Дуже смачний, ароматний, вологий, з шоколадом і апельсином. Шоколадний крем ніжний, не надто солодкий, з відтінком кориці, і апельсинова кисла нотка – все це дуже смачно. Торт гарно виглядає, ідеально підійде на Різдво. У рецепті використаний якісний майонез, завдяки якому тісто виходить більш вологим.
Інгредієнти:
Коржі:
- 5 великих L яєць – відокремте жовтки і білки
- 200 г цукру
- 200 г якісного майонезу
- 160 г пшеничного борошна (я використовувала борошно для кексів)
- 40 г какао без цукру
- 1 чайна ложка розпушувача
- цедра, натерта з 1/2 апельсина
Для просочення:
- 110 мл апельсинового лікеру (алкоголь можна замінити підсолодженою водою з лимонним соком)
- 60 мл води
Додатково:
- 3-4 столові ложки апельсинового джему або консервації
Шоколадний крем:
- 700 мл молока
- 2 чайні ложки цукру з ваніллю (я використовувала ванільний цукор)
- 1 чайна ложка кориці
- 2 шоколадних пудинги без цукру
- 40 г пшеничного борошна
- 50 г темного шоколаду з вмістом какао 70%
- 100 г молочного шоколаду
- 250 г вершкового масла кімнатної температури
- 4 столові ложки цукрової пудри
Апельсинова маса:
- 500 мл охолоджених подвійних вершків 30%
- 1 порошок апельсинового желе
- 180 мл гарячої води
- 1 столова ложка цукрової пудри
Верхній шар:
- близько 40-50 г темного шоколаду, натертого дрібною сіткою (можна замінити шоколадною стружкою)
Для прикраси:
- збиті вершки (я збила 200 мл вершків з 1 столовою ложкою цукрової пудри і 1 чайною ложкою фікссу)
- шоколадні зірочки
Покроковий рецепт приготування:
- Встановіть духовку на 180 С за допомогою функції «Вгору-вниз».
Форма розміром 25 см х 35 см з папером для випічки. - Збийте яєчні білки до міцної стійкості. Продовжуйте перемішувати міксером, додайте цукор і перемішайте, поки маса не стане густою і блискучою. Потім додайте жовтки і продовжуйте перемішувати міксером до отримання світлої кремоподібної маси.
- До яєчної маси додати майонез, апельсинову цедру і перемішати лопаткою.
- Борошно змішати з какао, розпушувачем і просіяти в яєчну масу, перемішати лопаткою до однорідного тіста. Викласти тісто в підготовлене деко, розрівняти і поставити в розігріту духовку. Випікати приблизно 40-45 хвилин. Я пекла на нижньому рівні духовки.
Вийнявши з духовки, відставте до повного охолодження. - Влийте в каструлю близько 450 мл молока, додайте цукор з ваніллю, корицю, обидві шоколадки і поставте на вогонь, доведіть до кипіння, час від часу помішуйте, щоб шоколад розтанув. До молока, що залишилося, додати два пудинги, пшеничне борошно і ретельно перемішати, щоб не було грудочок.
- Коли молоко закипить, додайте змішані пудинги з борошном і зваріть густий пудинг. Весь час помішуйте, щоб не пригоріло (не хвилюйтеся про грудочки, а енергійно помішуйте). Коли пудинг закипить, зменшіть вогонь до найнижчого рівня і тримайте його на повільному рівні, помішуючи приблизно 1 хвилину.
- Зніміть пудинг з вогню, накрийте його харчовою плівкою і відставте до повного охолодження, він повинен бути кімнатної температури, як масло.
- Покладіть вершкове масло в миску і розімніть його міксером близько 1 хвилини. Додайте цукрову пудру і перемішайте міксером близько 1-2 хвилин. Потім в 3-4 прийоми додайте охолоджений пудинг і після кожного додавання змішуйте міксером до з’єднання інгредієнтів.
- Зніміть остиглий пиріг з дека, видаліть папір для випічки та покладіть папір назад у деко. Зріжте випечену скоринку з верхньої частини торта і розріжте тісто горизонтально на дві рівні частини, одну частину покладіть на деко. Змішайте інгредієнти для просрчення і половиною просочіть корж у деко.
- Просочений корж тонко змастити апельсиновим джемом і викласти на корж шоколадний крем, розрівняти. Зверху покладіть другу частину коржа і просочіть його просоченням, що залишилося.
- Перелийте желе в миску і залийте гарячою водою, перемішайте, поки желе не розчиниться, відставте остигати.
- Вершки збити з цукровою пудрою, але не дуже туго. Постійно помішуючи міксером, влийте желе, важливо, щоб воно не стало твердішим, його можна навіть злегка підігріти, перемішайте.
- Покладіть апельсиновий шар на торт і вирівняйте.
Зверху посипте тертим шоколадом і поставте торт в холодильник на ніч. - Остиглий торт можна акуратно вийняти з дека. Порції торта можна прикрасити кулькою збитих вершків і шоколадними зірочками. Перед подачею можна посипати різнокольоровою цукровою посипкою.