Заготовки з чорної смородини на зиму – 9 кращих рецептів з покроковими фото

Заготовки з чорної смородини на зиму – це справжня вітамінна «бомба», незалежно від того, що ж ви вирішите приготувати: варення, джем або желе. Головною особливістю цієї смачної ягоди є здатність зберігати в собі все корисне, навіть після варіння. Але в разі, якщо ви віддаєте перевагу «сирим» продуктам, то і для вас знайдеться пропозиція – просто перетремо ягоди з цукром і будемо зберігати на полиці холодильної камери.

Желе з чорної смородини на зиму – простий рецепт

Желе з чорної смородини на зиму – це смачний і ароматний десерт, який готується, без будь-яких добавок відповідно до його складу входять тільки натуральні компоненти, які можна запропонувати навіть найменшим. Дотримуйтесь рекомендацій і у вас все вийде!

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Смородина чорна – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 2 кг.
  • Вода – 700 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Смородину ретельно перебираємо і ополіскуємо під струменем води, відкидаємо на друшляк і даємо стекти зайвої рідини. Пересипаємо компонент в вогнетривку посуд з високими бортами і підливаємо 700 мілілітрів води.

Крок 2. Поміщаємо ємність на конфорку і проварюємо протягом 10 хвилин з моменту закипання.

Крок 3. Тепер додаємо всю порцію цукрового піску, помішуємо і кип’ятити вдруге. Тримаємо на вогні ще 10 хвилин, видаляючи шумівкою пінку.

Крок 4. Половником розфасовуємо масу по банкам і залишаємо банки відкритими до тих пір, поки желе не загусне. Потім закупорюємо і після охолодження прибираємо в місце зберігання.

Крок 5. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Компот з чорної смородини на 3-літрову банку на зиму

Компот з чорної смородини на 3-літрову банку на зиму – це корисний і простий в приготуванні напій, приготувавши який одного разу, ви назавжди забудете про те, щоб купувати магазинні соки з « сірим » складом, який включає в себе консерванти і Е добавки.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Смородина – 600 гр.
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Вода – 2,7 л.

Процес приготування:

Крок 1. Відриваємо ягоди з гілок і гарненько промиваємо, обсушуємо і висипаємо в миску.

Крок 2. Відправляємо смородину в банку і заливаємо крутим окропом на половину обсягу, прикриваємо кришкою і залишаємо для прогріву на 40 хвилин.

Крок 3. Паралельно в посуд з емальованим покриттям всипаємо 300 грам цукрового піску.

Крок 4. До цукру виливаємо воду з банки і на помірному вогні розчиняємо кристали, кип’ятимо і проварюємо ще кілька хвилин.

Крок 5. Заливаємо сироп до ягод і відразу ж закриваємо банку за допомогою спеціального ключа. Перевертаємо і обертаємо в покривало на добу. Готуйте і отримуйте задоволення!

Чорна смородина, протерта з цукром без варіння

Чорна смородина, протерта з цукром без варіння – це смачний і простий спосіб заготовки свіжих ягід, в яких зберігається максимальна кількість корисних властивостей, включаючи вітаміни, а також мікро і макроелементи. Цукор регулюємо в залежності від способу зберігання.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 1-2 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продуктовий набір.

Крок 2. Ополіскуємо ягоди у великій кількості прохолодною води.

Крок 3. Ягоди проціджуємо через сито з дрібними отворами і даємо час обсохнути.

Крок 4. Уважно перебираємо смородину, позбавляючись від сміття і листя.

Крок 5. Висипаємо ягоди в чашу блендера або кухонного комбайна і додаємо цукор. Якщо ви будете зберігати продукт в холоді, то буде досить одного кілограма, якщо при кімнатній температурі, то краще додати два.

Крок 6. Інгредієнти збиваємо до однорідної консистенції і переливаємо в глибоку тарілку, даємо настоятися протягом декількох годин, періодично помішуючи.

Крок 7. Розливаємо склад по стерильним банкам.

Крок 8. Зверху насипаємо трохи цукру для кращого збереження.

Крок 9. Баночки закриваємо і переставляємо в місце зберігання. Смачного!

Джем з чорної смородини на зиму

Джем з чорної смородини на зиму – це смачне частування, яке скрасить будь-яке чаювання і приємно здивує гостей. Якщо у вас немає нічого солодкого, то відкривши таку заготівлю і намазавши її на скибочку свіжого білого хліба, ви отримаєте справжнє гастрономічне задоволення!

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Смородина чорна – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 1 кг.
  • Вода – 1-1,5 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Смородину перебираємо, ополіскуємо і обсушуємо будь-яким зручним способом.

Крок 2. Підливаємо до ягід воду, варимо 10 хвилин і підсипаємо цукор – ретельно перемішуємо.

Крок 3. Склад доводимо до кипіння і засікаємо 15 хвилин, не забуваємо знімати пінку.

Крок 4. Розфасовуємо масу по банкам і закупорюємо, після охолодження прибираємо в холодильну камеру на кілька діб для застигання, а після прибираємо в льох.

Крок 5. Смачного!

Варення з чорної смородини через м’ясорубку на зиму

Варення з чорної смородини через м’ясорубку на зиму – це не тільки дуже смачне, але ще і корисне ласощі, для готування якого нам не буде потрібно нічого, крім свіжих ягід і цукру. Завдяки великому вмісту пектину, для готування не потрібен желатин і інші «домішки».

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2 банки по 750 мл.

Інгредієнти:

  • Цукор-пісок – 1 кг.
  • Смородина – 1 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Озброюємося кухонними вагами і зважуємо потрібну кількість кожного інгредієнта.

Крок 2. Видаляємо з ягід гілки і листочки, ополіскуємо під струменем води.

Крок 3. Пропускаємо основний компонент через решітку м’ясорубки.

Крок 4. Переливаємо масу в каструльку і висипаємо цукор.

Крок 5. Склад перемішуємо, доводимо до кипіння і проварюємо на вогні трохи нижче середнього близько 20-25 хвилин.

Крок 6. Розділимо варення по заздалегідь простерилізованим баночкам, закриваємо.

Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення!

Чорна смородина з цукром в блендері без варіння на зиму

Чорна смородина з цукром в блендері без варіння на зиму відмінно зберігається, головний секрет успіху – це ретельно простерилізована посуд і кришки.

Час готування – 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Смородина – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 500 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед стерилізуємо банки і «замочуємо» кришки в окропі на 3 хвилини.

Крок 2. Смородину уважно перебираємо.

Крок 3. Висипаємо ягоди в сито і гарненько промиваємо під струменем води.

Крок 4. Ділимо цукор і смородину на 4 або 6 частин і по черзі пробиваємо в блендері.

Крок 5. Переливаємо солодке пюре в миску, перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин.

Крок 6. Переливаємо масу в банки і прибираємо в холодильник. Смачного!

Соус до м’яса з чорної смородини на зиму

Соус до м’яса з чорної смородини на зиму – це прекрасна альтернатива покупним варіантам. Такий продукт має приємний кисло-солодким смаком, прекрасно доповнює і відтіняє страви, приготовані на основі червоного м’яса, птиці і навіть сиру з благородною цвіллю.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 250 мл.

Інгредієнти:

  • Смородина – 350 гр.
  • Вода – 50 мл.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Аджика суха – 1 ч.л.
  • Перець запашний горошком – 1 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Гвоздика – 1 бутон.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиту смородину висипаємо в сотейник і вливаємо воду, закидаємо горошини перцю і бутони гвоздики – доводимо до кипіння і при частому помішуванні тушкуємо 15 хвилин.

Крок 2. Розм’якшену масу протираємо через сито, від шкіри і насіння позбавляємося.

Крок 3. Однорідний склад повертаємо в посуд, присмачуємо цукром, сіллю і аджикою – кип’ятимо і заварюємо протягом 5 хвилин.

Крок 4. Гарячий соус переливаємо в заздалегідь простерилізовані баночки і закриваємо. Після охолодження переставляємо в прохолодне місце для зберігання.

Крок 5. Готуйте і отримуйте задоволення!

Сік з чорної смородини на зиму

Сік з чорної смородини на зиму – це вітамінізований напій, який не тільки піднімає ваш імунітет, але і підніме настрій! Заготовлювати продукт можна навіть без соковижималки, а розливати краще в невеликі пляшечки, тому як перед вживанням, сік рекомендується розбавляти очищеною водою.

Час готування – 4 ч. 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4-5.

інгредієнти:

  • Смородина чорна – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Вода – 500 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Перебираємо ягоди, викидаємо сміття і старанно промиваємо. Відкидаємо на сито і даємо час стекти рідини.

Крок 2. Висипаємо інгредієнт в каструльку і розминаємо за допомогою толкушки для картоплі.

Крок 3. Підливаємо воду до кашки, відправляємо на конфорку.

Крок 4. Після закипання зменшуємо полум’я до мінімуму і проварюємо компоненти протягом 20-25 хвилин.

Крок 5. У сотейник поміщаємо друшляк і вистилаємо його декількома шарами марлі, переливаємо ягідну масу і залишаємо в такому положенні мінімум на 4 години.

Крок 6. Після закінчення часу віджимаємо макуха.

Крок 7. Сік виливаємо в ковшик і підсипаємо цукор.

Крок 8. Напій кип’ятимо і варимо близько 5 хвилин на вогні трохи вище середнього. Стерилізуємо ємності.

Крок 9. Розливаємо сік по пляшках, щільно закручуємо і обертаємо в покривало до повного охолодження.

Крок 10. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Варення з чорної смородини з апельсином на зиму

Варення з чорної смородини на зиму – це смачне частування, яке закохує в себе з першої ложечки. Але це не дивно, тому як тонка цитрусова нотка ідеально гармонує з насиченим смаком чорної смородини. Спробуйте і ви не пошкодуєте!

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 4.

інгредієнти:

  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Смородина – 500 гр.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Вода – 80 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед гарненько перебираємо ягоду, залишаючи тільки ті плоди, які не мають видимих пошкоджень.

Крок 2. У друшляк промиваємо смородину і залишаємо на деякий час, щоб зайва рідина скла через отвори.

Крок 3. Висипаємо основний інгредієнт в каструлю з товстим дном і засипаємо цукром – перемішуємо.

Крок 4. Паралельно ополіскуємо цитрус і ріжемо його на скибочки, позбавляємося від кісточок.

Крок 5. Апельсин разом з водою відправляємо до ягід, кип’ятимо і варимо на повільному полум’я 20 хвилин, помішуючи і знімаючи шумівкою пінку.

Крок 6. Розфасовуємо солодкість по стерильним банкам і на добу залишаємо при кімнатній температурі. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал