Повітряний манник на кефірі в духовці – – це класичний пиріг з нашого дитинства, який усім відомий і давно любимо. Хто пече манники часто, ті давно знають усі хитрощі приготування цих смакот, а решті ми пропонуємо освоїти будь-який з 9 дуже смачних і простих покрокових рецептів манників. Такі домашні пироги вийдуть пишними, ароматними, солодкими та подобаються всім без винятку!
Повітряний манник на кефірі з борошном
Повітряний манник на кефірі з борошном – це чудові ласощі як для найменших, так і для дорослих членів вашої родини. І нехай здається простота рецепту і нехитрі інгредієнти не вводять вас в оману – такий пиріг дійсно дуже смачний! Зверху його можна залити помадкою, цукровою глазур’ю або посипати товченими горішками.
Інгредієнти:
- Манка – 1 ст.
- Борошно – 1 ст.
- Цукор – 0,75 ст.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Розпушувач – 12 гр.
- Кефір –250 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір перемішайте з манкою і наполягайте на кухонному столі 30-40 хвилин, щоб манка добре розбухла. До речі, кефір потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб він набув кімнатної температури.
Крок 2. З цукром збийте яйця так, щоб у вас вийшла біла піна, а всі крупинки цукру зникли.
Крок 3. Додайте збиті яйця з цукром у суміш кефіру, всипте розпушувач (його можна замінити на чайну ложку соди без гірки, гашеної в оцті). Легко розмішайте, щоби яйця не опали.
Крок 4. У тісто для манника введіть борошно, можна трохи менше, ніж склянка. Борошно має бути просіяним, а вводити його потрібно порційно, легко розмішуючи ложкою або лопаткою, щоб грудок не було.
Крок 5. Дайте тіста з борошном настоятися ще 10-15 хвилин.
Крок 6. Розігрійте духовку до 180 градусів, змастіть форму або лист з глибокими бортиками вершковим маслом і викладіть ложкою тісто, а верх розрівняйте.
Крок 7. Манник дбає від 30 до 45 хвилин, дивлячись яка у вас духовка. Газові духовки печуть трохи повільніше за електричні. Перші 20-25 хвилин не відкривайте духовку – манник повинен добре підрости у теплі.
Крок 8. Готовність пирога перевіряйте сірником або зубочисткою, якщо вона суха пиріг – готовий.
Крок 9. Готовий повітряний манник на кефірі з борошном витримайте у формі 5-10 хвилин, щоб він відстав від країв, а потім обережно викладіть на плоску тарілку великого розміру.
Крок 10. Прикрасьте верх пирога на власний розсуд і подавайте до чаю ще теплим.
Смачного!
Пишний та розсипчастий манник без борошна
Манник – це такий пиріг, який легко вийде пишним та розсипчастим навіть без борошна, з додаванням лише однієї манки. А ще така випічка виходить дуже соковитою. Верх манника прикрасьте глазур’ю чи розтопленим шоколадом. Приготуйте манник без борошна хоча б один раз і ви точно не пошкодуєте!
Інгредієнти:
- Кефір – 1,5 ст.
- Манка – 2 ст.
- Цукор – 1 ст.
- Курячі яйця – 3 шт.
- Розпушувач – 1 пакетик.
- Цедра лимона – 1 ч.л.
- Сіль – на кінчику ножа.
- Вершкове масло – для змащування форми.
Процес приготування:
Крок 1. У миску розбийте яйця, всипте туди цукор і трохи солі. Збивайте яйця з цукром та сіллю, поки весь цукор не розчиниться, а маса має побіліти. Працюйте міксером, блендером чи ручним вінчиком.
Крок 2. Додайте до збитих яєць кефір кімнатної температури, розпушувач для тіста та цедру, продовжуйте ще трохи збивати масу, доки вона не стане повністю однорідною.
Крок 3. Додайте порційно в тісто манку щоразу добре, але акуратно розмішуючи, щоб яйця не опали. На поверхні тіста має з’явитися безліч дрібних повітряних бульбашок.
Крок 4. Тісто залиште настоятися 30-40 хвилин для набухання манки.
Крок 5. Форму для випікання рясно змастіть вершковим або олією і вилийте в неї тісто.
Крок 6. Духовку розігрійте до 180-190 градусів, помістіть форму з тістом і запікайте манник до готовності 35-40 хвилин.
Крок 7. Не відкривайте духовку перші 20-25 хвилин, через 35 хвилин проткніть манник сірником, якщо вона суха пиріг – готовий, а якщо волога, допікайте пиріг до готовності.
Крок 8. Слідкуйте, щоб скоринка на маннику не була надто засмаженою, якщо вона швидко темніє, тоді прикрийте манник зверху папером для випічки та продовжуйте запікання.
Крок 9. Після того, як манник буде готовий, потримайте його у відключеній відкритій духовці 5-10 хвилин, а потім акуратно витягайте з форми.
Крок 10. Трохи остиглий манник можна полити кондитерською глазур’ю або присипати меленими в крихту горіхами, а також прикрасити зверху шматочками свіжих фруктів або ягодами.
Смачного!
Манник з яблуками в духовці
Якщо вам подобається випічка з яблуками, тоді цей рецепт – є точно для вас! Манник з яблуками особливо смачний із заливкою із солодкої сметани, вона його відмінно просочить, зробивши вологішим. Такий пиріг стане окрасою не тільки вашого домашнього столу, але й обов’язково припаде до смаку вашим гостям.
Інгредієнти:
- Кефір – 0,5л.
- Манка –400 гр.
- Цукор – 160 гр.
- Вершкове масло|мастило| – 50-100 гр.
- Яблука – 2 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Ванілін – за бажанням.
- Розпушувач — 1 ч.л.
Для заливання:
- Сметана – 100 гр.
- Цукрова пудра – 3 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Манку спочатку потрібно залити кефіром, перемішати і дати постояти мінімум півгодини, щоб крупа розбухла. Цей крок особливо важливий, якщо у вас манка не найвищого, а першого сорту.
Крок 2. Далі яблука очистіть від шкірки, від серцевини та насіння, наріжте тонкими часточками.
Крок 3. Коли манка добре розбухне в кефірі, додайте до неї ванілін (ванільний цукор), розпушувач та цукор, розмішайте.
Крок 4. Окремо з щіпкою солі збийте яйця до білої, міцної піни, акуратно введіть їх у решту тіста, розмішайте.
Крок 5. Розтоплене, але остигле вершкове масло також додайте в тісто, розмішайте все до однорідності.
Крок 6. Форму для випікання змастіть олією (вершковою або рослинною), вилийте туди половину тіста.
Крок 7. Далі викладіть яблучні часточки, а зверху – другу половину тіста.
Крок 8. Манник випікається у нагрітій до 180 градусів духовці 35-40 хвилин.
Крок 9. Тісто в маннику з яблуками буде готове, якщо сірник, яким його потрібно проткнути, залишиться сухим.
Крок 10. Манник повинен злегка охолонути у формі, потім витягайте його назовні, викладайте на гарну страву і поливайте заливкою із суміші сметани та цукрової пудри.
Смачного!
Дуже смачний манник на кефірі з сиром
Манник на кефірі з сиром може вийде як більш вологим, так і сухим, і розсипчастим – все залежить від того, який сир ви додасте в тісто. Щоб такий пиріг був особливо смачним, сир ми рекомендуємо брати сухуватий, волога сирна маса для нього не підходить.
Продукти для приготування:
- Манка – 200 гр.
- Цукор – 1 ст.
- Сіль – щіпка.
- Яйця – 2 шт.
- Кефір – 230-250мл.
- Сир – 300 гр.
- Борошно – 0,5 ст.
- Ванілін – 0,5 ч.л.
- Розпушувач – 2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Всипте манну крупу в кефір, він має бути нагрітим до кімнатної температури. Нехай суміш постоїть 30-45 хвилин і добре набухне.
Крок 2. В окремій ємності розітріть із цукром сир, додайте ванілін, нехай ця маса також постоїть, щоб цукор розчинився.
Крок 3. Яйця збийте з щіпкою солі, додайте в манку, розмішайте.
Крок 4. З’єднайте разом сир із масою з манки, кефіру та яєць, розмішайте.
Крок 5. У тісто введіть борошно, розмішайте, щоб не було грудок. Вводьте її порційно, а потім введіть розпушувач (якщо у вас сода, а не розпушувач, її можна взяти 1 чайну ложку з гіркою, трохи потушкувати укусом і додати до кефіру).
Крок 6. Нагрійте духовку до 180 °С.
Крок 7. На змащену малою форму для випічки або на лист вилийте тісто, зверху його можна трохи присипати меленими сухарями, щоб на маннику утворилася красива скоринка.
Крок 8. Щоб тісто не опало, доки манник готується, духовку не відкривайте. Час випікання: 35-45 хвилин, залежно від духовки.
Крок 9. Готовність пирога перевіряйте сірником –, він повинен залишитися сухим, якщо манник з сиром готовий повністю.
Крок 10. Дайте пирога постояти в духовці з відчиненими дверцятами, щоб трохи охолонути, а потім викладайте його на тарілку і подавайте до столу в теплому вигляді. Разом із сирним манником часто подають солодкий сметанний соус.
Смачного!
Простий рецепт манника з родзинками у духовці
Манник з родзинками, випечений у духовці будинку – це дуже смачна і бюджетна випічка, з якою впорається кожна господиня-початківець. До речі, якщо у вас немає міксера, не варто відмовлятися від приготування манника, як показує досвід, зовсім не обов’язково збивати яйця в міцну піну, достатньо буде і звичайного збовтування вінчиком або навіть вилкою.
Інгредієнти:
- Кефір – 1 ст.
- Манка – 1 ст.
- Борошно в/с – 1 ст.
- Цукор – 2/3 ст.
- Яйця – 3 шт.
- Олія – 3 ст.л.
- Ароматизатор (ром чи сироп) – 1-2 ч.л.
- Розпушувач – 1,5 ч.л.
- Родзинки – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Хтось віддає перевагу манникам без борошна, а хтось із борошном, вважаючи, що така випічка виходить більш повітряною. Манку залийте кефіром і добре, розмішайте до однорідності. Кефір беріть кімнатну температуру.
Крок 2. Родзинки промийте, якщо він жорсткий, тоді залийте на чверть години окропом, а потім відцідіть рідину, обсушіть ягоди паперовим рушником.
Крок 3. Разом із цукром збийте міксером або вінчиком яйця, додайте ром або якийсь інший ароматизатор на ваш смак.
Крок 4. Додайте олію і змішайте до однорідності.
Крок 5. Змішайте дві основи тіста в одну, доки тісто не стане повністю гладким. Працюйте вінчиком.
Крок 6. Сухі родзинки змішайте з ложкою борошна, а потім додайте в тісто, добре розмішайте.
Крок 7. У тісто залишилося ввести порційне борошно, розпушувач і добре розмішати. Якщо ви використовуєте соду, її трохи гасять укусом і вводять у кефір ще до манки.
Крок 8. Форму для випікання змастіть будь-яким маслом, вилийте тісто рівним шаром, помістіть у духову шафу, нагріту до 180 градусів.
Крок 9. Випікають манник із родзинками не менше 35-45 хвилин, готовність випічки перевіряють дерев’яним сірником або зубочисткою. Не відкривайте духову шафу перші 20 хвилин, щоб від перепаду температур пиріг не опав.
Крок 10. Маннику дають трохи охолонути у формі, а потім акуратно перевертають, виймають із форми, нарізають порційно та подають до столу. Верх пирога покривайте глазур’ю, присипайте цукровою пудрою або товченою шоколадною крихтою.
Смачного!
Порада: родзинки можна замінити іншими сухофруктами або сушеними ягодами, наприклад, вишню або журавлину. Якщо ви берете великий чорнослив або курагу, розділіть їх на кілька частин. Також разом із родзинками (або замість нього) до манника можна додати будь-які подрібнені горішки.
Манник на кефірі з варенням
Манник на кефірі з варенням – – це ще один простий рецепт прекрасної домашньої випічки. Він зовсім нескладний у приготуванні, за що й любимо багатьма хазяйками. За бажання такий пиріг спече навіть школяр!
Інгредієнти:
- Манка – 240-260 гр.
- Цукор пісок – 100 гр.
- Кефір –500 мл
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 120 гр.
- Варення будь-яке – 1 ст.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Ванільний цукор – 1 ст.
- Сіль – щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір нагрійте до кімнатної температури, налийте в миску, помішуючи, порційно введіть борошно і манку.
Крок 2. Дайте основі тіста розбухнути, постоявши на столі під кришкою або плівкою харчової 30-40 хвилин.
Крок 3. Потім збийте міксером або вінчиком яйця разом із щіпкою солі, цукром, ванільним цукром (ваніліном) до однорідної маси.
Крок 4. З’єднайте дві основи для тіста, акуратно розмішуючи.
Крок 5. Далі додайте розпушувач та будь-яке варення. Якщо варення дуже солодке, цукор у манник можна не додавати або додати небагато. У результаті у вас має вийти густе, як жирна сметана, тісто.
Крок 6. На змащений олією лист або у форму викладіть тісто.
Крок 7. Випікання манника з варенням здійснюється 35-45 хвилин, температура: 180-190°С. Готовність пирога перевіряйте сірником.
Крок 8. Дайте пирога трохи охолонути в духовці з відчиненими дверцятами, а потім прикрашайте його верх на свій розсуд і подавайте до столу, вийнявши з форми.
Смачного!
Повітряний шоколадний манник на кефірі
Шоколадний манник на кефірі – це ароматний пиріг з чарівним запахам какао, особливо сильним, коли він гарячий. Щоб манник вийшов дуже смачним, для нього потрібне лише високоякісне натуральне гірке какао. Не додавайте солодке какао, яке використовується для отримання швидкорозчинного шоколадного напою –, ефект вийде зовсім не той…
Інгредієнти:
- Олія – 4 ст.л.
- Манка – 1 ст.
- Борошно – 1 ст.
- Яйця – 2 шт.
- Какао – 2 ст.л.
- Кефір – 1 ст.
- Цукор – 1 ст.
- Сода – 1 ч.л.
- Сіль – щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. У склянку кефіру, вилиту в миску, всипте склянку борошна, цукор (його може бути і менше, ніж у рецепті), соду, пригашену укусом, а також манку тонкою цівкою.
Крок 2. Додайте в тісто какао (якщо хочете шоколадніший смак, збільште його порцію). Добре розмішайте тісто вінчиком, щоб утворилися бульбашки та не було грудок.
Крок 3. Дайте тіста настоятися 30 хвилин на кухонному столі під рушником, щоб борошно та манка набрякли.
Крок 4. Збийте зі щіпкою солі яйця, можна робити це як міксером, так і вінчиком.
Крок 5. Коли тісто настоїться, додайте в нього яйця та олію рослинну рафіновану, розмішайте. Консистенція тіста – дуже густа сметана.
Крок 6. Змастіть олією форму чи лист, вилийте туди тісто рівним шаром.
Крок 7. Нагрійте духовку до 180 градусів та випікайте шоколадний манник не менше 35-45 хвилин, перевіряючи готовність дерев’яною паличкою або сірником.
Крок 8. Готовому пирога дайте охолонути в духовці небагато, потім акуратно перекладайте його на тарілку.
Крок 9. Коли пиріг трохи охолоне, присипте шоколадною стружкою і подавайте до столу.
Смачного!
Смачний покроковий рецепт манника на кефірі з персиками
Манник на кефірі з персиками, як і будь-який інший манник, – це відмінний варіант швидкої та дешевої домашньої випічки. Однак те, що цей пиріг не вимагає якихось складних інгредієнтів та надприродних маніпуляцій із приготуванням, ще не означає, що він несмачний. Випікайте манник за цим рецептом, і ви відразу ж переконаєтесь у зворотному!
Інгредієнти:
- Манка – 1 ст.
- Кефіру – 1 ст.
- Персики – 3 шт.
- Борошно в/с – 2 ст.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Вершкове масло|мастило| – 50 гр.
- Ванільний цукор – 10 гр.
- Цукрова пудра – скільки потрібно.
Процес приготування:
Крок 1. Як і в приготуванні будь-якого іншого манника, потрібно починати з того, щоб змішати манку з кефіром і залишити цю суміш на столі мінімум на 30 хвилин, але можна і довше.
Крок 2. Борошно з’єднайте з розпушувачем.
Крок 3. З цукром за допомогою вінчика збийте яйця, додайте ванільний цукор.
Крок 4. Вершкове масло розтопіть, остудіть до теплого стану і вводьте тонким струмком у збиті яйця, добре, але легко розмішуючи.
Крок 5. Цю суміш з’єднайте з розбухлою манкою.
Крок 6. Введіть борошно з розпушувачем у тісто і добре перемішайте разом.
Крок 7. Форму змастіть олією, на неї вилийте тісто, яке буде на кшталт густої сметани.
Крок 8. Персики обмийте, зніміть шкірку, опустивши їх у окріп, а через півхвилини обдавши холодною водою. Розділіть великі персики на 4 частини, дрібні можна на половинки. Видаліть кісточки.
Крок 9. Шматочки персиків викладіть у тісто.
Крок 10. Випікайте манник із персиками у духовці, вже нагрітій до 180 градусів.
Крок 11. Час випікання – індивідуальний, але в цілому буде тривати близько 35-45 хвилин. Не відкривайте духовку перші 20-25 хвилин, щоб тісто добре піднялося і вже не опало.
Крок 12. Маннику дайте трохи охолонути, а потім викладіть його на тарілку. Можна присипати пудрою з цукру або полити солодкою сметаною.
Смачного!
Дієтичний манник у духовці
Дієтичний манник у духовці вийде у вас у тому випадку, якщо ви додасте туди манну крупу з твердих сортів пшениці (марка «Т») –, саме в ній міститься багато корисної для організму клітковини і менше калорій у порівнянні з манкою з пшениці м’якого сорту («М»). Знизить калорійність пирога та додавання невеликої кількості цукру, а також використання кефіру 1% жирності.
Інгредієнти:
- Манна крупа – 1 ст. (200мл).
- Цукор – 0,5 ст.
- Кефір – 1 ст.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – до смаку.
- Сода харчова – 0,5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування дієтичного манника за півгодини до початку роботи замочіть у кефірі манку, щоб готовий пиріг не був сухим. Якщо є час, нехай суміш постоїть на столі 1:00.
Крок 2. Яйце збийте з цукром і щіпкою солі, поки всі крупинки не розійдуться. Працюйте вінчиком або міксером.
Крок 3. Соду пригасіть укусом і додайте до тіста кефіру, туди ж введіть і збиті яйця, все добре розмішайте.
Крок 4. Тісто розмішайте, воно має повільно стікати з нахиленої ложки чи лопатки.
Крок 5. Нагрійте духовку до 180-190 градусів, лист або форму змастіть трохи маслом і вилийте туди тісто.
Крок 6. Випікайте дієтичний манник щонайменше 35-45 хвилин, готовність визначаючи сухою дерев’яною паличкою.
Крок 7. Дайте пирога злегка охолонути у формі, потім викладайте на тарілку та подавайте до столу. Щоб не збільшувати калорійність манника, не поливайте його сметаною, а лише прикрасьте зверху часточками свіжого яблука, груші чи іншими фруктами та ягодами.
Смачного!
Порада: не збільшуйте температуру в духовці понад 190 градусів, думаючи, що так манник спечеться швидше. У цьому випадку пиріг швидко покриється темною кіркою, а всередині залишиться сирим. Манники можна випікати у одній великій формі, а й у маленьких формах для кексів. Час випікання – 20-30 хвилин.