Салат з помідорів на зиму – 10 найпростіших і найсмачніших рецептів

Салат із помідорів на зиму – гарний варіант заготівлі цього овочу під час збирання їхнього врожаю, адже у свіжому вигляді помідори довго неможливо зберегти. Салат часто доповнюється іншими овочами та прянощами, що можна вибрати на особистий смак. Для тривалого зберігання салат готується з різними способами стерилізації.

Салат із помідорів «Пальчики оближеш» на зиму

Варіантів салатів з помідорів з назвою «Пальчики оближеш» багато, і всіх їх поєднує хороший смак заготівлі, хоча й вони відрізняються набором інгредієнтів. У цьому рецепті салат з помідорів доповнимо цибулею, часником і прянощами. Помідори вибираємо салатних сортів, які добре переносять термічну обробку.

    Салат із зелених помідорів на зиму

    Незрілі помідори в сирому вигляді неїстівні, але салат із зелених томатів на зиму відрізняється добрим смаком і самі помідори в ньому зберігають пружну текстуру. У цьому рецепті салат доповнимо морквою з цибулею. Готуємо салат з маринуванням та термічною обробкою, що робить зелені томати нешкідливими та смачними, хоча є і не менш смачні «сирі» варіанти. Рецепт простий та зручний для переробки великої кількості зелених помідорів.

    Час приготування: 13 годин.

    Час приготування: 1 год.

    Порції: 6 л.

    Складові:

    • Помідори зелені – 3 кг.
    • Цибуля – 1.5 кг.
    • Морква – 1,5 кг.
    • Лист лавровий – 5 шт.
    • Перець чорний горошок – 7 шт.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет 9% – 100мл.
    • Олія – 300 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Зелені помідори добре промити під проточною водою, нарізати часточками довільної форми, видаливши основи плодоніжок.

    Крок 2. Цибулю очистити від лушпиння і нарізати чверть кільцями або півкільцями.

    Крок 3. Моркву почистити, промити та подрібнити на великій тертці.

    Крок 4. Нарізку цих овочів перекласти відразу в глибокий посуд, посипати сіллю та руками все перемішати. Посуд прикрити серветкою і залишити овочі на 12 годин за кімнатної температури, щоб вони просолилися і дали свій сік. За цей час салат потрібно кілька разів добре перемішати.

    Крок 5. Після цього маринування, суміш овочів перекласти в спеціальний посуд для гасіння. В окремому посуді зварити маринад із зазначеної в рецепті кількості оцту, цукру, олії та приправ. Маринад поварити на невеликому вогні пару хвилин, а потім перелити до салату. Гасити салат на невеликому вогні, не прикриваючи посуд кришкою протягом 30 хвилин.

    Крок 6. Банки та кришки для салату заздалегідь простерилізувати будь-яким способом. Не вимикаючи вогонь під посудом з тушкованим салатом, розкласти його по підготовленим банкам і одразу герметично закупорити. Потім банки із салатом із зелених помідорів поставити на кришки, накрити теплим покривалом і після повного остигання перенести в місце для зберігання домашніх консервацій. Смачних та вдалих заготовок!

    Салат з помідорів з часником та болгарським перцем на зиму.

    Помідори з часником та болгарським перцем заготовляють на зиму на кшталт «лечо», а в цьому рецепті вам пропонується приготувати салат із цих овочів. Для салату вибираємо помідори м'ясистих сортів і можна некондиційні, адже нарізатимемо шматочками. Болгарський перець підходить будь-якого кольору, і для пікантності до нього можна додати гострий перець. Готуємо салат способом стерилізації в банках, що збереже яскравий колір помідорів та перцю.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 3 л.

    Складові:

    • Помідори – 2,5 кг.
    • Перець болгарський – 700 гр.
    • Часник – 1.5 голівки.
    • Гострий перець – до смаку.
    • Зелень – до смаку.
    • Сіль – 1,5 ст.
    • Цукор – 3 ст.

    На одну півлітрову банку:

    • Оцет 9% – 1 ст.
    • Олія – 1 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибрані для салату помідори та болгарські перці добре промиваються під проточною водою та обсушуються серветкою. У перців видаляється насіння з перегородками. Потім овочі нарізаються середніми шматочками довільної форми та перекладаються в окремий посуд.

    Крок 2. Часник очищається від лушпиння і ножем дрібно рубається.

    Крок 3. Зелень (кріп, петрушка або мікст зелені) промивається, також обсушується і дрібно шаткується. Нарізка часнику та зелені перекладається до помідорів. Овочі посипаються сіллю з цукром і обережно, щоб не пошкодити цілісність шматочків, перемішуються.

    Крок 4. Потім салат компактно розкладається чистими банками. У кожну банку наливається, відповідно до їх обсягу, оцет із олією. Банки прикриваються чистими кришками.

    Крок 5. Потім банки із салатом стерилізуються у великій каструлі, дно якої вистилається рушником, як і всі домашні консервації. Час стерилізації для півлітрових банок становить 12 хвилин від початку кипіння води в каструлі.

    Крок 6. Після часу стерилізації салат їх помідорів з часником і болгарським перцем герметично закупорюється. Банки ставляться на кришки. На добу накриваються будь-якою «шубою» і після остигання переносяться на зберігання в льох або комору. Смачних та вдалих заготовок!

    Салат з помідорів з цибулею та олією на зиму

    Не всі помідори підходять для маринування, і в сезон їхнього врожаю часто залишаються великі томати з яких, окрім соку чи пасти, можна на зиму приготувати чудовий салат – помідори з цибулею та олією. Рецепт дуже простий і дозволить швидко законсервувати чималий обсяг помідорів. Помідори та цибуля нарізаються, заправляються спеціями та стерилізуються у банках.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Помідори – 600 грн.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Сіль – 0,5 ч.л.
    • Цукор – 1 ч.л.
    • Оцет 6% – 4 ст.
    • Олія – 2 ст.л.
    • Перець чорний горошком – 15 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для салату вибираються зрілі смачні помідори із щільною м'якоттю. Томати промиваються під проточною водою, насухо витираються серветкою та нарізаються середніми часточками. Нарізка помідорів перекладається в окремий посуд.

    Крок 2. Цибулини очищаються від лушпиння, нарізаються чверть кільцями і додаються до помідорів. Салат посипається сіллю із цукром і до нього додаються горошки чорного перцю. Потім до овочів наливається оцет із олією і салат акуратно перемішується. Помідори зі спеціями залишаються на 10-15 хвилин, щоби дали свій сік.

    Крок 3. За цей час будь-яким способом стерилізуються банки та кип'ятять кришки. Після закінчення часу наполягання нарізка овочів розкладається по банкам і ложкою трохи утрамбовується, щоб у банках не залишилося повітря. Овочі заливаються соком. Банки прикриваються кришками, і салат стерилізується у великій каструлі, дно якої встеляється рушником протягом 15 хвилин від початку кипіння води.

    Крок 4. Приготовлений салат з помідорів з цибулею та олією герметично закупорюється. Банки ставляться на кришки і після повного охолодження і без загортання «шубою» переносяться на зберігання до зими, у будь-яке темне та прохолодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

    Салат з помідорів по-корейськи

    Салат з помідорів по-корейськи поряд з такими ж салатами з інших овочів готують для швидкого вживання, а в цьому рецепті вам пропонується цю пікантну закуску з гострим часниковим смаком заготувати в банках на зиму. Технологія нескладна: шматочки помідорів змішуються із пряною заправкою із солодкого перцю, часнику, моркви із зеленню та стерилізуються в банках.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Помідори – 1,5 кг.
    • Морква велика – 1 шт.
    • Перець болгарський – 200 гр.
    • Перець гострий – 1/2 шт.
    • Цибуля зелена – 1 пучок.
    • Кріп – 1 пучок.
    • Петрушка – 1 пучок.
    • Часник – 1 головка.
    • Сіль – 1 ст. з гіркою.
    • Цукор – 2 ст.
    • Оцет 9% – 70 мл.
    • Олія – 70 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед підготувати овочі та спеції відповідно до рецепту та потрібного вам обсягу заготівлі. Моркву, перець та часник почистити. Овочі добре промити та обсушити серветкою.

    Крок 2. Перець нарізати шматочками. У чаші блендера чи кухонного комбайна подрібнити перець із часником до стану дрібних шматочків. Цю масу перекласти в посуд для приготування заправки.

    Крок 3. Моркву подрібнити на тертці корейської, а зелень дрібно нашаткувати. Моркву із зеленню перекласти до подрібненого перцю та насипати до овочів сіль із цукром.

    Крок 4. До заправки налити 1/3 склянки (70 мл) олії.

    Крок 5. Потім налити стільки ж столового оцту.

    Крок 6. Пряне заправлення ложкою добре перемішати, щоб спеції розчинилися, і рівномірно розподілься в подрібнених овочах.

    Крок 7. Помідори нарізати великими часточками, видаливши плодоніжок.

    Крок 8. Банки та кришки для салату заздалегідь простерилізувати прийнятним для вас способом. У кожну банку покласти по одній ложці заправки.

    Крок 9. Поверх заправки викласти шар помідорних часточок зрізами донизу.

    Крок 10. Укласти в банки всі помідори, перекладаючи їх шарами заправки.

    Крок 11. У банки перелити залишки овочевого соку.

    Крок 12. Потім банки прикрити кришками. Салат простерилізувати, як і всі домашні консервації, у великій каструлі, дно якої застелити рушником. Час стерилізації для півлітрових банок – 10 хвилин.

    Крок 13. Потім банки з салатом із помідорів по-корейськи герметично закупорити, поставити на кришки, накрити будь-якою шубою і після повного остигання перенести на зберігання до підвалу. Салат добре зберігається і в умовах квартири, лише у темному місці. Смачних та вдалих заготовок!

    Простий салат з помідорів та огірків на зиму

    Набір овочів простий: помідори, огірки та цибуля, але варіантів салатів з помідорів та огірків на зиму багато. Вони відрізняються пропорцією овочів, приправ, складом маринадів та різною технологією, що кожен варіант салату робить неповторним. У цьому рецепті готуємо салат із пошаровим укладанням овочів, без рослинної олії та зі стерилізацією в банках.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 4 л.

    Складові:

    • Помідори – 0,9 кг.
    • Огірки-корнішони – 1.2 кг.
    • Цибуля велика – 3 шт.
    • Перець чорний горошок – 12 шт.
    • Парасольки кропу – 6 шт.

    Для заливання:

    • Вода – 2 л.
    • Сіль – 60 гр.
    • Цукор – 100 гр.
    • Оцет 9% – 150 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Невеликі свіжі огірки сорту корнішони добре промиваємо під проточною водою та нарізаємо тонкими кружальцями. Тонкими кільцями нарізаємо очищену цибулю.

    Крок 2. Помідори також невеликих розмірів та м'ясистих сортів промиваємо та нарізаємо часточками, видаливши основи плодоніжок.

    Крок 3. Банки та кришки для салату промиваємо з содою і стерилізуємо заздалегідь будь-яким способом. У підготовлені банки кладемо промиті парасольки кропу та насипаємо горошки чорного перцю. У банки пошарово кладемо половину нарізки цибулі, огірків та помідорів.

    Крок 4. Потім повторюємо шари у тому порядку, заповнюючи банки аж до верху.

    Крок 5. У каструлі варимо заливку із зазначеної в рецепті кількості води, солі та цукру. У заливку, що закипіла, наливаємо столовий оцет, і вогонь відразу вимикаємо. Гарячою заливкою заповнюємо банки із салатом.

    Крок 6. Потім прикриваємо їх кришками та стерилізуємо у великій каструлі, дно якої встеляємо рушником, як і звичайні домашні консервації. Час стерилізації для літрових банок становить 20 хвилин.

    Крок 7. Простерилізований салат з помідорів з огірками герметично закупорюємо кришками, ставимо дном на 12 годин, накриваємо будь-якою «шубою» і після охолодження переносимо на зберігання в підвал. Смачних та вдалих заготовок!

    Покроковий салат з помідорів та кабачків на зиму

    Салат з помідорів та кабачків на зиму найчастіше готують у вигляді лечо або у вигляді «Тіщина язика», в яких помідори використовуються в пюреподібному стані. У цьому рецепті готуємо салат із шматочками цих овочів і формуємо його в банках пошарово. Нарізка овочів та його пропорція можуть бути довільними, але розрахунок спецій береться згідно з рецептом. Рецепт простий та швидкий.

    Час приготування: 50 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 4 л.

    Складові:

    • Помідори – 2 шт.
    • Кабачки – 1.5 кг.
    • Морква – 2 шт.
    • Часник – 1 головка.
    • Перець запашний горошок – 20 шт.

    Для заливання:

    • Вода – 2 л.
    • Сіль – 60 гр.
    • Цукор – 80 гр.
    • Оцет 9% – 200 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу в окремій каструлі поставити на плиту воду для варіння заливки і розчинити в ній вказану в рецепті кількість солі з цукром. У заливку, що закипіла, налити оцет і вогонь вимкнути. Молоді кабачки добре промити та нарізати тонкими кружальцями.

    Крок 2. Почистити і промити моркву і нарізати кружальцями.

    Крок 3. Помідори гострим ножем нарізати тонкими часточками. Очищені зубки часнику подрібнити через часнику.

    Крок 4. Банки та кришки простерилізувати заздалегідь будь-яким способом. У банки розкласти нарізку моркви та насипати горошки перцю.

    Крок 5. Потім поверх моркви укласти кружки кабачка.

    Крок 6. Поверх кабачків покласти часточки помідорів та подрібнений часник. Шари овочів, залежно від обсягу банки, можна повторити.

    Крок 7. Нарізку овочів у банках залити гарячим маринадом. Банки прикрити кришками та простерилізувати протягом 10 хвилин. Салат із помідорів та кабачків герметично закупорити і після остигання перенести на зберігання в холодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

    Салат із помідорів з капустою на зиму.

    Салат із помідорів з капустою на зиму, як відмінний тандем для заготовок, досить популярний. Готується він просто і може бути як закускою та гарніром для різних страв, так і добавкою до борщу або щам. У цьому рецепті помідори з капустою доповнимо солодким перцем, цибулею та морквою, що покращить його смак. Салат маринуємо кілька годин і потім стерилізуємо у банках, що дозволяє зберігати заготівлю 8-10 місяців.

    Час приготування: 3 години 40 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Капуста – ½ качана. (Приблизно 1 кг.)
    • Перець болгарський – 5 шт.
    • Помідори – 5 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Перець гострий – до смаку.
    • Вода – 0,5 л.
    • Сіль – 2 ч. л.
    • Цукор – 4 ст.
    • Оцет 9% – 120 мл.
    • Олія – 120 мл.
    • Прянощі – за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед підготувати для салату овочі та спеції відповідно до рецепту та потрібної вам кількості порцій.

    Крок 2. Капусту нашаткувати тонкою соломкою і одразу перекласти в посуд для маринування овочів.

    Крок 3. Моркву почистити, промити, подрібнити на тертці корейської і перекласти до капусти.

    Крок 4. Цибулю нарізати тонкими чверть кільцями. Болгарський перець очистити від насіння з перегородками, помити та нарізати соломкою. Промиту пряну зелень дрібно|мілко| нарізати. Нарізання цих овочів перекласти в посуд до капусти.

    Крок 5. Помідори промити, нарізати великими шматочками і додати до овочів.

    Крок 6. До салату влити воду, насипати сіль із цукром і налити оцет із олією.

    Крок 7. На особистий смак до салату можна додати й інші прянощі. Потім нарізку овочів із спеціями добре перемішати. Посуд прикрити серветкою і залишити салат на 3 години за кімнатної температури для маринування, що зробить овочі дуже соковитими.

    Крок 8. Після закінчення маринування салат розкласти по чистих банках, прикрити кришками і простерилізувати в каструлі, дно якої вистелене рушником, протягом 20 хвилин. Приготовлений салат із помідорів з капустою герметично закупорити, поставити на кришки, прикрити «шубою» і після повного остигання перенести в прохолодне місце зберігання. Смачних та вдалих заготовок!

    Смачний салат з помідорів та кабачків на зиму

    Салат з помідорів та кабачків на зиму в цьому рецепті готуємо способом гасіння овочів у каструлі, і смак його буде іншим порівняно із салатом, стерилізованим у банках. Такий салат чудово доповнюють солодкий перець із обсмаженою цибулею та морквою. Оцет замінимо лимонною кислотою і з прянощів візьмемо тільки часник із лавровим листом.

    Час приготування: 1 година 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 5 л.

    Складові:

    • Помідори – 1 кг.
    • Кабачок – 2 кг.
    • Перець болгарський – 500 гр.
    • Морква – 500 грн.
    • Цибуля – 1 кг.
    • Часник – 1 головка.
    • Сіль – 2 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Лимонна кислота – 1 год.
    • Олія – 1 ст.
    • Лавровий лист – 4 шт.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Овочі для салату почистити, добре промити під проточною водою та зважити, оскільки розрахунок інгредієнтів у рецепті дається на очищені овочі.

    Крок 2. Відміряти, згідно з рецептом, усі спеції. Головку часнику очистити від лушпиння.

    Крок 3. Цибулю нарізати ножем тонкими півкільцями.

    Крок 4. У спеціальному посуді для гасіння добре розжарити олію та обсмажити в ній цибулю до легкого золотистого кольору.

    Крок 5. Моркву подрібнити на терці корейської.

    Крок 6. Перекласти її в посуд до обсмаженої цибулі і продовжити смаження.

    Крок 7. Солодкий перець розрізати на половинки.

    Крок 8. Потім нарізати їх соломкою.

    Крок 9. Нарізку перцю перекласти до цибулі з морквою і насипати вказану в рецепті кількість спецій та приправ лише без лимонки.

    Крок 10. Очищені зубки часнику подрібнити через часнику, перекласти до овочів і смажити на великому вогні і при постійному помішуванні протягом 10 хвилин.

    Крок 11. Кабачок нарізати невеликими шматочками. Якщо цей овоч у вас зрілий, то очистити від шкірки та насіння.

    Крок 12. Нарізку перекласти кабачка до обсмажених овочів і готувати салат на невеликому вогні і при помішуванні ще 20 хвилин.

    Крок 13. Помідори порізати середніми кубиками.

    Крок 14. Перекласти їх до салату і акуратно перемішати.

    Крок 15. Після додавання помідорів салат дасть багато соку. Згасити салат із помідорами кілька хвилин і шинки спробувати на готовність.

    Якщо кабачки стали м'якими, насипати до салату лимонну кислоту, перемішати і через 3-5 хвилин вогонь вимкнути.

    Крок 17. Приготовлений салат з помідорів і кабачків розкласти по заздалегідь простерилізованих банках і щільно закупорити кришками, що прокип'ятять.

    Крок 18. Банки з салатом поставити на кришки та на добу вкрити «шубою». Салат добре зберігається в підвалі і навіть у домашній коморі. Смачних та вдалих заготовок!

    Заготівля салату з помідорів із баклажанами на зиму.

    Хорошим варіантом з лінійки помідорних салатів може бути у вас салат з помідорів з баклажанами на зиму, адже ці два овочі добре поєднуються до смаку. Доповнимо салат морквою з цибулею та часником. Готуємо салат з невеликою кількістю цукру (його замінює в салаті природна насолода моркви) та інших приправ, що збереже натуральний смак овочів. Готується салат просто та швидко, а основний час витрачається на підготовку овочів.

    Час приготування: 5 годин 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 2,5 л.

    Складові:

    • Помідори – 0,5 кг.
    • Баклажани – 1 кг.
    • Перець солодкий – 0,8 кг.
    • Морква – 0,3 кг.
    • Цибуля – 0.4 кг.
    • Часник – 1 головка.
    • Сіль – 2 ст.
    • Цукор – 80 гр.
    • Олія – 100 мл.
    • Оцет 9% – 80 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед потрібно підготувати баклажани для цієї заготівлі. Їх добре промити, нарізати середніми кубиками, перекласти в окремий посуд, змішати зі ст. ложкою солі та залишити на 4 години для видалення гіркоти.

    Крок 2. Солодкий перець очистити від насіння з перегородками, промити і нарізати такими кубиками, як і баклажани.

    Крок 3. Моркву очистити, промити та подрібнити на великій тертці.

    Крок 4. Очищену від лушпиння цибулю нарізати невеликими кубиками.

    Крок 5. Помідори промити та нарізати середніми шматочками, але не надто дрібно.

    Крок 6. Головку часнику очистити від лушпиння та ножем дрібно порубати.

    Крок 7. У спеціальну каструлю для гасіння або казан перекласти всю нарізку овочів, додати олію і поставити на невеликий вогонь. При постійному помішуванні довести салат до появи соку за рахунок помідорів. Потім насипати до салату сіль із цукром, налити оцет і гасити протягом 30 хвилин, що достатньо для повної готовності овочів.

    Крок 8. Банки та кришки заздалегідь простерилізувати. Гарячий салат розкласти по банкам, заповнюючи їх до верху, і перелити в банки весь овочевий сік.

    Крок 9. Банки з салатом з помідорів та баклажанів герметично закупорити, остудити у перевернутому вигляді та під «шубою». Охолоджений салат перенести в місце для зберігання домашніх заготовок. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал