Капустяна солянка з грибами – смачна закуска на зиму. Її можна готувати у всіляких варіантах: гриби можуть бути як лісовими – білі, підосичники або лисички, так і вирощеними в інших умовах, наприклад, шампіньйони. Спеції допомагають зробити заготовку більш ароматною і пікантною. Класична грибна солянка з капусти на зиму в банках
Приготована за цим рецептом класичну солянка – смачний продукт, що підходить в якості закуски до міцних напоїв або як доповнення до других страв в зимовий період.
Солянка з капусти з грибами і помідорами
Помідори в солянці додають смак і легку кислинку: саме те, щоб подавати до святкового столу або до других страв на обід і вечерю. Виходить ароматна заготовка, яка сподобається домашнім, тому варто зробити побільше баночок на зиму.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4 баночки по півлітра.
Інгредієнти:
- Капуста – 1 кг.
- Гриби – 1 кг.
- Помідори – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 кг.
- Морква – 0,5 кг.
- Сіль – 5 ст. л.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Олія – 150 мл.
- Оцет – 50 мл.
Процес приготування:
- Очищені і підготовлені гриби нарізають і відварюють у підсоленій воді, щоб повністю приготувалися.
- Овочі подрібнюють: капусту шаткують тонкими смужками, цибулю і томати нарізують кубиками, моркву натирають.
- У широкій каструлі в маслі пасерують цибулю, томати і морква, а потім тушкують у соку протягом 40 хвилин.
- До овочів додають гриби, сіль з цукром і оцет і готують ще протягом 10 хвилин.
- У стерилізовані банки перекладають готовий продукт і щільно закривають. Смачна солянка на зиму готова.
Солянка з капусти з грибами, помідорами, морквою і цибулею на зиму
Овочева солянка з капустою і грибочками в холодну пору року доповнить стіл корисними вітамінами, а для тих, хто постить, стане відмінним продуктом на кожен день. У цьому рецепті використовують перець-чилі. Гостроту готової закуски можна регулювати кількістю цього інгредієнта.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4 баночки по півлітра.
Інгредієнти:
- Капуста – 1 кг.
- Огірок – 1 кг.
- Морква – 0,5 кг.
- Цибуля – 0,75 кг.
- Перець чилі – 1-2 шт.
- Олія соняшникова – 125 мл.
- Помідори – 4 шт.
- Гриби – за смаком.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ст.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець чорний горошком – 4 шт.
- Оцет – 125 мл.
Процес приготування:
- Помідори обдають окропом і після легко знімають шкірку, подрібнюють овоч в пюре.
- Морква, цибуля і капусту тонко шаткують, гриби довільно ріжуть.
- Перець чилі рубають дуже дрібно.
- Всі овочі складають у широку і глибоку каструлю, заливають олію, додають сіль з цукром, приправи і томатне пюре і готують протягом 40 хвилин при середньому нагріві.
- Готову солянку розкладають по банках, які попередньо потрібно стерилізувати, закупорюють і дають охолонути в теплому приміщенні. Приємного апетиту!
Солянка з капусти з грибами і томатною пастою на зиму
Для приготування капустяно-грибної солянки можна використовувати готову томатну пасту: вона надає страві кислинку і насичений колір. Спеції та трави збагатять смак заготовки.
Час готування: 1 година 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 6 баночок по півлітра.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 1 кг.
- Гриби відварні – 350-400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 350 гр.
- Морква – 350 гр .
- Соус томатний – 170 мл.
- Олія – 170 мл.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Оцет 9% – 2 ст. л.
- Лист лавровий – 6 шт.
- Перець запашний горошком – 8 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Часник – 4 зуб.
- Гвоздика – 3 шт.
- Зелень сушена мелена – на смак.
Процес приготування:
- Підготовлені гриби скласти в холодну підсолену воду. Рідина на 1 л повинна містити 1 ч. л. солі. Кип’ятимо гриби без кришки протягом 25 хвилин при середньому нагріванні плити.
- Овочі нарізають не дуже тонко, щоб після обробки вони давали текстуру і відчувалися.
- У глибокій жароміцної посуді гасять все нарізані овочі протягом 40 хвилин.
- Потім кладуть сіль, потрібну кількість цукрового піску, подрібнені часник і зелень, спеції і гриби. Перемішують і через 10 хвилин гасіння додають оцет, гасять ще 10 хвилин. Потім знову додають томатну пасту і продовжують підготовку ще протягом 10 хвилин.
- Отриману солянку перекладають по банках і закупорюють. Після закочування продукту потрібно охолодитися під укриттям в кімнаті, а потім солянку можна зберігати в прохолодному місці всю зиму.
Як заготовити солянку на зиму з лисичками і капустою?
Лисички – гриби, які своїм смаком можуть прикрасити будь-яку страву, і солянка на зиму в цьому сенсі не виняток. Краще вибирати для заготовки невеликі, щільні грибочки, щоб вони приємно хрустіли, коли їх будуть їсти.
Час готування: 2 години 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 10 баночок по півлітра.
Інгредієнти:
- Гриби лисички – 1 кг .
- Цибуля ріпчаста – 1 кг.
- Морква – 1 кг.
- Помідори – 1 кг.
- Капуста – 1 кг.
- Сіль – 3 ст. л.
- Цукор-пісок – 8 ст. л.
- Олія – 1 ст.
- Оцет столовий – 4 ст. л.
Процес приготування:
- Лисички перебирають, промивають, великі грибочки слід нарізати, а більш дрібні використовувати цілком. Відварити їх в злегка підсоленій воді.
- Очищені цибулини нарізають так, щоб вийшли середньої товщини півкільця.
- Капусту тонко шаткують, аналогічно надходять і з морквою.
- Помідори потрібно нарізати невеликими брусочками.
- Овочі складають у одну глибокий посуд, додають сипучі інгредієнти і олію, перемішують і нагрівають на середньому вогні протягом 90 хвилин. Потім додають оцет, перемішують, щоб вони рівномірно розподілилися, і продовжують гасити.
- Ще через 10 хвилин готовий продукт викладають в стерилізовані банки, щільно закривають
Смачна солянка з печерицями та капустою на зиму
Замість лісових грибів в зимову солянку можна додати печериці. Якщо взяти королівський сорт цих грибів, аромат буде незрівнянно яскравіше, а смак – багатшими. Також для заготовки краще використовувати тільки якісний томатний соус або пасту.
Час готування: 1 година 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 15 баночок по півлітра.
Інгредієнти:
- Капуста – 4 кг.
- Печериці – 2 кг.
- Цибуля ріпчаста – 1 кг.
- Морква – 1 кг.
- Соус томатний – 0,5 л.
- Олія – 1 л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Кислота лимонна – ¼ ч. л.
- Оцет столовий 9% – 1 ст. л. на 0,5-літрову банку
Процес приготування:
- Очищені печериці відварюють в трохи підсоленій воді, в яку потрібно додати лимонну кислоту. Потім гриби проціджують і поміщають в глибоку каструлю, де буде готуватися солянка.
- Цибулини нарізають кільцями і обсмажують в олії до золотистого кольору.
- Моркву подрібнюють, як зручно, і окремо обсмажують.
- Капусту шаткують, щоб вийшли тоненькі смужки.
- Всі овочі додаються до грибів, туди ж кладуть томатний соус і сіль, все добре перемішують, щоб овочі рівномірно розподілилися по каструлі. Заливають олією і дають постояти близько півгодини, щоб почав виділятися сік.
- Солянку варять при слабкому нагріванні протягом 1, 5 години, регулярно добре помішуючи, щоб овочі не підгоріли знизу. Через необхідний час, заготівлю розкладають в стерилізовані ємності, в кожну з яких додатково додають вказану кількість оцту: в півлітрову баночку – 1 ст. л., в літрову – 2 ст. л. Баночки щільно закрити і дати охолонути під укриттям в приміщенні, після переставити в прохолодне місце.