Картопляне пюре – 9 рецептів, як приготувати смачне пюре з покроковими фото

Рецепт приготування картопляного пюре. Він першим приходить на розум, коли терміново потрібно погодувати сім’ю обідом або легкою вечерею. Багатьом ця страва здається найпростішим в кулінарній книзі, що не зовсім так.

Рецепт класичного пюре з картоплі знає кожен школяр. Чому б не здивувати рідних іншим способом приготування цієї страви? Наприклад, запекти її на сковороді.

Як смачно запекти картопляне пюре в духовці?

У духовці картопляне пюре зазвичай запікають пошарово – у вигляді запіканки з начинкою (м’ясом, овочами або іншими продуктами). Приготування запіканки з пюре займає набагато менше часу, ніж, наприклад, з тертого або нарізаного картоплі.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Картопля – 700 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Кріп – 15 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

  1. Перед тим, як почати чистку картоплі, поставте на вогонь необхідну кількість холодної води. Для цього залийте її в каструлю і доведіть до кипіння. Картоплини очистите від шкірки і вимийте проточною водою. Якщо бульби занадто великі, розріжте їх навпіл або четвертинками. Викладіть картоплю в каструлю з киплячою водою. Варіть інгредієнт до повної готовності (близько 20-25 хвилин). За пару хвилин до кінця варіння посоліть за смаком.

  2. Готову картоплю найзручніше перемістити в друшляк, щоб стекла зайва рідина, що вам і необхідно зробити. Додайте до картоплі вершкове масло і розімніть продукти товкачем до стану пюре.

  3. Необхідна кількість кропу вимийте проточною водою і обсушити паперовим рушником або струсіть пучок, щоб позбутися від зайвої вологи . Дрібно наріжте зелень.

  4. Необхідна кількість твердого сиру подрібніть на крупній тертці в окрему глибоку ємність. Тепер залиште трохи сиру і кропу для присипки запіканки, іншу частину даних продуктів додайте в пюре і ретельно перемішайте.

  5. Виберіть форму для запікання і змастіть її маслом. На дно ємності помістіть картопляне пюре і розподіліть його ложкою. Покрийте шаром начинки з сиру.

  6. Увімкніть духовку на розігрів (200 градусів). Через кілька хвилин помістіть форму із заготівлею всередину духовки на 10 хвилин. Готовність страви визначайте по сиру: він повинен підрум’янитися.

  7. Посипте готову запіканку кропом. Розріжте страву на порційні шматочки і подавайте до столу в гарячому вигляді.

Смачного!

Картопляне пюре з молоком і вершковим маслом

Відомі кухарі рекомендують вибирати для приготування пюре картоплю одного розміру розваристих сортів. У них міститься досить крохмалю, щоб страва вийшла пишною і смачною як, наприклад, у Робюшона Жоеля – знаменитого шеф-кухаря з Франції.

Час готування – 1 ч. 5 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Молоко – 250 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 3-3,5 л.

Процес приготування:

  1. Виберіть картоплини однакового розміру і ретельно вимийте їх. Потім додайте бульби в каструлю відповідного розміру і залийте холодною водою таким чином, щоб вода повністю покрила картоплю. Посоліть картоплю за смаком, а потім варіть протягом 25 хвилин до повної готовності. Перед тим, як зварити, картоплю не очищайте.

  2. Готові бульби перемістіть в друшляк, щоб вони охололи. Потім видаліть шкірку, допомагаючи собі ножем.

  3. Подрібніть картоплини за допомогою толкушки. У вільну каструлю влийте невелику кількість води і молока. Томіть рідина на маленькому вогні.

  4. Подрібнена картоплю перекладіть в окрему каструлю. Поставте її на плиту і потім пюре на малому вогні протягом п’яти хвилин, щоб позбутися від зайвої вологи. У процесі постійно помішуйте пюре.

  5. Потім додайте в ємність з пюре з картоплі вершкове масло і продовжуйте помішувати масу до повного його розчинення. Влийте в пюре гарячу суміш з молока і води поступово, невеликими порціями. Гарненько збивайте масу віночком після кожної доданої порції молока.

  6. Викладіть готове пюре в сито і протріть. Ця процедура необхідна, щоб не утворювалися грудочки. Тепер картопляну страву можна подавати до столу.

Смачного!

Кульки з картопляного пюре з сиром на сковороді

Пропонуємо вашій увазі ще один цікавий і смачний рецепт страви з картопляного пюре з сиром – картопляні кульки. Ласощі підійде для легкої вечері. Також його можна використовувати в якості закуски до пива.

Час готування – 3 ч. 15 хв.

Час приготування – 55 хв.

Кількість порцій – 28.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Яйця – 1 шт.
  • Сухарі панірувальні – 100 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Борошно – 2-3 ст.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – ​​300 мл .

Процес приготування:

  • Вимийте необхідну кількість картоплин проточною водою і обріжте шкірку ножем. Знову вимийте бульби і помістіть їх в каструлю. Залийте холодною водою.

  • Поставте каструлю на плиту і доведіть її вміст до кипіння. Посоліть. Варіть картоплю до повної готовності, а потім злийте воду в раковину.

  • Розтлумачте картоплини за допомогою толкушки так, щоб залишилися невеликі шматочки. Всипте борошно, вбийте яйце і присмачити масу спеціями. Перемішайте до однорідності.

  • Наріжте сир невеликими кубиками. Сформуйте з картопляного пюре невеликі кульки, а потім зробіть з них коржики. По центру кожної з них помістіть шматочок сиру і скачайте кульку. Щоб пюре не прилипало до рук, змочуйте кульки водою.

  • Засипте панірувальні сухарі в тарілку і обваляйте в них все кульки по черзі. Додайте кульки з пюре з сиром на дні великої тарілки або підносі, а потім поставте страву в морозильну камеру на 2 години. Цей крок необхідний для того, щоб кульки вийшли більш «повітряними».

  • Через пару годин кульки необхідно обсмажити. Візьміть сковороду і влийте в неї олію. Після кількох хвилин підігріву олію на плиті викладіть кульки на дно сковороди і обсмажуйте до появи рум’яної скоринки.

  • Готові кульки з картопляного пюре з сиром викладайте на паперові рушники, щоб позбутися від зайвого жиру. За бажанням подавайте страву до столу з зеленню або соусами.

Смачного!

Ніжне пюре з картоплі з сиром в духовці

Картопляне пюре – страва ніжна і повітряна. Пропонуємо запекти її в духовці з додаванням сиру і сметани, щоб отримати ще смачніший і пишний гарнір з апетитною хрусткою скоринкою.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 15-20 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1300 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Сир кремовий – 220 гр.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Сметана – 120 гр.
  • Молоко – 120 мл.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цибуля – ½-1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за бажанням.

Процес приготування:

  1. Необхідна кількість картоплі вимийте і очистіть від шкірки. Знову вимийте картоплини начисто під струменем води. Наріжте кубиками середнього розміру.

  2. Перемістити шматочки картоплі в каструлю і залийте їх холодною водою. Посоліть за смаком. Розмістіть каструлю на плиті і варіть до того моменту, поки картопля не стане м’якою.

  3. Злийте воду в раковину. В процесі радимо використовувати друшляк, щоб висипати в нього шматочки картоплі. Поверніть картоплю назад в каструлю. Помістіть ємність на плиту і дайте можливість зайвої рідини випаруватися протягом 1-2 хвилин.

  4. Поступово доводите картоплю толкушкою до стану пюре. Додайте кремовий сир. Розтопіть заздалегідь 50 грамів вершкового масла і також додайте в пюре. Продовжуйте товкти страву.

  5. Наступний інгредієнт, який слід додати в пюре – сметана. Слідом відправте молоко і заздалегідь збиті віночком яйця. Наріжте очищену головку (або половину головки) цибулі. Намагайтеся подрібнити його на дрібні шматочки. Всипте цибулю в пюре.

  6. Посоліть і поперчіть страву за смаком. За бажанням можна додати в пюре подрібнену зелень. Для цього її необхідно спочатку вимити, а потім злегка обсушити і нарізати.

  7. Збийте інгредієнти міксером так, щоб вийшла пишна однорідна маса. Потім змастіть форму для запікання вершковим маслом і помістіть в неї пюре. При необхідності розподіліть масу по дну форми ложкою.

  8. Розігрійте духовку при температурі 180 градусів і через пару хвилин встановіть всередину духовки форму з пюре. Через 20-25 хвилин гарнір буде готовий: з’явиться рум’яна хрустка скоринка.

Смачного!

Дуже смачне пюре з картоплі з яйцем і молоком

Даний рецепт картопляного пюре вважають класичним. Багато господинь неохоче експериментують в процесі приготування страви, так як при необережному додаванні деяких інгредієнтів пюре може змінити колір або придбати різкий смак.

Час готування – 35-40 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Кількість порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Яйця – 1 шт.
  • Молоко – 200 мл.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

  • Промийте необхідну кількість картоплин і очистіть їх від шкірки гострим ножем. Уважно стежте за тим, щоб картопля не була гнилою. Знову вимийте коренеплоди і розріжте на дві або чотири частини. Перемістіть їх в каструлю.

  • Залийте картоплю холодною водою і поставте каструлю на конфорку. Варіть до стану повної готовності: картопля повинна розм’якшитись. Після закипання води посоліть страву за смаком.

  • Перевірте готовність картоплі за допомогою гострого ножа: він повинен легко входити і виходити з бульб. Злийте картопляний відвар в раковину.

  • Відріжте невеликий шматочок вершкового масла і додайте його в картоплю.

  • Попередньо доведіть до кипіння необхідну кількість молока і влийте його в каструлю з картоплею і вершковим маслом. Спеціальним пристосуванням – товкачем – починайте розминати картоплю до стану пюре.

  • Вбийте в масу яйце і продовжуйте розминати її.

  • Щоб пюре з картоплі вийшло більш ніжним і повітряним, збийте його міксером. Подавайте до столу з м’ясними виробами, зеленню або салатом.

Смачного!

Картопляне пюре зі смаженою цибулею

Щоб приготувати смачну картопляне пюре, рекомендуємо вам вибирати коренеплоди з більш «розсипчастих» сортів. Варити картопля краще в цілому вигляді: при більш дрібної нарізці в процесі варіння картопля втрачає велику частину своїх смакових якостей.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 гр.
  • Молоко – 125 мл.
  • Масло вершкове – 25 гр.
  • Олія – ​​2 ст. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

  1. Картоплини промийте і зріжте шкірку тонким шаром. Знову обполосніть інгредієнт, щоб позбутися від бруду. Перевірте, чи немає на картоплі гнилі, зелених ділянок і «вічок». Великі картоплини розрізати навпіл або на чотири частини. Помістіть їх в каструлю і залийте холодною водою.

  2. Поставте каструлю з картоплею на плиту. Увімкніть середній вогонь і доведіть воду до кипіння, потім посоліть. Через 15-25 хвилин від початку варіння картопля розм’якшиться і буде готова.

  3. Злийте відвар в раковину і знову поставте каструлю з картоплею на плиту. Необхідно потримати картоплю на вогні ще пару хвилин, щоб випарувалася зайва волога.

  4. Розімніть картоплю толкушкою або дерев’яним товкачем. Відріжте необхідну кількість вершкового масла і додайте в пюре. Приправте страву сіллю і чорним меленим перцем.

  5. Наступний крок краще зробити заздалегідь. Влийте молоко в невелику каструльку і доведіть до кипіння на плиті. Гарячу масу поступово вливайте до картоплі і продовжуйте розминати до стану пюре. Накрийте каструлю з стравою кришкою і закутайте в теплу ковдру.

  6. Підготуйте цибуля: очистіть його від лушпиння і дрібно наріжте. Влийте олію в сковороду (при бажанні можна використовувати вершкове) і розігрійте його на плиті пару хвилин. Додайте в олію цибулю. Обсмажуйте до появи золотистого кольору. Розкладіть пюре по тарілках і приправте його смаженою цибулею.

Смачного!

Покроковий рецепт приготування картопляного пюре з грибами

Соковиті і ароматні гриби в поєднанні з цибулею і повітряним картопляним пюре є одним із найсмачніших і в той же час найпростіших блюд в кулінарії. Спробуйте і ви приготувати ситне ніжне ласощі на нашу рецептом.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 2.

Інгредієнти :

  • Картопля – 4-6 шт.
  • Молоко – 150 мл.
  • Гриби (свіжі опеньки) – 150 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Олія – ​​30 мл.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

  1. Виберіть необхідну кількість картоплин і промийте їх водою. Потім видаліть шкірку за допомогою ножа (зрізаємо тонкий шар). Знову промийте коренеплоди і розріжте більші на дві або чотири частини (для варіння краще вибирати картоплини середнього розміру). Помістіть картоплю на дно каструлі і залийте водою. Доведіть воду з картоплею до кипіння на плиті і посоліть. Коли картопля стане м’якою, злийте воду в раковину.

  2. Поки вариться картопля, зігрійте молоко. Для цього налийте необхідну його кількість в невелику каструлю, яку потім поставте на плиту. Вливайте гаряче молоко до картоплі невеликими порціями і паралельно починайте товкти масу товкачем. Коли пюре буде готове, накрийте каструлю кришкою і укутайте ковдрою.

  3. Гриби (опеньки або будь-які інші на ваш смак) переберіть, а потім промийте і наріжте. Очистіть цибулину, наріжте якомога дрібніше. Налийте в сковороду олію і трохи підігрійте його перед смаженням. Додайте в ємність цибулю і обсмажте його до золотистого кольору. Потім заповніть сковороду з цибулею грибами і обсмажуйте інгредієнти разом до повної готовності. Посоліть і добре перемішайте.

  4. Додайте в картопляне пюре обсмажені цибулю і гриби. Перемішайте їх один з одним.

  5. Розкладіть страву по тарілках і подайте до столу.

Смачного!

Простий і смачний рецепт пюре з картоплі з цибулею

Представляємо вам досить незвичайний рецепт приготування пюре: в процесі приготування картоплю варять разом зі свіжою цибулею – в результаті виходить цікаве поєднання інгредієнтів і дивовижне за смаком страва.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Сіль – 1 ч. л .
  • Вода – 1 л.

Процес приготування:

  1. Картоплю перед тим, як очистити від шкірки, ретельно вимийте. В процесі очищення стежте за тим, щоб на коренеплодах не залишалося «вічок». Знову промийте картоплини під струменем води.

  2. Помістіть картоплю в каструлю. Попередньо наріжте його великими шматками довільної форми і однакового розміру. Очистіть і наріжте цибулю дрібними шматочками. Додайте його до картоплі. Слідом покладіть лавровий лист.

  3. Залийте інгредієнти не холодною водою, а окропом: заздалегідь доведіть холодну очищену воду до кипіння на плиті або в електрочайнику. Додайте сіль і поставте каструлю на плиту. Варіть картоплю до повної готовності.

  4. Приберіть лавровий лист. Злийте картопляний відвар в чашку. Додавайте його поступово в процесі «розтирання» картоплі до стану пюре. Відріжте від брикету шматочок вершкового масла і покладіть в каструлю з картоплею. Продовжуйте «м’яти» масу товкачем.

  5. Готове пюре з картоплі подавайте до столу з м’ясом, рибою, різними салатами і зеленню.

Смачного!

Ситне картопляне пюре з фаршем

Якщо у вас немає часу готувати складні м’ясні блюда і терміново потрібно нагодувати сім’ю ситним обідом, скористайтеся нашим рецептом приготування смачного картопляного пюре в поєднанні з фаршем.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 55 хв.

Кількість порцій – 5.

Інгредієнти:

  • Картопля – 400 800 гр.
  • Фарш свинячий – 500 гр.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Молоко – 150 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – ​​2-3 ст. л.
  • Паста томатна – 1-2 ст. л.

Процес приготування:

  1. Спочатку підготуйте потрібну кількість картоплин для пюре. Їх необхідно промити проточною водою до очищення від шкірки і після. Уважно огляньте коренеплоди: на них не повинно бути гнилі, «вічок» і інших пошкоджень. Картоплю розріжте навпіл або на чотири частини в залежності від розміру. Перемістіть картоплю в каструлю. Встановіть ємність на плиті і залийте в неї воду. Доведіть рідину до кипіння і посоліть за смаком. Залиште картоплю на 15-20 хвилин.

  2. Приступимо до приготування фаршу. Очистіть цибулю і моркву, вимийте водою. Подрібніть цибулю ножем на маленькі шматочки, а моркву натріть на крупній тертці.

  3. Влийте в сковороду олію і підігрійте на плиті кілька хвилин. Потім додайте в олію цибулю і обсмажте. Коли він стане золотистого кольору, відправляйте в сковороду моркву.

  4. Через 3-4 хвилини додайте до цибулі і моркви фарш. Постійно помішуйте його і розділяйте на крупинки лопаткою, один великий шматок нам не потрібен, ми не котлети робимо. Зміна кольору фаршу буде означати, що м’ясо готове. Посипте його сіллю і перцем, а потім ретельно перемішайте. Для повноти смаку додайте пару ложок томатної пасти і знову перемішайте масу.

  5. Поки ми готували фарш з овочами, картопля розварився і стане м’якою. Злийте картопляний відвар в раковину і почніть товкти коренеплоди. В процесі додавайте молоко невеликими порціями. В результаті має вийти ніжне і пухнасте картопляне пюре.

  6. Розподіліть пюре по тарілках, доповніть його фаршем з овочами і подайте до столу.

Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал