Запіканка з фаршем – страва, яку із задоволенням будуть їсти всі. Рецепти розраховані на самі рядові кулінарні навички, будь-яка господиня без праці з ними впорається. Варіантів за складом продуктів досить велика кількість, ви завжди зможете вибрати найбільш оптимальний рецепт під конкретну ситуацію. З фаршем – запіканка завжди буде соковитою, поживною і апетитною на вигляд.
Запіканка з кабачків з фаршем в духовці
Запіканка з кабачків з фаршем в духовці – прекрасний варіант поживної страви для обіду або вечері. Ніжні і соковиті кабачки чудово поєднуються практично з будь-яким видом м’яса, тому фарш ви можете вибрати на свій смак. Такі прості страви актуальні не тільки влітку, в період дозрівання кабачків, але і взимку.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Кабачки – 1,2 кг.
- Паста томатна – 2 ст.л.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Помідори невеликі – 7-8 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Фарш м’ясний – 0,4 кг.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Сметана – 150 гр.
- Олія – для смаження.
- Сир твердий – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Розігрійте на вогні сковороду, влийте на її дно трохи будь-якого олії. Очистіть цибулю, дрібно наріжте його і обсмажте. Потім викладіть на сковороду фарш. Коли він трохи побіліє, посоліть його, приправте і додайте томатну пасту.
Крок 2. Кабачки помийте і натріть на дрібній терці. Отриману стружку посоліть і відіжміть руками від соку.
Крок 3. Помідори помийте і наріжте тонкими кружечками.
Крок 4. Курячі яйця розбийте в миску, додайте до них сметану і сіль. Збийте продукти вінчиком.
Крок 5. Форму для запікання змастіть невеликим кількостей масла. Спочатку викладіть половину кабачкової маси. Потім шар з усього обсмаженого з цибулею фаршу. І накрийте все, що залишилися кабачками. Зверху розкладіть кружечки помідорів і залийте яєчно-сметаною сумішшю. Фінальний штрих: натріть сир на терці і посипте їм заготівлю.
Крок 6. Готуйте запіканку в духовці при 180 градусах протягом 30-35 хвилин. Подавайте запіканку в теплому вигляді. Можна поставити на стіл загальне блюдо або розділити його на порції. Смачного!
Запіканка з макаронів з фаршем
Запіканка з макаронів з фаршем – ситна страва з рум’яною сирною скоринкою. Запіканка чимось нагадає вам італійську лазанью, але готується куди швидше і простіше. Якщо ви маєте в своєму розпорядженні часом, то фарш краще готувати з м’яса самостійно.
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 20-30 хв.
Порції – 10-12.
Інгредієнти:
- Сир твердих сортів – 300 гр.
- Фарш – 1 кг.
- Макарони – 400 гр.
- Помідори – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Олія – за смаком.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Для соусу:
- Молоко – 1 л.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 100 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння. Обмийте її і наріжте кубиками.
Крок 2. З помідорів зніміть шкірку і перетріть їх блендером разом з соком. У вас повинна вийти однорідна томатна маса.
Крок 3. Нарізаний цибулю обсмажте на олії до напівпрозорості.
Крок 4. Потім додайте до цибулі м’ясний фарш, продовжуйте смажити, поки він не побіліє.
Крок 5. Викладіть перетерті помідори.
Крок 6. Засмажку посоліть і поперчіть за смаком, тушкуйте ще 15-20 хвилин.
Крок 7. Приготуйте соус. На повільному вогні розтопіть вершкове масло.
Крок 8. У топлене масло просійте пшеничне борошно, добре перемішайте.
Крок 9. Отриману суміш злегка обсмажте.
Крок 10. Потім тонкою цівкою влийте молоко, паралельно з цим помішуйте масу і нагрівайте до кипіння.
Крок 11. Соус трохи посоліть і тримайте на вогні, поки він не загусне.
Крок 12. Окремо зваріть макарони до готовності.
Крок 13. Твердий сир натріть на терці.
Крок 14. Візьміть жароміцну форму. Викладіть в неї варені макарони.
Крок 15. Полийте макаронний шар половиною вершкового соусу.
Крок 16. Далі викладіть шар засмаження з цибулі і фаршу. Полийте його соусом.
Крок 17. Посипте заготівлю сирною стружкою. Помістіть форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте протягом 20-25 хвилин.
Крок 18. Запіканка з макаронів з фаршем виходить дуже апетитною і ароматною. Подавайте її в гарячому вигляді. Смачного!
Запіканка з фаршем і грибами в духовці
Запіканка з фаршем і грибами в духовці – страва, при приготуванні якої можна проявити всю свою кулінарну фантазію. При цьому запіканка виходить дуже ситною і цілком може скласти основу сімейного обіду або вечері. Гриби можна брати будь-які на ваш смак.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 300 гр.
- Шпинат – 250 гр.
- Шампіньйони – 300 гр.
- Сир твердих сортів – 150 гр.
- Сіль кухонна – 0,5 ч.л.
- Сметана жирна – 80 гр.
- Борошно – 90 гр.
- Олія – 2 ст.л.
- Яйця курячі – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Фарш можна взяти будь-який, ми будемо використовувати з м’яса індички.
Крок 2. Шампіньйони помийте, промокніть паперовими рушниками і наріжте їх тонкими пластинками.
Крок 3. Шпинат добре промийте проточною водою, зріжте черешки. Листя нашаткуйте середніми за величиною шматочками.
Крок 4. На добре розігріту сковороду влийте приблизно столову ложку олії. Спочатку смажте гриби протягом 5-7 хвилин, необхідно, щоб рідина повністю випарувалася.
Крок 5. Далі до обсмаженим грибам додайте подрібнений шпинат, перемішайте і продовжуйте готувати близько 2 хвилин. Заздалегідь включите духовку, щоб вона прогрілася до 180-190 градусів.
Крок 6. Засмажку з шампіньйонів і шпинату викладіть в миску. Коли вона трохи охолоне, додайте фарш, сметану, курячі яйця, сіль і розпушувач для тіста. Все добре перемішайте.
Крок 7. Потім в отриману масу просійте пшеничне борошно. Знову вимісити все до однорідності.
Крок 8. Жароміцну форму змастіть олією. Викладіть в неї раніше підготовлену суміш.
Крок 9. Твердий сир натріть на великій терці і посипте стружкою заготівлю.
Крок 10. Відправте форму з заготівлею в духовку. Запікайте протягом 30-35 хвилин до готовності і освіти рум’яної сирної скоринки.
Крок 11. Готовій запіканці дайте трохи охолонути, потім можна розділити її на порції і подавати до столу. Смачного!
Картопляна запіканка з фаршем, сиром і помідорами
Картопляна запіканка з фаршем, сиром і помідорами – оригінальна поживна страва для всієї родини. Любителі картоплі, безсумнівно оцінять його гідно, вона виходить в запіканці м’якою, розсипчастою і дуже смачною. До того ж запіканка відмінно тримає форму і всі верстви добре видно в розрізі.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
інгредієнти:
- Картопля – 0,6 кг.
- Сіль кухонна – 1 ч.л.
- Олія – 3 ст.л.
- Суміш перців молота – за смаком.
- Перець червоний мелений – на кінчику ножа.
- Фарш курячий – 300 гр.
- Помідори невеликі – 3 шт.
- Сир твердий – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Паприка молота – 0,5 ч.л.
- Кріп – 2 гілки.
- Петрушка – 2 гілки.
Процес приготування:
Крок 1. Зелень добре помийте і дрібно порубати ножем. Очищену головку ріпчастої цибулі наріжте дрібними кубиками.
Крок 2. У об’ємній мисці змішайте розморожений курячий фарш, зелень, цибуля, сіль, паприку і молоту суміш перців. Очищені зубчики часнику подрібніть за допомогою терки або преса.
Крок 3. Всі продукти добре перемішайте. Увімкніть духовку і розігрійте її до 220 градусів.
Крок 4. Почистіть і помийте картоплю. Потім наріжте бульби тонкими кружками товщиною приблизно по 2-3 міліметри.
Крок 5. Жароміцну форму змастіть олією. Всю нарізану картоплю розділіть на дві рівні частини. Спочатку викладіть перший шар на дно форми. Посоліть його трохи і скропіть олією.
Крок 6. Потім покладіть ще 1-2 шари кружечків картоплі, прокидаючи їх сіллю, перцем і паприкою. На це у вас піде одна половина нарізаної картоплі.
Крок 7. На картопляний шар покладіть і розрівняйте суміш фаршу і зелені.
Крок 8. Потім на м’ясний шар також пошарово викладайте кружечки картоплі. Кожну прошарку прокидайте сіллю і спеціями, скропіть олією. Відправте форму в духовку на 30 хвилин.
Крок 9. Твердий сир натріть на дрібній терці, а помідори наріжте тонкими кружечками.
Крок 10. Через півгодини витягніть запіканку з духовки. За цей час картопля вже повинен майже приготуватися і стати м’яким.
Крок 11. За запіканці розсипте сирну стружку і розкладіть кружечки помідорів. Поверніть форму в духовку ще на 10 хвилин.
Крок 12. Перед тим як подати запіканку на стіл, трохи остудити її. Смачного!
Запіканка з курячим фаршем в духовці
Запіканка з курячим фаршем в духовці – варіант для тих, хто любить менш калорійну їжу. Запіканка виходить ніжною, повітряної і соковитою. Навіть після того, як блюдо охолоне, його можна вживати в якості швидкого перекусу.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
інгредієнти:
- Фарш курячий – 0,7 кг.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершки 10% – 4 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Шпинат – 1 пучок.
- Олія – 2 ст.л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Одну головку ріпчастої цибулі очистіть від сухої лушпиння і дрібно наріжте. Обсмажте подрібнений овоч на олії до золотистого кольору.
Крок 2. Морквину очистіть за допомогою овочечистки. Потім обмийте і натріть на терці з дрібними отворами. Шпинат помийте і просушіть на чистому рушник.
Крок 3. Якщо у вас куряче філе, то його необхідно прокрутити через м’ясорубку. Готовий фарш змішайте з обсмаженим цибулею. Суміш приправте перцем, посоліть і додайте вершки. Вимісити масу і розділіть її на три рівні частини.
Крок 4. Окремо за допомогою блендера змішайте одну частину курячого фаршу з морквою, а другу зі шпинатом.
Крок 5. Форму змастіть олією. Спочатку викладіть суміш курячого фаршу і шпинату, потім фарш з морквиною і третім шаром покладіть просто фарш без добавок. Запікайте страву в духовці при 190 градусах протягом 30-40 хвилин. Трохи остудити запіканку з курячим фаршем, витягніть її з форми і подавайте це гарне блюдо на стіл. Смачного!
Запіканка з картопляного пюре з фаршем
Запіканка з картопляного пюре з фаршем – незрівнянна страва для ситного сімейного обіду або вечері. Готується нескладно і досить швидко. До того ж є один корисний лайфхак: якщо у вас залишилося вчорашнє картопляне пюре, то його можна сміливо використовувати в приготуванні запіканки.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 6.
інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 0,5 кг.
- Картопля – 0,5 кг.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Сметана – 50 гр.
- Помідори – 350 гр.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Молоко – 50 мл.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія без запаху – 30 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Сир необхідно використовувати тільки натуральний, щоб він добре плавився. Фарш повністю розморозьте.
Крок 2. Картоплю почистіть від верхнього шару, добре помийте і наріжте кубиками. Перекладіть нарізану картоплю в каструлю, залийте водою і поставте варитися. Коли вода закипить, трохи посолити її і варіть картоплю 15-25 хвилин.
Крок 3. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і наріжте її дрібними кубиками. На рослинній олії обсмажте її до напівпрозорості.
Крок 4. Помідори помийте і наріжте дрібними кубиками. При бажанні, попередньо можна очистити їх від шкірки. Викладіть нарізку на сковороду до цибулі, продовжуйте смажити 2-3 хвилини.
Крок 5. Далі до обсмажених овочів додайте фарш, смажте на сильному вогні 3-4 хвилини, постійно помішуючи.
Крок 6. Потім зменшіть нагрів і готуйте ще 10-15 хвилин до повної готовності фаршу. Посоліть і приправте засмажування за смаком.
Крок 7. З картоплі злийте воду, додайте до неї вершкове масло, посоліть і приправте до смаку. Розімніть картоплю до стану пюре. Потім влийте молоко і добре перемішайте масу ложкою.
Крок 8. У жароміцну форму викладіть зажарку з фаршу і овочів, розрівняйте шар.
Крок 9. Потім поверх м’ясного шару розподіліть картопляне пюре.
Крок 10. Змастіть картопляний шар сметаною.
Крок 11. На середній терці натріть весь шматочок твердого сиру і посипте їм заготівлю.
Крок 12. Форму з заготівлею укрийте фольгою. Відправте її в духовку, розігріту до 180 градусів, запікайте 30 хвилин.
Крок 13. Після закінчення зазначеного часу, приберіть фольгу і дайте запіканці підрум’янитися протягом 10-15 хвилин.
Крок 14. Готову запіканку з картопляним пюре і фаршем подавайте в теплому вигляді, прикрасьте її свіжою зеленню. Смачного!
Запіканка з рисом і фаршем в духовці
Запіканка з рисом і фаршем в духовці готується досить швидко, але в кілька етапів. Спочатку фарш обсмажується, а рис вариться, потім всі інгредієнти збираються в одній формі і запікаються в духовці. Доповнити таке блюдо можна різними свіжими овочами і зеленню, буде дуже смачно.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 300 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Олія – для смаження.
- Морквина – 1 шт.
- Сметана – 150 гр.
- Рис – 1,5 ст.
- Сир твердий – за смаком.
- Цибуля білий – 1 шт.
- Каррі – за смаком.
- Сіль кухонна – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рис необхідно відварити до напівготовності, фарш розморозити.
Крок 2. Головку ріпчастої цибулі очистіть від лушпиння, помийте і наріжте кубиками.
Крок 3. Очищену морквину натріть на великій терці.
Крок 4. Спочатку на олії обсмажте ріпчасту цибулю до м’якості.
Крок 5. Потім додайте до цибулі морквину, продовжуйте смажити, періодично помішуючи.
Крок 6. До обсмажених овочів додайте м’ясний фарш, посоліть і приправте засмажування за смаком.
Крок 7. Сир натріть на терці з великими отворами.
Крок 8. Розімніть виделкою варений рис, розбийте до нього куряче яйце і приправте каррі, добре перемішайте.
Крок 9. До рису висипте сирну стружку і ще раз добре перемішайте.
Крок 10. Форму для запікання змастіть олією. Викладіть в неї половину рису, утрамбуйте його.
Крок 11. Зверху розподіліть зажарку з фаршу і овочів.
Крок 12. На м’ясній шар покладіть залишився рис, розрівняйте його і змастіть сметаною.
Крок 13. Відправте форму в духовку на 45 хвилин. Запіканку з рисом і фаршем можна подавати на будь-який прийом їжі. Смачного!
Запіканка з баклажанів з фаршем в духовці
Запіканка з баклажанів з фаршем в духовці – оригінальна страва для тих, хто любить смачно і поживно їсти. М’ясо відмінно поєднується з баклажанами, а сир гармонійно доповнює їх своїм м’яким вершковим смаком. Готувати його можна не тільки для сімейної вечері, але і на святковий стіл.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Сир твердих сортів – 300 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Баклажани середнього розміру – 2-3 шт.
- Помідори невеликі – 11 шт.
- Перець чорний мелений – 2 ч.л.
- Петрушка – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Баклажани помийте, очистіть їх від шкірки і наріжте пластинками. Нарізані овочі посоліть і залиште на кілька хвилин. Потім баклажани обмийте проточною водою.
Крок 2. У форму для запікання покладіть шар платівок баклажанів. Далі рівномірно розподіліть частина м’ясного фаршу, посоліть і поперчіть його за смаком.
Крок 3. Помідори помийте і наріжте кружками, розкладіть їх поверх м’ясного фаршу.
Крок 4. Далі знову зробіть шар з баклажанів.
Крок 5. На баклажани розподіліть залишився фарш, посоліть і приправте його до смаку.
Крок 6. Далі покладіть залишилися помідори. Відправте форму в духовку, розігріту до 200 градусів на 30-40 хвилин.
Крок 7. Після цього витягніть блюдо, посипте його тертим сиром і запікайте ще протягом 5 хвилин, щоб він розплавився.
Крок 8. Готову запіканку з баклажанами і фаршем посипте рубаною петрушкою і подавайте на стіл. Смачного!
Запіканка з рибним фаршем
Запіканка з рибним фаршем – просте і корисне блюдо для вашого раціону. А також цей рецепт стане в нагоді тим, хто хоче поекспериментувати з новими начинками в давно знайомих стравах. Подавати запіканку можна з овочами або будь-якими соусами за смаком.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 6.
інгредієнти:
- Картопля – 1 кг.
- Майонез – 2 ст.л.
- Філе рибне – 800 гр.
- Олія – 2 ст.л.
- Сир твердий – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Перш за все підготуйте рибну начинку. Можна взяти філе будь-якої морської риби. Наріжте філе шматочками і прокрутіть їх через м’ясорубку. У вас вийде рибний фарш.
Крок 2. Почистіть бульби картоплі від верхнього шару, помийте їх. Потім натріть картоплю на великій терці. Стружку посоліть і приправте до смаку, додайте майонез і перемішайте. Очищену цибулю наріжте тонкими півкільцями. Сир натріть на терці.
Крок 3. Жароміцну форму змастіть олією. Спочатку на дно викладіть шар з частини тертої картоплі. Потім покладіть рибний фарш і накрийте його шаром з залишився картоплі. Далі розподіліть по заготівлі цибулю і тертий сир.
Крок 4. Відправте заготівлю в духовку, розігріту до 200 градусів на 40-45 хвилин. В останні 10 хвилин нагрів можна збільшити до 220 градусів. Перед тим, як подати запіканку з рибним фаршем на стіл, трохи остудити її. Смачного!