Рижики холодним способом на зиму – 4 рецепти солоних рижиків з покроковими фото

e6db505e6b1f558c9047cb5351ddffa1

Рижики холодним способом на зиму – це один з найпопулярніших варіантів заготівлі на зиму цього царського гриба. При холодному засолюванню, рижики відмінно зберігають корисні якості і відмінний смак, тільки змінюють свій колір на більш темний, а прянощі зі спеціями, згідно обраних рецептів, смак грибів роблять більш пікантним і гострим.

Рижики під гнітом холодним способом на зиму

Засолювання рижиків на зиму холодним способом передбачає обов’язкове використання гніту, щоб гриби дали досить свого соку і рівномірно просолилися. Час засолювання цим способом становить 2 тижні. Для заготівлі краще вибрати рижики невеликого розміру і їх правильно підготувати. Рижики попередньо замочувати не треба, а набір прянощів додати будь-який.

Час готування: 1 добу.

Час приготування: 35 хвилин.

Порції: 2 л.

Інгредієнти:

  • Рижики – 6 кг.
  • Сіль – 300 гр.
  • Лист хрону – 4 шт.
  • Часник – 180 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Рижики переберіть і промийте під проточною водою. Очистіть зубки часнику. Листя хрону промийте і крупно наріжте.

265a46df0d0e717fb784336155414765

Крок 2. Для засолювання візьміть відповідну велику ємність і на дно укладіть листя хрону.

d9a1508e809a379ee1f860db35943fec

Крок 3. Поверх листя покладіть кілька часникових зубків.

3650a9873bcf2ac671d89f83c879640c

Крок 4. Потім викладіть шар рижиків капелюшками донизу.

2232ab1c22842c9a95aa6fa1c41acf46

Крок 5. Рижики рівномірно посипте двома столовими ложками солі.

e11dc279b074a964cf882f09baeafcba

Крок 6. На шар рижиків покладіть часник. Таким способом укладіть ще 4-6 шарів рижиків.

1e59efc15d276e152147a80e9e07e93b

Крок 7. Потім поверх грибів покладіть плоску тарілку з меншим діаметром і зверху встановіть будь гніт.

e33dbf7306d1e438aca5b277c7e58876

Крок 8. Посуд прикрийте серветкою і залиште при кімнатній температурі на добу, щоб гриби дали досить свого соку.

4657c7a5fad45fce74b52f2a82cfd99e

Крок 9. Через добу рижики переставте в холод, і щоб вони були покриті розсолом повністю.

f58c679359f6ef87059f18abb1c7e9df

Крок 10. Залиште рижики під гнітом для засолювання на два тижні. Потім солоні рижики розкладіть по банкам і можете довго зберігати в погребі або холодильнику. Вдалих і смачних заготовок!

15dcebc54317de15d10a9f99f1f061d7

Солоні рижики з хріном холодним способом

Хрін у вигляді листя, а краще корінь, солоні холодним способом рижики робить більш хрусткими, надає особливий аромат і є натуральним консервантом. У цьому рецепті для засолювання рижиків беремо нарізаний шматочками корінь хрону і доповнюємо заготівлю часником з кропними парасольками. Рижики замочуємо в підсоленій воді, щоб легше змити лісової сміття.

Час готування: 1 добу.

Час приготування: 35 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Рижики – 5 кг.
  • Сіль – 250 гр.
  • Корінь хрону – за смаком.
  • Часник – 5 головок.
  • Кріп свіжий – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Зібрані рижики, а переробляти їх бажано в день збору, перекладіть в глибокий посуд, залийте водою з додаванням ложки солі на 1 кг грибів і залиште на пару годин.

806378250bd9dd9d6cbb07bee80ad173

Крок 2. Потім рижики ретельно промийте під проточною водою, видаляючи залишки сміття.

005d22f1ec18cdb8b3a573507bd35372

Крок 3. Промиті гриби перекладіть на друшляк для стікання зайвої рідини.

adc0946a38907bfad085b1d5dff5eccd

Крок 4. Таким способом почистіть всі рижики.

0ec836f43484be7f4cd87f13c89b5eab

Крок 5. Очистіть часник з корінням хрону і наріжте їх невеликими шматочками.

86c764fa540a21e95081eb97a1b3fd33

Крок 6. Для засолювання рижиків візьміть емальовану або скляний посуд. Парасольки свіжого кропу ошпарте окропом і укладіть на дно посуду.

e0f6d5694bc529a850efdd3583b87e21

Крок 7. На кріп покладіть пошарово і капелюшками вниз підготовлені рижики.

817805ae0e4322136e607ef9b419c1e6

Крок 8. Кожен шар рижиків рівномірно посипте 50 гр. солі і нарізкою кореня хрону з часником.

b5577cbc39d07ef88f7485f0cfb42882

Крок 9. Шари рижиків ущільните рукою і тарілкою. Таким способом в посуд укладіть всі рижики.

a3e85471c6bdfc8709255457b67b3425

Крок 10. Потім поверх рижиків покладіть плоску тарілку і поставте будь-який вантаж. Рижики залиште при кімнатній температурі на одну добу. За цей час гриби дадуть достатньо свого соку.

36aecdf332cbe89b21806bcef2009103

Крок 11. Через добу рижики компактно розкладіть по невеликих, чистим банкам залийте залишками розсолу, щільно закрийте кришками і поставте в холодильник.

3e4bd2894452943463a0ba514fd1e6ae

Крок 12. Через 7 днів, не раніше, засолені з хріном рижики можете подавати до столу. Зберігайте цю делікатесну закуску в холодильнику. Вдалих і смачних заготовок!

42cbd940320c304206fc4d0320890c08

Простий рецепт засолювання рижиків з сіллю без спецій

Рижики мають власний вираженим грибним смаком і солити їх можна з сіллю без спецій. Варіант простий і солять рижики як сухими, так і промитими. Для засолювання краще вибрати невеликі гриби, а вимочувати їх не потрібно, адже рижики не містять гіркоти. Час засолювання становить 1-1,5 місяця.

Час готування: 20 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Рижики – 1 кг.
  • Сіль – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Свіжі рижики очистіть від лісового сміття, добре промийте під проточною водою і на пару хвилин залиште на друшляк для стікання зайвої рідини.

19977f5d79a33d3725cf8e107502f177

Крок 2. На дно емальованого посуду насипте рівний шар солі товщиною в 1,5 см.

7628b263cbe4b083cbcf6e4e64a62fbb

Крок 3. У рижиків відріжте довгі ніжки. Потім гриби пошарово і капелюшками донизу укладіть в посуд.

eabb28c342851f75290f8139825dd9b4

Крок 4. Шари рижиків пересипайте сіллю, щоб просолилися вони рівномірно.

53e87aa34e0b51c28dcb5b3eee3e7455

Крок 5. Поверх рижиків покладіть серветку. На неї помістіть плоску тарілку і будь-який вантаж і на 3 доби залиште при кімнатній температурі, щоб гриби дали свій сік. Потім перенесіть їх в підвал або поставте в холодильник. Серветку періодично промивайте.

Крок 6. Через 1-1,5 місяця рижики з сіллю без спецій будуть готові і їх можна подавати до столу. Вдалих і смачних заготовок!

67c0f8b768d7237726fbe2efd5636725

Засолювання рижиків із зеленню і перцем

Засолювання рижиків із зеленню і перцем буде у вас черговим варіантом цієї делікатесної заготовки на зиму, а перець гіркий і горошки чорного перцю додадуть страві пікантний і гострий смак. У цьому рецепті набором зелені беремо листя хрону, вишні і смородини. Прянощі доповнимо часником з лавровим листом.

Час готування: 20 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Рижики – 1 кг.
  • Сіль кам’яна – 50 гр.
  • Перець гострий – за смаком.
  • Перець чорний горошок – 3 шт.
  • Лист хрону – 2 шт.
  • Часник – 5 шт.
  • Лист смородини – 4 шт.
  • Лист вишні – 4 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Рижики очищаємо від лісового сміття і добре промиваємо під проточною водою.

d7e0c9e3dec1cd48dde36f252539203a

Крок 2. Зелені листя промиваємо і ошпарюємо окропом.

12f858421f48efd54c7214432524026b

Крок 3. Очищаємо зубки часнику зі стручком гострого перцю і нарізаємо слайсами.

5b3f33ec2cac4dc51f8f84b4de1421bd

Крок 4. На дно посуду для засолювання кладемо листя хрону. Поверх їх пошарово викладаємо промиті рижики, пересипаючи кожен шар сіллю, нарізкою часнику з гострим перцем, горошками чорного перцю і шматочками лаврового листа.

ea42f0ca5ee768bdbcc39c2d23101d00

Крок 5. Таким чином укладаємо всі рижики. Поверх їх кладемо залишилися зелені листя.

47961681038bacdc40acf73d80ecada0

Крок 6. Гриби прикриваємо плоскою тарілкою, кладемо зверху будь-який вантаж і переносимо відразу в холодний підвал. Через місяць рижики з зеленню і перцем можна подавати до столу. Вдалих і смачних заготовок!

41ec1f950afc266818c16656cbb12544

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал