Пиріг з картоплею – 10 рецептів у духовці з покроковими фото

Пиріг з картоплею – несолодка, ситна та смачна домашня випічка, яка може стати повноцінною трапезою. Тісто для пирога підходить і дріжджове, і листкове, і прісне. Начинка готується по-різному: або нарізається картопля шматочками, або береться у вигляді пюре. Додавання до начинки інших продуктів – вибір господині.

Пиріг з картоплею та м'ясом у духовці

Домашня випічка з будь-якою начинкою – це завжди смачно та ситно. Готуємо пиріг з начинкою з картоплі та м'яса. Тісто замішуємо на кефірі, що простіше і швидше заміс традиційного дріжджового тіста. У цьому рецепті пиріг формуємо оригінально – у вигляді горщика з кришкою з тіста, що зберігає начинку дуже соковитою.

    Пиріг із дріжджового тіста з картоплею та фаршем

    Варіантів випікання пирогів з начинкою з м'яса та картоплі дуже багато. Тісто для них замішують як на дріжджах, так і на сметані або кефірі, але найсмачніші пироги виходять на дріжджовому тісті. У цьому простому рецепті замішуємо тісто на сухих дріжджах та опарним способом. Справа клопітна, але результат завжди тішить.

    Час приготування: 2 години 30 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 6.

    Складові:

    Для тіста:

    • Борошно – 600 гр.
    • Дріжджі сухі – 10 гр.
    • Яйце – 1 шт.
    • Молоко – 350мл.
    • Цукор – 1 ст.
    • Сіль – 1 год.
    • Олія – 100 мл.

    Для начинки:

    • Картопля – 700 гр.
    • М'ясо (фарш) – 500 гр.
    • Сіль за смаком.
    • Спеції – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед готується опара для тіста. У посуд для замісу тіста насипаються сухі дріжджі, ложка цукру, заливаються невеликою кількістю теплого молока, перемішується все і суміш залишається на 10 хвилин для активації дріжджів.

    Крок 2. Після появи пінної шапочки до суміші переливається решта молока, розбивається яйце, додається сіль і все ще перемішується.

    Крок 3. Потім наливається 100 мл олії і ще раз все перемішується.

    Крок 4. Через сито просівається мука і порційно пересипається в рідку основу тіста.

    Крок 5. Тісто замішується спочатку ложкою.

    Крок 6. Потім воно перекладається на присипану мукою стільницю, і заміс завершується руками до м'якої консистенції, що не прилипає до долонь.

    Крок 7. Примішане тісто скочується в кулю, прикривається серветкою і залишається в теплі на 1 годину для першого підйому.

    Крок 8. За цей час готується начинка. Картопля очищається від шкірки, промивається, нарізається тонкою соломкою та перекладається в окремий посуд.

    Крок 9. До картоплі насипаються сіль та набір улюблених спецій.

    Крок 10. М'ясний фарш заправляється тільки сіллю та спеціями.

    Крок 11. Тісто, що підійшло, руками обминається і розрізається на три частини. Одна третина тіста буде покриття пирога.

    Крок 12. Більшість тіста розкочуємоться в лист, трохи більший деко для випічки.

    Крок 13. Деко змащується маслом і на нього укладається тісто, що розкотило.

    Крок 14. На тісто рівним шаром викладається половина нарізки картопляної.

    Крок 15. Поверх картоплі рівномірно розділиться м'ясний фарш.

    Крок 16. Шар фаршу закривається картоплею, що залишилася.

    Крок 17. Краї пирога акуратно завертаються на начинку.

    Крок 18. Потім начинка покривається залишком тіста, що розкотив.

    Крок 19. Краї тіста щільно защипуються руками.

    Крок 20. Пиріг залишається для вистоювання на 20-30 хвилин або ставиться в холодну духовку, і вона вмикається на 180 градусів. Поки духовка нагріється, тісто розстоюється. Випікається пиріг протягом 50-60 хвилин.

    Крок 21. До кінця випікання пиріг зверху змащується сметаною, прикривається шматочком паперу або рушником і залишається в духовці ще на 20 хвилин.

    Крок 22. Спечений пиріг на дріжджовому тісті з м'ясом та картоплею трохи остуджується та подається до столу. Смачного!

    Як приготувати пиріг з картоплею і куркою?

    Різниця рецептів домашніх пирогів з куркою і картоплею визначається різними видами тіста. У цьому рецепті готуємо пиріг на листковому бездрожжевому тісті, що простіше швидше і не менш смачно класичних варіантів. Для начинки куряче м'ясо трохи обсмажуємо, а картопля використовуємо у сирому вигляді.

    Час приготування: 1 година 45 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 4.

    Складові:

    • Тісто листкове – 500 гр.
    • Картопля – 3 шт.
    • Стегна курки – 400 гр.
    • Масло вершкове – 40 гр.
    • Часник – 2 зубки.
    • Яйце – 1 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Спеції – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. У першу чергу готуються вищезазначені інгредієнти для пирога. Листкове тісто розморожується при кімнатній температурі. Очищується та промивається картопля. Стегна курки промивається, звільняється від шкірки та кісточок.

    Крок 2. Підготовлене куряче м'ясо нарізається маленькими шматочками і кладеться в окремий посуд. До нього насипаються сіль зі спеціями, додається очищений і дрібно нарубаний часник і добре перемішується. Очищена картопля подрібнюється за допомогою корейської тертки тонкою соломкою.

    Крок 3. Лист або будь-яка форма для випічки застилаються шматочком спеціального паперу. Тісто трохи розкочуємоться та розрізається на дві нерівні частини. Більший лист розкатаного тіста кладеться на лист. На нього рівним шаром укладаються шматочки курки та картопляна соломка, які можна спочатку перемішати або укласти пошарово. Поверх начинки кладуться шматочки вершкового масла.

    Крок 4. Розкочується менша частина тіста і кладеться поверх начинки. Краї тіста загортаються у вигляді бортів і щільно скріплюються з верхнім листом. Пиріг красиво декорується шматочками тіста і в середині робиться отвір, через який виходитиме пара. Пиріг змащується збитим яйцем і ставиться на 80-100 хвилин|мінути| в духовку, розігріту до 200°С.

    Крок 5. Спечений пиріг перевіряється на готовність начинки (через отвір) і залишається для охолодження.

    Крок 6. Потім пиріг з куркою і картоплею акуратно перекладається з листа на страва сервіровки або обробну дошку, порційно нарізається і подається до столу. Смачного!

    Заливний пиріг на кефірі з картоплею та м'ясом

    Випікання домашніх пирогів – справа клопітна, тому варіанти заливних пирогів є більш простими та затребуваними для сучасних господинь. Для заливного тіста використовують або кефір, сметану або майонез і нерідко в міксті. У цьому рецепті, щоб пиріг вийшов м'яким та пишним, замішуємо рідке тісто на кефірі середньої жирності. Начинку робимо із сирого м'ясного фаршу та картоплі. Замість фаршу можна дрібно нарізати будь-яке м'ясо.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 4.

    Складові:

    • Борошно – 1 ст.
    • Кефір – 1ст.
    • Яйце – 1 шт.
    • Цукор – ½ ч.л.
    • Сода – ½ ч.л.
    • Сіль – ½ ч.л.

    Для начинки:

    • Картопля велика – 1 шт.
    • М'ясний фарш – 300 гр.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для замісу тіста в окремий посуд розбивається одне яйце, заливається склянка підігрітого кефіру і вінчиком все перемішується. Потім у цю суміш насипаються у вищезгаданій кількості просіяне борошно, сода, сіль і цукор. Замішується тісто до однорідної текстури та консистенції рідкої сметани. Тісто залишається для відпочинку.

    Крок 2. В інший посуд кладеться м'ясний фарш. До нього додаються нарізаний маленькими кубиками цибуля, сіль та чорний перець.

    Крок 3. Очищена картопля нарізається також маленькими кубиками і перекладається до фаршу. Рукою ці інгредієнти добре перемішуються.

    Крок 4. Вмикається для розігріву духовка на 220°С. Форма для випікання змащується олією або застеляється спеціальним папером.

    Крок 5. У форму переливається половина замішаного тіста і розділиться рівним шаром.

    Крок 6. На тісто поступово викладається приготовлена начинка.

    Крок 7. Потім поверх начинки виливається друга половина тіста і рівномірно розділиться.

    Крок 8. Нагрівання духовки зменшується до 180 ° С і в неї на 40 хвилин ставиться пиріг. Готовність пирога визначається готовністю картоплі та рум'яним кольором випічки.

    Крок 9. Спечений пиріг з картоплею і м'ясом трохи остуджується, витягується з форми і подається до столу. Смачного!

    Осетинський пиріг з картоплею та сиром

    Осетинський пиріг як традиційна випічка кухні Осетії має свої відмітні ознаки. Готується пиріг на дріжджовому чи прісному тісті. Начинка використовується різна і по начинці пирога даються назви, так пиріг з картоплею називається картофджином. До складу начинки завжди включається сир. Формується пиріг у вигляді тонкого коржика, і начинки має бути вдвічі більше тіста.

    Час приготування: 3 години.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 10.

    Складові:

    • Борошно – 1 кг.
    • Молоко – 700мл.
    • Картопля – 1 кг.
    • Сир – 150 гр.
    • Сметана – 100 грн.
    • Швидкодіючі дріжджі – 1 пакетик.
    • Масло вершкове – 50 гр.
    • Олія – 50 гр.
    • Яйце – 1 шт.
    • Цукор – 1,5 ч.л.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Спочатку замішується дріжджове тісто для осетинських пирогів. У посуд для замісу тіста насипаються сухі інгредієнти у вищезгаданій кількості (просіяне борошно, дріжджі, сіль і цукор) і добре перемішуються. До них наливається підігріте молоко та замішується тісто. Потім тісто ставиться у тепле місце і залишається для підйому на 1,5 години. Один раз (через годину підйому) тісто обминається.

    Крок 2. Для начинки відварюється до готовності картопля. Потім він пюрується будь-яким способом і змішується зі сметаною та вершковим маслом.

    Крок 3. Сир береться будь-хто, який плавиться, подрібнюється на тертці і змішується з трохи остудженим картопляним пюре.

    Крок 4. Тісто, що підійшло, ділиться на 3–5 частин, і кожен шматок розкочуємоться в круглий коржик товщиною до 1,5 см. На коржики розкладається приготована начинка. Потім краї коржів збираються у вигляді мішечка і щільно скріплюються.

    Крок 5. Коржики з начинкою перевертаються швом вниз і їм долонею або качалкою надається плоска форма.

    Крок 6. Сформовані пироги акуратно перекладаються на застелений папером лист, і зверху робиться невеликий отвір для пари. Пироги змащуються збитим яйцем. По черзі або одночасно, як дозволяє ваша духовка, пироги випікаються при 200 ° С протягом 30 хвилин.

    Крок 7. Спечені осетинські пироги з картоплею, або картофджини, змащуються вершковим маслом, укладаються чаркою на страва і подаються до столу. Смачного!

    Пиріг з картоплею та рибними консервами

    Тандем картоплі та риби вважається класичним, і ці продукти є гарною начинкою для пирогів на різному тісті. Випічку відрізняє ситність, приємний смак, швидке та просте приготування. Тісто або замішується, або береться готове. Рибні консерви для пирога підходять будь-які, але бажано в олії чи власному соку. У цьому рецепті готуємо пиріг на рідкому заливному тісті.

    Час приготування: 1 година 20 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 4.

    Складові:

    Для тіста:

    • Борошно – 250 гр.
    • Кефір – 250 мл.
    • Майонез – 250 грн.
    • Яйце – 3 шт.
    • Розпушувач – 1 пакетик.

    Для начинки:

    • Картопля – 4 шт.
    • Рибні консерви – 2 банки.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Зелень – ½ пучка.

    Процес приготування:

    Крок 1. З вищевказаних інгредієнтів (муки, розпушувача, майонезу, кефіру та яєць) замішується і потім збивається тісто до однорідної рідкої текстури. Тісто залишається на 15 хвилин для відпочинку, щоб розпушувач зробив його повітряним.

    Крок 2. Маленькими шматочками нарізається очищені цибулини. Рибні консерви добре розминаються вилкою разом із соком чи олією. Потім ці інгредієнти поєднуються.

    Крок 3. Очищена картопля подрібнюється на середній тертці, посипається сіллю і трохи віджимається для видалення соку. Зелень промивається і дрібно шаткується.

    Крок 4. Будь-яка форма для випікання змащується олією та до неї переливається половина замішаного тіста. На тісто викладається рибна начинка та посипається нарізаною зеленню. Поверх шару риби рівномірно викладається терта картопля і посипається чорним перцем і сіллю.

    Крок 5. Начинка заливається рештою тіста. Випікається пиріг у духовці протягом 40-50 хвилин і за 180°С. Спечений пиріг остуджується до домашньої температури, акуратно витягується з форми та подається до столу. Смачного!

    Смачний пиріг із листкового тіста з картоплею

    Пиріг із листкового тіста з картопляною начинкою – страва нехитра, але виходить дуже ситною, з приємним смаком, та ще й пісне. Його подають і на сніданок, і як додаток до супу, і з овочевим салатом. Готуємо пиріг на бездрожжевому тісті, і беремо начинкою сиру картопля з зеленою цибулею. Для начинки можна взяти й учорашнє пюре.

    Час приготування: 50 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 4.

    Складові:

    • Тісто листкове бездріжджове – 400 гр.
    • Картопля велика – 2 шт.
    • Цибуля зелена – 7 пір'я.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Заздалегідь розморожується листкове тісто за кімнатної температури. Очищена картопля нарізається маленькими кубиками і перекладається в окремий посуд.

    Крок 2. Пір'я зеленої цибулі разом з білими основами промиваються холодною водою, обсушуються серветкою, дрібно шаткуються і додаються до картоплі.

    Крок 3. Начинка посипається сіллю і перцем на ваш смак, а потім перемішується.

    Крок 4. Розморожене тісто трохи розкочуємоться і один аркуш перекладається на застелений папером лист. На тісто рівним шаром викладається картопляно-цибулева начинка.

    Крок 5. Поверх начинки кладеться другий лист тіста, і краї щільно защипуються. У середині пирога робиться отвір для видалення пари, щоб верх пирога вийшов хрустким.

    Крок 6. Духовка розігрівається до 180 градусів. Пиріг випікається протягом 40 хвилин до легкого рум'яного кольору.

    Крок 7. Спечений з листкового тіста пиріг з картоплею дещо остуджується, перекладається на страва сервіровки і подається до столу. Смачного!

    Домашній пиріг з картоплею та грибами у духовці.

    Домашні пироги з картопляно-грибною начинкою не тільки ситна і смачна страва для сімейного столу, але й гарна випічка для тих, хто дотримується постів, і смак пирога визначається смаком начинки. Готують пироги з різного тіста, різних грибів, закритими чи відкритими, з картоплі у різному вигляді, що вибирається до смаку господині. У цьому рецепті випікаємо пиріг на основі будь-якого несолодкого та готового тіста. Начинку робимо з пюре картоплі зі смаженими печерицями.

    Час приготування: 1 година 40 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 6.

    Складові:

    • Тісто готове – 500 гр.
    • Картопля – 5 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Печериці – 400 гр.
    • Яйце – 1 шт.
    • Олія – 40 мл.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу ставиться варитися очищену картоплю. Протягом цього часу готується начинка. Цибуля дрібно нарізається і обсмажується тільки до м'якості в розігрітій олії.

    Крок 2. Печериці промиваються, нарізаються тонкими слайсами, перекладаються в сковорідку до цибулі і смажаться до випаровування грибного соку. Обсмажені гриби посипаються сіллю та чорним перцем.

    Крок 3. З відвареної картоплі зливається майже весь відвар.

    Крок 4. Потім картопля пюрується будь-яким способом.

    Крок 5. До пюре перекладаються обсмажені печериці з цибулею і начинка добре перемішується. За необхідності до неї додається сіль та трохи олії.

    Крок 6. Тісто ділиться на два шматки і кожен розкочуємоться в листи відповідно до розміру листа.

    Крок 7. Деко застилає папером і на нього перекладається лист тіста. На тісто рівним шаром укладається картопляно-грибна начинка.

    Крок 8. Поверх начинки кладеться другий аркуш тіста і краї аркушів щільно та красиво защипуються. На верхньому листі виделкою робляться проколи видалення пари при випіканні. Пиріг змащується яйцем, а для пісного варіанта – міцним чаєм.

    Крок 9. Потім пиріг на 35–40 хвилин ставиться у духовку, розігріту до 180°С.

    Крок 10. Спечений пиріг з картоплею та грибами остуджується, перекладається з листа на страва сервіровки і подається до столу. Смачного!

    Швидкий заливний пиріг з картоплею на майонезі

    Заливне тісто для пирога на майонезі відрізняється від тіста кефіру особливою насиченістю смаку, але за умови використання якісного і жирного соусу. До тіста додається і сметана. Начинку до заливного пирога часто доповнюють м'ясом, грибами та іншими інгредієнтами. Картопля для начинки береться в різному вигляді, і в цьому рецепті готуємо її з готового картопляного пюре з вершковим сиром та зеленню.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 6.

    Складові:

    Для тіста:

    • Майонез – 250 грн.
    • Сметана – 200 грн.
    • Яйце – 2 шт.
    • Борошно – 5 ст.
    • Сода – ½ ч.л.
    • Сіль – ½ ч.л.

    Для начинки:

    • Картопляне пюре – 300 гр.
    • Сир вершковий – 50 гр.
    • Зелень – 50 грн.

    Процес приготування:

    Крок 1. У посуд для замісу тіста кладуться у вищезгаданій кількості майонез зі сметаною, розбиваються два яйця, насипаються сіль із содою та вінчиком ці інгредієнти добре збиваються в однорідну масу.

    Крок 2. Потім до цієї суміші насипається 5 ст. ложок просіяного борошна і замішується також вінчиком тісто. Консистенція тіста має вийти, як у густої сметани.

    Крок 3. На тертку подрібнюється сир. Зелень промивається і дрібно шаткується. Ці подрібнені інгредієнти додаються до картопляного пюре та добре перемішуються.

    Крок 4. Для формування пирога форма змащується маслом і в неї викладається половина замішаного майонезного тіста. Поверх тіста рівним шаром викладається картопляна начинка і покривається тістом, що залишився.

    Крок 5. До 190 ° С розігрівається духова шафа. Пиріг випікається протягом 30-40 хвилин і до рум'яної скоринки зверху. Готовність випічки перевіряється дерев'яною шпажкою.

    Крок 6. Спечений пиріг виймається з духовки і трохи остуджується.

    Крок 7. Потім заливний пиріг з картопляною начинкою акуратно нарізається шматочками та подається до столу. Смачного!

    Пиріг з картоплею та капустою в духовці

    Мікст картоплі з капустою у начинці для пирога дещо незвичайний, але треба спробувати. Варіанти тіста, як і засоби приготування начинки, різні. У цьому рецепті готуємо пиріг на листковому тісті, обсмаженій капусті та сирій картоплі, а начинку доповнимо пармезаном, щоб сирна скоринка не дала їй підсохнути. Випічку подають самостійною стравою або замість хліба до бульйонів та борщів. Пиріг буде доречний на пісному столі.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 6.

    Складові:

    • Тісто листкове дріжджове – 1 пласт.
    • Капуста білокачанна – 300 гр.
    • Картопля – 2 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Часник – 1 зубок.
    • “Пармезан” – 30 гр.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Листкове тісто розморожується при домашній температурі. Очищаються цибуля з часником і дрібно нарізаються. Капуста шаткується тонкою соломкою. Овочева нарізка обсмажується до готовності на олії, потім солиться і трохи остуджується.

    Крок 2. Очищену та промиту картоплю нарізається ножем або за допомогою будь-яких гаджетів тонкими слайсами.

    Крок 3. На дрібній тертці подрібнюється шматочок “Пармезану”.

    Крок 4. Форма для випікання застеляється спеціальним папером. У форму викладається пласт розмороженого тіста і формуються руками бортики. На тісто рівним шаром укладаються обсмажена капуста з цибулею.

    Крок 5. Поверх капусти обережно викладається в один шар картопляна нарізка.

    Крок 6. Картопля повинна повністю накрити капустяну начинку. Потім картопля посипається сіллю із чорним перцем.

    Крок 7. Шар картоплі покривається рівномірно тертим сиром.

    Крок 8. Випікається пиріг з картоплею і капустою в духовці, розігрітій до 200 ° С протягом 35-40 хвилин. Спечений пиріг дещо остуджується та подається до столу. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал