Вишневе конфі є яскраво ягідний прошарок для десертів. Воно відмінно підходить для тістечок, печива та, звичайно, тортів. Конфі можна приготувати з різних вдалими рецептами. Кращі з них зібрані далі в статті.
«Конф» – це французький термін, означає будь ягідне або фруктове пюре з додаванням цукру, яке попередньо було Уваров до стану желе. В результаті маса виходить досить густий і її зручно використовувати кондитерам для самих різних ласощів. Як загусник конфі найчастіше використовується желатин або агар-агар. Обидва варіанти виходять однаково вдалими.
Конфі з желатином
Вишневе конфі для торта, рецепт якого вийде відшукати нижче в статті, готуватися легко і швидко. Для нього рекомендується брати саме свіжі ягоди. Але якщо такого продукту під рукою не виявилося, то підійде і заморожений. Дуже важливо вибрати для конфі якісний желатин. Такий продукт не повинен збиратися великими грудочками. Його вдається повністю розпустити в рідини. Калорійність готового конфі виявиться приблизно 63 ккал на 100 г.
БЖУ страви становить:
БЖУ | Значення в г (на 100 г) |
Білки | 2,1 |
Жири | 0,3 |
Вуглеводи | 13,4 |
Склад інгредієнтів
Для страви треба взяти:
- вишню – 330-350 г;
- цукор – 65-70 г;
- желатин – 13-15 г ;
- воду теплу – 45-50 мл.
Кількість цукру знадобиться регулювати з урахуванням інших компонентів в десерті. Якщо конфі буде в торті сусідити з солодким кремом, то краще за все зменшити порцію піску. Нехай вишнева маса виявиться злегка кислуватою. Тоді десерт в результаті не вийде нудотним.
Покроковий процес приготування
Процес приготування включає в себе кілька етапів:
- Свіжу вишню слід промити водою і пересипати в сотейник. Зручно використовувати для приготування конфі і невеликий ківш. Якщо ягоди заморожені, то їх також слід обов’язково промити попередньо і дати стекти зайвої рідини.
- Після до вишні буде вводитися пісок. Разом компоненти слід відправити на плиту і томити при середньому нагріванні до тих пір, поки ягоди не пустять сік. Обов’язково в процесі перемішувати інгредієнти. Важливо стежити, щоб вміст посуду на плиті не підгорає.
- Варитися маса в сотейнику буде протягом 6-7 хв. За цей час ягоди вже повинні достатньо розм’якшити. При необхідності можна додати ще пару хвилин на варіння.
- У теплій воді слід розпустити желатин. Ще один варіант – висипати сухий компонент в холодну рідину, а вже потім відправити в мікрохвильовку прогріватися приблизно на 1 хв.
- Отриману вишневу м’якоть необхідно перебити. Зробити це найкраще разом з соком. У підсумку в ємності залишиться однорідна маса. Уже на цьому етапі можна вливати воду з розпущеним в ньому раніше желюючий компонентом. Далі знову потрібно повторити обробку блендером.
- Обрану форму обов’язково потрібно покрити харчовою плівкою. Після в неї буде вливатися вся вишнева маса.
- Конфі на цьому етапі виявиться практично готовим. Потрібно лише відправити його в морозилку приблизно на 50-60 хв.
По закінченню зазначеного часу можна витягувати вишневий шар з морозилки.
Як подавати страву на стіл
Конфі з обговорюваного рецептом буде використовуватися при формуванні торта. Його можна укладати цілим пластом прямо поверх коржів, промазаних кремом. Наприклад, дуже смачно брати шоколадні основи.
З крохмалем
Конфі з вишні для торта з густою і зручною в роботі консистенцією вийде приготувати навіть без желатину. В цьому випадку для маси за рецептом береться крохмаль. Його потрібна чимала порція – 1 ст. л. Але ця кількість актуально для кукурудзяного крохмалю.
Вишневе конфі для торта, рецепт приготування з крохмалем.
Якщо береться картопляний, то його знадобиться 1 ч. л. Ягоди допускається використовувати як свіжі, так і заморожені. Важливо, щоб вони були вже визволені від кісточок. Зі свіжими плодами зробити цю буде зручно за допомогою спеціального інструменту. Він моментально при натисканні видаляє кісточки з стиглої вишні.
Склад інгредієнтів
Для страви треба взяти:
- свіжі/заморожені ягоди – 230- 250 г;
- цукор – 130-150 г;
- крохмаль з кукурудзи – 1 ст. л.;
- воду – 3,5-4 ст. л.
Замість звичайної води для рецепта допускається використовувати і ягідний сік. Цей компонент потрібний для розчинення крохмалю. Рідина обов’язково повинна бути крижаний.
Покроковий процес приготування
Процес приготування включає в себе кілька етапів:
- Все ягоди слід промити. Коли з них стече зайва рідина, можна відправити плоди в сотейник/ківш і залишити нудитися на малому вогні. Якщо використовуються свіжі ягоди, які були промиті заздалегідь і вже досить висохли, то варто поміщати їх в посуд з невеликою кількістю води. Це потрібно, щоб плоди не підгоріли.
- Через пару хвилин нагрівання в ємність на плиті можна відправляти весь пісок. Він при нагріванні сприятиме активному виділенню ягідного соку. Обов’язково в процесі часто помішувати масу. Бажано злегка натискати на продукт і розтирати ягоди. У результаті повинно вийти неоднорідне пюре з невеликими шматочками вишні. Саме за таким рецептом вдається приготувати особливе конфі – з явно відчувається ягодами. З цієї прошарком вдасться сформувати яскравий апетитний торт.
- В окремий посуд слід всипати обраний крохмаль. Він буде розлучатися до однорідної консистенції. Можна використовувати і ягідний сік для цього. Обов’язково ретельно перемішати всі компоненти, щоб вийшло однорідне пюре без грудочок.
- Коли крупинки желірующої речовини повністю розчиняться в рідині, можна переміщати його в ягідну масу, яка ще не встигла охолонути. Важливо ретельно з’єднати компоненти.
- Маса буде продовжувати варитися на плиті протягом ще 6-7 хв. При цьому важливо постійно помішувати компоненти. Не можна робити занадто сильне нагрівання плити і допускати закипання маси. За основою конфі слід уважно стежити. Необхідно дочекатися бажаної консистенції маси.
- Уже повністю готова суміш в гарячому вигляді повинна перекладатися в підходящий посуд. Найкраще взяти круглу ємність і покрити її плівкою. Тоді в результаті вдасться отримати відразу готове додаток до торту.
- У форму виливається вишнева маса. Після її можна відправити в морозилку і дати конфі повністю охолонути і стати гущі.
Чи залишиться тільки перекласти ягідний шар на торт. Якщо немає часу довго охолоджувати конфі, то можна використовувати його і відразу гарячим. Тоді знадобиться масу розподілити ложкою/лопаткою по коржам.
Як подавати страву на стіл
Вийшло конфі можна тривалий час зберігати в холодильнику. Поступово охолоджуючись, маса буде набувати все більш густу форму. Надалі їй можна доповнювати торти, робити начинку для пирогів або кексів.
З листовим желатином
Вишневе конфі для торта (рецепт його зустрічається в різних варіантах) може готуватися з листовим желатином. Його використовувати зручніше. Правда, відшукати такий продукт у продажу складніше, ніж звичайний сухий.
Склад інгредієнтів
Для страви треба взяти:
- пюре зі свіжої/замороженої вишні – 270-300 г;
- цукор – ½ ст.;
- желатин листовий – 13-15 г;
- крохмаль – 12-14 г;
- воду – ½ ст.
Крохмаль для такого частування рекомендується брати саме кукурудзяний. Він коштує трохи дорожче картопляного, зате набагато краще вписується в десерти.
Покроковий процес приготування
Процес приготування включає в себе кілька етапів:
- Желатин знадобиться залити холодною водою і залишити в такому вигляді, поки готуються ягоди. Пластинки желюючий маси попередньо варто поламати.
- Якщо використовується свіжа або заморожена вишня, то в будь-якому випадку ягоди потрібно спочатку промити, а потім – перебити блендером. У результаті повинно вийти ніжне однорідне пюре.
- Після до вже підготовленим ягодам можна висипати обраний крохмаль і весь пісок. Кількість останнього допускається змінювати на свій смак. Все залежить від того, наскільки солодку прошарок хочеться отримати. Часто для торта прекрасно підходить трохи кислувате вишневе конфі.
- Вийшло солодке пюре далі знадобиться перемістити на плиту. Наприклад, в сотейнику або кухлик. На невеликому вогні вишнева маса буде доводитися до закипання. Вже далі можна знімати її з вогню і змішувати з підготовленим в першому кроці желатином. Він уже встигне набрякнути.
- Потім знову варто взяти блендер і переробити всі компоненти разом. Ці дії дозволять желатину добре розійтися по всій масі.
- Конфі майже готове, потрібно лише розлити його по формам або відправити в одну велику широку. Обрану ємність попередньо рекомендується обмотати харчовою плівкою або пакетом.
Як тільки вдасться розрівняти конфі по ємності, саме час переміщати його в морозилку.
Як подавати страву на стіл
Коли конфі вже застигне, стане густим і зручним в роботі, можна переміщати його на торт. Наприклад, вийде зробити такий шар самим верхнім. Він прикрасить торт і додасть йому ягідного смаку.
З пектином
Вишневе конфі для торта (рецепт якого публікується далі в статті, включає в себе пектин. З цим варіантом прошарку дуже зручно працювати. Маса швидко застигає. Надалі її допускається навіть розігрівати.
Пектину на рецепт береться за все 6 м Також він буде доповнюватися інвертним сиропом. Останній допускається замінювати і глюкозою.
Склад інгредієнтів
Для страви треба взяти:
- вишню (вже без кісточок) в свіжому або замороженому вигляді – 230-250 г;
- інвертний сироп/глюкозу – 45-50 мл;
- цукор – 1-1,5 ст. л.;
- пектин – 6 г.
Можна замість ягід взяти вже готове вишневе пюре. Кількість цукру вибирається за смаком. Мінімально варто взяти його 1 ст. л.
Покроковий процес приготування
Процес приготування включає в себе кілька етапів:
- У невеликій сотейник або ківш слід висипати все ягоди або перекласти вишневе пюре. Дуже важливо зробити мінімальний вогонь. Маса повинна прогріватися до того моменту, поки ягоди не стануть м’якими.
- На наступному етапі знадобиться обробити ягоди підходящою насадкою блендера. У підсумку в ємності повинна залишитися однорідна маса.
- В окремому посуді буде змішуватися весь заявлений в рецепті пісок з пектином. Останній повинен рівномірно розподілитися по цукру.
- Отриману суху масу необхідно перекласти в ягідне пюре. Ці компоненти слід прогрівати на малому вогні, не припиняючи постійне помішування. У підсумку потрібно домогтися того, щоб солодкі кристали повністю розчинилися в суміші.
- Після можна вимикати вогонь, а суміш повторно обробляти блендером. Якщо такого «кухонного помічника» під рукою не виявилося, то підійде і дрібне сито. Через нього знадобиться протерти ягідну масу, щоб видалити всі грудочки.
Залишається дати конфі охолонути. Для цього можна залишити масу просто на столі або ж відправити її в холодильник.
Як подавати страву на стіл
Вийшло за таким рецептом конфі актуально використовувати для просочення коржів торта. Якщо маса стане застигати занадто швидко, то її допускається додатково розігрівати. Наприклад, зручно робити це в мікрохвильовці або на водяній бані.
З вишневого варення
Якщо потрібно приготувати відразу велику кількість конфі для ласощі, а свіжих плодів в запасі не залишилося, то можна використовувати навіть вишневе варення. Бажано, щоб продукт не був засахарівшимся. Щоб конфі вийшло в підсумку густим, варто використовувати будь-який харчовий загущувач. Наприклад, желатин. На ½ ст. варення рекомендується взяти 3 г загустителя.
Склад інгредієнтів
Для страви треба взяти:
- вишневе варення – 400 г;
- желатин – 12 г.
Покроковий процес приготування
Процес приготування включає в себе кілька етапів:
- Варення необхідно прогріти. Зробити це можна на плиті або в мікрохвильовій печі. У підсумку основа повинна стати рідкою.
- За бажанням частування вийде зробити ще смачніше. Для цього підійдуть різноманітні додаткові добавки. Наприклад, дрібку свіжого імбиру, гвоздики, кориці або цедри апельсина. Можна додавати 2-3 зерна кардамону. Цікаво будуть відчуватися в конфі шматочки горіхів. Найкраще для цього підійдуть волоські. Будь-які добавки всипаються в уже прогріту суміш.
- Якщо хочеться отримати більш багату оксамитову структуру конфі і додати йому легкий вершковий смак, то в масу потрібно покласти невеликий шматочок вершкового жиру.
- Підготовлену суміш необхідно помістити в форму, застелену плівкою. Можна брати навіть кулінарне кільце.
- Желатин в окремому посуді знадобиться залити водою. Його потрібно розмочити по інструкції на упаковці. Коли желатин розбухне, допускається використовувати його далі.
- Добре перемішане варення з добавками можна змішувати з масою з минулого кроку. Потрібно повністю розпустити желатин в суміші. Але при роботі з желатином важливо стежити за температурним режимом. Не можна нагрівати компоненти з ним до температури вище 60 градусів. Інакше желатин втратить свої головні властивості, і маса з ним вже не застигне.
- Після масу з варенням можна розподіляти в формі, покритої плівкою.
- Нехай вона охолоне і затвердіє.
Як подавати страву на стіл
Так як в складі конфі за таким рецептом є желатин, то розподіляти масу рекомендується вже за цілком остиглим коржам. Тоді вона не буде розтікатися.
З агар-агаром
Вишневе конфі для торта, рецепт якого стане в нагоді багатьом кулінарам, відмінно густіє з агар-агаром. Ця добавка гарна ще й тим, що з нею масу допускається розподіляти навіть по гарячих коржам торта. Агар-агар не завжди вдається відшукати в звичайних супермаркетах. Але він зазвичай є у відділах зі спеціальними товарами для кондитерів і на ринках.
Склад інгредієнтів
Для страви треба взяти:
- ягоди вишні – 270-300 г;
- цукор – 70-90 г;
- агар-агар в порошку – 1,5 ч. л.
Сахара допускається взяти для рецепта трохи менше або трохи більше, ніж рекомендовано в рецепті.
Покроковий процес приготування
Процес приготування включає в себе кілька етапів:
- Якщо ягоди вирішено взяти свіжі, то їх попередньо знадобиться промити проточною водою і злегка обсушити. Заморожений продукт спочатку потрібно розморозити. Сік, який виділиться в процесі, найкраще зберегти. У ньому в охолодженому вигляді буде зручно розводити агар. Якщо соку в запасі не виявилося, то можна взяти і звичайну воду.
- Вишню потрібно обробити блендером. Ягоди при цьому повинні бути без кісточок. У підсумку вийде однорідне пюре. При бажанні вдасться обійтися і без блендера. Тоді вишню буде досить обробити просто товкачем.
- Щоб отримати масу з однорідною консистенцією, можна також протерти її через металеве сито з мініатюрними поділами.
- Після можна з’єднувати компоненти між собою. У вишневу масу слід відправити розведений в соку агар, весь пісок.
- При постійному помішуванні частування після буде прогріватися на мінімальному вогні. На процес піде приблизно 6-7 хв. Час варіння може знадобитися збільшити. Ця вимога буває зазначено на упаковці загустителя.
- Залишається перелити масу в підготовлену форму відповідного розміру. Спочатку потрібно дати конфі охолонути при кімнатній температурі. А вже після можна переміщати ласощі в прохолоду.
Досить дочекатися, поки конфі почне легко відділятися від стінок.
Як подавати страву на стіл
Одержаний ягідний шар можна укладати на коржі для торта з кремом. Його можна зробити як зовсім тонким, так і досить товстим.
Корисні поради
Потрібно пам’ятати, що будь-яка прошарок для торта повинна виходити приблизно на 2 см менше в діаметрі, ніж коржі. Якщо планується пекти торт у формі з діаметром в 22 см, то для конфі знадобиться ємність в 20 см. Найпростіше для обговорюваної прошарку вибирати вже очищену вишню. Якщо таку відшукати в продажу не вдалося, то підійде і звичайна. Але обов’язково доведеться самому видалити з неї кісточки. Це можна зробити і до, і вже після томління ягід.
Агар-агар не тане при дотику з теплими коржами і кремом або глазур’ю. А вже вийшло конфі не потрібно попередньо заморожувати. Пектин перед додаванням в загальну масу обов’язково потрібно змішати з цукром. Інакше можуть з’являтися грудочки. Крім того, без такої підготовки загущувач може не спрацювати.
Щоб вишневе конфі не сповзали з коржів для торта, варто зробити на них невисокий бортик з крему. Ця рада підійде для будь-якого рецепту десерту. Якщо потрібно перетворити конфі в тонку плівку, то розливати ягідну масу можна по листу. Далі з неї вийде вирізати красиві яскраві заготовки.
Відео про приготування вишневого конфі для торта
Рецепт приготування вишневого конфі: