Як правильно варити хінкалі – 6 правильних рецептів з покроковими фото

Як правильно варити хінкалі – це питання, що стоїть перед багатьма любителями смачної страви грузинської кухні. Процес приготування хінкалі не простий і варіння, щоб вироби не розварилися, залишилися соковитими і не деформувалися, має особливе значення. Способів варіння цих мішечків з тіста з фаршем всередині є кілька: в каструлі або в сковорідці на плиті, в мультиварці, в мантоварці, в духовці, на пару. І кожен з них має свої особливості.

Хінкалі, приготовані на пару

Хінкалі, як і манти, можна готувати на пару і цей спосіб готування гарантує, що вироби добре збережуть форму, тісто вийде м’яким, а начинка залишиться дуже соковитою. Для варіння хінкалі на пару, можна використовувати мультиварку, пароварку. У цьому рецепті вам пропонується приготувати заморожені хінкалі за допомогою мультиварки « Панасонік » і на програмі « Варка на пару ». Часу потрібно трохи більше, ніж для варіння, але буде смачніше.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 5 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Хінкалі заморожені – 500 гр.
  • Вода – 500 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку визначитеся з часом готування згідно з інструкцією до вашої мультиварці, адже моделі їх і програми різні.

Крок 2. У мультічашу налийте половина літра чистої води, хоча точна кількість зазвичай не вказується.

Крок 3. Помістіть на чашу спеціальну підставку для варіння на пару. На неї викладіть заморожені хінкалі на невеликій відстані один від одного.

Крок 4. Кришку мультиварки закрийте. Увімкніть програму « Варка на пару ». Встановіть час приготування – 40 хвилин і включіть кнопку « Старт ». Відлік часу на цій програмі почнеться тільки після початку кипіння води в чаші, що займає ще 15 хвилин, тому на підготовку у вас витратиться 1 годину.

Крок 5. Після сигналу про завершення програми, приготовані на пару хінкалі, можете перекладати на тарілку. Доповнюйте іншими інгредієнтами за своїм смаком ( сметана, зелень ) і блюдо можна сервірувати до столу. Смачного!

Як зварити хінкалі в мультиварці

Мультиварки давно стали відмінними помічниками для кожної господині і в цьому гаджеті можна зварити хінкалі. Варять двома способами, або в окропі на програмі « Суп » або « Варка » протягом 20 хвилин, або на пару. У цьому рецепті готуємо магазинні хінкалі в мультиварці « Редмонд » способом на пару.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 5 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Хінкалі готові магазинні – 8 шт.
  • Оливкова олія – 30 мл.
  • Вода – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед потрібно підготувати простий набір інгредієнтів. Хінкалі краще приготувати і своїми руками, але це займає час, тому готуємо магазинні вироби, що також буде смачно. У чашу налити дві склянки чистої води.

Крок 2. Перед початком готування чашу змастити невеликою кількістю оливкової олії.

Крок 3. Поверх чаші поставити спеціальну решітку і на неї на невеликій відстані розкласти готові хінкалі. Закрити кришку мультиварки і включити програму « Варка на пару » на час за замовчуванням, що становить 30 хвилин.

Крок 4. Після сигналу про завершення програми, приготовані в мультиварці хінкалі перекласти на тарілку, доповнити будь-яким соусом із зеленню і блюдо сервірувати до столу. Смачного!

Хінкалі, зварені в мантоварці

Хінкалі, зварені в мантоварці, своїм смаком не відрізняються від приготованих іншим методом, і страва готується, по суті – на пару. Мантоварка, особливо з декількома ярусами, зручна для великої родини, і навіть в гаджеті середніх розмірів можливе одночасне приготування хінкалі на 3 чоловік. Алгоритм використання мантоварки нескладний. Варити хінкалі можна як свіжі, так і заморожені.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Хінкалі.
  • Олія – для змащування ярусів.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно потрібного вам кількості порцій, хінкалі. Підготуйте до роботи мантоварку. У нижню ємність гаджета налийте, згідно з інструкцією, чисту воду і доведіть до кипіння.

Крок 2. Кожен ярус мантоварки змастіть за допомогою силіконового пензлика олією.

Крок 3. Потім на яруси укладіть хінкалі на відстані не менше 1 см один від одного.

Крок 4. Яруси встановіть поверх нижньої ємності.

Крок 5. Закрийте кришку мантоварки і варіть хінкалі протягом 30 хвилин.

Крок 6. Після закінчення зазначеного часу хінкалі розкладіть по порційних тарілках або на загальне блюдо, декоруйте зеленню і блюдо сервіруйте до столу. Смачного!

Хінкалі, запечені в духовці

Хінкалі завжди виходять смачними, незалежно від способу їх приготування, а в цьому рецепті вам пропонується запекти їх в духовці. Запікаємо хінкалі з овочами, набір яких і пропорція можуть бути будь-якими. Подаємо блюдо під горіховим соусом по грузинському варіанту. Хінкалі беремо готові, що приготування страви зробить швидким і нескладним.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Хінкалі – 1 упаковка.
  • Вода – 1 ст.

овочі:

  • Помідори – 4 шт.
  • Баклажан – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Гарбуз – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – 4 ст.л.

Для горіхового соусу:

  • Горіхи волоські – 1 ст.
  • Часник – 2 зубки.
  • Кінза – 10 гілочок.
  • М’ята – 1 гілочка.
  • Перець гострий – ½ стручка.
  • Коріандр мелений – ½ ч.л.
  • Лимон – ½ шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Упаковку хінкалі заздалегідь і протягом не менше години розморозити на нижній полиці холодильника. Вибрані овочі почистити і добре промити.

Крок 2. Потім підготовлені овочі нарізати великими шматками довільної форми, перекласти в окремий посуд, посипати сіллю з чорним перцем, полити олією і акуратно перемішати.

Крок 3. Деко або форму для запікання добре змастити олією. На деко викласти хінкалі тільки по периметру. На середину дека компактно викласти овочеву нарізку і налити один стакан чистої води. Духовку розігріти на 180 градусів. Запікати хінкалі протягом 40 хвилин.

Крок 4. Поки блюдо запікається, приготувати соус. Всі інгредієнти для соусу, крім горіхів, подрібнити в однорідну масу за допомогою блендера.

Крок 5. Очищені горіхи окремо подрібнити блендером в дрібну крихту. Подрібнені інгредієнти з’єднати, додати сік половини лимона з олією і сіллю. Потім соус перемішати до однорідної консистенції.

Крок 6. Подавайте хінкалі з овочами гарячими, полив блюдо приготованим горіховим соусом. Хінкалі виходять знизу ніжними, а кінчики зверху будуть хрусткими.

Крок 7. Приготоване блюдо розкладіть в порційні тарілки і можна сервірувати до столу. Смачного!

Хінкалі, приготовані на сковороді

Хінкалі, приготовані на сковороді, дуже популярні, але на відміну від традиційно приготованих хінкалів, мають інший смак. Так як хінкалі формуються великі, їх перед спекотною деякий час потрібно поварити, щоб отримати оптимальний стан, хоча є і варіанти смаження хінкалів у фритюрі. Тісто і начинка в смажених хінкалях, зовсім не відрізняються від традиційних рецептів.

Час готування: 2 години 25 хвилин.

Час приготування: 1 година 55 хвилин.

Порції: 10.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Свинина – 500 гр.
  • Яловичина – 400 гр.
  • Цибуля – 400 гр.
  • Вода – 210 мл.
  • Паприка – ½ ч.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Тмін мелений – ½ ч.л.
  • Хмелі-сунелі – ½ ч.л.
  • Кінза сушена – 1 ч.л.
  • Часник сушений – 1 ч.л.
  • Олія – для смаження.
  • Сіль – за смаком.

Для подачі:

  • Сметана – 200 гр.
  • Аджика – 100 гр.
  • Петрушка – 1 пучок.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для замісу тіста, фаршу і відміряти приправи, щоб нічого не забути. М’ясо промити і просушити серветкою. Воду для начинки трохи підігріти.

Крок 2. З борошна, олії, солі і невеликої кількості води замісити прісне тісто. Вимішувати його руками не менше 10 хвилин. Потім згорнути в колобок, прикрити плівкою і на 20 хвилин залишити для вистоювання.

Крок 3. Свинину і яловичину гострим ножем нарізати маленькими шматочками. Дрібно нарізати очищену цибулю. В окремий посуд перекласти нарізку цибулі з м’ясом. Насипати до них мелений перець з кмином, сушену кінзу і часник сушений. Все посолити на свій смак, влити теплу воду і вимісити м’ясний фарш до однорідної текстури.

Крок 4. Тісто розділити на 10 однакових шматків. Кожен шматок розкачати в коло діаметром до 16 см і товщиною не більше 3 мм.  На тісто укласти приготовлену начинку і сформувати хінкалі за загальними правилами, щоб вийшли складки з хвостиком.

Крок 5. У великій широкій каструлі закип’ятити не менше 3 літрів чистої води і додати сіль. Хінкалі по черзі, щоб не злиплися, перекласти в окріп і поварити протягом 10 хвилин від початку повторного кипіння води. Вони повинні спливти.

Крок 6. У глибокій сковорідці розігріти олію. Зварені хінкалі, вийняти з каструлі за допомогою шумівки і перекласти в гарячу олію на сковороду. Обсмажити до рум’яного кольору з усіх боків.

Крок 7. Хінкалі, перекласти з сковороди на порційні тарілки, посипати зеленню, доповнити сметаною з аджик і сервірувати до столу. Смачного!

Як приготувати хінкалі з бульйоном всередині

Приготувати хінкалі з бульйоном всередині в домашніх умовах нескладно, хоча потрібен час і вміння ліпити ці вироби. Сік, або бульйон всередині кожного хінкалі є характерною особливістю цієї страви, тому і формують їх особливим способом, щоб він не витікав під час їжі. Для отримання такого ефекту до начинки додається вода або бульйон з прянощами. У цьому рецепті тісто замішуємо на воді з яйцями, а хінкалі відварюємо в каструлі, але можна і на пару.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 1 година 35 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Фарш свинячий – 600 гр.
  • Бульйон – 1 ст.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • Прованські трави – за смаком.
  • Базилік – за смаком.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль – за смаком.

Для тіста:

  • Борошно – 3 ст.
  • Яйце – 1 шт.
  • Вода – 1 ст.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Приготовані за цим рецептом хінкалі не розваряться і добре збережуть бульйон всередині.

Крок 2. В окремий посуд перекладіть свинячий фарш і бажано не заморожений. До нього через часничницю додайте часник і цибулю, щоб він дав більше соку.

Крок 3. Невід’ємною частиною начинки є сухі приправи, хоча набір їх можете змінити на свій смак.

Крок 4. Приправи змішайте в чашці і посипте ними фарш.

Крок 5. Потім до фаршу додайте дрібно нашатковану зелену петрушку і сіль на свій смак.

Крок 6. Налийте до фаршу 1 стакан будь-якого бульйону. Потім все добре перемішайте до однорідного стану.

Крок 7. Для тіста в окремий посуд гіркою насипте просіяне борошно і в середині зробіть поглиблення.

Крок 8. Борошно посипте сіллю.

Крок 9. У поглиблення налийте склянку чистої води.

Крок 10. Розбийте одне куряче яйце. Руками тісто добре вимісити, щоб стало гладким, еластичним і не прилипало до долонь.

Крок 11. Тісто поверніть в колобок, прикрийте серветкою і залиште на 30 хвилин для вистоювання.

Крок 12. Після закінчення цього часу розкачати в тонкий пласт тісто наріжте на великі кола.

Крок 13. На них розкладіть приготовлену начинку.

Крок 14. Акуратно і красиво сформуйте хінкалі, щоб вийшло багато складок і хвостик зверху.

Крок 15. Таким способом сліпіть все хінкалі і розкладіть на присипаній борошном обробної дошці. Хвостики можете зрізати. Відваріть хінкалі у великій каструлі і в воду додайте трохи солі. Варіть хінкалі протягом 6 хвилин після сплиття їх на поверхню.

Крок 16. Зварені хінкалі з бульйоном всередині шумівкою акуратно перекладіть на тарілку або плоскі тарілки, декоруйте зеленню і сервіруйте до столу. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал