Страви з курячої грудки – відмінна основа для безлічі варіантів страв, як для повсякденного меню, так і для святкової трапези. Цей універсальний інгредієнт в поєднанні з багатьма продуктами, доповнений прянощами з маринадом і приготований за будь-якої технології доводиться до смаку всім, а вибір рецепта залишається за господинею.
Рубані котлети з курячої грудки на сковороді
Рубані котлети з курячої грудки на сковороді – страва проста і готується швидко. Куряча грудка нарізається невеликими шматочками, і чим вони менше, тим котлети будуть краще зберігати форму при смаженню. Куряче м’ясо в таких котлетах доповнюють різними інгредієнтами, а в цьому рецепті вам пропонується додати для соковитості сир, а сполучними компонентами беремо яйце з майонезом і крохмалем.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Куряча грудка ( філе ) – 500 гр.
- Крохмаль – 3 ст.л.
- Майонез – 3 ст.л.
- Яйце – 2 шт.
- Сир – 100 гр.
- Часник – 2 зубки
- Сіль – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло вершкове і рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, набір інгредієнтів для приготування котлет.
Крок 2. Куряче філе або відокремлене від кісток м’ясо грудки промити під холодною водою і зайву вологу прибрати серветкою. Потім гострим ножем м’ясо нарізати маленькими кубиками і перекласти в окремий посуд.
Крок 3. Промити, обсушити і дрібно нашаткувати будь-яку зелень. Якщо їсти будуть тільки дорослі, очистити і подрібнити через прес зубки часнику.
Крок 4. Перекласти їх до нарізаного м’яса, розбити два яйця і додати майонез.
Крок 5. Всі ці інгредієнти ложкою перемішати. Потім насипати крохмаль і перемішати ще раз.
Крок 6. Сир подрібнити на великій терці. Перекласти його до фаршу і на свій смак додати сіль з чорним перцем. Фарш ще раз перемішати.
Крок 7. З приготованого публеного фаршу можна відразу смажити котлети, але бажано залишити його для маринування на 1-2 години, а краще на ніч, що зробить котлети більш ніжними. Смажте рублені котлети з курячої грудки спочатку на середньому вогні, щоб сир « схопився », а потім доведіть до готовності на невеликому вогні і під прикритою кришкою. Смачного!
Рулетики з курячого філе з начинкою в духовці
Рулетики або по-народному « пальчики » з курячого філе з начинкою в духовці будуть у вас оригінальним стравам і для перекусу, і для святкового столу, і конкурентом наггетсам або стрипсам. Начинки і приправи для рулетиков різноманітні і в цьому рецепті готуємо начинку з сухофруктами і сиром, а запекти їх в томатно-кошторисному соусі.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Куряче філе охолоджене – 900 гр.
- Часник – 1-2 зубка.
- Курага – 100 гр.
- Чорнослив – 100 гр.
- Зелень – за смаком.
- Сметана – 100 мл.
- Приправа для курки – за смаком.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Сир твердий – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте куряче філе для рулетиков. М’ясо промийте, обсушити і наріжте тонкими поздовжніми пластинками, щоб було зручно загорнути начинку.
Крок 2. Курагу з чорносливом добре промийте і на 15 хвилин залийте окропом.
Крок 3. Через харчову плівку пластинки філе набагато відбийте по обидва боки, намагаючись не порушити їх цілісність.
Крок 4. Потім відбите м’ясо посипте на свій смак сіллю з будь-якими приправами, складіть пластинки стопкою і дайте кілька хвилин для маринування.
Крок 5. За цей час підготуйте начинку. На великій терці подрібніть твердий сир. Дрібно нашаткуйте будь-яку зелень.
Крок 6. Замочені сухофрукти обсушити серветкою і наріжте маленькими кубиками. Інгредієнти для начинки ложкою перемішайте.
Крок 7. На підготовлені пластинки курячого філе покладіть по 2 ст. ложки начинки і акуратно загорніть її в м’ясо, формуючи рулетики.
Крок 8. Рулетики відразу компактно і швом донизу, укладіть в форму для запікання. Змащувати форму не треба.
Крок 9. У піалі добре змішайте потрібну кількість сметани будь жирності з томатної пастою і до неї додайте трохи солі з приправами. До суміші налийте кип’яченої води, щоб соусу вийшов 1 стакан, не менше. Потім соусом залийте рулетики в формі.
Крок 10. Запікайте рулетики з курячого філе з начинкою в духовці, розігрітій до 180 градусів і протягом півгодини. Духовку вимкніть, і дайте блюду ще півгодини для наполягання. Потім страва посипте зеленню, і можете сервірувати до столу. Смачного!
Наггетси з курячої грудки в домашніх умовах
Наггетси з курячої грудки в домашніх умовах, дотримуючись технологію кожного рецепта, приготувати нескладно. Ця їжа хоч і « неправильна », але смачна і популярна серед дорослих і дітей, а люблять їх за соковите м’ясо і хрустке панірування з доповненням улюбленим соусом. Для наггетсів беремо тільки охолоджене куряче філе. Для панірування беремо борошно, яйце і панірувальне сухарі. Смажимо наггетси у фритюрі.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Куряче філе охолоджене – 500 гр.
- Сухарі панірувальні – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 150 гр.
- Сіль – ½ ч.л.
- Суміш перців – за смаком.
- Яйце – 2 шт.
- Часник сушений – 1 ч.л.
- Рослинна олія – 500 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для наггетсів підготувати згідно з рецептом, щоб все було під рукою.
Крок 2. Промите і обсушене серветкою філе нарізати поперек м’язових волокон невеликими поздовжніми шматочками.
Крок 3. Для панірування в окремій піалі змішати пшеничне борошно з сіллю, сумішшю перців і сушеним часником.
Крок 4. У фритюрниці або посуді-ВОК добре розігріти олію.
Крок 5. В окремі піала насипати панірувальні сухарі і збити два курячих яйця. Порядок панірування наггетсів такої: шматочки філе добре вмочити в борошняну суміш, потім у збите яйце, і потім в панірувальні сухарі.
Крок 6. Наггетси в паніровці відразу перекладати в гарячу олію і обсмажувати з обох сторін до рум’яної скоринки. Робити це потрібно швидко і уважно, щоб наггетси НЕ підгоріли.
Крок 7. Кожну порцію обсмажених наггетсів перекладати на стопку серветок для видалення залишків масла.
Крок 8. Обсмажені наггетси, перекласти на сервірувальний страва, і подати до столу з обраним соусом.
Крок 9. При правильному приготуванні наггетсів, м’ясо в них залишиться соковитим і ніжним, а корочка буде хрусткою. Смачного!
Шашлик з курячої грудки в духовці
Шашлик з курячої грудки в духовці приготувати неважко і, хоча запаху багаття не буде, але страва виходить ароматним, соковитим і смачним. Куряче м’ясо маринується швидко і склад маринаду багато в чому визначає смак шашлику. У цьому рецепті маринуємо грудку ( тільки охолоджену ) в цибульному соку і оцет не використовуємо.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Куряче філе охолоджене – 1 кг.
- Цибуля велика – 1 шт.
- Часник – 4 зубки.
- Паприка солодка – 3 ч.л.
- Перець запашний мелений – 2 ч.л.
- Сіль – за смаком.
- Рослинна олія – 4 ст.л.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче філе промити холодною водою, обсушити серветкою і нарізати шматочками, як для звичайного шашлику. Нарізку м’яса перекласти в окремий посуд і поки не солити.
Крок 2. Очистити від лушпиння велику цибулину або кілька середніх. Розрізати їх на шматочки і подрібнити в блендері або кухонному комбайні до стану однорідної кашиці.
Крок 3. Цибулевою масою залити шматочки філе і додати дрібно нарубані зубки часнику.
Крок 4. Потім до філе насипати солодку паприку з молотим запашним перцем, додати ( за бажанням ) нашинкувати зелень і налити олія.
Крок 5. Шматочки філе з маринадом добре перемішати, і потім трохи посолити. Посуд прикрити плівкою і залишити шашлик для маринування мінімум на 2 години.
Крок 6. Після закінчення часу маринування шматочки філе компактно нанизати на спеціальні для духовки шампури або шпажки.
Крок 7. Застелити папером деко. Шампури з шашликом укласти на деко і запекти в духовці при 230-240 градусах протягом 30 хвилин. Бажано, для рум’яної скоринки, включити режим « Гриль » і шампури пару раз перевернути. Приготований в духовці шашлик з курячої грудки подати до столу гарячим. Смачного!
Оладки з курячого філе на сковороді
Оладки з курячого філе на сковороді своїм складом інгредієнтів подібні рубаним котлетам, але їх відрізняє більший вміст борошна і рідини, а тісто замішується, як для оладок. Така страва люблять діти, і додавання до оладків курки робить їх більш ситними і смачними. У цьому рецепті готуємо курячі оладки на кефірному тісті з додаванням невеликої кількості приправ. Оладки, особливо при заміні пшеничного борошна інший, вийдуть і малокалорійними.
Час готування: 50 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Кефір – 100 мл.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 120 гр.
- Сода – ½ ч.л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Куряче філе – 250 гр.
- Цибуля зелена – 45 гр.
- Петрушка сушена – 1 ч.л.
- Часник сушений – 1 ч.л.
- Куркума – ¼ ч.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Рослинна олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу потрібно замісити тісто для оладок. У посуд для замісу тіста налити трохи підігрітий кефір, розбити до нього куряче яйце, насипати вказане в рецепті кількість спецій і приправ і вінчиком ці інгредієнти перемішати.
Крок 2. Потім в отриману кефірну суміш порційно і через густе сито насипати пшеничне борошно, одночасно вінчиком замішуючи тісто.
Крок 3. Консистенція замішаного тіста повинна бути досить густою і еластичною.
Крок 4. Промите куряче філе гострим ножем нарізати маленькими кубиками і ножем їх ще й порубати.
Крок 5. Перекласти подрібнене філе в замішане тісто.
Крок 6. Потім додати до тіста нарізані пір’я зеленої цибулі і ложкою все добре перемішати. Тісто дати 10 хвилин для вистоювання.
Крок 7. У сковорідці розігріти олію. Тісто їдальнею ложкою порційно викладати на сковорідку і обсмажувати до рум’яної скоринки з обох сторін, як і звичайні оладки. Зайве масло можна видалити паперовими серветками. Приготовлені оладки з курячої грудкою сервірувати до столу гарячі. Смачного!
Бастурма з курячої грудки в домашніх умовах
Бастурму з курячої грудки, поряд з іншими видами м’яса, в домашніх умовах приготувати нескладно і швидше, ніж з яловичини або свинини. Цю закуску відрізняє вишуканий смак, ніжна текстура і аромат, та й до того ж готується без консервантів і різних добавок. Важливо слідувати термінів засолювання і вимочування м’яса, що вказується в рецептах, а набір прянощів можна скласти на свій смак або взяти готовий. Куряче м’ясо краще вибирати охолоджене, адже із замороженого м’яса смак буде не той.
Час готування: 4 дні.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 1 кг.
- Сіль – 1 кг.
- Паприка – за смаком.
- Спеції для м’яса – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте всі інгредієнти, згідно з рецептом. Велика кількість солі потрібно для отримання більш щільною текстури бастурми, але пересоленої вона не буде.
Крок 2. Куряче філе очистіть від плівки і залишків шкіри з хрящами. Його промийте під проточною водою і насухо витріть паперовим рушником. Перекладіть філе в емальовану посуд для засолювання.
Крок 3. Потім філе повністю засипте сіллю. Посуд прикрийте кришкою і поставте на 1 добу в прохолодне місце.
Крок 4. Після закінчення цього часу філе очистіть від залишків солі, ще раз промийте, перекладіть в інший посуд і на 3 години залийте холодною водою. Воду міняйте щогодини, що ступінь засолу філе зробить оптимальною.
Крок 5. Потім в піалі змішайте приготовані приправи з паприкою або інший набір прянощів, адже для курячої бастурми добре підійдуть сухий часник, коріандр, кмин, суміш перців і лавровий лист. До суміші додайте трохи води, щоб вона не обсипалася з шматків філе.
Крок 6. Вимочене філе добре обсушити рушником. Щоб шматки філе вийшли рівними, їх можна 1 годину потримати під гнітом. Потім до кожного шматка філе прикріпіть шпагат або вигнуту дріт, на яких м’ясо буде сушитися. Філе добре з усіх боків натріть приготовленої пряною сумішшю.
Крок 7. Для сушки повісьте шматки філе в прохолодному і провітрюємо місці і залиште на 3 діб. За цей час бастурма дозріє, підсохне і просочиться ароматом прянощів.
Крок 8. Приготовану в домашніх умовах бастурму з курячої грудки можна охолодити і подавати до столу, нарізавши тонкими скибочками. Вона добре зберігається в холодильнику в пакеті або контейнері. Смачного!
Запіканка з курячої грудки в духовці
Запіканка з курячої грудки в духовці може бути у вас варіантом ситного і смачного обіду або вечері. Куряча грудка в цій страві добре поєднується з різними овочами і, особливо в міксті, з макаронами і грибами, що робить страва і корисним. У цьому рецепті готуємо курячу запіканку з брокколі, а додавання сполучних інгредієнтів ( молоко, сир, яйце ) додасть страви приємний вершковий смак. Брокколі для запіканки підійде і заморожена, а курку краще взяти охолоджену.
Час готування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 400 гр.
- Брокколі – 500 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Молоко – 150 мл.
- Олія – 50 мл.
- Сир напівтвердий – 250 гр.
- Часник – 3 зубка.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте згідно з рецептом, всі інгредієнти для запіканки. Капусту можна не розморожувати.
Крок 2. Брокколі відваріть в підсоленій воді протягом 2-3 хвилин і тільки не переварите, так як овоч ніжний.
Крок 3. Відварену брокколі відкиньте на друшляк і трохи остудити.
Крок 4. Зубки часнику очистіть від лушпиння і ножем дрібно нарубати.
Крок 5. Очищену цибулину наріжте тонкими півкільцями.
Крок 6. Нарізку цибулі з часником тушкуйте на середньому вогні протягом 3-5 хвилин в на розігрітій олії. Її посипте сіллю.
Крок 7. Філе курки промийте, просушіть серветкою і наріжте невеликими шматочками. Перекладіть філе в сковорідку до обсмаженої цибулі і тушкуйте при помішуванні 5 хвилин, щоб м’ясо побіліло, і випарується сік.
Крок 8. Важливо філе не пережарити, інакше буде жорстким.
Крок 9. Обраний сир подрібніть на великій терці.
Крок 10. В окремому посуді приготуйте заливку для запіканки. Налийте в неї молоко, розбийте яйця, додайте набагато солі з чорним перцем і вінчиком збийте. Потім перекладіть в заливку натертий сир і перемішайте.
Крок 11. Форму для запіканки змастіть маслом і першим шаром викладіть суцвіття брокколі.
Крок 12. Поверх капусти розкладіть куряче філе з цибулею.
Крок 13. Духовку включіть на 180 ° С. Приготованої заливкою залийте філе з брокколі у формі.
Крок 14. Готуйте запіканку з курячої грудкою протягом 40 хвилин, і щоб сир перетворився в рум’яну корочку. Готова страва можете сервірувати до столу. Смачного!
Гуляш з курячої грудки з підливою на сковороді
Гуляш з курячої грудки з підливою на сковороді буде у вас варіантом швидкого і смачного вечері з лінійки страв з курячої грудкою. Це м’ясо нерідко виходить сухуватим, але в гуляші залишиться соковитим за рахунок швидкого обсмажування і тушкування в підливі з овочами. З овочів в цьому рецепті до грудки додамо солодкий перець, цибуля, морква і горошок, а підливу зробимо класичної, як для гуляша і на основі томатної пасти. Готувати курячий гуляш краще в чавунної сковорідці або мультиварці.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 200 гр.
- Морква – 100 гр.
- Цибуля – 80 гр.
- Вода – 0.5 л.
- Олія – 20 гр.
- Томатна паста – 20 гр.
- Горошок, консервований – 100 гр.
- Перець болгарський – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Борошно – 30 гр.
- Петрушка – 10 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу згідно з рецептом потрібно підготувати всі продукти для гуляшу. Овочі почистити і промити. Курячу грудку очистити від плівок, промити і обов’язково добре просушити серветкою. Консервований горошок так само можна промити.
Крок 2. Цибуля нарізати тонкими півкільцями. Морква подрібнити на великій терці. Солодкий перець нарізати тонкою соломкою. Куряче м’ясо нарізати шматочками, як для звичайного гуляша.
Крок 3. У сковороді для гуляша розігріти олію. У ньому обсмажити нарізку овочів до легкого золотистого кольору. Обсмажувати овочі можна разом або окремо, а потім з’єднати.
Крок 4. На окремій сковорідці, в невеликій кількості масла і на великому вогні швидко обсмажити шматочки філе до рум’яної скоринки з усіх боків, щоб вона зберегла м’ясний сік всередині шматочків.
Крок 5. У сковорідку до обсмажених овочів додати томатну пасту, налити воду, насипати пшеничне борошно і перемішати, щоб не залишилося грудочок борошна.
Крок 6. Потім в цю овочеву підливу перекласти обсмажені шматочки курячого філе, сіль за своїм смаком, все акуратно перемішати і затушкувати гуляш під прикритою кришкою на невеликому вогні протягом 7 хвилин. В останню чергу додати до гуляшу горошок, затушкувати ще 5 хвилин і вогонь вимкнути.
Крок 7. Приготований на сковорідці гуляш з курячої грудки з підливою розкласти в порційні тарілки, посипати дрібно нашаткованою петрушкою, доповнити будь-яким гарніром і сервірувати до столу. Смачного!
М’ясо по-французьки з курячої грудки
М’ясо по-французьки в класичному варіанті готується з телятини під соусом « Бешамель », а це страва з курячої грудки є кулінарним варіантом наших господинь і не менш смачним, ніж оригінал. Куряче філе запікаємо під шаром помідор з сиром і під сметанним соусом, що дозволяє подати його і до святкового столу.
Час готування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 500 гр.
- Помідори – 150 гр.
- Сир – 100 гр.
- Сметана – 100 гр.
- Часник – 1 зубок.
- Соєвий соус – 2 ст.л.
- Сушений чебрець / чабрець – 1 ч.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом все інгредієнти для страви. Грудку курки промити і обсушити серветкою. Промити помідори. Очистити від лушпиння часник.
Крок 2. Помідори розрізати на кружечки. Часник дрібно нарубати або подрібнити через часничницю. Включити духовку на 200 ° С.
Крок 3. Курячу грудку розрізати на два поздовжніх шматка. Їх через шматок харчової плівки відбити молоточком і натерти по обидва боки сіллю з чорним перцем і сушеним чебрецем.
Крок 4. Сир подрібнити на великій терці.
Крок 5. У піалі змішати соєвий соус зі сметаною і подрібненим часником.
Крок 6. Порційну форму для запікання застелити фольгою і змастити її маслом. У форму покласти підготовлені шматки курячого філе. На м’ясо нанести рівним шаром приготований сметанний соус. Поверх соусу укласти кружечки помідор і все рівномірно посипати тертим сиром.
Крок 7. Запіч курячу грудку по-французьки протягом 40 хвилин. Сир повинен розплавитися.
Крок 8. Приготоване м’ясо перекласти на порційні тарілки.
Крок 9. Декорувати курячу грудку по-французьки дрібно нарізаною зеленню і сервірувати до столу. Смачного!