Дріжджове тісто для булочок – 10 рецептів здобного тіста для булочок у духовці з покроковими фото

Дріжджове тісто для булочок – основа, яка визначає кінцевий смак пампушки. Правильно замішане дріжджове тісто випічку робить повітряною та м'якою, зручно в роботі, і легко дозволяє сформувати булочки будь-якої форми та розмірів. Заздалегідь вибирається варіант випічки та до нього підбирається рецепт тіста.

Здобне дріжджове тісто із сухими дріжджами для булочок

Кулінари здобним називають дріжджове тісто, замішене на борошні та дріжджах з додаванням: цукру, молока, яєць та різних жирів. Способів замісу тіста два: опарний або безопарний, і йому дається час для підйому, що зрештою булочки робить дуже пишними і дуже смачними. У цьому рецепті замішуємо тісто опарним способом та на сухих дріжджах.

    Дріжджове тісто на молоці для булочок

    Запах свіжоспеченої здоби у багатьох асоціюється з домашнім затишком та теплом. У цьому рецепті готуємо булочки з тіста, замішаного на молоці, сухих дріжджах та олії, що зробить їх ароматними та м'якими. Замішуємо тісто безопарним способом та за допомогою кухонного девайсу. Для смачних булочок важливі якісні продукти, і якщо немає впевненості у працездатності дріжджів, краще спочатку приготувати опару.

    Час приготування: 1 година 15 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порція: 1 кг.

    Складові:

    • Борошно – 600 гр.
    • Молоко – 300мл.
    • Дріжджі сухі – 2 ч. л.
    • Цукор – 70 гр.
    • Яйце – 1 шт.
    • Масло вершкове – 50 гр.
    • Олія – 1 ст.л.
    • Сіль – 2/3 ч.л.
    • Ванілін – за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. У чашу міксера наливається тепле молоко.

    Крок 2. До молока насипається вказана в рецепті кількість сухих дріжджів.

    Крок 3. Потім додається трохи солі.

    Крок 4. Розбивається у чашу одне куряче яйце.

    Крок 5. Потім насипається 70 грам цукру і просіяне через сито борошно пшеничне.

    Крок 6. До цих інгредієнтів додається ложка будь-якої рослинної олії.

    Крок 7. Вмикається потрібна програма міксера та замішується тісто до однорідної текстури.

    Крок 8. Розтоплюється вершкове масло і трохи остуджується. Тонким струменем масло переливається до тіста, не припиняючи процес замісу.

    Крок 9. Замішане тісто має бути гладким і м'яким.

    Крок 10. Тісто перекладається з чаші в інший посуд, прикривається серветкою або шматочком плівки і ставиться в тепле місце на 1 годину для підйому.

    Крок 11. Після цього тісто обминається, і з нього можна формувати булочки. Вдалої та смачної випічки!

    Солодке тісто для дріжджів для випічки булочок з цукром

    Булочки з цукром із дріжджового тіста, по-іншому – плюшки, хоч і калорійні, але втриматися від них неможливо. Тісто для цукрових булочок замішуємо опарним способом на молоці та сухих дріжджах. Для отримання пишної та еластичної текстури тіста потрібно слідувати пропорції інгредієнтів і попрацювати, тобто ретельно вимісити тісто руками.

    Час приготування: 1 година 45 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порція: 1,3 кг.

    Складові:

    • Борошно – 700 гр.
    • Молоко – 300мл.
    • Дріжджі сухі – 1 пакетик.
    • Цукор – 7 ст.
    • Яйце – 2 шт.
    • Масло вершкове – 100 гр.
    • Ванілін – за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед відмірюється вказана в рецепті кількість продуктів для замісу тіста, і вони мають бути кімнатної температури.

    Крок 2. У посуд для замішування тіста наливається трохи підігрітого молока і розводиться в ньому пакетик сухих дріжджів. Ця суміш залишається на 10 хвилин для активації дріжджів.

    Крок 3. Після цього часу, до цієї суміші розбиваються 2 яйця і все перемішується. Потім наливається розтоплене будь-яким способом вершкове масло і знову перемішується.

    Крок 4. Борошно просіюється через сито, порційно насипається до рідкої основи і водночас тісто замішується лопаткою.

    Крок 5. Потім тісто перекладається на присипану мукою стільницю і протягом 5-7 хвилин вимішується руками.

    Крок 6. Примішане тісто назад перекладається в той же посуд, прикривається шматочком плівки і на 1,5 години ставиться в тепле місце для підйому.

    Крок 7. Тісто, що підійшло, рукою обминається, і з нього можна формувати цукрові булочки будь-якої форми.

    Крок 8. Булочки залишаються на 15-20 хвилин для вистоювання і випікаються в розігрітій до 180 градусів духовці. Вдалої та смачної випічки!

    Пишне дріжджове тісто як пух для булочок у духовці

    Тісто як пух для різних страв замішується або на дріжджах, або на кисломолочних продуктах з додаванням соди, а для булочок готують тільки дріжджове тісто. Дріжджі слід заздалегідь перевірити на працездатність, тобто замісити опару. Тісто ретельно вимішується руками або в хлібопічці. Йому потрібен час для підйому та вистоювання в теплому і без протягу місці. У цьому рецепті тісто замішуємо на свіжих дріжджах, молоці та олії.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 900 р.

    Складові:

    • Борошно – 500 гр.
    • Молоко – 250мл.
    • Дріжджі свіжі – 25 гр.
    • Цукор – 4 ст.
    • Яйце – 2 шт.
    • Олія – 4 ст.л.
    • Сіль – 1 год.
    • Ванілін – за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед у посуді для замісу тіста зі свіжих дріжджів, теплого молока, пари ложок цукру та борошна замішується опара для тіста. Вона ставиться в тепле місце на 15 хвилин до появи пінної шапочки на поверхні, що говорить про активацію дріжджів.

    Крок 2. Після цього в опару розбиваються 2 яйця, наливається олія, насипаються решта цукру, сіль, ванілін і все добре перемішується. В останню чергу додається просіяне через сито борошно.

    Крок 3. Тісто замішується ложкою, поки|доки| борошно не забере всю рідину. Потім тісто вимішується руками протягом 5-7 хвилин. Тісто прикривається серветкою і ставиться в тепло на 1:00 для підйому. За цей час тісто двічі обминається.

    Крок 4. Після закінчення часу підйому тісто перекладається на присипану борошном стільницю, ще раз обминається, і з нього формуються булочки будь-якої форми за смаком господині.

    Крок 5. Сформовані булочки викладаються на лист і залишаються на 30-40 хвилин для вистоювання. Булочки випікаються в духовці за загальними правилами, і щоб вони вийшли «як пух», важливо не перетримати в духовці. Вдалої та смачної випічки!

    Дріжджове тісто на кефірі для домашніх булочок

    Тісто для домашніх булочок, замішане на кефірі та дріжджах, – найлегший і найпростіший спосіб порадувати свою родину ніжною та смачною випічкою. Для замісу тіста беремо звичайні сухі дріжджі, борошно обов'язково просіюємо, опару заводимо на теплому кефірі та яйця в тісто не додаємо.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 850 р.

    Складові:

    • Борошно – 500 гр.
    • Кефір – 200 мл.
    • Дріжджі сухі – 1 ст.
    • Цукор – 60 гр.
    • Олія – 100 мл.
    • Сіль – 1/2 ч. л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Небагато (до 36 ° С) підігрівається кефір і переливається в посуд для замісу тіста. До нього насипається вказана в рецепті кількість сухих дріжджів та цукру і ці інгредієнти вінчиком добре розмішуються.

    Крок 2. Ця маса (опара) ставиться на 15 хвилин у тепле та без протягу місце, щоб дріжджі активувалися. На поверхні опари має утворитися шапочка піни.

    Крок 3. У опару, що підійшла, наливається рослинна олія, додається сіль і вінчиком все ще раз добре перемішується.

    Крок 4. Далі до кефірної опари насипається потрібна кількість просіяного через сито пшеничного борошна і замішується тісто до густої однорідної консистенції. Потім тісто перекладається на присипаний мукою стіл і добре вимішується руками протягом 5-7 хвилин.

    Крок 5. Примішане тісто прикривається серветкою і залишається в теплі на 1,5 години для підйому. Один раз після першого підйому тісто обминається і залишається ще на 1 годину.

    Крок 6. Після цього часу дріжджове тісто на кефірі обминається вдруге і з нього формуються булочки. Вдалої та смачної випічки!

    Дріжджове тісто на воді для булочок

    Варіант замісу тіста для булочок на воді – це рецепт для пісного чи вегетаріанського столу. Таке тісто замішується на сухих або живих дріжджах і без молока, яєць і вершкового масла, але на кінцевому смаку випічки це особливо не позначається. Булочки на воді, при правильному приготуванні тіста, вийдуть у вас ароматними та красивими. Вони можуть бути основою різних бутербродів або доповнені варенням, сухофруктами та ароматизаторами.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 450 р.

    Складові:

    • Борошно – 240 гр.
    • Вода тепла – 150 мл.
    • Дріжджі сухі – 4 гр. (Живі 12 гр.).
    • Цукор – 10 гр.
    • Олія – 50 мл.
    • Сіль – 1 щіпка.

    Процес приготування:

    Крок 1. У посуд для замісу тіста наливається підігріта вода. До неї насипається вказана в рецепті кількість сухих дріжджів, цукру та солі. Ці інгредієнти добре перемішуються і суміш залишається на 12-15 хвилин для активації дріжджів.

    Крок 2. Після закінчення цього часу в суміш наливається олія і вінчиком збивається. Борошно для збагачення киснем просівається через сито. Потім вона порційно пересипається в рідку основу і тісто одночасно замішується до м'якої однорідної текстури.

    Крок 3. Заміс тіста робиться спочатку лопаткою, та був руками.

    Крок 4. Примішане тісто згортається в колобок, прикривається серветкою і на 1,5 години ставиться в тепле місце для підйому. За цей час воно має удвічі збільшитися в обсязі.

    Крок 5. Після цього тісто обминається, і з нього можна формувати булочки за смаком господині. Перед випіканням у духовці булочкам дається 30 хвилин для вистоювання. Вдалої та смачної випічки!

    Тісто на сметані із сухими дріжджами для булочок

    Сметана, як кисломолочний продукт із високою жирністю та одночасною заміною вершкового масла з молоком, є гарною основою багатьох видів тіста. У цьому рецепті для домашніх булочок замішуємо дріжджове тісто на сметані, і його замісу технологія не відрізняється від інших. Ідеальне поєднання інгредієнтів дозволить вам зберегти булочки свіжими кілька днів.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 450 р.

    Складові:

    • Борошно – 500 гр.
    • Сметана – 200 мл.
    • Вода – 100 мл.
    • Дріжджі сухі – 11 грн.
    • Яйце – 1 шт.
    • Цукор – 1 ст.
    • Сіль – ½ ч.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу відмірюються продукти для тіста, згідно з вищезгаданою кількістю.

    Крок 2. У посуд для замісу тіста наливається тепла кип'ячена вода і в ній розводиться пакетик (11 гр.) сухих дріжджів.

    Крок 3. У цю суміш насипається цукор, розмішується до повного розчинення та суміш залишається на 15 хвилин у теплому місці для активації дріжджів.

    Крок 4. По закінченні цього часу суміш розбивається одне яйце, додається сіль і наливається підігріта в мікрохвильовій печі сметана. Вінчиком ці інгредієнти активно перемішуються.

    Крок 5. Через сито просівається необхідна кількість пшеничного борошна. Потім борошно порційно пересипається в основу і одночасно замішується тісто. Заміс робиться протягом 5-7 хвилин, і щоб тісто не прилипало до долонях.

    Крок 6. Замішане тісто скочується в кулю, прикривається рушником і на 1,5 години залишається в тому самому теплому місці для бродіння та підйому. Тісто в цьому проміжку часу один раз обминається рукою і в кінцевому результаті повинно вдвічі збільшитися за обсягом.

    Крок 7. Тісто, що підійшло, ще раз обминається і використовується для формування булочок. Вдалої та смачної випічки!

    Дріжджове тісто для булочок без яєць

    Варіант замісу дріжджового тіста для булочок за винятком яєць – найпростіший, доступніший і бюджетніший. Булочки з такого тіста з начинкою або без неї виходять пишними, м'якими та смачними. Замішується тісто на воді, сухих дріжджах і олії, що робить випічку ще й пісною.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 450 р.

    Складові:

    • Борошно – 600 гр.
    • Вода – 300 мл.
    • Дріжджі сухі – 5 грн.
    • Цукор – 20 гр.
    • Олія – 60 мл.
    • Сіль – 4 гр.

    Процес приготування:

    Крок 1. У посуд для замісу тіста насипаються і змішуються сухі дріжджі та цукор у зазначеній кількості.

    Крок 2. Ця суміш заливається теплою водою, добре перемішується і залишається на 10-15 хвилин у теплі, щоб дріжджі активувалися, і на поверхні суміші з'явилася піна з бульбашок повітря.

    Крок 3. Потім до неї насипається сіль і наливається олія. Через густе сито в суміш насипається необхідна кількість пшеничного борошна.

    Крок 4. Тісто замішується спочатку ложкою, а потім перекладається на присипану мукою стільницю і руками добре вимішується протягом 5-7 хвилин. Замішане тісто має вийти м'яким, еластичним і не прилипати до долоні.

    Крок 5. Тісто перекладається в той самий посуд, прикривається кришкою або рушником і на 1,5 години залишається в теплому місці для підйому.

    Крок 6. Після цього проміжку часу, дріжджове, що підійшло, і без яєць тісто руками обминається, і з нього формуються булочки. Булочка перед випіканням в духовці дається 15 хвилин на вистоювання. Вдалої та смачної випічки!

    Дріжджове тісто на опарі для булочок

    Серед безлічі рецептів випічки домашніх булочок особливе місце займає дріжджове тісто на опарі, яке булочки робить повітряними та з м'якою скоринкою, особливо коли тісто замішується з додаванням яєць, цукру та олії, що обтяжують тісто. При опарному способі дріжджі працюють активніше, борошно швидше виробляє клейковину, що є основою пишності тіста.

    Час приготування: 3 години.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порція: 1 кг.

    Складові:

    • Борошно – 600 гр.
    • Дріжджі сухі – 5 грн.
    • Молоко – 300мл.
    • Яйце – 2 шт.
    • Цукор – 1 ст.
    • Масло вершкове – 100 гр.
    • Сіль – 1 год.

    Процес приготування:

    Крок 1. Спочатку на маленькому вогні трохи до 30 градусів нагрівається 100 мл молока. У теплому молоці розлучаються сухі дріжджі.

    Крок 2. До цієї суміші насипається чайна ложка цукру та 3 ст. ложки борошна. Все ще раз розмішується в однорідну масу.

    Крок 3. Суміш залишається в теплому місці на 15-20 хвилин, щоб дріжджі активувалися, і суміш збільшилася в об'ємі в 2-3 рази.

    Крок 4. Потім на основі цієї суміші готується опара. У суміш наливається решта молока, насипається половина вказаної в рецепті кількості борошна, що просіює, і все добре перемішується. Посуд з опарою прикривається серветкою і ставиться в те саме тепле місце на 1 годину. За цей час опара підніметься і почне опускатися. Наливається до неї 100 грн. розтопленого вершкового масла|мастила|, розбиваються два яйця, насипається сіль|соль| і решта цукру.

    Крок 5. Потім в опару порційно насипається решта борошна, що просіяє, і лопаткою замішується тісто.

    Крок 6. Тісто перекладається на присипану мукою стільницю і протягом 10-15 хвилин добре вимішується руками. Замішане тісто повинне мати еластичну однорідну текстуру та не прилипати до долонь.

    Крок 7. Тісто скочується в колобок, перекладається в миску, прикривається шматочком плівки і на 1,5 годин ставиться в тепле місце для підйому.

    Крок 8. Після підйому та збільшення його в об'ємі у 2–3 рази, тісто долонею акуратно обминається та залишається ще на 40 хвилин. Обминання тіста можна зробити 2 або 3 рази. Після цього часу дріжджове тісто на опарі останній раз обминається, і з нього формуються булочки. Вдалої та смачної випічки!

    Заварне тісто з дріжджами для булочок

    Заварне тісто на дріжджах для булочок – рецепт незвичайний, але швидкий та простий. Замішуємо тісто без олії та яєць і з додаванням окропу. Таке тісто за рахунок гарячої води та дріжджів дуже швидко підходить. Булочки відрізняє висока легкість і пружний м'якуш. Вони, як і випічка на заварному тісті, довго зберігають свіжість.

    Час приготування: 1 година 30 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 600 р.

    Складові:

    • Борошно – 3 ст.
    • Дріжджі сухі – 1 год.
    • Вода – ½ ст.
    • Окріп – ½ ст.
    • Цукор – 1 ч.л.
    • Олія – 3 ст.л.
    • Сіль – 1 год.

    Процес приготування:

    Крок 1. В окремий посуд наливається півсклянки теплої води. У ній розчиняється вищезгадана кількість сухих швидкодіючих дріжджів, солі та цукру. Суміш залишається на 10 хвилин для активації дріжджів.

    Крок 2. Після цього в суміш наливаються три ложки масла і все добре перемішується.

    Крок 3. Борошно для збагачення киснем просівається через густе сито.

    Крок 4. У середині борошна робиться невелике заглиблення і в нього наливається дріжджова суміш.

    Крок 5. Тісто ложкою відразу замішується і одночасно наливається півсклянки окропу. Тісто з окропом перемішується активніше, щоб гаряча вода не порушила роботу дріжджів.

    Крок 6. Заміс тіста завершується руками. Воно має вийти досить м'яким, еластичним і не прилипати до долоні. Тісто згортається в кулю, прикривається серветкою і залишається в теплому місці на 1 годину для підйому.

    Крок 7. Через годину дріжджове заварне тісто добре підніметься і з нього можна формувати булочки. Вдалої та смачної випічки!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал