі кістки видалити.

Крок 3. Шматок курдючного жиру ополоснути, просушити серветкою і нарізати маленькими шматочками.

Крок 4. Підготувати багаття або плиту з великим вогнем. На нього помістити казан і добре розігріти. Перекласти в казан шматочки курдючного жиру і при помішуванні все розплавити, щоб залишилися чистий жир і шкварки, які шумівкою видалити.

Крок 5. У гарячий жир перекласти шматочки баранини швидко обсмажити їх до рум’яної скоринки з усіх боків. М’ясо обсмажувати порційно, щоб температура казана не знижувалася.

Крок 6. Потім все обсмажене м’ясо скласти назад в казан.

Крок 7. Очищену цибулю нарізати кільцями.

Крок 8. Перекласти його в казан поверх м’яса і більше в середину, так як по краях може підгоріти. Смажити цибулю при помішуванні лопаткою протягом 5-10 хвилин.

Крок 9. Очищену морква нарізати великої соломкою.

Крок 10. Нарізку моркви перекласти в казан і смажити, так само при помішуванні ще протягом 10 хвилин.

Крок 11. Потім в казан додати очищені від зовнішньої лушпиння дві головки часнику і насипати набір приправ для плову, який краще купити на ринку.

Крок 12. Зіру, для максимального аромату, перетерти в долонях і пересипати в казан.

Крок 13. Ці інгредієнти на свій смак посипати сіллю, звичайно, в розумних межах. У казані має бути досить жиру з овочевим соком, які покривають зірвак. Якщо соку замало, то долити трохи окропу, щоб зірвак повністю був покритий рідиною. Температуру казана не знижувати. Готувати зірвак 10 хвилин.

Крок 14. Після закінчення цього часу спробувати м’ясо на готовність і, якщо воно м’яке, можна приступати до рису. Головки часнику з казана видалити. Червоний рис ( це нешліфований рис ) добре промити холодною водою на друшляку до білого кольору, але можна взяти і рис звичайний довгозерновий.

Крок 15. Половину рису викласти поверх зірвака рівним шаром. В середину його покласти промитий родзинки, щоб не торкався стінок казана, інакше підгорить. Потім викласти рівним шаром другу частину рису. Шари плову не перемішувати. Ці інгредієнти акуратно залити гарячою водою на 2 пальці вище шару рису. Воду спробувати на смак, і вона повинна бути більш солоною, ніж зазвичай, а сіль рис вбере.

Крок 16. Тримати плов на великому вогні і без кришки, поки вся рідина не википить.

Крок 17. Після википання рідини плов лопаткою зібрати в гірку, відокремлюючи від стінок. Рис спробувати, і він повинен бути ще трохи недовареним. Якщо рис твердий, то додати в казан воду. Потім в середину плову повернути головки часнику. Казан накрити кришкою. Під ним залишити тільки гарячі вугілля. Побудувати плов ще 30-40 хвилин.

Крок 18. Після закінчення цього часу приготований на вогні плов з курдюком перекласти на велику страву і подати до столу. Смачного!

Справжній плов на вогні з барбарисом

Справжній плов на вогні з барбарисом, як класичної узбецькою спецією, що надає плову фруктові нотки і приємну кислинку, є улюбленою стравою з лінійки частувань для великої компанії на природі. Барбарис використовується часто цілий і закладається в зірвак разом з іншими прянощами. У цьому рецепті справжній плов готуємо з баранини. М’ясо, рис, цибуля і морква беремо в рівних кількостях. Барбарис доповнимо зірою і шафраном в обсязі по половині стаканчика, як у продавців на ринку.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 10.

Інгредієнти:

  • Баранина – 1 кг.
  • Рис – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Часник – 4 головки.
  • Олія – 0.5 л.
  • Барбарис – ½ стаканчика.
  • Зіра – ½ стаканчика.
  • Шафран ( не мелений ) – ½ стаканчика.
  • Сіль – 1.5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Баранину для плову візьміть без кісточки. М’ясо промийте, обсушити серветкою і розріжте на середні шматочки. Якщо баранини немає, то її можна замінити свининою або молодий яловичиною.

Крок 2. Цибуля очистіть від лушпиння, і наріжте чверть кільцями.

Крок 3. Моркву очистіть, промийте і розріжте на брусочки. Рис кілька разів промийте і залийте холодною водою з додаванням ложки солі.

Крок 4. Розведіть відкритий вогонь ( багаття ). На нього поставте казан і напружені.

Крок 5. У гарячий казан налийте олія і його теж добре розжарити.

Крок 6. У гарячу олію акуратно, щоб не обпектися, перекладіть шматочки м’яса і їх відразу швидко перемішайте. Важливо, щоб шматочки відразу покрилися рум’яною скоринкою і всередині залишилися соковитими.

Крок 7. До обсмаженого м’яса додайте нарізку цибулі.

Крок 8. М’ясо з цибулею перемішайте і посмажте, щоб цибуля стала також рум’яним.

Крок 9. Потім в казан перекладіть нарізану моркву.

Крок 10. Обсмажте її при помішуванні тільки до м’якості.

Крок 11. До обсмаженим інгредієнтами насипте сіль з зазначеними в рецепті приправами: зірою, шафраном і сухим барбарисом.

Крок 12. Потім в казан налийте трохи води і проваріть зірвак протягом 5-10 хвилин.

Крок 13. Поверх зірвака рівним шаром укладіть підготовлений рис, тільки щоб він не торкався стінок казана.

Крок 14. У шар рису помістіть очищені від зовнішньої лушпиння головки часнику. Потім по стінці казана або через шумівку налийте чисту і бажано гарячу воду, щоб вона тільки покрила шар рису, адже він у нас замочений. Казан закрийте кришкою. Готуйте плов протягом 40-50 хвилин, підтримуючи під казаном середній вогонь.

Крок 15. Після закінчення цього часу казан відкрийте, і рис в декількох місцях проткніть ножем. Якщо на дні казана залишилася рідина, потримайте плов на такому ж вогні ще 5-10 хвилин і без кришки.

Крок 16. Приготований справжній плов з барбарисом зніміть з вогню, видаліть часник, акуратно все перемішайте і блюдо можете подавати до столу. Смачного!

Плов з качкою в казані на вогні

Качине м’ясо, на відміну від інших сортів, відрізняє особливий приємний аромат і достатня жирність, що дозволяє приготувати неймовірно смачний плов з качкою в казані на вогні. Інгредієнти для плову такі ж, як і для традиційного плову. Качиний плов, так як м’ясо качки готується швидко, не вимагає приготування зірвака і плов відразу готується в казані. Основний час витрачається на оброблення тушки качки.

Час готування: 1 година 40 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Рис – 500 гр.
  • Качка – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Олія – 1 ст.
  • Барбарис – за смаком.
  • Базилік сухий – за смаком.
  • Куркума – за смаком.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Вода – 1-1,5 л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте всі інгредієнти для плову. Тушку качки розріжте на невеликі шматочки. Овочі почистіть, промийте. Одну очищену цибулину розріжте на великі шматки. Другу цибулину наріжте півкільцями, а морква тонкою соломкою.

Крок 2. Казан помістіть над відкритим вогнем ( багаттям ) і в ньому добре розжарити склянку олії.

Крок 3. Нарізану великими шматками цибулину обсмажте в гарячому маслі до коричневого кольору і потім шумівкою видаліть.

Крок 4. У цей ароматне масло перекладіть шматочки качки, нарізку цибулі півкільцями з морквою і посмажте все при помішуванні шумівкою протягом 15 хвилин.

Крок 5. Рис добре промийте під проточною водою, кілька разів змінюючи воду.

Крок 6. Підготовлений рис рівним шаром укладіть поверх обсмажених інгредієнтів. У рис помістіть неочищену головку часнику, і все акуратно залийте водою на 1 см вище шару рису.

Крок 7. Потім все посипте сіллю з приправами. Кришку казана закрийте і тушкуйте плов протягом 40 хвилин.

Крок 8. Після закінчення цього часу казан відкрийте, додайте лавровий лист і продовжите тушкування ще 10 хвилин.

Крок 9. Приготований на вогні і в казані плов з качкою зніміть з вогню, акуратно перемішайте і можете подавати до столу. Смачного!

Плов з родзинками на вогні

Будь-плов, з м’ясом або без нього, доповнений будь-якими сухофруктами, виходить з особливим ароматом і смаком і не винятком буде плов з родзинками на вогні. Ізюм для плову береться світлий або майже чорний і бажано без кісточок. У цьому рецепті готуємо плов без м’яса, і родзинки доповнимо курагою, а овочі з приправами беремо, як для класичного плову. Рис для плову вибираємо довгозернистий або пропарений і на 2 години замочуємо в холодній воді. Блюдо вийде легким і може бути хорошим гарніром до будь-якого м’яса.

Час готування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Рис – 350 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Ізюм – 1 ст.
  • Курага – 1 ст.
  • Барбарис – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Коріандр – 1/3 ч.л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч.л.
  • Приправа для плову – за смаком.
  • Олія – 100 мл.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для плову підготуйте згідно з рецептом і, щоб все було під рукою. Сухофрукти промийте, курагу наріжте шматочками і залийте холодною водою.

Крок 2. Цибулину очистіть від лушпиння, і наріжте невеликими кубиками.

Крок 3. Моркву очистіть, промийте і наріжте тонкою соломкою.

Крок 4. Розведіть відкритий вогонь. Над ним помістіть казан і добре розігрійте олію. Потім в гарячому маслі обсмажте нарізку цибулі до легкого рум’яного кольору.

Крок 5. До цибулі перекладіть морквяну соломку і обсмажте, при помішуванні, до м’якості цього овоча.

Крок 6. Обсмажені овочі посипте зазначеними в рецепті приправами і додайте трохи вершкового масла.

Крок 7. Потім насипте в казан 3 ложки сухого барбарису.

Крок 8. Овочі з приправами пожежте протягом хвилини, щоб приправи розкрили свій аромат.

Крок 9. До обсмаженим інгредієнтами додайте підготовлений родзинки з курагою, слив з них воду.

Крок 10. У казан налийте трохи води і все перший раз посоліть. Поваріть ці інгредієнти протягом 10-15 хвилин. Вогонь під казаном кілька зменшіть.

Крок 11. Рис заздалегідь добре промийте в декількох водах і викладіть поверх овочевого з сухофруктами зірвака.

Крок 12. Шумівкою розподіліть рис рівним шаром. Потім тонким струменем додайте в казан трохи води, щоб вона була вище шару рису на 2 см. Рис ще раз посипте сіллю.

Крок 13. Тушкуйте плов над гарячими вугіллям і без кришки до випарювання рідини.

Крок 14. Коли вода буде нижче шару рису, в плові ложкою або ножем зробіть кілька отворів, щоб рідина швидше випарується. Рис за цей час буде майже готовим.

Крок 15. Коли рідини в казані не буде, закрийте його кришкою, вогонь зробіть по можливості мінімальним і потому плов ще 10 хвилин. Потім казан зніміть з вогню. Приготований плов з родзинками акуратно перемішайте, і блюдо можете подавати до столу. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал