Як готують каву у різних народів: Туреччини, Єгипту, Кенії

Кава найдавніший і найпопулярніший напій. У кожного народу є своя легенда походження та знайомства з цим дивовижним напоєм. Згідно з однією з легенд, яка вважається найдостовірнішою та загальноприйнятою, з кави почали готувати відвар, після того, як один пастух із провінції Каффа звернув увагу на поведінку своїх кіз. Вони ставали дуже бадьорими і жвавими після поїдання ними листя однієї дивної рослини. Пастух вирішив зібрати листя і зробити з них відвар. Пастух відчув на собі дивовижний вплив цієї рослини, він відчув, що може спати всю ніч.

Як готують каву різні народи світу
Як варять каву

За словами багатьох вчених, батьківщиною кави насправді є провінція Каффа. Спочатку напій готувався із сирих зерен, їх наполягали у воді, і за смаком швидше нагадував вино. Зерна потім почали смажити, і під час смаження теж використовували воду. Щодо гарячого напою, то його почали готувати вже через деякий час.

Технології приготування кави різні у різних народів.

  1. Наприклад, у Туреччині каву готують із додаванням щіпки солі. На одну чашку в джезву засипають каву дрібного помелу одну ложку, цукру в такій кількості і додають шепотку солі, наливають холодну воду, перемощують і ставлять на слабкий вогонь. Густа піна, що утворилася, на поверхні є сигналом для зняття джезви з вогню. Щоб кава остигнула, до неї додають один кубик льоду, і залишити на дві хвилини. У Туреччині є така традиція, перед тим як подати каву, густу піну акуратно збирають ложкою, а потім каву вливають у чашку з додаванням однієї ложки тієї самої піни.
  2. Дуже цікавим та досить своєрідним є рецепт приготування кави у Кенії. Де як основні інгредієнти крім кави, цукру та води використовується гострий місцевий перець та різні спеції за смаком. Столову ложку меленої кави переміщують із цукром, додають воду та спеції за смаком і обов’язково кенійський перець на кінчику ножа, любителі гострого можуть поекспериментувати з дозуванням цього інгредієнта.
    Каву в Кенії готують у турках. Тому всі інгредієнти мають бути саме у турці, її ставлять на невеликий вогонь до утворення густої піни на поверхні. Після утворення піни турка знімається з вогню, щоб змішати каву, і повторити так тричі, а після чого кава вважається готовою.
  3. А в Єгипті, наприклад, каву готують лише з двох найголовніших інгредієнтів кави та води. Спочатку воду доводять до кипіння, потім у неї висипають мелену каву, піну, яка з’явилася на поверхні, вливають у чашки і так повторюють тричі. Потім каву розливають по чашках разом із осадом.

Як правильно варити каву у турці

Як правильно варити каву у турці
Кава у турці

Пам’ятайте, що ці рекомендації щодо приготування кави в турці – лише відправна точка для ваших експериментів. Сміливо змінюйте їх до смаку!

Нам знадобляться:

  • Чиста питна вода (загальна мінералізація 50-150ppm, кімнатної температури)
  • Кавомолка – помел дрібний. Помел візуально – «сіль екстра». Для темної обсмажування можна використовувати більше.
  • Терези
  • Турка
  • Свіжо обсмажена кава

Щоб зварити смачну каву в турці, ми рекомендуємо співвідношення кави та води 1:10 (на 20 г кави – 200 мл води). Це базова пропорція, її можна змінювати в залежності від величини помелу та ступеня обсмажування кави. Діапазон пропорції кави до води: від 1:8 до 1:12. Наприклад, для світлої обсмажування можна спробувати 1:8, для темної – 1:12. Пропорція впливає на інтенсивність смаку та щільність текстури. Чим більше кави по відношенню до води – тим насиченішим і яскравішим буде напій, але важливо не перестаратися, щоб не отримати гірку чашку». При розрахунку, орієнтуйтесь на обсяг вашої турки, заповнюйте її до точки звуження.

  1. Відміряйте на терезах і сміливе необхідну кількість кави. Але ваги використовувати необов’язково: наприклад, у долоню зазвичай міститься близько 10 г зерна.
  2. Засипте мелену каву в турку і злегка потрясіть, щоб частинки лягли рівномірніше.
  3. Залийте чисту питну воду до точки звуження турки.
  4. Поставте турку на плиту на середній вогонь (скажімо, 5 із 9). Чим довше варитиметься кава, тим щільнішою буде текстура. Для невеликої турки на 100-150 мл рекомендую 2-4 хвилини, для 150-300 мл – 4-7 хвилин, але це вже справа смаку.
  5. Як тільки ви побачите, що кава піднялася, заберіть турку з вогню. Якщо кава почне вибігати з-під шапки тонким струмком, акуратніше: він ось-ось втече!
  6. Злегка розмішайте кавову шапку та розлийте напій по чашках. Нічого складного!
Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал