Смажений сом на сковороді – 4 рецепта приготування з покроковими фото

Смажений сом – страва, яка заслуговує на особливу увагу. Хрумка скоринка і ніжне філе, що ховається під нею, нікого не залишить байдужим. Кісток у цій річковій рибі практично немає, тому їсти її безпечно навіть діткам. Крім того, смажений сом стане чудовою альтернативою дорогій морській рибі і чудово урізноманітнить ваш раціон харчування.

Сом з цибулею на сковороді

Сома з цибулею на сковороді під силу приготувати навіть початківці господині або затятому холостяку, що вже говорити про досвідчені кулінари. Сом – один із найсмачніших видів річкових та озерних риб. Його просто готувати, хоча б тому, що у нього товстий прошарок філе і мало кісток.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Сом – 2 кг.
  • Сіль – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Олія – 70 мл.
  • Борошно – для панірування.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку сома випатрати, помийте і наріжте порційними шматками. Складіть рибу в миску, посоліть і перемішайте руками.

Крок 2. Потім обваляйте кожен шматочок сома в борошні. Розігрійте сковорідку, влийте олію і викладіть сома.

Крок 3. Смажте сома на помірному вогні до золотистого кольору без кришки. Коли рибка підсмажиться по обидва боки, перекладіть її на тарілку.

Крок 4. У сковорідку долийте ще трохи олії і викладіть нарізаний півкільцями ріпчаста цибуля.

Крок 5. Смажте цибулю на середньому вогні до золотистого кольору, періодично помішуючи. В кінці посоліть його до смаку.

Крок 6. Подавайте смаженого сома разом з цибулею в гарячому вигляді. Як гарнір прекрасно підійде картопля або інші овочі. Смачного!

Тушкований сом в сметані

Тушкований сом у сметані – страва, яку можна приготувати не лише у будній день, але й подати як основну страву на свято. Сом – річкова риба, яка має специфічний присмак, сметанний соус чудово справляється з його нейтралізацією.

Час готування – 65 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3.

інгредієнти:

  • Філе сома – 500 гр.
  • Помідори – 250 гр.
  • Перець солодкий – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Сметана 15% – 150 мл.
  • Часник – 3 зуб.
  • Олія без запаху – 30 мл.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Борошно – 30 гр.
  • Паприка молота – 1 ст.л.
  • Тмін – 0,5 ч.л.
  • Цукор – 1-2 щіпки.
  • Вода – 150 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Якщо у вас ціла тушка, то її необхідно випатрати і розрізати. Готові ж стейки досить просто розморозити.

Крок 2. Всі овочі помийте і при необхідності очистіть. Відзначте необхідну кількість борошна і спецій.

Крок 3. Ріпчаста цибуля наріжте кубиками. У розігріту сковороду влийте олію і обсмажте на ньому цибулю протягом 5-6 хвилин.

Крок 4. Далі до цибулі додайте паприку, перемішайте і готуйте ще хвилину на повільному вогні.

Крок 5. Стиглі помідори наріжте кубиками, викладіть їх на сковорідку, перемішайте і смажте ще пару хвилин.

Крок 6. Болгарський перець розріжте, видаліть насіння і білі перегородки. М’якоть наріжте невеликими шматочками і додайте до овочевої зажарки.

Крок 7. Зубчики часнику порубати ножем і також відправте на сковорідку. Посоліть, додайте кмин і поперчіть тушковані овочі за смаком. Влийте 100 мілілітрів гарячої води, перемішайте і доведіть до кипіння, після цього тримайте засмажування ще 5-7 хвилин на мінімальному вогні.

Крок 8. Стейки сома натріть сіллю і молотим перцем.

Крок 9. Викладіть рибу в сковороду до овочевої зажарки. Накрийте сковороду кришкою і тушкуйте на повільному вогні 20-30 хвилин, періодично перевертайте рибу.

Крок 10. Сметану змішайте з борошном і 50 мілілітрами води. Отриману суміш посоліть, і приправте до смаку.

Крок 11. Влийте сметанну заливку в сковорідку. Спробуйте підливу на смак, якщо вона вийшла занадто кислою, то збалансуйте її смак додаванням цукру.

Крок 12. Продовжуйте тушкувати блюдо на повільному вогні приблизно 4-5 хвилин.

Крок 13. Сома, тушкованого в сметані, можна подавати, як окрему страву або доповнювати його гарнірами на свій розсуд. Смачного!

Стейк сома на сковороді

Стейк сома на сковороді – відмінна порційна страва, яку можна приготувати для сімейної вечері або обіду. У вас вийде смачне, поживне та оригінальне частування. Гарнір можна підібрати будь-який: від картопляного пюре до скляної локшини чи бурого рису.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Стейки сома – 600 гр.
  • Соус соєвий – 30 мл.
  • Олія – 40 мл.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець білий мелений – за смаком.
  • Трави прованські – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відзначте всі необхідні спеції, розморозьте стейки сома.

Крок 2. У глибоку миску перекладіть стейки, щоб було зручно їх маринувати.

Крок 3. В окремій ємності змішайте соєвий соус, олія, сіль і спеції.

Крок 4. Полийте маринадом стейки і перемішайте їх руками, щоб вони рівномірно покрилися сумішшю. Залиште рибу на 10-15 хвилин.

Крок 5. Прогрійте на сильному вогні сковороду, влийте трохи олії. Смажте стейки спочатку 5 хвилин на сильному вогні, потім зменшіть його і готуйте ще по 10 хвилин з кожного боку.

Крок 6. Смажені стейки готові, подавайте їх до столу в гарячому вигляді з гарніром на свій смак. Смачного!

Сом з овочами на сковороді

Сом з овочами на сковороді – смачна, збалансована страва, яка може скласти основу поживного та корисного обіду. Сома не так часто можна зустріти на прилавках магазину, але якщо вам пощастило його знайти, то не пропустіть можливість порадувати себе та своїх близьких смачною рибкою.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Сом – 400 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Олія – 20 мл.
  • Помідори – 3 шт.
  • Перець чорний мелений – 2-3 щіпки.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Селера – 2-3 стебла.
  • Вода – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Сома необхідно розморозити і випатрати. Овочі помийте і очистіть.

Крок 2. У тушки відріжте голову і плавники, іншу частину наріжте порційними шматками.

Крок 3. Очищену морквину натріть на великій терці.

Крок 4. Головку ріпчастої цибулі наріжте кубиками.

Крок 5. Пассеруйте подрібнені овочі на олії до м’якості протягом 8-10 хвилин.

Крок 6. Після цього в сковороду влийте склянку води і викладіть шматочки сома. Дочекайтеся, поки вода закипить, і готуйте рибу 20-25 хвилин на повільному вогні. Блюдо посолите, і приправте до смаку.

Крок 7. Селеру і помідори крупно наріжте.

Крок 8. Додайте овочі на сковороду і продовжуйте тушкувати ще 5-10 хвилин.

Крок 9. Подавайте тушкованого з овочами сома в гарячому вигляді. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал