Заварні млинці на окропі – 10 рецептів тонких млинців з дірочками

Заварні млинці на окропі – гарний варіант випікання тонких та ажурних млинців. Тісто замішується на звичайних інгредієнтах: муці, яйцях, олії, солі і цукрі, але борошно заварюється окропом або молоком, що робить млинці суцільним тонким мереживом. Вид готових млинців досить оригінальний і вони зручні для загортання будь-якої начинки.

Ажурні млинці на окропі з дірочками

Кожна господиня, готуючи млинці, бажає, щоб вони вийшли тонкі, з дірочками, не прилипали до сковорідки і не ставали грудкою, залишилися цілими з додаванням начинки. Такі млинці готують на заварному тісті, яке замішується на окропі та молоці, адже окріп робить тісто суцільним мереживом та млинці – ажурними.

Тонкі млинці на кефірі з окропом

Тісто, замішане на кефірі з додаванням окропу, дозволяє спекти млинці дуже тонкими і з безліччю дірочок. Такі млинці відмінно підходять для фарширування, формування млинця, та й просто смачні з різними топінгами. Вдалість страви визначають правильна пропорція інгредієнтів, дотримання послідовності кроків приготування та гарна сковорідка.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Кефір будь-якої жирності – 500 мл.
  • Вода (окріп) – 250 мл.
  • Борошно – 2 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сода – 1/2 ч. л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Олія – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед відміряються згідно з рецептурою, кількість всіх інгредієнтів для приготування млинців.

Крок 2. У посуд для замісу тіста розбиваються два курячі яйця. До них насипається сіль з цукром, кількість якого можна змінити відповідно до солодощі начинки. Ці інгредієнти збиваються за допомогою вінчика чи міксера.

Крок 3. Кефір трохи підігрівається в мікрохвильовій печі і переливається у збиту суміш.

Крок 4. Через густе сито просіюється дві склянки борошна, і воно порційно пересипається до рідких інгредієнтів. Замішується тісто до однорідності та консистенції густої сметани. Не припиняючи заміс, в тісто вливається склянка окропу з розчиненою в ньому содою. Замішане тісто залишається на 10 хвилин для вистоювання.

Крок 5. Потім у тісто наливаються 4 ложки олії, і тісто перемішується ще раз.

Крок 6. Добре розігріваємо сковорідку для смаження млинців і один раз змащуємо олією. На сковорідку порційно та ополоником наливається тісто тонким рівним шаром, і смажаться млинці по одній хвилині з кожного боку до рум’яного кольору.

Крок 7. Готові млинці складаються чаркою на тарілку і змащуються олією. Смачного!

Заварні млинці на молоці з дірочками

Додавання окропу в тісто для млинців робить його більш однорідним. Готові млинці виходять еластичними та тонкими, що дозволяє загортати в них м’ясну чи сирну начинку. Замішане тісто виходить рідким, тому воно легко розділиться по сковорідці, роблячи млинці дуже тонкими, легко перевертаються. Рецепт простий: інгредієнти відміряємо склянкою.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Молоко – 1 ст.
  • Вода (окріп) – 1 ст.
  • Борошно – 1 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сіль – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста розбивається пара курячих яйця і насипається сіль із двома ложками цукру. Будь-яким кухонним гаджетом ці інгредієнти збиваються до білого кольору та пінної шапки на поверхні.

Крок 2. Не припиняючи збивання, у посуд порційно висипається склянка борошна, що просіює, і замішується тісто до однорідного і без грудочків стану.

Крок 3. Потім у тісто тонким струменем виливається склянка окропу і відразу все перемішується. Консистенція тіста виходить як густа сметана.

Крок 4. Потім у тісто наливається склянка молока кімнатної температури, і воно знову інтенсивно перемішується. Замішане тісто залишається на 15 хвилин для вистоювання.

Крок 5. Далі в тісто наливаються дві ложки олії, все перемішується і можна приступати до випікання млинців.

Крок 6. Сковорідка для млинців добре розігрівається і один раз змащується олією. Тісто порційно наливається на сковорідку, розділиться тонким рівним шаром і смажаться млинці по 40 секунд з кожного боку до золотистого кольору.

Крок 7. Готові млинці перекладаються на тарілку і можна фарширувати будь-якою начинкою або подавати до столу з маслом або топінгом. Смачного!

Тонкі заварні млинці на воді з яйцями

Варіант тонких заварних млинців на воді з яйцем має низку переваг у порівнянні з іншими рецептами: варіант простий та бюджетний. Млинці виходять щільними та дуже еластичними за рахунок яйця. Млинці можна заморозити і після розморожування, текстура та смак їх не змінюються. Консистенція та смак таких млинців безпосередньо залежить від послідовності додавання продуктів до тіста.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4 (18 штук).

Складові:

  • Вода (окріп) – 250 мл.
  • Вода тепла – 250 мл.
  • Борошно – 180-200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сода – ½ ч.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста розбивається пара курячих яєць і насипається сіль із двома ложками цукру. Якщо планується солона начинка, кількість цукру можна збільшити. Наливається склянку теплої води і вінчиком все перемішується до однорідного стану.

Крок 2. Через густе тісто до рідкої основи насипається борошно і тісто замішується. Якщо млинці погано зніматимуться зі сковорідки, то борошна додається трохи більше.

Крок 3. У склянці окропу розчиняється пів чайної ложки соди.

Крок 4. Окріп, як і оцет, розщеплює соду і на його поверхні з’явиться багато бульбашок газу.

Крок 5. Потім цей розчин швидко переливається в тісто і водночас вінчиком активно перемішується.

Крок 6. Консистенція замішеного тіста має бути рідкою і воно має вільно стікати з ложки.

Крок 7. В останню чергу до тіста наливається пара ложок рослинної олії, бажано без запаху, що зробить млинці м’якими і такими, що не прилипають до сковорідки. Із замішаного тіста можна приступати до випікання млинців. Смачного!

Млинці на ряженці з окропом

Хорошим варіантом буде у вас заміс тіста для млинців на ряжанці та окропі. Такі млинці відрізняє легкий смак топленого молока, ніжність та еластичність, а окріп прискорює реакцію з’єднання соди з ряжанкою, що робить млинці схожими на мережива. Їх можна випікати як тонкі, так і товсті та подавати до них будь-яку начинку, підливу чи соус.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4 (18 штук).

Складові:

  • Ряжанка – 250 мл.
  • Вода (окріп) – 250 мл.
  • Борошно – 1 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сода – 1/4 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Продукти для млинців (ряжанка та яйця) витримуються при домашній температурі. Потім відмірюється вказана в рецептурі кількість інгредієнтів.

Крок 2. У посуд для замісу тіста розбивається пара курячих яєць і насипається сіль із двома ложками цукру. Вінчиком вони збиваються до пишної ваги.

Крок 3. У склянку ряжанки насипається сода і перемішується.

Крок 4. Ряжанка з розчиненою содою переливається до збитих яєць і ще раз все вінчиком перемішується.

Крок 5. У цю суміш через густе сито насипається мука і відразу замішується тісто. Текстура тіста на цьому етапі має бути і густою, і одночасно плинною, тому кількість борошна можна збільшити.

Крок 6. Потім у тісто наливаються три ложки рослинної чи оливкової олії і все ще раз перемішується.

Крок 7. В останню чергу в тісто тонким струменем наливається окріп і одночасно тісто швидко перемішується.

Крок 8. Розігрівається сковорідка для випічки млинців і змащується маслом або жиром.

Крок 9. На гарячу сковорідку ополоником наливається тісто замішане і рівномірно розділиться по сковорідці круговими рухами.

Крок 10. Млинці обсмажуються до гарного рум’яного кольору з обох боків.

Крок 11. Обсмажені млинці зі сковорідки перекладаються на тарілку та змащуються вершковим маслом.

Крок 12. Млинці подаються до столу зі сметаною, варенням або в них загортається будь-яка начинка. Смачного!

Млинці на кислому молоці та окропі

Млинці на кислому молоці з окропом відрізняються за смаком від звичайних млинців легкою та приємною кислинкою, а окріп робить їх еластичними та з безліччю дрібних дірочок, але начинка через них не витікає. Ці млинці, як вся випічка на кисломолочній основі, потребує правильного дотримання пропорцій інгредієнтів та технології приготування. Кисло молоко обов’язково спробуйте, щоб не гірчило, а то можна зіпсувати страву.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Кисле молоко – 500 мл.
  • Вода (окріп) – 300 мл.
  • Борошно – 2 ст.
  • Яйце – 3 шт.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сода – 1/2 ч. л.
  • Сіль – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Кисле молоко, тільки холодне, наливається в посуд для замісу тіста. До нього насипається цукор із сіллю та розбивається пара курячих яєць. За допомогою вінчика чи міксером ці інгредієнти добре перемішуються.

Крок 2. Борошно просіюється через сито, порційно пересипається до рідкої основи і тісто відразу замішується. Воно на цьому етапі має бути густим, як для оладок і не містити грудочок борошна.

Крок 3. У 300 мл окропу розчиняється пів чайної ложки соди.

Крок 4. Цей гарячий розчин тонким струменем переливається в тісто, з активним активним перемішуванням його вінчиком. Консистенція тіста має бути рідкою, як для звичайних млинців. Замішане тісто залишається на 15-20 хвилин для набухання борошна.

Крок 5. Потім, після закінчення цього часу, в тісто наливаються три ложки олії і тісто востаннє перемішується.

Крок 6. Добре розігрівається сковорідка для випікання млинців і вперше змащується олією. Тісто порційно ополоником наливається на сковорідку. Поступово і тонким шаром розділиться по ній круговими рухами сковорідки.

Крок 7. Млинці по 30-40 секунд обсмажуються по обидва боки до красивого рум’яного кольору. Спечені млинці на кислому молоці з окропом подаються до столу гарячі та з будь-яким топінгом. Смачного!

Мереживні млинці на окропі з дріжджами

Млинці на окропі з дріжджами відрізняє від своїх «побратимів» на соді інший смак та текстура. Дріжджі гарантують дірчасту або ажурну структуру і роблять млинці більш ситними, ніж тонкі млинці на соді. Зробити ажурні млинці красивішими можна, переливши тісто в пляшку і тонким струменем намалювати візерунки на сковорідці. Дріжджові млинці потребують часу для підняття тіста.

Час приготування: 2 години 20 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Молоко – 300мл.
  • Вода (окріп) – 200 мл.
  • Борошно – 300 гр.
  • Дріжджі свіжі – 15 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Олія – 60 мл.
  • Цукор – 3 ст.
  • Цукор ванільний – 1 ч.л.
  • Сіль – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу готуються у зазначеній у рецепті кількості всі продукти для випікання млинців. Молоко та яйця витримуються заздалегідь при кімнатній температурі.

Крок 2. У посуд для замісу тіста наливається молоко і в ньому розчиняються свіжі дріжджі та чайна ложка цукру.

Крок 3. Потім молоко через густе сито насипається борошно і вінчиком замішується тісто до однорідного стану. Тісто, або поки це опара, на цьому етапі має вийти густим.

Крок 4. Посуд з опарою прикривається серветкою або шматочком харчової плівки і на півтори години ставиться в тепле місце і без протягів. За цей час воно 3-4 рази акуратно перемішується.

Крок 5. Через півтори години ваша опара збільшиться обсягом вдвічі.

Крок 6. Яйця з цукром в окремому посуді вінчиком добре розтираються до білого кольору і ця маса переливається до опари.

Крок 7. Перемішуються опара з розтертим яйцем вже міксером, оскільки вона щільна, а для млинців потрібна його однорідна консистенція.

Крок 8. Потім у замішане тісто тонким струменем виливається окроп, і тісто одночасно знову перемішується. Його консистенція має бути рідкою, як у питного йогурту.

Крок 9. Далі в тісто наливається 60 мл олії і все перемішується ще раз. Тісто залишається на 20 хвилин у теплі для вистоювання.

Крок 10. Добре розігрівається сковорідка і перед першим млинцем змащується олією. Тісто порційно наливається на сковорідку тонким рівним шаром.

Крок 11. Випікаються млинці на середньому вогні та до рум’яного кольору на обох сторонах. Смачного!

Пісні заварні млинці на окропі

Рецепт приготування млинців на окропі простий і нехитрий. Навіть без скоромних продуктів (яєць і молока) млинці не поступляться традиційним і найвдала версія їх приготування – використання дріжджів і заварювання тіста окропом. Кількість цукру можна змінити залежно від мети подачі млинців – десертом чи несолодкою закускою. Тісто замішуємо міксером.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Борошно – 2 ст. (Обсягом 230 мл).
  • Вода – 1 ст.
  • Окріп – 1 ст.
  • Дріжджі сухі – 1,5 ч.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. Борошно для збагачення її киснем просівається через густе сито в ємність для замісу тіста.

Крок 2. До неї насипаються всі сухі інгредієнти (сіль, цукор та сухі дріжджі) у зазначеній у рецепті кількості. Потім до них наливається склянка теплої води та дві ложки олії. Міксер зі спеціальними насадками, ці інгредієнти замішуються до однорідного стану. Замішане тісто має вийти густим.

Крок 3. Місткість з тістом прикривається серветкою і на 1 годину ставиться в тепло, щоб тісто в 2-3 рази збільшилося в об’ємі.

Крок 4. У чайнику кип’ятиться вода і небагато, до 90 градусів остуджується.

Крок 5. Потім гаряча вода потроху наливається в тісто і одночасно міксером все перемішується. Кількість гарячої води визначається консистенцією тіста: воно має вийти рідким, як для млинців.

Крок 6. Замішане тісто залишається на 15 хвилин для вистоювання та другого підйому.

Крок 7. Після цього часу можна приступати до випікання пісних млинців. Добре розігрівається сковорідка і змащується перед першим млинцем невеликою кількістю олії. Половником тісто порційно наливається на сковорідку і рівномірно розділиться на її поверхні.

Крок 8. Млинці випікаються на кожному боці до рум’яного кольору. При випіканні вони на очах стають ажурними за рахунок безлічі дірочок.

Крок 9. Спечені млинці подаються до столу з пісною начинкою та пісним топінгом. Смачного!

Млинці на молоці та окропі з содою

Заварні млинці – страва досить популярна за свій ніжний смак і привабливий зовнішній вигляд, адже окріп разом з содою робить тісто при випіканні гарним мереживом, що визнається майстерністю господині, а цукор з молоком додають млинцям рум’яність.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Борошно – 2 ст.
  • Молоко – 2 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Окріп – 1 ст.
  • Цукор – 2 ст.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1/2 ч. л.
  • Сода – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед випіканням млинців усі інгредієнти деякий час витримуються за кімнатної температури. У посуд для замісу тіста наливається дві склянки молока і до нього розбиваються два курячі яйця.

Крок 2. Потім до молока насипаються дві склянки борошна, що просіює, з двома ложками цукру і сіллю.

Крок 3. За допомогою вінчика із цих інгредієнтів замішується густе однорідне тісто.

Крок 4. У склянку наливається окроп і в ньому розчиняється пів чайної ложки соди. Цей розчин тонким струменем переливається в тісто і одночасно вінчиком все активно перемішується. Посуд із тістом прикривається серветкою і залишається на 10 хвилин для вистоювання.

Крок 5. Після цього в тісто наливаються дві ложки рослинної олії і тісто ще раз перемішується.

Крок 6. Млинці випікаються на добре розігрітій сковорідці та на середньому вогні до рум’яного кольору з обох боків. Смачного!

Заварні млинці без яєць на молоці

Заварні млинці на молоці і без яєць відрізняє від традиційних аналогів м’якість, еластичність, здатність тримати форму, загорнувши начинку, і їх можна заморозити. Готуються вони просто: сухі інгредієнти змішуються з половиною молока і заливаються киплячим молоком. Після вистоювання, з тіста випікаються апетитні та рум’яні млинці.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Борошно – 200 гр.
  • Молоко – 500мл.
  • Цукор – 2 ст.
  • Цукор ванільний – до смаку.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Сода – ½ ч.л.
  • Масло вершкове – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста насипаються усі сухі інгредієнти у зазначеній у рецепті кількості. Борошно обов’язково просівається через густе сито.

Крок 2. Потім до них наливається половина холодного молока та вінчиком усі інгредієнти перемішуються до однорідного стану.

Крок 3. В окремій каструлі друга половина молока доводиться до кипіння. Кипляче молоко тонким струменем виливається в тісто замішене і одночасно міксером або вінчиком все повторно перемішується.

Крок 4. Потім у тісто наливаються дві ложки олії і все ще раз перемішується. Замішане на гарячому молоці тісто залишається на 15–20 хвилин для того, щоб клейковина борошна добре набухла.

Крок 5. Після цього на сковорідці розтоплюються дві ложки вершкового масла. Розтоплена олія переливається в тісто і востаннє добре перемішується.

Крок 6. Випікаються млинці на розігрітій сковорідці до рум’яного кольору з обох боків.

Крок 7. Спечені млинці згортаються трубочками або трикутниками і подаються до гарячого столу з будь-яким топінгом або начинкою. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал