Як приготувати капусняк – 7 рецептів українського супу з квашеною і свіжою капустою з покроковими фото

Як приготувати капусняк – 7 рецептів українського супу з квашеною і свіжою капустою з покроковими фото. Капусняк – це наша традиційна перша страва. Страву готують з доступних овочів на основі м’ясних бульйонів, а до столу подають із заправкою зі сметани та січеної зелені, для аромату і насиченості смаку. До того ж, капусняк вважається святковою стравою і часто подається на весіллях і до Різдва. Процес готування простий і нехитрий, тому впорається навіть недосвідчений кулінар, особливо, дотримуючись докладних рецептів із фото.

Капусняк зі свіжою капустою і рисом

Приготуємо смачний капусняк без додавання м’яса зі свіжою і квашеною капустою. Доповнимо овочі крупою і отримаємо неймовірно смачний і ситний суп, який припаде до смаку всім, хто тільки встигне його спробувати. Перша страва має неймовірний аромат і консистенцію, тому заздалегідь рекомендуємо готувати з запасом!

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Бульйон – 3,5 л.
  • Капуста свіжа – 150 гр.
  • Капуста квашена – 150 гр.
  • Рис – 3 ст.л.
  • Картопля – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Паста томатна – 2 ст.л.
  • Паприка молота – ¼ ч.л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч.л.
  • Перець червоний мелений – ¼ ч.л.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У готовий бульйон засипаємо промитий рис і відправляємо на плиту.

Крок 2. Картоплю очищаємо від шкірки, нарізаємо кубиками і відправляємо слідом за крупою.

Крок 3. У чашу блендера закидаємо шматочки цибулі і морквини – подрібнюємо і пасеруємо на олії.

Крок 4. Аналогічним способом подрібнюємо соломку білокочаної капусти і часник – додаємо до овочів.

Крок 5. Квашену капусту так само ріжемо в блендері і відправляємо в сковороду.

Крок 6. Тушкуємо овочі на помірному вогні близько 10 хвилин і після посипаємо спеціями, сіллю і додаємо пасту з томатів. Готуємо ще 6 хвилин і перекладаємо в суп – варимо до м’якості картопляних кубиків.

Крок 7. При бажанні доповнюємо капусняк зеленню, настоюємо під кришкою 15 хвилин, і приступаємо до дегустації. Смачного!

Покроковий рецепт приготування капусняку з м’ясом

Коли банальний борщ і розсольник набридли – готуємо класику української кухні – капусняк на копчених свинячих ребрах. Готова перша страва виходить дуже ситною, наваристою і з насиченим запахом копчення, який миттєво заповнить все ваше житло.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Ребра свинячі – 500 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Пшоно – 3-4 ст.л.
  • Капуста квашена – 100 гр.
  • Капуста білокочана – 150 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 2-3 щіпки.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Сік томатний томати в’ялені – ½ ст.
  • Часник – 2 зуб.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.
  • Зелень – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Соломку з двох видів капусти заливаємо водою і відправляємо на плиту. В окремій каструлі починаємо варити картоплю, нарізану кубиками невеликого розміру і пшоно.

Крок 2. Цибулю, морквину і болгарський перець очищаємо від шкірки, білих перегородок і насіння – подрібнюємо.

Крок 3. У сковорідці розігріваємо трохи олії і обсмажуємо цибулю до напівпрозорості, після закидаємо моркву, перець і в’ялені томати або томатний сік, вливаємо трохи води і тушкуємо під кришкою на повільному вогні.

Крок 4. Розм’якшену капусту перекладаємо в жароміцний посуд до картоплі, додаємо реберця, розрізані на сегменти.

Крок 5. Через 10-15 хвилин відправляємо обсмажені овочі в суп, додаємо улюблені приправи, сіль, подрібнену зелень і пару щіпок цукрового піску, для регуляції кислотності.

Крок 6. Як тільки картопля і пшоно будуть готові – знімаємо каструлю з плити і приправляємо дрібно нарізаним часником. Настоюємо ще 10 хвилин під кришкою і розливаємо по тарілках. Смачного!

Капусняк по-польськи з квашеною капустою

Альтернатива українському капусняку – це, звичайно ж, капусняк на м’ясному бульйоні, який готується з овочів, квашеної капусти, яка надає дивовижний смак і пшона, рідше з додаванням рису, а до столу така страва подають з скибочками чорного хліба з перцем і щедрою ложкою сметани.

Час готування – 1 ч. 25 хв.

Час приготування – 50 хв.

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Бульйон м’ясної – 1,5 л.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Пшоно – 4 ст.л.
  • Капуста квашена – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Соус томатний – 2 ст.л.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Сметана – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулину, моркву і невеликі буряк «звільняємо» від шкірки, ріжемо на невеликі шматочки і обсмажуємо до м’якості на олії з додаванням томатного соусу.

Крок 2. У м’ясний бульйон кладемо дві цілісні і очищені картоплі, і варимо їх до готовності, після, розминаємо в пюре і повертаємо в суп (для густої консистенції).

Крок 3. Приблизно через півгодини від початку готування, пересипаємо в каструлю картоплю, але вже нарізану брусочками.

Крок 4. Як тільки картопляні шматочки будуть напівготові – всипаємо промите пшоно і квашену капусту. Додаємо засмажування.

Крок 5. Варимо суп ще близько 30 хвилин до м’якості пшона, і знімаємо каструлю з конфорки.

Крок 6. Розливаємо ароматний капусняк по піалах, заправляємо жирною сметаною і приступаємо до трапези. Смачного!

Пісний капусняк без м’яса

Навіть при дотриманні посту, можна і потрібно балувати себе смачними і наваристими першими стравами, наприклад, капусняком. Дана страва готується дуже просто і швидко, а інгредієнти використовуються найдоступніші.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Вода – 2,5 л.
  • Картопля – 2 шт.
  • Капуста – ¼ шт.
  • Цибуля – 1-2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Пшоно – за смаком.
  • Олія – 1-2 ст.л.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. З овочів знімаємо шкірку і приступаємо до нарізки: цибуля – тонкими півкільцями, морква – за допомогою терки з великими отворами. Обсмажуємо компоненти до легкої рум’яності на невеликій кількості олії, не втрачаючи часу, починаємо кип’ятити воду для супу.

Крок 2. Очищаємо картоплю і обполіскуємо під струменем води разом з чвертю качана капусти – даємо трохи часу стекти воді.

Крок 3. Крупу перебираємо і ретельно промиваємо в декількох водах.

Крок 4. Як тільки вода в жароміцному посуді закипить – закидаємо картоплю, нарізану кубиками і пшоно. Варимо на вогні трохи менше середнього протягом 20 хвилин.

Крок 5. Після закінчення часу додаємо в суп нарізану соломкою капусту, подрібнену зелень і засмажку, підсолюємо на свій смак і доводимо до готовності (7-10 хвилин).

Крок 6. Прозорий і пісний капусняк готовий. Смачного!

Як приготувати капусняк в мультиварці?

Приготувати капусняк в мультиварці дуже просто! Готування в мультиварці – це справжнє свято для кожної господині, адже все, необхідно зробити – це очистити і порізати овочі, все інше за вас зробить диво техніки. А капусняк, тушкований в чаші, виходить максимально ароматним і насиченим.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Бульйон курячий – 1,5 л.
  • Картопля – 3 шт.
  • Капуста білокочана – 150 гр.
  • Пшоно – 50 гр.
  • Цибуля червона – ½ шт.
  • Морквина – ½ шт.
  • Сік томатний – 200 мл.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Сметана – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь варимо бульйон і проціджуємо його через дрібне сито.

Крок 2. У мультиварці включаємо режим «Випічка», розігріваємо оливкову олію і пасеруємо дрібно нарізану червону цибулю і половинку моркви протягом 7 хвилин, під закритою кришкою.

Крок 3. Не втрачаючи часу, ріжемо очищену картоплю кубиками і пересипаємо в чашу разом з промитою крупою.

Крок 4. Заливаємо вміст теплим бульйоном і тушкуємо ще 10 хвилин після закипання.

Крок 5. Заправляємо капусняк томатним соком, гарненько перемішуємо і продовжуємо варіння ще 10-15 хвилин.

Крок 6. Капусту тонко шинкуємо і закидаємо до решти компонентів – готуємо 10 хвилин до м’якості.

Крок 7. Коли всі інгредієнти готові – додаємо сіль і ваші улюблені приправи (за бажанням присипаємо зеленню).

Крок 8. Варіть 5 хвилин під кришкою. Для більш насиченого смаку і аромату залишаємо настоювати 15 хвилин під кришкою. До столу подаємо зі сметаною і насолоджуємося. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал