Лящ у духовці – 10 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Приготування ляща в духовці з різними добавками (з овочами, сметаною або майонезом і навіть лимоном) – це один з найпростіших і швидких способів. При термічній обробці в печі риба зберігає в собі максимальну кількість вітамінів, мікро і макроелементів, які дуже корисні для людей + на відміну від смаження, використовується мінімум рослинної олії або не використовується зовсім, що значно впливає на калорійність готової страви. Лящ – досить кістлява риба, тому рекомендується вибирати великі тушки, з яких простіше виймати кісточки.

Лящ, запечений у фользі в духовці

Найпростіший і найшвидший спосіб подати ляща на обід чи вечерю – це запекти його у своєрідному «упакуванні» з фольги і за кілька хвилин до вимкнення підрум’янити, попередньо розрізавши «кокон». Лимонний сік прибере різкий запах, а спеції додадуть м’ясу насичений смак та аромат.

Як запекти ляща цілком у духовці?

Приготуємо великих лящів і оригінально подамо їх до столу, прикрасивши сіточкою з майонезу, ягодами та сиром. Така страва чудово підходить для святкового столу з приводу, а також для різноманітності звичного раціону вашої родини.

Час приготування – 55 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Лящ – 2,5 кг.
  • Лимон – 1 шт.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Розмарин – 2 гілочки.
  • Майонез – 20 мл.
  • Брусниця (заморожена) – 20 гр.
  • Сир – 40 гр.
  • Трави прованські – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо розморожуємо рибу, у разі використання свіжого улову – ретельно промиваємо під струменем води та даємо трохи часу обсохнути.

Крок 2. Ляща потрошимо, обполіскуємо черевце, зрізаємо зябра і робимо часті вертикальні надрізи від голови до хвоста.

Крок 3. Приправляємо тушку сіллю, меленим перцем та ароматними травами зсередини та зовні, збризкуємо соком половинки лимона.

Крок 4. У черевну порожнину укладаємо шматочок вершкового масла, гілочки розмарину та 1-2 часточки цитрусу.

Крок 5. Кладемо рибну заготовку у форму для запікання і присипаємо сиром, подрібненим за допомогою терки.

Крок 6. Прикрашаємо ляща сіточкою з майонезу та кислими ягодами. Випікаємо протягом 40 хвилин|мінути| при 180 градусах.

Крок 7. Апетитну страву подаємо до столу в теплому вигляді. Смачного!

Лящ, запечений зі сметаною в духовці

Легка та корисна вечеря на двох менш ніж за одну годину? Легко! Лящ, томлений у духовці, з додаванням сметани – це неймовірно ніжна і соковита страва, яка припаде до смаку навіть тим, хто скептично ставиться до річкових і морських дарів.

Час приготування – 50 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Складові:

  • Лящ – 2 шт.
  • Сметана – 100 мл.
  • Спеції для риби – 2 ч. л.
  • Сіль за смаком.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для швидкості дій викладаємо всі продукти, зазначені в списку інгредієнтів, на робочу поверхню.

Крок 2. Очищаємо лящів від луски, плавців, хвоста, голови та нутрощів (включаючи темні плівки). Уздовж хребта робимо часті, але неглибокі надрізи.

Крок 3. Посипаємо рибку сіллю та приправами – старанно натираємо з усіх боків.

Крок 4. Деко або форму для запікання промазуємо тонким шаром олії та перекладаємо заготовки.

Крок 5. Всередину кожної тушки кладемо по великій ложці сметани, бічну частину щедро змащуємо молочним продуктом.

Крок 6. Переставляємо жароміцний посуд в духовку на 35-40 хвилин при температурі 190 градусів.

Крок 7. Рум’яних лящів за бажанням, присипаємо зеленню для прикраси та приступаємо до трапези. Смачного!

Простий і смачний рецепт ляща з картоплею у духовці

Коли на приготування обіду або вечері зовсім небагато часу, а нагодувати всю родину потрібно – готуємо комплексну страву, яка включає соковитого ляща з картопляним гарніром. Така страва додасть довге відчуття насичення, без тяжкості у шлунку.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2-3.

Складові:

  • Лящ – 1 шт.
  • Картопля – 8-9 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 2 ст.
  • Майонез – 2 ст.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Паприка мелена – до смаку.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Охолоджену рибку потрошимо, видаляємо луску і зябра – обполіскуємо водою і робимо вертикальні надрізи вздовж хребта для того, щоб розм’якшити дрібні кісточки. Підготовлену тушку натираємо сіллю зовні та всередині.

Крок 2. Бульби картоплі очищаємо від шкірки і нарізаємо скибочками середньої товщини.

Крок 3. Подрібнена картопля солимо на свій смак.

Крок 4. На сухий лист кладемо рибу, а навколо розкладаємо овочеві шматочки.

Крок 5. Забираємо жароміцний посуд в духовку при 190 градусах і, не гаючи часу, очищаємо і ріжемо цибулю півкільцями.

Крок 6. У глибокій піалі змішуємо сметану, майонез, мелену паприку та перець.

Крок 7. В отриману суміш пересипаємо цибулю і добре перемішуємо.

Крок 8. Приблизно через 30 хвилин від початку запікання, акуратно виймаємо лист.

Крок 9. І розділимо по рибці цибульну «шубку», яка надасть готовій страві насичений смак.

Крок 10. Повертаємо ляща з овочами в грубку і тушкуємоо ще близько 10 хвилин до розм’якшення цибулі. Смачного!

Покроковий рецепт ляща з майонезом у духовці

Риба, приготована з додаванням невеликої кількості майонезу – це завжди неймовірно соковито і ніжно, тому що білий соус надає морським мешканцям більш “мокру” текстуру, яка після проходження термічної обробки в духовці, самостійно розпадається на волокна при найменшому впливі.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Складові:

  • Лящ – 2 шт.
  • Картопля – 500 гр.
  • Майонез – 50 мл.
  • Лимон – ¼ шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Спеції – до смаку.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо основні компоненти: картоплю очищаємо від шкірки, тушки ляща обробляємо (виймаємо нутрощі та чорні плівки, видаляємо зябра та плавці, ополіскуємо).

Крок 2. На бочках риби з обох боків робимо надрізи за допомогою гострого ножа навхрест.

Крок 3. Картоплю нарізаємо кружальцями і пересипаємо в лист, попередньо змастивши його маслом.

Крок 4. Лісощі з усіх боків натираємо сіллю, меленим перцем і приправами – укладаємо поверх овочів.

Крок 5. Промазуємо тушки майонезом для соковитості.

Крок 6. Запікаємо страву близько 40 хвилин при 180 градусах і після закінчення приготування, збризкуємо соком лимона. Смачного!

Фарширований лящ у духовці

Здивуємо гостей і всю свою сім’ю святковою та оригінальною стравою – фаршированим лящем без жодної кісточки з начинкою з пасерованих овочів та білого рису. Процес готування досить трудомісткий, проте, якщо дотримуватися покрокових підказок, то у вас обов’язково все вийде!

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 2-3.

Складові:

  • Лящ – 1 шт.
  • Рис – ¼ ст.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Масло вершкове – 10 гр.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти за списком: овочі очищаємо від шкірки та лушпиння, подрібнюємо та пасеруємо до м’якості, рис відварюємо до готовності у підсоленій воді, рибу обполіскуємо та даємо трохи часу обсохнути.

Крок 2. З тушки зчищаємо луску, витягаємо зябра та начинки.

Крок 3. Далі, робимо невеликий надріз уздовж черевця і починаючи з хвоста, починаємо акуратно стягувати шкіру, обминаючи плавці, їх ми залишаємо на місці.

Крок 4. Після, за допомогою ножиць відрізаємо хребет у голови та хвоста, виймаємо його і старанно видаляємо всі кістки, які трапляються на очі. М’ясо тричі перекручуємо через м’ясорубку і змішуємо із засмажкою, вершковим маслом та рисом, солимо та перчимо на свій смак – перемішуємо.

Крок 5. Заготівлю укладаємо на деко, змащене тонким шаром рослинної олії, і приступаємо до фаршування: у голови і черевця накладаємо фарш з гіркою, в меншій зоні хвоста. Накриваємо фаршування шкіркою і закріплюємо в ділянці черевця зубочистками.

Крок 6. Для більшої рум’яності збризкуємо ляща залишками олії та відправляємо в духовку на 30 хвилин при 180 градусах. Смачного!

Як запекти ляща з овочами у духовці?

Хоч лящ – це досить жирна риба, проте при проходженні термічної обробки в духовці, ми можемо приготувати її з мінімальною кількістю масла, що значно відрізняється від смаження на сковороді. Овочі та сметана вберуть у собі надлишки жиру і нададуть лящу особливу ніжність та соковитість.

Час приготування – 1 год. 5 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Складові:

  • Лящ – 1 шт.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Сметана 20% – 4 ст.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Приправи – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Очищену та випатрану рибу натираємо сіллю всередині та зовні, нарізаємо шматочками бажаного розміру.

Крок 2. На дно форми для запікання укладаємо картоплю (1/2 частина), попередньо очищену від шкірки та нарізану тонкими слайсами.

Крок 3. Присолюємо часточки та розділимо залишки другим шаром, зверху розкладаємо шматочки вершкового масла.

Крок 4. Очищену та промиту під водою моркву натираємо прямо на картоплю, залишаючи трохи для прикраси.

Крок 5. Поверх укладаємо очищену від лушпиння цибулю, нарізану півкільцями або кільцями (одну жменю також залишаємо).

Крок 6. Овочевий шар солимо і викладаємо шматки ляща, присипаємо їх меленим перцем та вашими улюбленими спеціями.

Крок 7. І повторюємо шар моркви.

Крок 8. І цибулі.

Крок 9. Інгредієнти знову підсолюємо та щедро промазуємо сметаною.

Крок 10. Накриваємо форму фольгою та забираємо в духовку на 50 хвилин при температурі 200 градусів. За 7-10 хвилин до кінця запікання знімаємо фольгу і даємо компонентам підрум’янитися. Смачного!

Соковитий лящ з лимоном у духовці

Готуємо соковитого та ароматного ляща в соусі на основі сметани та гірчиці, а також з начинкою з цибулі та дрібно нарізаної зелені. Тушку ми «приправимо» лимоном, який зробить смак гармонійним і поєднає всі компоненти воєдино, завдяки чому готова страва з річкової риби порадує вас своїми смаковими характеристиками та ніжною текстурою.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

Складові:

  • Лящ – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Кріп – 20 гр.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Гірчиця французька (зернова) – 1 год.
  • Сметана – 2 год.
  • Лимон – ½ шт.
  • Цибуля зелена – 10 гр.
  • Чебрець – 1 щіпка.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожену рибу очищаємо від луски, робимо розріз уздовж черева і витягаємо нутрощі – ретельно промиваємо водою з усіх боків.

Крок 2. Підготовленого ляща натираємо сумішшю солі і перцю всередині і зовні, укладаємо у форму, придатну для приготування в духовці і присипаємо сушеним або свіжим чебрецем.

Крок 3. З цибулини знімаємо лушпиння і нарізаємо досить товстими півкільцями, листочки кропу подрібнюємо.

Крок 4. У випотрошене черевце щільно укладаємо начинку з цибулевих напівкілець та зелені.

Крок 5. На боці риби робимо поздовжні надрізи та вставляємо часточки цитрусу.

Крок 6. В окремій піалі змішуємо французьку гірчицю та сметану – змащуємо ляща з усіх боків, накриваємо фольгою і прибираємо в духовку на 25 хвилин при 180-190 градусах. Якщо ми хочемо отримати рум’яну рибку з хрусткою скоринкою, то за 10 хвилин до готовності шар фольги прибираємо.

Крок 7. Ароматного ляща з соковитою начинкою подаємо до столу разом із легкими овочевими салатами. Смачного!

Ніжний лящ, запечений у рукаві у духовці

При готуванні в спеціальному рукаві для запікання компоненти максимально просочуються соком, смаком і ароматом один одного. І завдяки цьому фактору, лящ, запечений з овочами, виходить неймовірно ніжним, а процес його приготування полягає лише у підготовці продуктів.

Час приготування – 1 год. 45 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Складові:

  • Лящ – 2 шт.
  • Картопля – 7 шт.
  • Цибуля – 4 шт.
  • Морквина – 3 шт.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Перець болгарський – 4 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Майонез – 3 ст.
  • Імбир мелений – 2 щіпки.
  • Спеції для риби – 1/2 ч.л.
  • Аджика (суха) – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Коріандр мелений – до смаку.
  • Олія соняшникова – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Виготовляємо продукти за списком.

Крок 2. Випотрошені та очищені тушки натираємо всередині та зовні сумішшю приправ, за допомогою ножиць відрізаємо хвостики.

Крок 3. Цибулю, моркву, болгарський перець, кабачок і помідори очищаємо від шкірки і лушпиння, і нарізаємо шматочками середнього розміру.

Крок 4. У великій сковороді розігріваємо масло і приступаємо до обсмажування: спочатку пасеруємо цибулю близько 3 хвилин, потім додаємо моркву, перемішуємо, тушкуємоо ще пару хвилин і засипаємо кубики кабачків.

Крок 5. Потім відправляємо солодкий болгарський перець.

Крок 6. Присипаємо пасеровані компоненти коріандром, сухим аджиком та сіллю.

Крок 7. Очищену картоплю ріжемо на скибочки і заправляємо майонезом із сіллю – розмішуємо. Підготовлених лящів теж змащуємо майонезом.

Крок 8. Готуємо рукав.

Крок 9. Начиняємо тушки овочами, залишки пасерування разом з картоплею кладемо на дно пакета і зверху укладаємо лящів.

Крок 10. Щільно зав’язуємо рукав, згідно з інструкцією і робимо кілька хаотичних проколів шпажкою для вільного виходу пари.

Крок 11. Випікаємо страву протягом 80 хвилин за температури 200 градусів.

Крок 12. Після часу, акуратно надрізаємо поліетилен.

Крок 13. І розкладаємо соковите страва по порційним тарілкам.

Крок 14. За бажання, доповнюємо рибу з гарніром свіжими овочами чи соліннями.

Крок 15. Смачного!

Лящ, запечений повністю з лускою в солі

Мало хто знає, що для приготування соковитої та ароматної риби, не обов’язково використовувати велику кількість олій, жирних маринадів зі сметани або майонезу. Всього лише з кількох компонентів: лящ, сіль і пахучі трави, готуємо страву з насиченим смаком, яка закохує в себе з першої вилочки.

Час приготування – 1 год. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Складові:

  • Лящ – 1,5 кг.
  • Сіль велика – 2 кг.
  • Лимони – 2,5 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Базилік сушений – 1 гілочка.
  • Цукор-пісок – 1 шепіт.
  • Розмарин сушений – 3-4 гілочки.
  • Квіти фіолетового базиліка – ½ жмені.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти за списком: у риби видаляємо зябра і начинки, добре обполіскуємо всередині і зовні під струменем води. З черевця акуратно виймаємо ікру, якщо така є.

Крок 2. До солі додаємо сушені квіти та трави (гілочку базиліка залишаємо для начинки).

Крок 3. Ретельно перемішуємо руками для рівномірного розподілу ароматів.

Крок 4. «Фаршуємо» ляща його ж ікрою, тонкими слайсами часнику та базиліком.

Крок 5. Деко встеляємо одним-двома шарами фольги та викладаємо 1/3 частину солі. Поверх укладаємо рибу та з усіх боків «обліплюємо» залишками солі.

Крок 6. Щільно притискаємо ароматну сіль до тушки, щоб вона не розсипалася і щільно трималася. Поруч кладемо цілі лимони.

Крок 7. Відправляємо заготовку в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку на 60 хвилин.

Крок 8. Після часу обережно виймаємо гарячий посуд і за допомогою кухонного молоточка розбиваємо соляний «панцир».

Крок 9. Повністю зчищаємо сіль із ляща.

Крок 10. Трохи піддаємо луску, і вона легко знімається разом із надлишками солі.

Крок 11. Печені лимони розрізаємо навпіл, присипаємо цукром, перемішуємо і відмінний соус до риби готовий. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал