Як приготувати борщ – 9 найсмачніших рецептів приготування з покроковими фото

35daa0696c0d7ecf9fd5373a47f2a6d3

Як приготувати борщ, цим питанням задаються найчастіше всього, люди які полюбляють борщ. Борщ – одна з найвідоміших і найпопулярніших перших страв української кухні. Нерідко вміння готувати смачний і наваристий борщ прирівнюють до високих кулінарних здібностей господині. Борщ готують повсюдно і в різних варіаціях: м’ясний, пісний, зелений, холодний тощо. Ми зібрали найпопулярніші рецепти борщу на будь-який смак та уподобання.

Червоний борщ з м’ясом

Червоний борщ з м’ясом – дуже ситне і смачне перша страва з яскравим кольором і ароматом. Його готують повсюдно: на домашніх кухнях, в столовах і дорогих ресторанах. Червоний борщ зазвичай вариться на м’ясному бульйоні з великою кількістю овочів.

Час готування – 2 ч.30 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 0,6 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Капуста білява – 200 гр.
  • Сіль кухонна – 2 ч.л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Паста томатна – 1 ст.л.
  • Оцет – 1 ч.л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Вода – 1,5 л.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Кріп / петрушка – для подачі.
  • Олія без запаху – 2 ст.л.
  • Сметана – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Для бульйону найкраще вибирати яловичину на кісточці. Обмийте м’ясо і наріжте його великими шматками. Викладіть яловичину в каструлю, залийте холодною водою і поставте варитися. Коли бульйон закипить, зніміть піну і продовжуйте варити 1,5 години на невеликому вогні. В кінці варіння посоліть бульйон.

03a56e580a030d28b5cde557c613cbae

Крок 2. Буряк очистіть наріжте тонкою соломкою.

58b79ef00aa430576d3295e1d94ab040

Крок 3. Морквину очистіть, натріть на великій терці.

3b356cdc16a8f818be41c69ffcf73cc8

Крок 4. Цибулину очистіть від лушпиння, наріжте кубиками.

0f1b91e5930d9ef4e5990f37cc913337

Крок 5. Капусту обмийте, приберіть мляві листи і нашаткуйте тонкими відрізками.

f4c3b657f7e36aee4216ee99b7696a12

Крок 6. Картоплю почистіть і наріжте кубиками середнього розміру.

d5d99c0d3f0b978cfb862ab35e625609

Крок 7. Просушіть на вогні сковороду. На розігріту поверхню влийте олію. Потім викладіть нарізаний буряк, морквину і ріпчасту цибулю, смажте овочі протягом 5-7 хвилин. Потім влийте оцет, покладіть томатну пасту, перемішайте і готуйте ще 3-4 хвилини.

2d78e5b4b0833cd92e96d081b5a2155a

Крок 8. У киплячий яловичий бульйон викладіть картоплю і капусту, варіть все разом протягом 10 хвилин. Якщо у вас капуста молода, то її додайте в борщ за 5 хвилин до готовності.

80c6808855cfd1dba7315c18d73e7ae3

Крок 9. Після цього викладіть пасеровані овочі зі сковороди, додайте лавровий лист і перець. Варіть борщ ще 5-7 хвилин.

e5b4a9ebe2fb303e853aad05844c74a0

Крок 10. Готовий борщ залиште під кришкою на 10-15 хвилин. В цей час дрібно порубати зелень.

c597598fb2cefac3b6dea04ca9fb8dae

Крок 11. Червоний борщ розлийте по тарілках, додайте сметану і зелень за смаком. Смачного!

840fb18e1409cdf92525b2620f15a63e

Класичний борщ зі свининою

Класичний борщ зі свининою – яскравий, смачний і наваристий для самого ситного обіду. Але наскільки б смачним і самодостатнім ні борщ, його не можна не доповнити сметаною або майонезом, свіжим хлібом або пишними часниковими пампушками.

Час готування – 1 ч.30 хв.

Час приготування – 40-60 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Ребра свинячі – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Буряк – 2 шт.
  • Капуста білява – 250 гр.
  • Сіль кухонна – 3 гр.
  • Морквина – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Кріп – 0,5 пучка.
  • Часник – 3 зуб.
  • Перець чорний мелений – 3 гр.
  • Олія без запаху – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячі ребра обмийте під краном. М’ясо викладіть в каструлю, залийте водою і варіть до кипіння на середньому вогні. З поверхні бульйону зніміть піну, зменшіть нагрів до мінімального, продовжуйте варити до готовності м’яса приблизно 1,5 години. Потім витягніть м’ясо з бульйону.

c07265071ee0772820dd0410fe88e612

Крок 2. Буряк і морквину очистіть, натріть ці овочі на великій терці. З головки ріпчастої цибулі зніміть лушпиння і дрібно її наріжте. Пассеруйте ріпчасту цибулю на олії до напівпрозорості. Потім додайте буряк і морквину, готуйте ще 10 хвилин, помішуючи.

33370860acb17df574d46885c1b45055

Крок 3. Промийте картопля і почистіть від шкірки. Наріжте довільно. Добавте в борщ і варіть 15 хвилин.

4bd996e2882d6081faa6f9bdf946056f

Крок 4. Далі викладіть овочеву засмажку в бульйон. Білокачанну капусту тонко нашаткуйте і також відправте в каструлю. Варіть бульйон з овочами протягом 10 хвилин.

57425c0719178378cadf4bf00ab36a93

Крок 5. Помийте помідори, при бажанні можна очистити їх від шкірки. Овочі наріжте кубиками і викладіть в бульйон. Замість свіжих помідорів також підійде томатна паста.

2e7a4f0bc230c5457a319ce331da81e6

Крок 6. Варіть борщ протягом 15-20 хвилин. За 5 хвилин до закінчення готування додайте сіль, мелений перець і лавровий лист.

402f9e0bb1343c14d9be31f2ef60f455

Крок 7. Очистіть зубчики часнику, помийте їх і пропустіть через прес. Зелень ополосніть і порубати ножем. Викладіть в борщ подрібнений часник і зелень. Накрийте каструлю кришкою і залиште його на 10 хвилин.

35ce6a71a3e3b2cd65a5d7acb5b3e9b2

Крок 8. Свинячі реберця поверніть в каструлю або розріжте і покладіть відразу в тарілки. Розлийте борщ по тарілках, заправте його сметаною і подавайте на стіл. Смачного!

8726403d6fd22bb15593fa4ded980bd8

Зелений борщ зі щавлем і яйцем

Зелений борщ зі щавлем і яйцем – перша страва, яке у багатьох асоціюється з теплим літнім періодом. Цей варіант борщу відрізняється невисокою жирністю і багатим вітамінним складом. Його варять зазвичай на овочевому або легкому курячому бульйоні.

Час готування – 1ч 40 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Окіст курячий – 0,4 кг.
  • Картопля – 240 гр.
  • Рис – 50 гр.
  • Щавель – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Морквина – 120 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
  • Зелень (укроп, цибуля або петрушка) – 20 гр.
  • Вода – 2 л.
  • Олія без запаху – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Для варіння бульйону замість стегенця можна використовувати будь-які частини курячої тушки. Підготуйте всі продукти. Овочі і зелень добре помийте.

b53744e309acc41e1fa1b9058e11a27a

Крок 2. Курячий стегенце залийте холодною водою і поставте варитися. Після закипання зніміть пінку з поверхні бульйону, всипте сіль, зменшіть нагрів до мінімального і варіть ще 40-50 хвилин.

a1505c9678970535eebd36b47fc6284f

Крок 3. Готовий курячий бульйон процідіть через дрібне сито, м’ясо витягніть і остудити. Поверніть бульйон в каструлю і знову поставте на вогонь. Картоплю почистіть і наріжте кубиками. Коли бульйон закипить, викладіть в нього картоплю, варіть її на вогні нижче середнього 8-10 хвилин.

c195277371e38b51708a6e9a40ae139e

Крок 4. Рисову крупу промийте пару раз проточною водою, викладіть в каструлю з бульйоном, перемішайте і варіть на невеликому вогні 10-15 хвилин.

4e0c40eed3b3cbdaa1af436e8b4aac27

Крок 5. Очистіть цибулину і морквину, наріжте овочі кубиками. Викладіть нарізку на сковороду і обсмажте з олією протягом 8-10 хвилин. Обсмажену цибулю і моркву викладіть в каструлю з майбутнім супом, доведіть його до кипіння.

1efaedbde4a6801b37042a6bd2a99336

Крок 6. Куряче яйце розбийте в окрему ємність, злегка збовтайте його і викладіть в каструлю, швидко перемішуючи борщ.

831ead9543266557e7e8f6b6f785cd7c

Крок 7. Остигле до цього моменту куряче м’ясо відокремте від кісток і наріжте невеликими шматочками. Щавель наріжте невеликими відрізками. Викладіть ці продукти в борщ, перемішайте і варіть 5-7 хвилин від моменту закипання.

80a8531d17455606fb364820573480a3

Крок 8. Свіжу зелень порубати ножем і викладіть в борщ. Також посоліть і приправте перцем за смаком, ще раз доведіть борщ до кипіння і приберіть каструлю з вогню.

e8a722e42695d50f7149d779a377a683

Крок 9. Зелений борщ з щавелю з яйцем готовий, розлийте його по тарілках і збирайте сім’ю до обіду. Смачного!

424fefc38dffc4c71844d48ac59ca4d5

Борщ з буряка з яловичиною

Борщ з буряка з яловичиною – ідеальне перша страва для сімейного обіду. Рецепт нескладний, але зажадає багато часу. Найдовшим процесом є варіння яловичого бульйону, адже це основа борщу і найголовніша його складова. При виборі м’яса перевагу найкраще віддати м’ясу на мозковій кісточці.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 8-10.

Інгредієнти:

  • Яловичина з кісточкою – 0,5 кг.
  • Сало свиняче – 200 гр.
  • Часник – 4-5 зуб.
  • Морквина середнього розміру – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста середнього розміру – 3 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Цукор – 1 щіпка.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
  • Буряк невеликого розміру – 2 шт.
  • Картопля середнього розміру – 2 шт.
  • Оцет яблучний – 1 ст.л.
  • Паста томатна – 2 ст.л.
  • Капуста білокочана невелика – 0,5 шт.
  • Сметана – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть каструлю ємністю 5 літрів. Викладіть в неї яловичину, залийте холодною водою. Поставте ємність на вогонь і доведіть рідина до кипіння. Після цього зменшіть вогонь до середнього і зніміть пінку з поверхні бульйону. Додайте чайну ложку солі і лавровий лист, варіть приблизно 1,5 години.

ac2e1bb30da0b513d77d5f4b579286b9

Крок 2. Коли бульйон буде готовий, витягніть з нього яловичину. Відокремте м’ясо від кістки, наріжте його шматочками і поверніть в бульйон.

a0bb6d7bc293fe9e957ad58209afbb02

Крок 3. Очищені цибулини і свиняче сало наріжте дрібними кубиками. Морквину і буряк натріть на терці з великими отворами.

6846cf1b9b13cb9bd9174c91780270f6

Крок 4. На вогонь поставте сковорідку, розігрійте її і викладіть половину нарізаного сала. Смажте його протягом 3 хвилин, потім додайте цибулю, перемішайте і смажте ще 5-7 хвилин. Далі додайте морквину, смажте овочі помішуючи 5 хвилин. На іншій сковороді обсмажте сало, викладіть буряк, додайте оцет і цукор, смажте протягом 10 хвилин, помішуйте. Потім викладіть до буряку томатну пасту, смажте ще 2 хвилини.

e3a2f0c39644236284e1895759eaef9b

Крок 5. Картоплю наріжте кубиками, капусту нашаткуйте тонкими смужками. Викладіть картоплю в киплячий бульйон, варіть 3 хвилини. Після цього викладіть капустяну нарізку, продовжуйте варити 5 хвилин. Далі перекладіть в каструлю дві овочеві засмаження, перемішайте і готуйте борщ приблизно 10 хвилин.

89f43471cab4939a3466c23084efbab6

Крок 6. Зубчики часнику і петрушку дуже дрібно порубати ножем. Ці інгредієнти додайте в борщ, накрийте його кришкою, зніміть каструлю з вогню і залиште на 10 хвилин.

d8d5afd6329b6a9a4556bda3d5ed28c2

Крок 7. Класичний червоний борщ з яловичини подавайте зі сметаною і свіжим чорним хлібом. Смачного!

f1ccf64045cb73486adc42099a73ed24

Борщ з куркою

Борщ з куркою – дієтичний, але не менш смачний варіант страви. У борщу немає строгих вимог до складу і технології приготування. Наприклад, якщо ви не любите капусту, то можна легко її виключити. А для оригінального смаку, завжди можна додати гриби.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Картопля – 10 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • Морквина середнього розміру – 1 шт.
  • Квасоля молода – 1 жменю.
  • Перець солодкий – 1-2 шт.
  • Капуста білокочана – ¼ шт.
  • Олія без запаху – для смаження.
  • Паста томатна – 3-4 ст.л.
  • Курка – 1 кг.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сметана / майонез – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Курячу тушку обмийте проточною водою, розріжте на частини, перекладіть її в каструлю і залийте водою. Після того, як вода закипить, злийте її, курку промийте. Знову складіть м’ясо в каструлю і влийте свіжу воду. Після закипання, зменшіть нагрів і варіть курячий бульйон на помірному вогні.

474f613e6fef6881a0d7b3d24a4baa9f

Крок 2. Очистіть буряк, помийте і наріжте соломкою, відправте її в каструлю до курки.

22d2ec1a85266bd6710e9d914af0c392

Крок 3. Картоплю почистіть, помийте і наріжте кубиками.

75a3f7a8f6a5082fd482497088cf8c59

Крок 4. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, потім наріжте невеликими кубиками. Викладіть нарізку на розігріту поверхню сковороди і обсмажте до м’якості з олією.

97feb76e07ab57ee2d7c0973c1d26eb1

Крок 5. Очистіть і натріть на великій терці морквину. Відправте її в сковороду до цибулі.

fc078f3b686a1d77023a1353cf00d9ce

Крок 6. Разом з молодою квасолею викладіть в бульйон кубики картоплі. В цей же час наріжте солодкий перець і додайте його в бульйон.

9c8d305ab9d4386f6c70386c61a55d38

Крок 7. Нашинкуйте капусту тонкою соломкою. Разом з овочевий засмажкою відправте капусту в борщ.

0d6620fc522954cd0df9d67631b82c93

Крок 8. Посоліть і поперчіть борщ за смаком. коли овочі будуть готові, додайте в бульйон томатне пюре. Додайте томатну пасту.

6ba25a1e764a942f3197ba92d96b2005

Крок 9. Всипте в каструлю з борщем рубану зелень.

96845f340e3561a39f0cf8853030dca3

Крок 10. Коли борщ закипить, накрийте каструлю кришкою і залиште його на 10-15 хвилин. Після цього можна подавати борщ з куркою на стіл, за бажанням заправте його сметаною або майонезом. Смачного!

bd6b05368976233b30fdcc13b0ba8f19

Пісний борщ без м’яса

Пісний борщ без м’яса – варіант смачної страви для вегетаріанського меню, розвантажувальних днів і Посту. Борщ вариться виключно з овочів, але зберігає насичений смак, густоту і чудовий аромат. До того ж вам не потрібно витрачати час на варіння м’ясного бульйону.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Буряк – 4 шт.
  • Капуста білокочана – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цукор – 2 ч.л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Масло виноградних кісточок – 30 мл.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль кухонна – 1 ст.л.
  • Вода – 3,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі овочі за списком, добре їх помийте прохолодною водою. Слід попередньо очистити цибулю, морквину, буряк і картопля.

1d9621031312043dcf338a3f6dc1b71d

Крок 2. Картоплю наріжте невеликими кубиками. Викладіть нарізку в каструлю і залийте холодною водою. Закип’ятіть воду на сильному вогні, потім зменшіть його до мінімального.

95fe686bcf4b7326463a1c7c6f5da711

Крок 3. У сковорідці прогрійте масло виноградних кісточок, воно дуже ароматне і однозначно зробить смак борщу ще яскравіше. Ріпчасту цибулю наріжте кубиками і викладіть на розігріту олію, смажте помішуючи до прозорості.

a65d004a5442ecddf018fddd3ad4ef68

Крок 4. Морквину натріть на терці з великими отворами і додайте її до обсмаженому цибулі. Продовжуйте тушкувати овочі 10-15 хвилин, помішуючи лопаткою.

d7f6152682b8a9421f66b044d9eba474

Крок 5. Буряк відваріть до напівготовності, потім наріжте соломкою. Додайте нарізку до овочів на сковороду, перемішайте.

f0528b7d22eb34473eff4f911ee71fd1

Крок 6. До овочевої засмажки додайте лимонний сік і пару чайних ложок цукру. Смажте овочі, постійно помішуючи.

670c5bcf1947b41cf7311157323b4da3

Крок 7. Капусту нашаткуйте соломкою і викладіть її в картопляний бульйон. Продовжуйте варити борщ, але не допускайте занадто сильного кипіння.

a1907fa8aba4ee4090981445f7a5c546

Крок 8. Помідори помийте, зробіть на кожному неглибокий надріз і опустіть овочі в окріп. Потім перекладіть помідори в холодну воду, після цього акуратно зніміть шкірку починаючи від надрізу. Наріжте помідори кубиками.

fae648dcbb8bf149a937b2f058e60867

Крок 9. Помідори додайте до овочів на сковороді, перемішайте, зменшіть вогонь, накрийте ємність кришкою. Час від часу помішуйте овочі, щоб вони не пригоріли.

70ce0b4fc9c58aecdea0a8905e7e654d

Крок 10. Капуста в бульйоні повинна стати м’якою і трохи прозорою.

98b89efe0b9a63a1ea9125dfc4e6abc2

Крок 11. Викладіть в бульйон овочеву засмажку, перемішайте.

7c9fbc9a7857b1b78868feab50f08457

Крок 12. Пісний борщ посоліть і додайте цукор за смаком, дайте йому покипіти 5 хвилин, додайте рубану зелень і подавайте на стіл. Смачного!

b82d4d4b9809c57829376f76e3de5958

Холодний борщ з буряка

Холодний борщ з буряка – класика літньої кулінарії і цвях меню багатьох відкритих кафе і терас. Це чудове блюдо, наповнене свіжими овочами і зеленню, з освіжаючим яскравим смаком і неймовірно апетитним видом. Готується дуже просто.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Буряк – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода питна – 2,5 л.
  • Оцет яблучний – 1 ст.л.
  • Картопля середнього розміру – 5 шт.
  • Огірки середнього розміру – 2 шт.
  • Цибуля зелена – 60 гр.
  • Кріп – 60 гр.
  • Сметана – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Курячі яйця необхідно заздалегідь відварити круто. Варіть їх протягом 8-10 хвилин після закипання, потім остудити і очистіть від шкаралупи.

84a4e5e162967ad0ddf67d6f0c88bec6

Крок 2. Буряк ретельно вимийте від залишків землі і піску. Розріжте один коренеплід на 4 частини, покладіть в каструлю, залийте 2 літрами води і поставте варитися. Влийте оцет, доведіть воду до кипіння, потім варіть овоч на середньому вогні 30-40 хвилин.

abd8447c38c9c21979e370d2b53f9682

Крок 3. Варений буряк викладіть на тарілку і остудити. Потім наріжте соломкою. Буряковий відвар процідити, викладіть в нього буряк і приберіть в холодильник.

365030762feeb65dae07562d7690eb6a

Крок 4. Частину буряку загорніть в фольгу і запікайте в духовці при 180 градусах протягом 40 хвилин. Після цього обдайте овочі холодною водою і дайте повністю охолонути. Наріжте буряк соломкою і викладіть в відвар, який знаходиться в холодильнику.

ebaa1372430c6eb5359958881f1dcd1d

Крок 5. Картоплю почистіть, наріжте соломкою і залийте 500 мілілітрами холодної води. Доведіть воду до кипіння і сильно посоліть, варіть картоплю, прикривши кришкою, протягом 15 хвилин.

c87d806f19912ce4882a7dab63cf9c2c

Крок 6. Потім зніміть каструлю з вогню, остудити картоплю в відварі. Перекладіть в контейнер. Закрийте кришкою і приберіть в холодильник.

778a9f9d675ae6b63932118fb23bfee2

Крок 7. Варені яйця і свіжі огірки наріжте дрібними кубиками. Зелень в довільному порядку порубайте ножем.

297a74209c87974b78ff7848fc78f0db

Крок 8. Картопляний відвар з картоплею з’єднайте зі буряковим і буряком, що знаходиться в ньому. Додайте всі інші подрібнені інгредієнти і перемішайте борщ. Блюдо посоліть і приправте до смаку, приберіть в холодильник на годину.

9d3c9af33d39eb0d192a3ccb9e51bfd6

Крок 9. Холодний борщ подавайте в холодному вигляді разом зі сметаною. Смачного!

fc30c4c3bdff003b972b9bd2273ef6c9

Червоний борщ з квасолею

Червоний борщ з квасолею хороший тим, що його можна подати в будь-який час року. Причому наявність квасолі в складі дозволяє готувати борщ на овочевому бульйоні і навіть воді. У будь-якому випадку у вас вийде дуже смачне і ситне блюдо для комплексного обіду.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Буряк – 1-2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Квасоля сушена – 1 ст.
  • Сіль кухонна – 1-1,5 ст.л.
  • Олія – 4 ст.л.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Капуста білокочана – ¼ шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Лист лавровий – 2-3 шт.
  • Морквина – 1-2 шт.
  • Паста томатна – 1-3 ст.л.
  • Цукор – 1-2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Сушену квасолю необхідно промити і замочити на 3-4 години. Після цього ще раз промийте квасоля і залийте її чистою холодною водою, варіть до готовності приблизно 40-60 хвилин.

e97053e0b1cce97fc857620406eb312d

Крок 2. Картоплю, моркву і ріпчасту цибулю очистіть і помийте. Картоплю наріжте кубиками, одну морквину наріжте тонкою соломкою, другу натріть на великій терці, ріпчасту цибулю наріжте невеликими кубиками.

f76a3a884256544d214dcb32a52ee68e

Крок 3. Капусту обмийте і нашаткуйте ножем.

40b64854b8dd54ce42dd45bfe5d6cd7a

Крок 4. У каструлю з готовою квасолею влийте окропу. Щоб вийшло 2,5 літра рідини. Додайте в каструлю картоплю, морквяну соломку і капусту. Доведіть бульйон до кипіння і проваріть овочі протягом 10 хвилин під кришкою на помірному вогні.

83010ad4b5130efe495a91ae58c20939

Крок 5. Очистіть, помийте і натріть на великій терці буряк. На вогні прогрійте сковороду, влийте олію. Обсмажте буряк на середньому вогні протягом 4-6 хвилин.

43c22b95ed7c940d7f9671e1694bc57a

Крок 6. Після цього викладіть зажарку з буряка в каструлю, посоліть борщ і продовжуйте варити його 10 хвилин.

2196502a02d97dc4748b34de3eae2ed2

Крок 7. Окремо на олії обсмажте терту на терці морквину і подрібнену ріпчасту цибулю. Готуйте овочі, помішуючи лопаткою, 3-5 хвилин. Потім додайте від однієї до трьох столових ложок томатної пасти, смажте ще 1-2 хвилини.

a104503a9d2cbe26ff911578fffbda41

Крок 8. Овочеву засмажування викладіть в бульйон, всипте цукор і додайте лавровий лист, варіть ще 10-15 хвилин.

3204ce58792bc31ef040614fd1f561a8

Крок 9. Борщ з квасолею готовий, зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і залиште 20 хвилин. Подавайте борщ, заправивши сметаною. Смачного!

e8c24fd3397d4835ddd1f5e37ba3f94a

Класичний український борщ

Класичний український борщ – візитна картка і делікатес, який пробують туристи в першу чергу. Хоч борщ не назвеш простою стравою, його вміє добре готувати кожна господиня України. Ми розкриємо основні хитрощі цього традиційної національної страви.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 8-10.

Інгредієнти:

  • Яловичина на кістки – 0,8 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Сало товчене – для подачі.
  • Сметана – для подачі.

Для заправки:

  • Буряк невеликий – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста великий – 1 шт.
  • Морквина середнього розміру – 2 шт.
  • Картопля середня – 3 шт.
  • Перець червоний солодкий – 1 шт.
  • Капуста білокочана – ¼ шт.
  • Помідори середні – 4 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Оцет яблучний – 2 ст.л.
  • Сало свиняче топлене – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину обмийте проточною водою і викладіть її в каструлю. Залийте м’ясо холодною водою, так щоб рідина була вище на 5 пальців. Поставте варитися, після закипання знімайте з поверхні бульйону пінку і зменшіть нагрів. Цибулину, морквину і корінь петрушки очистіть і помийте. Розріжте ці інгредієнти навпіл і обсмажте на сухій сковороді до коричневої скоринки, перекладіть їх в каструлю до м’яса. Продовжуйте варити яловичий бульйон протягом 2,5 годин. За 15 хвилин до закінчення варіння додайте сіль за смаком і лавровий лист. Коли бульйон буде готовий, процідити його, м’ясо відокремите від кісток і наріжте шматочками, з мозкової кістки витягніть кістковий мозок.

89c94ed6be921d20d261f115209ba340

Крок 2. Потім помийте і очистіть овочі для заправки борщу. Дрібними кубиками наріжте ріпчасту цибулю і солодкий перець, морквину і буряк натріть на терці з великими отворами, картоплю розріжте на середні за величиною часточки. Четвертинку капусти нашаткуйте тонкою соломкою, а помідори натріть на дрібній терці.

79257ef74464ab73002c6296e5134458

Крок 3. На вогонь поставте 2 сковороди, просушіть їх і на кожній розтопіть сало. В одну покладіть цибулю, а в другу буряк, обсмажте овочі протягом 5 хвилин. Далі до цибулі додайте морквину і солодкий перець. До буряку додайте яблучний оцет. Продовжуйте готувати ще 5 хвилин. Після цього буряк зніміть з вогню, а в другу сковороду викладіть подрібнені помідори, тушкуйте овочі ще 5 хвилин.

896ac898e3cbe2dacf5e199a4448d88e

Крок 4. Бульйон закип’ятіть, викладіть в нього картоплю, варіть 10 хвилин. Далі вкладіть капусту, готуйте ще 5 хвилин. Потім викладіть овочеві засмаження, перемішайте, доведіть борщ до кипіння, варіть 10 хвилин.

18dc18a256b518fcc49afcd5a08fb30c

Крок 5. Очищені зубчики часнику очистіть і разом із зеленню петрушки дрібно порубайте ножем. Викладіть в каструлю ці інгредієнти, а також м’ясо і кістковий мозок, посоліть і приправте до смаку. Доведіть борщ до кипіння, приберіть каструлю з вогню і дайте настоятися під кришкою протягом 15 хвилин.

17e5a0cbad088959c6ee00dca86a1ea0

Крок 6. Подавайте класичний український борщ з товченим салом і сметаною. Смачного!

23ca53a1937fbc90528265356cdf1959

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал