Варення з чорноплідної горобини – 8 простих рецептів на зиму в домашніх умовах з покроковими фото

Чорноплідна горобина – одна з найкорисніших ягід, яка обов’язково повинна бути в раціоні у тих людей, які мають проблеми з серцево-судинною системою або на цукровий діабет. А для того, щоб заготовити джерело вітамінів на зиму – варимо ароматне варення і підтримуємо імунітет!

Просте варення-п’ятихвилинка з чорноплідної горобини

Десерт, приготований з чорноплідної горобини, має дуже терпкий і трохи гіркуватий смак, що можна назвати «на любителя». Однак існує ряд хитрощів, щоб зварити дійсно смачне і корисне варення.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Горобина чорноплідна – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 1,3.
  • Сік лимона – 100 мл.
  • Апельсини – 2 шт.
  • Імбир (свіжий) – 15 гр.
  • Листя вишневі – 10 шт.

Процес приготування:

  1. Збираємо черноплодки, намагаючись використовувати для рецепта тільки цільні ягоди без вад.

  2. Гарненько промиваємо горобину під водою, одночасно забираючи ліпші листочки і гілочки.

  3. Апельсини і імбир обдаємо крутим окропом і потім нарізаємо невеликими шматочками.

  4. У каструлі відповідного розміру з’єднуємо ягоди, цукровий пісок, шматочки апельсина та імбиру, вишневі листи, лимонний сік і відправляємо на плиту – доводимо до кипіння, охолодити. Повторюємо цю процедуру близько 3-4 разів. За бажанням, перед варінням, можна злегка придавити горобину товкачем для приготування картопляного пюре.

  5. Після остаточної варіння обережно дістаємо листя вишні, а варення розливаємо по сухим і стерильним банкам. Щільно закупорюють бляшаними або пластиковими кришками і зберігаємо в холодильній камері. Приємного апетиту!

Як зварити варення з горобини з яблуками?

Всі знають про користь чорноплідної горобини, однак, якщо приготувати з неї варення, то багато корисних компонентів все одно зберігаються. А якщо в ці ласощі додати ще і яблуко, то готове варення виходить густим і більше нагадує джем, який ідеально підходить для того, щоб намазувати його на хліб.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Горобина чорноплідна – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 1,5 кг.
  • Яблука – 500 гр.
  • Вода – 500 мл.
  • Кислота лимонна – ½ ч.л.

Процес приготування:

  1. Рябину гарненько перебираємо, промиваємо, перекладаємо в друшляк і на 3-5 хвилин опускаємо в окріп, після окропу, бланшируємо ягоди занурюємо в холодну воду для більш швидкого охолодження.
  2. У воду з-під ягід додаємо півкілограма цукрового піску і доводимо до кипіння.
  3. У гарячий сироп відправляємо горобини на 3-4 хвилини, знімаємо з плити і залишаємо на ніч просочуватися цукром.
  4. На ранок повертаємо ягоди на вогонь, даємо закипіти і засипаємо цукор, що залишився.
  5. Яблука очищаємо від шкурки, вирізаємо насіннєву коробочку і нарізаємо невеликими кубиками.
  6. У каструлю додаємо яблука.
  7. Після чергового закипання, зменшуємо полум’я і Томім до бажаної густоти. Перед тим, як зняти каструлю з плити додаємо трохи лимонки.
  8. Гаряче ласощі обережно розливаємо по стерильним банкам і закочує. Зберігаємо в погребі або на балконі. Приємного апетиту!

Варення з чорноплідної горобини з апельсином

Лише раз, спробувавши хоча б одну ложечку варення з горобини з додаванням апельсина – ви напевно станете його фанатом і будете робити подібні заготовки щоосені. Таке ласощі відрізняється не тільки своїм солодко-терпким смаком, але ще і величезним списком корисних властивостей.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Горобина чорноплідна – 1 кг.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 кг.

Процес приготування:

  1. Цитрусові обдаємо крутим окропом, а після відразу ж тримаємо під струменем крижаної води.

  2. Апельсин і лимон нарізаємо невеликими шматочками прямо з щільною шкіркою.

  3. Ягоди перебрати, промити і бланшувати за допомогою окропу. Для якнайшвидшого охолодження після гарячої води, обдаємо холодної.

  4. Фрукти і ягоди пропускаємо через м’ясорубку.

  5. Отримане пюре засипаємо цукровим піском і варимо близько 30 хвилин після закипання. У гарячому вигляді розливаємо по стерильним банкам, перевертаємо, накриваємо пледом до повного охолодження. Зберігаємо в темному і прохолодному місці. Приємного апетиту!

Варення з чорноплідної горобини з вишневим листом

Навіть школярі знають про лікувальні властивості чорної горобини, однак, за смаком вона є дуже специфічним продуктом. Але якщо готувати варення не тільки з горобини, але ще і з листочків вишневого дерева, то готове ласощі більше буде походити саме на вишневе варення.

Час готування – 72 год .

Час приготування – 40 хв.

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Горобина чорноплідна – 2 кг.
  • Листя вишневі – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 1,6 кг.
  • Вода – 1 л.

Процес приготування:

  1. Підготуємо ягоди . Горобину перебираємо, кілька разів промиваємо і відкидаємо на друшляк або сито для того, щоб надлишки вологи стекли.

  2. Займемося листям вишні. Кожен листочок обполіскувати і складаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо на середньому вогні близько 20-25 хвилин. Відвар проціджують, а листя викидаємо – нам вони більше не знадобляться.

  3. Приготуємо сироп. Для його приготування в сотейник засипаємо цукровий пісок і заливаємо вишневим відваром – готуємо до повного розчинення цукрових кристалів.

  4. Приступимо до варіння. В солодкий сироп засипаємо ягоди, готуємо близько 5 хвилин після закипання при постійному помішуванні. Потім вміст каструлі охолоджуємо при кімнатній температурі і знову варимо. Повторюємо процедуру 4 рази, єдине, після кінцевої термічної обробки, охолоджувати варення не потрібно.

  5. У гарячому вигляді розливаємо ласощі по сухим і стерильним банкам – закупорюємо і зберігаємо в темному прохолодному місці. Приємного апетиту!

Смачне варення з чорноплідної горобини з лимоном

Вашій увазі пропонується спосіб приготування ароматного, смачного, а головне – корисного ласощі, заготовленого на зиму з горобини, лимона, яблук і волоських горіхів. У трьох ложках такого варення міститься добова норма вітаміну Р, який дуже важливий при авітамінозі.

Час готування – 48 год.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 0,7 л.

Інгредієнти:

  • Горобина чорноплідна – 600 гр.
  • Яблука – 200 гр.
  • Лимон – ½ шт.
  • Горіхи волоські – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 600 гр.

Процес приготування:

  1. Рябину гарненько перебираємо, промиваємо і заливаємо окропом на ніч. Через 7-8 годин варимо сироп з ягідного відвару і 600 грам цукрового піску.

  2. Яблука очищаємо від шкірки, вирізаємо насіннєву коробочку і ріжемо маленьким кубиком.

  3. Горіхи подрібнюємо.

  4. Половинку цитруса очищаємо і дрібно нарізаємо.

  5. У булькаючий солодкий сироп засипаємо яблука, горобину і горіхи – варимо 15 хвилин після закипання і охолоджуємо. Повторюємо процедуру мінімум три рази.

  6. Під час останньої термічної обробки кладемо в каструлю до інших компонентів нарізаний лимон і перемішуємо.

  7. Гаряче варення накриваємо бавовняним рушником, а зверху встановлюємо ємність того ж розміру – залишаємо на 2-3 години для того, щоб ласощі було максимально м’яким. Після, розливаємо по стерильним баночках і зберігаємо в погребі або підвалі. Приємного апетиту!

Як приготувати варення з горобини з апельсином і лимоном?

Чорна горобина – це одна з найбільш корисних ягід, які ростуть в наших широтах. Відповідно, і варення, зварене з неї не менше «вітамінне», проте, специфічне до смаку. Це легко виправляється додаванням цитрусових при заготівлі консервації на зиму.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1,4 л.

Інгредієнти:

  • Горобина чорноплідна – 1 кг.
  • Лимон – 1 шт.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 кг.

Процес приготування:

  1. Готуємо продукти: всі компоненти ретельно промиваємо і обсушуємо за допомогою паперових рушників.

  2. Горобину обдаємо крутим окропом і потім відразу ж опускаємо в крижану воду – ця маніпуляція допоможе знизити терпкість.

  3. Цитрусові замочуємо в окропі на кілька хвилин, після обполіскувати в прохолодній воді .

  4. Ягоди пересипаємо в м’ясорубку або чашу погружного блендера.

  5. Перебиваємо до однорідності.

  6. Апельсин і лимон нарізаємо шматочками середнього розміру, витягаємо все кісточки і також відправляємо в чашу.

  7. Подрібнюємо яскраві фрукти до консистенції пюре.

  8. З’єднуємо перебиті цитруси і горобину в ту посуд, в якій будемо варити варення.

  9. Гарненько все перемішуємо.

  10. Фруктово-ягідну масу засипаємо кілограмом цукрового піску.

  11. Знову розмішуємо.

  12. Тару відправляємо на плиту і доводимо до кипіння, після варимо на повільному вогні близько півгодини. Рекомендується періодично помішувати масу і знімати утворювати пінку.

  13. У гарячому вигляді розливаємо варення по стерильним і сухим банкам. Для перевірки герметичності перевертаємо догори дном, укутуємо в плед до повного охолодження.

  14. Зберігаємо в темному і прохолодному місці без потрапляння прямих сонячних променів. Приємного апетиту!

Варення з чорноплідної горобини з волоським горіхом

Прекрасна альтернатива аптечним вітамінів – це варення, приготоване своїми руками з чорної горобини з додаванням волоських горіхів. В такому ласощах міститься дуже багато корисних речовин, які підтримують імунітет.

Час готування – 36 год.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Горобина чорноплідна – 1 кг.
  • Яблука – 500 гр.
  • Горіхи волоські – 250 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 800 гр.
  • М’ята свіжа – 2-4 гілочки.

Процес приготування:

  1. Готуємо продукти: ягоди перебираємо і заливаємо окропом на ніч, відміряє необхідну кількість цукру, яблука, лимон і горіхи подрібнюємо.

  2. Отриманий ягідний відвар зливаємо в каструлю або таз відповідного розміру, засипаємо цукром, доводимо до кипіння і варимо ще близько 5 хвилин.

  3. У вируючий сироп засипаємо бланшированну горобину і ядра волоського горіха.

  4. Варимо 15 хвилин після закипання, даємо кілька годин «відпочити» і знову кип’ятимо. Повторюємо термічну обробку не менше 3 разів, при останній варінні додаємо нарізаний лимон, і листочки свіжої м’яти.

  5. Гаряче варення прикриваємо бавовняного серветкою і закриваємо кришку – ця процедура допоможе інгредієнтів краще просочитися сиропом.

  6. Через 1,5-2 години розливаємо ласощі по сухим і стерильним банкам. Зберігаємо в погребі або підвалі всю зиму. Приємного апетиту!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал