Соус для піци – 10 смачних рецептів у домашніх умовах

Соус для піци – це окремий та особливий момент у приготуванні домашньої піци, що визначає різноманітність її смаку. Найбільш популярні томатний, як класика, білий та «песто» соуси, що залежить від вибору начинки. Знаючи основи приготування та правильний підбір інгредієнтів, ваша піца буде справжнім італійським частуванням.

Соус із томатної пасти для піци

Томатний соус для піци як найбільш популярний і класичний має в основі свіжі або консервовані помідори, але для домашньої піци є й інший варіант – соус з томатної пасти. Обов'язковою пряністю для нього є свіжий або сухий базилік із часником. Томатна паста для соусу береться хорошої якості та обсмажується на олії. Рецепт простий.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

    Соус білий для піци як у піцерії

    Соус білий для піци як у піцерії посідає друге місце за популярністю та за своєю суттю є соусом «Бешамель». Готується він на основі вершкового масла, молока та борошна з додаванням твердого сиру, а для оригінальності смаку можна додати різні прянощі. Білий соус добре поєднує в піці різні начинки з м'яса, птиці та морепродуктів.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 3.

    Складові:

    • Вершкове масло – 40 гр. (2 ст.л.).
    • Молоко – 400мл.
    • Борошно – 45 гр. (3 ст.л.).
    • Твердий сир – 200 гр.
    • Сіль -1/4 ч.л.
    • Перець чорний мелений – 3 гр.

    Процес приготування:

    Крок 1. Інгредієнти для білого соусу відразу відміряти у зазначеній у рецепті кількості. У сковорідці розтопити нарізане шматочками вершкове масло|мастило|. У ньому обсмажити до світлого коричневого кольору і при постійному помішуванні борошно пшеничне.

    Крок 2. Молоко трохи підігріти. Потім його тонким струменем перелити до обсмаженої муки і одночасно соус лопаткою перемішувати, щоб вийшов густим і однорідним. У соус, що загуснув, насипати сіль з чорним перцем і ще раз перемішати.

    Крок 3. Шматок твердого сиру заздалегідь подрібнити на тертці. Сирну масу перекласти в гарячий соус, одразу активно перемішати. На маленькому вогні потім соус ще 2 хвилини, щоб сир розплавився і рівномірно розподілився.

    Крок 4. Приготований білий соус остудити, переклавши в окремий посуд і використовувати для випічки піци. Смачного!

    Соус Альфредо для піци

    Соус із гарним ім'ям «Альфредо» відноситься до лінійки білих соусів для піци, яка випікається без додавання томатів. Готується соус на основі трьох інгредієнтів: вершків, вершкового масла та пармезану. Цей соус відрізняється від сирно-вершкового концентрованим смаком за рахунок іншої пропорції інгредієнтів, виходить густим, жирним і досить калорійним.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 4.

    Складові:

    • Вершки жирні – 200мл.
    • Вершкове масло – 20 гр.
    • Твердий сир “Пармезан” – 50 гр.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Інгредієнти для соусу відразу відміряти у зазначеній у рецепті кількості.

    Крок 2. У сотейнику чи чавунній сковорідці на маленькому вогні розтопити вершкове масло.

    Крок 3. У гарячу олію тонким струменем перелити вершки, на великому вогні та при помішуванні швидко довести до активного кипіння та вогонь зменшити до мінімального.

    Крок 4. У цю масу насипати сіль з|із| чорним перцем, орієнтуючись на свій смак і, продовжуючи соус помішувати, томити його до густої консистенції.

    Крок 5. Шматок «Пармезану» подрібнити на дрібній тертці безпосередньо перед приготуванням, щоб зберіг свій особливий аромат і перекласти в сковорідку з соусом.

    Крок 6. Потім помішування пармезан повністю розплавити в соусі. Текстура соусу має вийти як у рідкого заварного крему.

    Крок 7. Вогонь вимкнути. Соус остудити у сковорідці чи окремому посуді.

    Смачного!

    Вершковий соус для піци як у піцерії

    Вершковий соус для піци як у піцерії відноситься до варіантів білих соусів і готується на основі інгредієнтів з вираженим вершковим смаком у різних пропорціях та наборах. У цьому рецепті готуємо соус на вершковому маслі, вершковому сирі, вершках і додамо для посилення смаку плавлений сир з невеликою кількістю прянощів. Готуємо соус на сковорідці при постійному перемішуванні інгредієнтів.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 2.

    Складові:

    • Вершкове масло – 30 гр.
    • Вершковий сир – 100 гр.
    • Сирок плавлений – 50 гр.
    • Вершки жирні – 200мл.
    • Борошно – 1 ст.
    • Сіль за смаком.
    • Сухий часник – 1 тріска.
    • Суха петрушка – 1 тріска.

    Процес приготування:

    Крок 1. На невеликі шматочки розділити вершковий та плавлений сир. Вершкове масло|мастило| нарізати шматочками і розтопити в сковорідці на маленькому вогні.

    Крок 2. У розтоплену олію перекласти подрібнений сир та при постійному помішуванні силіконовою лопаткою, сир розплавити до однорідного стану.

    Крок 3. Потім налити до сирної маси жирні вершки, перемішати і насипати ложку борошна пшеничного. Борошно активно перемішати, щоб не залишилися дрібні грудочки. Поварити соус на невеликому вогні до загусання.

    Крок 4. В останню чергу до соусу насипати сіль і додати для легкого пряного аромату по щіпці сухого часнику з петрушкою. Сухі прянощі по можливості можна замінити свіжими. За хвилину вогонь вимкнути. Вершковий соус остудити і можна формувати піцу з обраною начинкою. Смачного!

    Часниковий соус для піци

    Часник нерідко і для особливого аромату додають як томатний, так і білий соус для піци, а в цьому рецепті вам пропонується найпростіший і швидкий варіант часникового соусу для піци. Для нього потрібні лише два інгредієнти, і в залежності від кількості зубків часнику можна приготувати соус або ніжним (1 зубок), або середнім (2 зубки), або гострим (3 зубки). Часниковий соус готують до «Маргарити» та «Пепероні», а в інші варіанти додають за бажанням.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 2.

    Складові:

    • Часник – 1-2 зубки.
    • Олія оливкова – 3 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу підготувати простий набір інгредієнтів для соусу відповідно до рецепту та потрібної вам кількості порцій. Зубки часнику очистити від лушпиння. Оливкова олія налити в посуд для приготування соусу.

    Крок 2. Очищений часник через часник видавити в масло. Його можна дрібно нарубати ножем, адже комусь подобаються у соусі шматочки цієї прянощі. Потім олію з часником добре перемішати.

    Крок 3. Підготувати вибрані інгредієнти для начинки та заздалегідь спекти корж за будь-яким рецептом.

    Крок 4. Ложкою налити соус на поверхню піци та силіконовим пензликом рівномірно розподілити по всій поверхні. Розрахунок соусу – 1-1,5 ст. ложки на одну піцу середнього розміру більше не потрібно. Потім можна приступати до формування піци.

    Крок 5. Приготовлений часниковий соус для піци добре зберігається в холодильнику і можна використовувати не тільки для піци, але і для заправки салатів і запечених овочів. Смачного!

    Сирний соус для піци в домашніх умовах

    Сирний соус для піци як найбільш популярний у нас варіант білих соусів, в домашніх умовах можна приготувати просто і швидко. Основним смаковим інгредієнтом його є твердий сир і найчастіше «Пармезан», але можливі використання й інших сирів. У цьому рецепті готуємо соус на основі, обсмаженої в олії борошна та молока, а з приправ беремо італійські трави з часником. Сирним соусом доповнюють будь-яку піцу, крім морської піци.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 6.

    Складові:

    • “Пармезан” тертий – 50 гр.
    • Вершкове масло – 1 ст.л.
    • Борошно – 3 ст.
    • Молоко – 300мл.
    • Італійські трави – 1 год.
    • Часниковий порошок – 1/2 ч.л.
    • Морська сіль – 1 тріска.
    • Перець чорний мелений – 1 тріска.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу відміряти, згідно з рецептом, інгредієнти для соусу, щоб усе було під рукою.

    Крок 2. На невеликий вогонь поставити антипригарну сковорідку або сотейник і розтопити в ній вершкове масло. Потім до масла насипати борошно пшеничне і при постійному помішуванні обсмажити до легкого кремового кольору і пастоподібної текстури.

    Крок 3. Потім вогонь збільшити до середнього та тонким струменем влити в сковорідку трохи підігрітого молока. При цьому вінчиком соус активно перемішати, щоб не залишилися дрібні грудочки борошна.

    Крок 4. У соус насипати вказані в рецепті приправи зі спеціями, ще раз перемішати і потомити соус 3-4 хвилини, щоб він став густим.

    Крок 5 В останню чергу насипати в соус тертий пармезан і перемішати його до повного розплавлення. Текстура соусу з сиром буде спочатку трохи рідкуватою, але після остигання соус добре застигне.

    Крок 6. Охолодженим сирним соусом можна змащувати основу і збирати піцу. Смачного!

    Соус Ранч для піци

    Соус “Ранч” для піци прийшов з американської кухні, де він готується на пахті з сухими прянощами, але у нас цей інгредієнт замінюється на кефір, сметану або йогурт. Ці продукти поєднуються з якісним майонезом та набором зелені. У цьому рецепті готуємо “Ранч” на кефірі, а майонез робимо своїми руками. Такий соус надасть вашій піці незвичайний та оригінальний смак.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 2.

    Складові:

    • Кефір – 100 мл.
    • Олія – 250-300 мл.
    • Яйце – 4 шт.
    • Гірчиця – 1 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет яблучний 6% – 1 ст.
    • Сіль за смаком.
    • Цибуля зелена – 1 пучок.
    • Петрушка – 1 пучок.
    • Кріп – 1 пучок.
    • Соєвий соус – за бажанням.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу відміряти вказану в рецепті кількість всіх інгредієнтів для соусу, щоб усе було під руками.

    Крок 2. Акуратно розділити яйця на жовтки та білки та жовтки перекласти в піалу для приготування майонезу.

    Крок 3. До них насипати сіль із цукром і додати ложку звичайної гірчиці.

    Крок 4. Міксер на великій швидкості ці інгредієнти збити в однорідну масу.

    Крок 5. Не припиняючи збивання, в цю масу тонким струменем налити олію.

    Крок 6. В кінці додати трохи яблучного оцту, щоб маса стала світла. Домашній майонез готовий.

    Крок 7. Кріп промити, обсушити серветкою і дрібно нашаткувати.

    Крок 8. Таким же чином нашаткувати свіжу петрушку.

    Крок 9. Промите та обсушене пір'я зеленої цибулі нарізати невеликими шматочками.

    Крок 10. Усю нарізку зелені перекласти в соус майонезний і ложкою перемішати.

    Крок 11. Потім до майонезу із зеленню налити холодний кефір.

    Крок 12. За бажанням можна до цих інгредієнтів додати ложку якісного соєвого соусу.

    Крок 13. Приготовлений соус “Ранчо” ще раз перемішати і можна використовувати для змащування коржів піци. Смачного!

    Червоний соус для піци як у піцерії

    Червоний соус для піци, як у піцерії, відноситься до класичного варіанту, особливо для м'ясної піци. Основою червоних соусів є томати у вигляді свіжих подрібнених, консервованих у власному соку або у вигляді томатної пасти. Для виразності смаку в червоний соус додаються часник із сушеним базиліком та орегано. У цьому рецепті готуємо соус з томатної пасти з додаванням свіжих/в'ялених помідорів та цибулі.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1.

    Складові:

    • Олія оливкова – 1 ст.л.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Часник – 2 зубки.
    • В'ялені помідори – 8 шт. або свіжі нарізані – 2 ст.
    • Орегано сушений – 2 ч. л.
    • Базилік сушений – 1,5 ч.л.
    • Вино біле – ¼ ст.
    • Томатна паста – 170 гр.
    • Вода – 1 ст.
    • Сіль – 2 тріски.
    • Цибуля зелена – 1 пучок.
    • Перець чорний мелений – ч.л.
    • Рослинна олія – для смаження.

    Процес приготування:

    Крок 1. У сковорідці розігріти олію. Цибулину нарізати маленькими кубиками та перекласти в сковорідку.

    Крок 2. До цибулі додати через часник дві зубки часнику і все перемішати.

    Крок 3. Втомити ці овочі в олії на невеликому вогні тільки до прозорості протягом 5 хвилин.

    Крок 4. Потім до них додати нарізані невеликими шматочками в'ялені/свіжі помідори, але з в'яленими помідорами смак буде інший.

    Крок 5. До овочів насипати сушені базиліки з орегано, адже вони є класичною приправою для соусу.

    Крок 6. Обсмажені овочі з приправами ще раз перемішати і пару хвилин потім, щоб вони просочилися маслом і розкрили свій смак.

    Крок 7. Потім налити в сковорідку біле вино, перемішати і дати соусу недовго покипіти на середньому вогні.

    Крок 8. Вогонь зробити мінімальним. У сковорідку перекласти томатну пасту та налити склянку чистої води. Пасту з водою можна розвести заздалегідь.

    Крок 9. Віночком соус добре перемішати та готувати на мінімальному вогні протягом 15 хвилин.

    Крок 10. До кінця приготування в соус насипати сіль з перцем і смак відкоригувати на свій розсуд.

    Крок 11. Приготовлений соус перекласти в окремий посуд та остудити. Соус можна зберігати у банку в холодильнику 3-4 дні.

    Крок 12. Готовий червоний соус можна змащувати на корж і випікати піцу з обраною начинкою. Смачного!

    Простий соус для піци з майонезу

    Справжню піцу не готують із майонезним соусом, але буває, що немає часу, бажання чи всіх інгредієнтів, тоді вас виручить рецепт простого соусу для піци з майонезу. Для нього потрібні лише три інгредієнти, які завжди є в холодильнику, 5 хвилин часу, трохи приправи, і вийде смачно. Рецепт соусу визнається універсальним і підійде не лише до піци.

    Час приготування: 5 хвилин.

    Час приготування: 3 хвилини.

    Порції: 1.

    Складові:

    • Майонез – 2 ст.
    • Томатна паста – 3 ст.
    • Масло вершкове – 1 ст.л.
    • Часник – 1 зубок.
    • Петрушка – пучок.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. За рецептом відміряти всі інгредієнти для соусу. Шматок вершкового масла|мастила| розтопити в мікрохвильовій печі. Петрушку промити та обсушити серветкою. Часник очистити від лушпиння.

    Крок 2. Потім часник роздавити ножем та дрібно нарубати.

    Крок 3. Петрушку нашаткувати ножем на дрібні шматочки.

    Крок 4 У посуд для приготування соусу перекласти майонез і додати до нього томатну пасту. Для смачного соусу ці інгредієнти мають бути гарної якості.

    Крок 5. Потім до них перекласти подрібнену петрушку з часником і за своїм смаком насипати сіль із чорним перцем. Усі інгредієнти вінчиком добре перемішати та зняти пробу.

    Крок 6. В останню чергу в соус налити розтоплене і трохи остуджене масло і все перемішати ще раз.

    Крок 7. Простий соус для піци з майонезу готовий. Їм можна змащувати коржі та випікати піцу. Такий соус добре підійде і до інших страв, наприклад до снеків. Смачного!

    Сметанний соус для піци

    Сметанні соуси для піци готуються за різними рецептами і частіше способом змішування сметани із зеленню та прянощами. У цьому рецепті приготуємо сметанний соус по-іншому: обсмажене в олії борошно змішаємо зі сметаною, подібно до соусу «бешамель». Сметанний соус готується до піци з куркою та грибами. Рецепт простий, і його можна доповнити іншими інгредієнтами на свій смак.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 1.

    Складові:

    • Сметана – 200 грн.
    • Масло вершкове – 1.5 ст.л.
    • Борошно – 3 ст.
    • Сіль – 2 щіпки.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. На середньому вогні розігріти суху сковорідку. Насипати в неї борошно і при помішуванні вінчиком обсмажити до кремового крему. Потім вогонь вимкнути і борошно трохи остудити.

    Крок 2. До борошна в сковорідку перекласти вершкове масло|мастило|, підключити вогонь, масло|мастило| розтопити і добре перемішати з|із| мукою|борошном|.

    Крок 3. До цієї маси перекласти невеликими порціями сметану і при помішуванні вінчиком соус довести до кипіння.

    Крок 4. У закипілий соус насипати сіль з чорним перцем та іншими прянощами на свій смак, перемішати і потім кілька хвилин на маленькому вогні до загусання. Приготовлений сметанний соус можна одразу використовувати для формування піци. Якщо у соусі залишилися невеликі грудочки борошна, його процідити через сито. Смачної та вдалої випічки!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал