Сметанник класичний – 9 простих рецептів приготування в духовці в домашніх умовах з покроковими фото

3426e929cb3aec3f35e3c913d570b1ec

Сметанник – це приголомшлива випічка, яка має масу цікавих варіантів. А таку назву десерт отримав через використання в рецептах досить великої кількості сметани. Випічка завжди виходить пишною, соковитою і дуже смачною. А простота подібних рецептів дозволяє господиням буквально за півгодини приготувати оригінальне частування до чаю.

Сметанник на пісочному тісті

Сметанник на пісочному тісті – неймовірно смачна домашня випічка, яка не поступається чізкейку ні по одному пункту. Усередині сметанник виходить ніжніше хмарки, а зовні його обрамляє соковите пісочне тісто – це дуже смачно, спробуйте самі.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 300 гр.
  • Розпушувач для тіста – 1,5 ч.л.
  • Цукор – 0,5 ст.
  • Масло вершкове – 200 гр.

Для начинки:

  • Сметана – 500 гр.
  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Цукор ванільний – 30 гр.
  • Цукор – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед тим, як натерти вершкове масло на терці, добре підморозьте його в морозилці.

991065e28f7786169c0e91e4ae2d542f

Крок 2. До стружки вершкового масла додайте цукор.

04f6bcd52a7b03731f44f444d7ab0c4e

Крок 3. Розбийте одне куряче яйце.

bf96b51c543a934ea70e39f49f29cf42

Крок 4. Пшеничне борошно змішайте з розпушувачем для тіста і просійте в миску з уже наявними інгредієнтами.

4d183fb1cdda4885adf6b54590527666

Крок 5. Руками вимісити пісочне тісто і скачайте його в кулю.

295aff89afd70a862ea682a54fdb9ea0

Крок 6. Жароміцну форму діаметром 24 сантиметри промажте вершковим маслом. Тісто розкачайте на рівній поверхні в пласт товщиною приблизно півсантиметра.

20222b504bd39e2e5f7fdfd278d8ec14

Крок 7. Перенесіть тісто в форму і розподіліть його, щоб вийшла основа з високими бортами.

473436d9245ab12b5f61493a7f880cba

Крок 8. Для начинки змішайте в мисці сметану, яйця, ванільний і простий цукор. Доведіть масу до однорідного стану.

76830b6030becbc23b9f5bd083a65acc

Крок 9. Начинку вилийте на основу тіста. Начинка не повинна перевищувати бортики.

bbcb54ff6025202f1f2ca096cb932499

Крок 10. Випікайте сметанник в духовці при 180 градусах протягом 45-50 хвилин.

5e697b18a348ba90690dc371f3b95565

Крок 11. Сметанник виходить ідеальним, красивим і дуже смачним. Смачного!

9f840a683b326f61a1887389dd802c2f

Торт сметанник в домашніх умовах

Торт сметанник в домашніх умовах – смачне рішення для свята з нагоди дня народження. Торт складається з ніжних коржів, добре просочених кремом, прикраса можна вибрати будь-який на ваш смак і фантазію. Для десерту будуть потрібні самі звичайні продукти, які легко можна знайти в найближчому до будинку магазині.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сметана – 250 гр.
  • Цукор – 120-150 гр.
  • Розпушувач для тіста – 10 гр.
  • Какао-порошок – 10 гр.
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 180 гр.
  • Сіль кухонна – 1 щіпка.
  • Олія – для змащування форми.

Для крему:

  • Сметана 25% – 400 гр.
  • Пудра цукрова – 1-2 ст.л.
  • Цукор ванільний – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь включіть духовку, щоб вона прогрілася до 180 градусів. У миску розбийте курячі яйця, висипте сіль, починайте збивати їх міксером. Потім поступово висипте порцію цукру, продовжуйте збивати до утворення пишної світлої маси. Додайте сметану і збивайте ще хвилину.

c19c63bfe6de2eb82245b341094f2ecb

Крок 2. Пшеничне борошно змішайте з розпушувачем для тіста. Отриману суміш додайте в сметано-яєчну масу і міксером доведіть тісто до однорідності.

5a88c2c7d837644012cb979e8f7f3d36

Крок 3. Для випікання коржів візьміть дві жароміцні форми однакового діаметру. На дно форм покладіть пергамент або фольгу, змастіть олією бічні стінки. Тісто розділіть на дві частини рівні 2/3 і 1/3 від загальної кількості. У більшу частину додайте какао, перемішайте масу.

4a335afaf1b36f9a57d3bdd5fea4aaba

Крок 4. В одну форму влийте біле тісто, в іншу – шоколадне. Маси розрівняйте лопаткою, щоб вийшла рівна поверхня. Білий корж випікайте протягом 10-12 хвилин, шоколадний – 16-18 хвилин. Час запікання безпосередньо залежить від потужності і характеристик вашої духовки.

47acf3a12aeeaf2e24d22695e69be3f4

Крок 5. Щоб перевірити готовність коржа, проткніть його дерев’яною шпажкою. Якщо він готовий, то шпажка залишиться сухою.

af813d7c47e655e2765ff0930e6d2a6c

Крок 6. Приготуйте сметанний крем. Міксером збийте сметану і цукрову пудру. Щоб крем не був занадто рідким, то беріть сметану по-жирніше.

29a3bfc795b48385c33740b4761e49b4

Крок 7. Коржі обріжте по меншому діаметру, ці обрізки знадобляться для прикраси торта. Шоколадний корж розріжте уздовж навпіл.

b5c91e711507f47d8ed14e55da8cd30f

Крок 8. Зберіть торт. Складайте коржі один на одного і щедро промазуйте їх сметанним кремом. Коржі чергуйте: шоколадний, білий, шоколадний. Відправте торт для просочення в холодильник на 2-4 години.

5e40f2b7c816d6f7f918e1f13412517e

Крок 9. Обрізки подрібніть до крихти будь-яким зручним способом. Коли торт добре просочиться, обмажте його з боків і зверху кремом і посипте крихтою.

ea86a1ea521fd7616f573b8383bf3597

Крок 10. Торт виходить відмінний, його можна просто так до чаю подати або на свято у вигляді десерту. Смачного!

1a5fcc6af3d05ddf4f4e438c9694d5dc

Сметанник з ягодами в духовці

Сметанник з ягодами в духовці – незрівнянний десерт для літнього меню. Не відмовте собі в задоволенні насолодитися його ніжністю і легкістю. Ягоди можна взяти будь-які: лісові або садові, до того ж вони можуть бути свіжими або замороженими.

Час готування – 70 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне вищий сорт – 200 гр.
  • Сир – 150 гр.
  • Розпушувач для тіста – 1,5 ч.л.
  • Олія – 5 ст.л. + для змащування форми.
  • Молоко – 5 ст.л.
  • Ягоди – 200 гр.

Для заливки:

  • Сир 9% – 150 гр.
  • Цукор – 120 гр.
  • Сметана – 300 гр.
  • Яйця курячі великі – 3 шт.
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 1,5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Сир краще попередньо протерти через сито. У мисці відповідного обсягу змішайте просіяне борошно, сир, розпушувач для тіста, молоко і олію. Вимісити тісто однорідної консистенції, щоб воно було м’яке і нелипке.

372dac9c379127b43fc04e45d84bf47b

Крок 2. Для випічки візьміть роз’ємну форму, змастіть її олією. З тіста зробіть основу для пирога. Необов’язково розгортати тісто качалкою, можна розподілити його пальцями по дну форми і зробити високі бортики.

31a3a122c9d903c92d15cb62e89b8819

Крок 3. Тепер збийте три курячих яйця разом з цукром до утворення пишної маси.

04f332dc74f97c5c64849154fece448b

Крок 4. Далі в яєчну масу додайте сир, сметану і борошно, все добре перемішайте.

fd6fc1637061e846523832de749d28e7

Крок 5. Сметанну заливку перекладіть на основу з тіста. Зверху розсипте ягоди.

be97811130a716b86278bae00b2a19f5

Крок 6. Випікайте сметанник в духовці при 190 градусах протягом 50 хвилин. Коли пиріг буде готовий, залиште його в відчинені духовці до повного охолодження.

dfa3ffb2be36182336a6f1244b61bf79

Крок 7. Далі помістіть сметанник в холодильник, щоб він настоявся і ущільнився. Краще випікати сметанник з вечора, а на наступний день подавати гостям. Смачного!

39e3aeb83672b0703cb01cc099021f89

Простий сметанник з сиром в духовці

Простий сметанник в сиром в духовці – чудовий домашній пиріг з м’якою начинкою. Сир повинен бути добре віджатий, а сметана – густою. Зовнішнім видом він нагадує всім відомий чізкейк, але за складом продуктів і способу приготування простіше і доступніше.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 30-40 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Сметана 25% – 250 гр.
  • Сир – 600-700 гр.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Цукор – 7 ст.л.
  • Настоянка ванілі – 2 ст.л.
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 150 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Всі продукти зі списку повинні бути свіжими і якісними.

558c1af3b4900cb3ed800c0419458cef

Крок 2. У миску висипте три столові ложки цукру і викладіть два курячих жовтка. Збийте ці продукти вінчиком або міксером.

5eb542f02ba2608d5f98371dc2e899ea

Крок 3. Вершкове масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно стало м’яким. Додайте до збитим жовтків м’яке масло і ванільну настоянку. Все добре перемішайте.

2ee2564fcbcac905d8a47dbd59fef92e

Крок 4. Потім просійте через сито борошно і вимісити однорідне тісто.

128cdd0c9f131378454e34638b4b7e7d

Крок 5. Готове тісто розподіліть по дну форму і сформуйте високі бортики по всьому колу. Відправте форму з основою в духовку, розігріту до 200 градусів на 7-10 хвилин.

f1121bdc39541af1aedac5eefc4accbb

Крок 6. Підготуйте начинку. У миску викладіть сир і додайте до нього сметану, два білка і два цілих яйця, чотири ложки цукру і сіль за смаком.

183b8eef5f954e2918cea52973c99593

Крок 7. Занурювальним блендером пробийте всі інгредієнти, щоб вийшла повністю однорідна маса.

6422c3a49066ce11276dd900ead9e541

Крок 8. Трохи пропечену основу дістаньте з духовки.

78b99b1f48127068aff2858c6dfd2d83

Крок 9. Начинку вилийте на корж-основу. Поверніть форму в духовку і продовжуйте запікати ще 40 хвилин при 170 градусах. Коли начинка підніметься, можна зменшити температуру до 160 градусів.

6f195913d86fa9e5702faa3eb7a914cd

Крок 10. Вимкніть нагрів і залиште готовий сметанник на 20 хвилин в гарячій духовці. Потім остудити при кімнатній температурі і витягніть з форми.

0213f451544f352f1ffd35b61fcfef77

Крок 11. Готовий сметанник прикрасьте фруктами і ягодами на свій смак. Смачного!

bda575a1335444bb2f60fd4e25636247

Класичний шоколадний сметанник

Класичний шоколадний сметанник – дивовижний десерт на будь-який випадок: подружок порадувати або скрасити милий сімейний вечір. Він не такий складний в приготуванні, як, наприклад, торт Наполеон або графські руїни, але за смаком нічим не поступається.

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 8.

інгредієнти:

  • Сметана 15% – 1 ст.
  • Цукор – 1 ст.
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 1 ст.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Какао-порошок – 4 ст.л.
  • Розпушувач для тіста – 1,5 ч.л.

Для крему:

  • Сметана 25% – 400 гр.
  • Пудра цукрова – 4 ст.л.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Загущувач для вершків – 1 пакетик.
  • Джем полуничний – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Зберіть на столі всі необхідні продукти, зазначені в списку і можна приступати.

8f99c5a0e9ce4b1c1b7dff60651418ca

Крок 2. У мисці змішайте 15% сметану, куряче яйце і цукор.

92487b2a97a411aded74a8d7a4dfadeb

Крок 3. До отриманої маси додайте просіяне борошно, какао-порошок і розпушувач для тіста. Все добре перемішайте до отримання однорідної маси.

bdaaf5f8bf4af59a742adbd669d318e6

Крок 4. Тісто можна випікати різними способами, ми будемо використовувати мультиварку. Чашу мультиварки змастіть маслом і викладіть в неї тісто. Випікайте в режимі «Випічка» протягом 45 хвилин.

a523db9328cfeb8f575f48e3feb538d0

Крок 5. Готовий шоколадний корж остудити.

4baf424415036197efea9c11edd79bc0

Крок 6. Приготуйте сметанний крем. Для нього краще взяти більш жирну сметану, тоді маса вийде густою. Збийте жирну сметану, цукрову пудру, загущувач для вершків і ванілін.

b0d1bb285733d89ad71d487020f02be4

Крок 7. Корж і крем готові, можна приступати до збірки сметанника. Корж розріжте на дві частини поперек, а потім кожну частину розріжте уздовж навпіл. Покладіть першу частину на дошку або тарілку, просочені полуничним джемом і змастіть сметанним кремом.

c2832dc33d07f6beda78e28b7a81d589

Крок 8. Таким чином зберіть весь торт, його боки і верх щедро промажте сметанним кремом.

be375f8c5681128e61fb04a528b11b61

Крок 9. Готовий сметанник прикрасьте на свій смак і відправте на просочення в холодильник. Смак у десерту приголомшливий. Смачного!

3a5511ae609430caa6e9df78c485aaeb

Сметанник з малиною

Сметанник з малиною – легке і ніжне ласощі. За свій оригінальний освіжаючий смак, десерт зобов’язаний кремово-сметанній начинці і кисло-солодким ягодам малини. Можна приготувати сметанник ввечері, за ніч він настоїть в холодильнику, тим самим придбає свою правильну текстуру і сніданок у вас буде просто царським.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4-6.

інгредієнти:

  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сода харчова – 0,5 ч.л.
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 300 гр.
  • Цукор – 5 ст.л.
  • Масло вершкове – 200 гр.

Для начинки:

  • Сметана 25% – 450 гр.
  • Яйце куряче – 5 шт.
  • Цукор – 8 ст.л.
  • Малина – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Міксером збийте м’яке вершкове масло з цукром.

3ac889d2f1886554e322aea21841ad7f

Крок 2. До масляної маси розбийте куряче яйце, всипте просіяне борошно і вимісити тісто спочатку вінчиком, потім руками.

ad07c4f85d34ae03f2903e6c5fceea03

Крок 3. Готове тісто вийде м’яким і еластичним, зберіть його в кулю.

dbdc098e0cf9004243af0a75241dc4fc

Крок 4. Далі отримане тісто руками розподіліть по всій площі жароміцної форми, зробіть бортики. Приберіть форму з основою в морозилку, поки будете займатися начинкою. І вже можна включити духовку, щоб вона грілася.

5547d696b316ac02efcc1f593c85f8ea

Крок 5. Для начинки збийте курячі яйця разом з цукром до однорідної маси.

3f3e8e7b0ee74ff920bc07d1d5ab2116

Крок 6. У яєчну масу викладіть сметану і додайте малину. Ще раз добре перемішайте начинку. Причому ягоди можна пробити блендером, якщо ви хочете отримати однорідну текстуру начинки.

17dc895572d169b5bf1d790933955e70

Крок 7. Дістаньте тісто з морозилки і вилийте на нього сметанну начинку.

2b3740243e44341cc65eeefb959fbee8

Крок 8. Відправте форму з заготівлею в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хвилин. Верх у готового пирога не повинен колихатися.

62d79ae26f5c67aec6ca4aa575f1311c

Крок 9. Готовий сметанник з малиною остудити, витягніть з форми і прикрасьте на свій смак. Смачного!

a418669a5292a96b67263e35905030dc

Класичний татарський сметанник

Класичний татарський сметанник – незвичайний пиріг з дріжджового тіста. Після охолодження, він навіть трохи нагадує морозиво в тісті. До того ж випічка дуже апетитно виглядає на столі і безсумнівно служить його прикрасою.

Час готування – 130 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

інгредієнти:

  • Молоко – 100 мл.
  • Масло вершкове – 1 ст.л.
  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Цукор – 3,5 ст.л.
  • Дріжджі сухі – 0,5 ч.л.
  • Сіль кухонна – за смаком
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 350 гр.
  • Сметана – 300 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Підберіть всі продукти за списком. Також знадобиться жароміцна, краще роз’ємна форма для випікання сметанника.

Крок 2. Трохи підігрійте молоко, вилийте його в миску. Додайте дріжджі, вершкове масло, одне куряче яйце, сіль, пшеничне борошно і половину столової ложки цукру. Замісити однорідне тісто, залиште його в теплі на годину.

ad4b9e5a112ca9e033a070f297569942

Крок 3. Після вистоювання ще раз обійміть тісто руками і розкачайте в круглий пласт більший по діаметру форми на 2-3 сантиметри.

9d95cf7c3e3a4a8268f7bcc4dd42e9fd

Крок 4. Три курячих яйця злегка збийте з трьома столовими ложками цукру.

7e64583cc42d305fafc4a15fc84963f0

Крок 5. Далі додайте сметану і перемішайте начинку до однорідності.

c67c6b25d586cc86367cee749c172f09

Крок 6. Тісто покладіть в форму таким чином, щоб його краї звисали з форми. У центр вилийте начинку і розподіліть її по всій площі. Краї тіста загніть до центру.

8a72b6f617f2d086d02bfdfd168483eb

Крок 7. Випікайте татарський сметанник в духовці при 200 градусах протягом 30-40 хвилин. Випічка має дуже оригінальний вигляд і вам точно відразу захочеться її спробувати. Смачного!

94de5b26d2f515467bc706b64b665a42

Сметанник з желатином

Сметанник з желатином – десерт, приготувати який у вас не важко буде. Завдяки такому продуманому складу він відмінно застигає і має таку гладку, що тане текстуру. До того ж рецепт абсолютно універсальний, в нього можна додавати різні солодкі добавки для смаку або будь-які свіжі ягоди.

Час готування – 4-6 ч.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 4-6.

інгредієнти:

  • Сметана – 450 гр.
  • Печиво пісочне – 300 гр.
  • Молоко згущене – 1 банка.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Желатин – 10 гр.
  • Вода – 150 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Желатин замочіть у воді відповідно до інструкції, зазначеної на упаковці.

Крок 2. Печиво розламати на шматки і викладіть в чашу блендера. Подрібніть його до крихти.

0499c2bc1a1d443f7a0457f60de0b68e

Крок 3. Розтопіть на повільному вогні вершкове масло і змішайте його з пісочною крихтою.

305f059073c6555c24d2ff07af6140f3

Крок 4. Маса повинна вийти не дуже жирною, але і не дуже сухою.

0c6fcef35c2bbd00288754696d346600

Крок 5. Роз’ємну форму застеліть пергаментом. Викладіть пісочну масу в форму і розрівняйте шар, добре утрамбуйте його.

9f10e599023e3c5c55f4fb8aed3bc2de

Крок 6. В окрему миску викладіть сметану і влийте згущене молоко, перемішайте.

95e7c44e077f6fbf62a05a3451fcbcd4

Крок 7. Желатин розпустіть на повільному вогні, але не кип’ятіть. Желатинову масу процідити через ситечко і поступово введіть в сметанну масу.

a519620f252fbaf42773a5a8c8654833

Крок 8. Ретельно вимісити масу і вилийте її на пісочну основу.

dfebf65da2bac83e389f880e67584ec1

Крок 9. Відправте форму з сметанником в холодильник для застигання, на це піде кілька годин.

5c2661b4b0f12239ef4586b6934241be

Крок 10. Прикрасити сметанник можна за бажанням ягодами, фруктами, посипкою або іншими кондитерськими добавками. Смачного!

b32dc932c2a4eb6257417c20ed6b0c71

Простий сметанник на кефірі в духовці

Простий сметанник на кефірі в духовці для душевного чаювання в колі друзів. Це не тільки смачне ласощі, але і джерело позитивних емоцій. Готується сметанник нескладно, але завжди виходить пишним і смачним. Скористайтеся цим рецептом для створення неповторного десерту.

Час готування – 3 ч. 20 хв.

Час приготування – 30-40 хв.

Порції – 6.

інгредієнти:

  • Кефір – 350 мл.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 2 ст.
  • Цукор – 425 гр.
  • Сода харчова – 0,5 ч.л.
  • Сметана – 400 гр.
  • Кислота лимонна – 0,5 ч.л.
  • Горіхи волоські – 50 гр.
  • Какао-порошок – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У миску розбийте курячі яйця, висипте до них 200 грам цукру. Добре збийте продукти міксером. У вас повинна утворитися пишна світла маса.

0bc52368037fc6b5832809d7bb333a2f

Крок 2. До збитим яйцям додайте кефір і продовжуйте працювати міксером.

b62fce5013eed2a5d8616def48d55896

Крок 3. Борошно просійте через сито і висипте в рідку частину тіста. Вимісити масу до однорідності.

e5531930bf9b326c414012fbc147ef98

Крок 4. Тісто має бути однорідним, без борошняних грудок.

a09979b98823dd784caa2fd17ae31b32

Крок 5. Розділіть тісто на дві частини. В одну висипте соду, половину лимонної кислоти і чайну ложку борошна, перемішайте.

d94fbaa22cc291093591fbc6768aa906

Крок 6. Застеліть форму пергаментом і викладіть в неї тісто.

ab40780c82e79cc146780c58a8ab5483

Крок 7. Випікайте корж в духовці при 170 градусах протягом 20-30 хвилин. Потім витягніть корж з форми і остудити його.

228bcf657329b25e46734d80130ad3c8

Крок 8. У другу частину тіста висипте столову ложку какао, решту соди і чайну ложку борошна, перемішайте.

d9f852d4b7774ead6c427591444d55eb

Крок 9. Таким же чином спекти другий шоколадний корж.

f68e8a342b2f1f702f372246bb7c33cd

Крок 10. Збийте крем. У мисці змішайте сметану з 200 грамами цукру до отримання пишного густого крему.

3969ac8b7c1bb4a21e5d95cc433c1bd7

Крок 11. Кожен корж розріжте поперек на дві рівні частини. У вас вийде 4 коржі.

a0bf44fa346b79eecf6e9c619796e283

Крок 12. Складіть коржі один на одного і промажте їх сметанним кремом. Також щедро промажте боки і верх торта.

d4565928a154867ec741ebdc1f010207

Крок 13. У чашу блендера покладіть горіхи, 25 грам цукру і столову ложку какао. Подрібніть продукти, щоб вийшла маса з крихти.

1916942c4b0aa28422d44adb8db3a905

Крок 14. Посипте торт отриманою шоколадно-горіховою крихтою. Перед тим, як подавати сметанник до столу, дайте йому просочитися в холодильнику протягом декількох годин. Смачного!

a20945f7a90e68c3919f0170b12aab91

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал