Сьогодні хочу поділитись з Вами дуже гарним рецептом смачний, ароматних, м’якеньких здобних булочок з маком та корицею, які сподобаються всім, а особливо “маколюбителям”. Залишаються м’якенькими навіть на наступний день, якщо залишаються. Тож рекомендую Вам приготувати їх, щоб порадувати своїх близьких смачненьким до осіннього чаювання! Незабудьте зберегти, щоб не загубити!
Рецепт здобних булочок з маком
Інгредієнти:
- борошно – 500 гр
- молоко – 120 мл
- вершкове масло – 100 гр
- цукор – 4 ст. л.
- яйця курячі – 4 шт
- сіль – 1 ч. л.
- мак – 200 гр
- цукор – 50 гр
- молоко – 100 мл
- цукор очеретний – 50 гр
- цукор – 50 гр
- кориця мелена – 1 ст. л.
- вершкове масло – 50 гр
- дріжджі сухі – 11 гр
Рецепт приготування:
- Із загальної кількості борошна беремо 100 гр, додаємо до неї дріжджі, 1 ст. л. – цукру перемішати вінчиком.
- Нагріти молоко до 37-40°, додати дріжджову суміш і ретельно перемішати. Накрити ємність плівкою та поставити в тепле місце на 15-20 хвилин.
Опара повинна піднятися пухирчастою «шапкою». - Розтоплюємо вершкове масло. Переливаємо у чашу. Туди ж 3,5 яйця (тобто 3 яйця цілком, а четверте розбити в миску, збовтати і 1/2 вилити в чашу, а яйце, що залишилося, піде на обмазку перед випічкою), сіль, цукор, опару, що підійшла, перемішати. Всипати борошно відразу, якщо тісто замішуєте міксером, якщо робити вручну – підсипати борошно частинами.
Тісто виходить дуже еластичне та приємне в роботі. - Через 1,5-2 години тісто має збільшитись у 2-3 рази. Його потрібно перекласти на робочу поверхню, підпилену борошном, обім’яти, і можна відразу формувати вироби.
- Готуємо макову начинку. Змішати мак із цукром (50 г), молоком (100 мл) і закип’ятити. Якщо здається, що начинка рідка, злити зайву рідину через ситечко.
- Готуємо коричневу начинку. З’єднати обидва види цукру (50+50 г), додати корицю, ретельно перемішати вінчиком. Для цієї начинки потрібно розтопити 50 гр вершкового масла і відставити в сторону.
- Формуємо булочки. Розкочуємо шматочок тіста прямокутник приблизно 20 × 15 см. Макову начинку тонким шаром розмазуємо по прямокутнику. Звертаємо прямокутник у щільний рулетик, взявши за основу довшу сторону. Далі прямокутник розрізати вздовж залишивши один край нерозрізаним. Жгутики, що вийшли, згорнути між собою і вже готовий джгут згорнути в кільце, сформувавши булочку. Для коричної булочки всі маніпуляції ті самі, тільки попередньо розкочений прямокутник тіста потрібно змастити пензликом розтопленим вершковим маслом, потім на нього сипати цукор, змішаний з корицею.
- Булочки укласти на деко, застелене
папером для випічки. Дати 15-20 хвилин
на вистоювання булочок у теплому місці. - Кожну булочку змастити збитим яйцем.
- Заздалегідь добре розігріти духовку до
180 °С. Випікати близько 30 хвилин до
красивого рум’яного глянцю.
Булочки подавати до чаю, какао, чи з молочком. Приємного приготування та смачного Вам!
Якщо сподобався рецептик прошу залишити свій відгук, дякую!
Автор: tosha_homecook