Солянка з капустою і грибами на зиму – 5 рецептів з покроковими фото

Капустяна солянка з грибами – смачна закуска на зиму. Її можна готувати у всіляких варіантах: гриби можуть бути як лісовими – білі, підосичники або лисички, так і вирощеними в інших умовах, наприклад, шампіньйони. Спеції допомагають зробити заготовку більш ароматною і пікантною. Класична грибна солянка з капусти на зиму в банках

Приготована за цим рецептом класичну солянка – смачний продукт, що підходить в якості закуски до міцних напоїв або як доповнення до других страв в зимовий період.

Солянка з капусти з грибами і помідорами

Помідори в солянці додають смак і легку кислинку: саме те, щоб подавати до святкового столу або до других страв на обід і вечерю. Виходить ароматна заготовка, яка сподобається домашнім, тому варто зробити побільше баночок на зиму.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4 баночки по півлітра.

Інгредієнти:

  • Капуста – 1 кг.
  • Гриби – 1 кг.
  • Помідори – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 кг.
  • Морква – 0,5 кг.
  • Сіль – 5 ст. л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Олія – ​​150 мл.
  • Оцет – 50 мл.

Процес приготування:

  1. Очищені і підготовлені гриби нарізають і відварюють у підсоленій воді, щоб повністю приготувалися.

  2. Овочі подрібнюють: капусту шаткують тонкими смужками, цибулю і томати нарізують кубиками, моркву натирають.

  3. У широкій каструлі в маслі пасерують цибулю, томати і морква, а потім тушкують у соку протягом 40 хвилин.

  4. До овочів додають гриби, сіль з цукром і оцет і готують ще протягом 10 хвилин.

  5. У стерилізовані банки перекладають готовий продукт і щільно закривають. Смачна солянка на зиму готова.

Солянка з капусти з грибами, помідорами, морквою і цибулею на зиму

Овочева солянка з капустою і грибочками в холодну пору року доповнить стіл корисними вітамінами, а для тих, хто постить, стане відмінним продуктом на кожен день. У цьому рецепті використовують перець-чилі. Гостроту готової закуски можна регулювати кількістю цього інгредієнта.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4 баночки по півлітра.

Інгредієнти:

  • Капуста – 1 кг.
  • Огірок – 1 кг.
  • Морква – 0,5 кг.
  • Цибуля – 0,75 кг.
  • Перець чилі – 1-2 шт.
  • Олія соняшникова – 125 мл.
  • Помідори – 4 шт.
  • Гриби – за смаком.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ст.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 4 шт.
  • Оцет – 125 мл.

Процес приготування:

  1. Помідори обдають окропом і після легко знімають шкірку, подрібнюють овоч в пюре.

  2. Морква, цибуля і капусту тонко шаткують, гриби довільно ріжуть.

  3. Перець чилі рубають дуже дрібно.

  4. Всі овочі складають у широку і глибоку каструлю, заливають олію, додають сіль з цукром, приправи і томатне пюре і готують протягом 40 хвилин при середньому нагріві.

  5. Готову солянку розкладають по банках, які попередньо потрібно стерилізувати, закупорюють і дають охолонути в теплому приміщенні. Приємного апетиту!

Солянка з капусти з грибами і томатною пастою на зиму

Для приготування капустяно-грибної солянки можна використовувати готову томатну пасту: вона надає страві кислинку і насичений колір. Спеції та трави збагатять смак заготовки.

Час готування: 1 година 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6 баночок по півлітра.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 1 кг.
  • Гриби відварні – 350-400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 350 гр.
  • Морква – 350 гр .
  • Соус томатний – 170 мл.
  • Олія – ​​170 мл.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Оцет 9% – 2 ст. л.
  • Лист лавровий – 6 шт.
  • Перець запашний горошком – 8 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Часник – 4 зуб.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Зелень сушена мелена – на смак.

Процес приготування:

  1. Підготовлені гриби скласти в холодну підсолену воду. Рідина на 1 л повинна містити 1 ч. л. солі. Кип’ятимо гриби без кришки протягом 25 хвилин при середньому нагріванні плити.

  2. Овочі нарізають не дуже тонко, щоб після обробки вони давали текстуру і відчувалися.

  3. У глибокій жароміцної посуді гасять все нарізані овочі протягом 40 хвилин.

  4. Потім кладуть сіль, потрібну кількість цукрового піску, подрібнені часник і зелень, спеції і гриби. Перемішують і через 10 хвилин гасіння додають оцет, гасять ще 10 хвилин. Потім знову додають томатну пасту і продовжують підготовку ще протягом 10 хвилин.

  5. Отриману солянку перекладають по банках і закупорюють. Після закочування продукту потрібно охолодитися під укриттям в кімнаті, а потім солянку можна зберігати в прохолодному місці всю зиму.

Як заготовити солянку на зиму з лисичками і капустою?

Лисички – гриби, які своїм смаком можуть прикрасити будь-яку страву, і солянка на зиму в цьому сенсі не виняток. Краще вибирати для заготовки невеликі, щільні грибочки, щоб вони приємно хрустіли, коли їх будуть їсти.

Час готування: 2 години 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 10 баночок по півлітра.

Інгредієнти:

  • Гриби лисички – 1 кг .
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Помідори – 1 кг.
  • Капуста – 1 кг.
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Цукор-пісок – 8 ст. л.
  • Олія – ​​1 ст.
  • Оцет столовий – 4 ст. л.

Процес приготування:

  1. Лисички перебирають, промивають, великі грибочки слід нарізати, а більш дрібні використовувати цілком. Відварити їх в злегка підсоленій воді.

  2. Очищені цибулини нарізають так, щоб вийшли середньої товщини півкільця.

  3. Капусту тонко шаткують, аналогічно надходять і з морквою.

  4. Помідори потрібно нарізати невеликими брусочками.
  5. Овочі складають у одну глибокий посуд, додають сипучі інгредієнти і олію, перемішують і нагрівають на середньому вогні протягом 90 хвилин. Потім додають оцет, перемішують, щоб вони рівномірно розподілилися, і продовжують гасити.

  6. Ще через 10 хвилин готовий продукт викладають в стерилізовані банки, щільно закривають

Смачна солянка з печерицями та капустою на зиму

Замість лісових грибів в зимову солянку можна додати печериці. Якщо взяти королівський сорт цих грибів, аромат буде незрівнянно яскравіше, а смак – багатшими. Також для заготовки краще використовувати тільки якісний томатний соус або пасту.

Час готування: 1 година 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 15 баночок по півлітра.

Інгредієнти:

  • Капуста – 4 кг.
  • Печериці – 2 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Соус томатний – 0,5 л.
  • Олія – 1 л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Кислота лимонна – ¼ ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ст. л. на 0,5-літрову банку

Процес приготування:

  1. Очищені печериці відварюють в трохи підсоленій воді, в яку потрібно додати лимонну кислоту. Потім гриби проціджують і поміщають в глибоку каструлю, де буде готуватися солянка.

  2. Цибулини нарізають кільцями і обсмажують в олії до золотистого кольору.

  3. Моркву подрібнюють, як зручно, і окремо обсмажують.

  4. Капусту шаткують, щоб вийшли тоненькі смужки.

  5. Всі овочі додаються до грибів, туди ж кладуть томатний соус і сіль, все добре перемішують, щоб овочі рівномірно розподілилися по каструлі. Заливають олією і дають постояти близько півгодини, щоб почав виділятися сік.

  6. Солянку варять при слабкому нагріванні протягом 1, 5 години, регулярно добре помішуючи, щоб овочі не підгоріли знизу. Через необхідний час, заготівлю розкладають в стерилізовані ємності, в кожну з яких додатково додають вказану кількість оцту: в півлітрову баночку – 1 ст. л., в літрову – 2 ст. л. Баночки щільно закрити і дати охолонути під укриттям в приміщенні, після переставити в прохолодне місце.

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал