Часник – багаторічна трав’яниста рослина. Він відрізняється високим вмістом корисних речовин. Набув широкого поширення за свої смакові і лікарські властивості. Відноситься до невибагливих культурам. Основне завдання садівника для отримання рясного врожаю — дотримання рекомендацій сівозміни і підготовки насіння.
Терміни посадки
Досвідчені садівники висаджують часник восени і навесні. Період посадки багато в чому залежить від клімату регіону і використовуваних сортів.
Озимий і ярий часник відрізняється за своїми характеристиками і термінами посіву. Озимий часник висаджується восени. Його зубчики мають більш щільну оболонку. Усередині головки відзначається твердий великий стрижень. Зубці розташовуються в правильному порядку навколо нього. Озимий володіє більш вираженим смаком.
Оболонка ярого часнику м’якша. Головки дрібні. Зубки розташовані хаотично. Смак ярих сортів менш виражений. Їх основна перевага – тривале зберігання.
Ярий висівають після танення снігу, коли температура тримається в інтервалі від +5 до +10 градусів. Весняні посадки починають у другій половині квітня. У південних областях допускається більш ранній посів. У Центральному регіоні рекомендується висаджувати культуру в кінці березня або першій половині квітня. У північних – пізніше.
Озимі сорти рекомендується садити, починаючи з вересня і закінчуючи кінцем жовтня. Після проведення робіт до настання холодів має пройти не менше 4 тижнів. Фахівці рекомендують проводити роботи, коли температура повітря тримається 5 градусів тепла. При великих температурах і великій кількості вологи можуть з’явитися ранні сходи. Також рекомендується вибирати період без затяжних дощів. Сира погода негативно позначається на посадці. Багато садівники вважають за краще проводити роботи у весняний період.
Вибір місця
Правильний вибір місця під грядку має велике значення для успішного вирощування часнику. Він добре приживається чорноземі. Ділянки вибирають на сонці.
Для кращого росту часнику дотримуються правил сівозміни. Кращий попередник – сидерати. Також часник добре себе почуває там, де була квасоля, овес. Допускається сусідство з гречкою, конюшиною, гірчицею, бобами, картоплею, томатами, буряком, перцем.
Не рекомендується вирощувати після цибулинних культур.
Підготовка грядок
Часник висівають у відкритий ґрунт тільки після попередньої підготовки грядки. Роботи починають за пару місяців до посадки. При вирощуванні під зиму рекомендується проводити підготовчі роботи в кінці літа. При висадці зубчиків навесні, роботи здійснюють восени, до настання морозів.
- Перевіряють кислотність ґрунту. При підвищеному pH проводять розкислення доломітовим або кістковим борошном, вапном.
- Важкий глинистий ґрунт розбавляють піском, тирсою, компостом. Це дозволяє поліпшити структуру ґрунту і підвищити її родючість.
- Легкий ґрунт розбавляють глиною, компостом і перегноєм.
- При посадці озимого часнику не рекомендується внесення азотовмісних добрив і свіжої органіки. Вони стимулюють ріст, що веде до вимерзання рослин. Популярною підгодівлею є перепрілий гній, торф, компост.
- Ґрунт перекопують разом з підгодівлею.
- З добрив вносять суперфосфат і калійну сіль. Також підходить деревна зола.
Часникові грядки орієнтують з півночі на південь. Це дозволить посадкам швидше зійти при настанні тепла.
Підготовка посадкового матеріалу
Для посадки часнику використовують бічні нирки (зубчики) або повітряні цибулини “стрілки” — бульбочки.
Бульбочки являють собою невеликі повітряні часникові цибулини. Їх отримують з Стрілок. Ознакою зрілості бульбочок є випрямлення стрілок. Посадка бульбочками допускається тільки в рік збору насіння.
Попередня підготовка часнику необхідна в тому випадку, коли посадка проводиться зубчиками. Якщо висадка здійснюється бульбочками, то обробку часнику можна не проводити. Вони не містять інфекції або шкідливих личинок.
Другий за важливістю етап – підготовка матеріалу
- Посадковий матеріал піддають загартовуванню. Його витримують від 2 до 3 тижнів в прохолодному місці (температура не більше 5 градусів).
- Загартований часник калібрують. Їх сортують за розміром і якістю. Рекомендується садити тільки цілі, не браковані зубчики. Діаметр кожної не менше 1 сантиметра.
- Відібраний матеріал обробляють в знезаражувальному складі. Підійде зольний розчин, розчин перманганату калію, мідного купоросу або Фітоспорін. У розчині витримують не менше 15 хвилин. Обробка є профілактикою розвитку грибкових захворювань.
Технологія посадки – секрет
Після проведення підготовчих робіт настає час посадки. Вона полягає у виконанні декількох послідовних кроків.
Часник не висаджують цілою головкою. Перед посадкою головку очищають і розбирають на зубчики
- Підготовлену грядку розпушують. Це потрібно, щоб розбити кірку і підняти ґрунт, злежаний за зиму. На грядці роблять поздовжні борозни глибиною 3-5 сантиметрів. При озимій посадці глибина трохи більше 7-8 сантиметрів. Відстань між борозенками 20 сантиметрів.
- Борозни проливають водою і чекають, поки вона повністю не вбереться. При озимій посадці полив не потрібно.
- Часничини слід посадити денцем вниз. Відстань між зубцями 6-8 сантиметрів. Бульбочки розташовуються в борозні більш щільно.
- Посадки засипають шаром ґрунту. Зверху грядку закривають шаром мульчі з компосту, торфу, прілої соломи або тирси. Товщина шару становить не більше 4 сантиметрів.
- При озимій посадці грядки зверху додатково вкривають ялиновим гіллям або гілками.
А щоб збільшити урожай часнику, читайте тут.