Помідори у власному соку на зиму – це неймовірно смачна та корисна їжа, яку можна вживати в їжу у вигляді самостійної страви та як доповнення до будь-якого гарніру. Із закруток також вийде чудовий домашній соус – без додавання хімії.
Помідори у власному соку у літрових банках без стерилізації
Для цього рецепту найкраще вибирати помідори середнього розміру. Бажано, щоб вони були максимально однаковими. В результаті вийде дуже корисна та смачна страва.
Час приготування: 1 год. 20 хв.
Час приготування: 55 хв.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти:
- Помідори – 2 кг.
- Цукор – 3 ст.
- Сіль – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори ретельно промиваємо. Відкладаємо ті плоди, які плануємо подрібнити приблизно один кілограм помідор. Розрізаємо їх на дві частини вздовж та викладаємо у блендер. Найкраще подрібнювати томати в соковижималці: вона відокремлює шкірку від м’якоті.
Крок 2. Переливаємо томатну масу в каструлю. Всипаємо сіль та цукор. Перемішуємо інгредієнти до однорідності. Включаємо техніку. Доводимо томатний сік до кипіння та варимо протягом 10 хвилин.
Крок 3. Стерилізуємо банки та кришки: перевіряємо їх на наявність дефектів, очищаємо содою, ретельно промиваємо і ставимо в духову шафу або мікрохвильову піч (додаємо в банку трохи води). Також тару можна стерилізувати над парою на плиті.
Крок 4. Готову банку заповнюємо помідорами до верху. Наливаємо воду в чайник та доводимо до кипіння. Акуратно заливаємо окропом помідори у банку. Слідкуємо, щоб плоди не луснули. Накриваємо тару кришкою та залишаємо на 10 хвилин.
Крок 5. Через певний час, коли помідори прогріються, зливаємо воду з банки в раковину. Заливаємо помідори гарячою томатною масою. Накриваємо ємність кришкою та закриваємо. Ставимо банку на половина вгору дном і укутуємо. Коли закрутка охолоне, переносимо її в льох для подальшого зберігання.
Смачного!
Мариновані помідори у власному соку на зиму
Консервація помідорів унікальна: томати зберігають не лише більшість своїх корисних властивостей, а й залишаються такими ж смачними та ароматними протягом тривалого часу. Секрет у тому, що до закрутки не додаються спеції.
Час приготування: 1 ч. 35 хв.
Час приготування: 1 год.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти:
- Помідор – 500-700 гр.
- Томатна паста – 100 гр.
- Цукор – 1,5 ст.
- Сіль – 1 ст.
- Оцет столовий 9% – 1 ст.
- Вода – 1л.
Процес приготування:
Крок 1. Щоб помідори довго зберігалися, для закрутки необхідно вибирати щільні та неушкоджені плоди. Наступним нашим кроком буде промивання томатів. Робимо це у холодній воді. Потім обтираємо помідори рушником.
Крок 2. Підбираємо банку та кришку для закрутки. Як що немає видимих пошкоджень, очищаємо тару із кришкою содою. Промиваємо їх та стерилізуємо будь-яким зручним способом. Щільно укладаємо у чисту банку помідори.
Крок 3. Наливаємо воду в каструлю та ставимо її на конфорку. Доводимо рідину до кипіння на середньому вогні та вливаємо в неї томатну пасту. Перемішуємо пасту з водою та знову доводимо до кипіння. Через пару хвилин всипаємо цукор та сіль. Перемішуємо інгредієнти і знімаємо пінку, що утворилася. Варимо заливку ще кілька хвилин. Потім додаємо оцет та вимикаємо плиту.
Крок 4. Добре перемішуємо заливку перед тим, як залити в банку з помідорами. Коли цей крок буде пройдено, накриваємо банку з помідорами та заливкою кришкою. Наливаємо в каструлю воду і ставимо всередину закрутки. Включаємо плиту та стерилізуємо ємність із вмістом 15 хвилин.
Крок 5. Накриваємо банку кришкою та закриваємо. Перевертаємо її та ставимо у зручне місце. Укутуємо теплою ковдрою або пледом. Коли закочування охолоне, перевертаємо її кришкою вгору і залишаємо на зберігання в льоху.
Смачного!
Як заготовити помідори у власному соку з оцтом?
Щоб помідори в банках довго зберігалися і не зіпсувалися перед тим, як заливати їх гарячим томатним пюре, необхідно потримати їх у кип’яченій воді 10-15 хвилин.
Час приготування: 1 ч. 55 хв.
Час приготування: 1 год. 5 хв.
Кількість порцій: дві 3-літрові банки.
Інгредієнти:
- Помідори – 5 кг.
- Сіль – 3 ст.
- Цукор – 6 ст.
- Оцет яблучний 6% – 2 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо томати у прохолодній воді та обтираємо їх кухонним рушником. Для заливання необхідно 2 кілограми помідорів. Розрізаємо кожен томат вздовж 2 половинки. Подрібнюємо помідори у блендері або за допомогою інших доступних пристроїв.
Крок 2. Переливаємо томатну кашку в каструлю. Всипаємо необхідну кількість солі та цукру, ретельно перемішуємо вміст та ставимо ємність на плиту. Доводимо масу до кипіння на великому вогні. Потім зменшуємо вогонь і варимо суміш ще 10 хвилин.
Крок 3. Перевіряємо банки для закрутки. Якщо вони не пошкоджені, стерилізуємо банки та кришки: доводимо воду до кипіння на плиті та викладаємо в неї кришки, кип’ятимо їх 10 хвилин, банки вимиваємо гарячою водою.
Крок 4. Чисті помідори позбавляємо плодоніжок. Викладаємо їх у стерилізовані банки. Щільно укладаємо. Ставимо на плиту каструлю із водою. Доводимо її до кипіння. Заливаємо окропом помідори, накриваємо банки кришками чи рушником та залишаємо на 20 хвилин.
Крок 5. Через деякий час прибираємо кришки або рушник, зливаємо воду з банок в раковину і додаємо в кожну банку однакову кількість оцту. Заливаємо гарячим томатним пюре помідори до верху банок. Закриваємо кришками та перевертаємо дном вгору. Укутуємо банки, даємо охолонути. Через 2-3 дні переносимо на зберігання до комори.
Смачного!
Простий та смачний рецепт помідорів у власному соку без оцту
Помідори у власному соку можуть зберігатися тривалий час без оцту та стерилізації. Єдине, необхідно зробити в даному випадку – піддати стерилізації банки та кришки для зберігання заготовок.
Час приготування: 2 год.
Час приготування: 45 хв.
Кількість порцій: 2 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 4 кг.
- Сіль – 40 гр.
- Цукор – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підбираємо приблизно однакові за розміром помідори середньої величини. Якщо томати зіпсовані або мають видимі пошкодження, їх не використовуємо. Усі томати промиваємо та обтираємо рушником. М’якіші плоди (2,5 кг) подрібнюємо за допомогою соковижималки, щільніші (1,5 кг) залишаємо для укладання в банки.
Крок 2. Стерилізуємо тару для закочування помідорів. У чисті банки викладаємо томати. Наливаємо у каструлю воду. Ставимо ємність на конфорку та доводимо воду до кипіння.
Крок 3. Заливаємо окропом помідори у банках. Накриваємо ємності кришками та залишаємо на 8-10 хвилин, щоб прогріти плоди. Через певний час повторюємо процес знову.
Крок 4. Ставимо на плиту томатне пюре в каструлі, всипаємо цукор та сіль. Перемішуємо масу та доводимо до кипіння. Варимо 20 хвилин.
Крок 5. Зливаємо гарячу воду з банок із томатами. Заливаємо в банки гаряче пюре та закриваємо кришками. Даємо захід сонця охолонути 2-3 дні в перевернутому положенні під теплою ковдрою. Потім зберігаємо їх у коморі.
Смачного!
Очищені помідори без шкірки з лимонною кислотою на зиму
Рецепт простий у приготуванні і тому є традиційним. Порції інгредієнтів розраховані на півлітрову банку. Якщо є необхідність приготувати закрутки в більших ємностях, кількість інгредієнтів потрібно збільшити.
Час приготування: 1 год. 25 хв.
Час приготування: 35 хв.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти:
- Помідор –300 гр.
- Сіль – ½ ч.л.
- Цукор – 1 ст.
- Кислота лимонна – 1 щіпка.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Займемося стерилізацією банки та кришки. Попередньо очищаємо содою тару, добре промиваємо теплою водою. Стерилізуємо її будь-яким зручним способом.
Крок 2. На дно чистої банки викладаємо лимонну кислоту, сіль та цукор. Промиваємо помідори і позбавляємо їх шкірки: заливаємо окропом на пару хвилин, а потім поміщаємо їх на таку ж кількість часу в холодну воду. Укладаємо помідори без шкірки у банку. Накриваємо ємності кришками.
Крок 3. Укладаємо на дно великої каструлі рушник або серветку тканини. Ставимо банку всередину, наливаємо воду в каструлю до «плечиків» ємності. Доводимо воду до кипіння на середньому вогні. Злегка піднімаємо кришку: якщо помідори осіли на дно, пустили сік і залишилося місце, додаємо ще кілька томатів у банку.
Крок 4. Стерилізуємо томати ще 15 хвилин. Потім вимикаємо плиту та дістаємо банку з каструлі. Накриваємо її кришкою та закриваємо.
Крок 5. Перевертаємо банку кришкою вниз і ставимо будь-яке зручне місце для остигання. Укриваємо ковдрою чи пледом. Потім зберігаємо закрутки в коморі у звичайному положенні.
Смачного!
Різані помідори часточками на зиму у банках
Щоб приготувати закочування з помідорів за цим рецептом, потрібно трохи повозитися – зняти шкірку та порізати томати. Однак результат вартий ваших зусиль.
Час приготування: 1 ч. 35 хв.
Час приготування: 55 хв.
Кількість порцій: 3.
Інгредієнти:
- Помідори – 5 кг.
- Часник – 3-4 зуб.
- Перець запашний горошком – 6 шт.
- Цукор – 5 ст.
- Сіль – 2 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо літрові банки за допомогою соди. Ретельно промиваємо їх, наливаємо трохи води та ставимо в духовку. Включаємо духовку та виставляємо температуру 150 градусів. Стерилізуємо банки 15 хвилин. Відкриваємо духову шафу, продовжуємо стерилізацію ще кілька хвилин. Потім дістаємо ємності з духовки та виливаємо воду. Перевертаємо банки дном нагору і ставимо на паперовий рушник.
Крок 2. Підбираємо томати для закрутки. Відкладаємо зіпсовані помідори. Для закладки в банки беремо щільніші і менш соковиті помідори. Для заливки вибираємо м’якіші та стигліші.
Крок 3. Розрізаємо помідори (3 кг) для заливання на дві частини. Викладаємо їх у соковитискач і подрібнюємо. Очищаємо зубчики часнику від лушпиння і додаємо в томатну кашку. Слідом відправляємо перець, цукор та сіль. Ретельно перемішуємо масу.
Крок 4. Включаємо плиту. Розігріваємо її за температури 120 градусів. Помідори для укладання в банки (2 кг) заливаємо заздалегідь підготовленим окропом. Потім охолоджуємо їх у воді кілька хвилин і знімаємо шкірку. Нарізаємо помідори часточками. Розкладаємо часточки помідорів по банках. Заливаємо їх томатним пюре та накриваємо кришками.
Крок 5. Ставимо банки з помідорами у духовку та залишаємо на 15 хвилин. Потім дістаємо банки з духової шафи і закриваємо. Укутуємо банки пледом, попередньо перевернувши їх дном нагору. Потім зберігаємо закрутки в льоху.
Смачного!
Захід сонця на зиму з помідорів у власному соку з цибулею
Закрутки з томатів можна подавати до столу у вигляді доповнення до гарніру, використовувати для приготування різних томатних соусів та підливи. Щоб страва вийшла смачною, краще вибирати помідори невеликого розміру, пружні та м’ясисті.
Час приготування: 2 год. 20 хв.
Час приготування: 1 год. 30 хв.
Кількість порцій: 2-4.
Інгредієнти:
- Помідор – 2,5 кг.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Лимон – ½ шт.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Чабрець – 1 шт.
- Базилік – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо всі плоди проточною прохолодною водою. Обтираємо помідори рушником. Відкладаємо більш соковиті та м’які томати для заливання. Нарізаємо їх гострим ножем на дрібні шматочки та викладаємо на дно каструлі.
Крок 2. Очищаємо цибулю від лушпиння і злегка промиваємо її водою. Потім розрізаємо цибулину вздовж на дві частини. Кожну половинку нарізаємо півкільцями. Відправляємо цибулю до каструлі з помідорами.
Крок 3. Слідом відправляємо трави, які попередньо подрібнюємо. Промиваємо лимон, обтираємо його рушником і вичавлюємо сік із плода за допомогою соковижималки або вручну. Виливаємо його до каструлі.
Крок 4. Всипаємо сіль та цукор. Перемішуємо інгредієнти до однорідності та ставимо каструлю з масою на конфорку. Включаємо плиту та варимо вміст ємності протягом 20 хвилин на слабкому вогні. Постійно помішуємо масу.
Крок 5. Тепер займемося щільнішими томатами. Доводимо воду до кипіння будь-яким зручним способом. Потім заливаємо гарячою рідиною помідори. За кілька хвилин зливаємо окріп і заливаємо помідори холодною водою. За кілька хвилин знімаємо шкірку з плодів.
Крок 6. Стерилізуємо тару для закрутки. Заздалегідь досліджуємо банки та кришки на наявність пошкоджень, очищаємо їх харчовою содою, ретельно промиваємо та ставимо у духову шафу. Розрізаємо помідори на дві рівні частини. Викладаємо їх у банки.
Крок 7. Проціджуємо готову заливку в окрему ємність через дрібне сито. Вливаємо гарячу суміш у банки з томатами. Накриваємо ємності кришками. Покриваємо дно великої каструлі рушником. Ставимо всередину банки із помідорами. Заливаємо в каструлю воду до «плечиків» банок. Переміщуємо каструлю на конфорку та включаємо плиту. Стерилізуємо заготовки 20 хвилин.
Крок 8. Вимикаємо плиту та дістаємо банки з каструлі. Закриваємо їх кришками та перевертаємо. Ставимо у будь-яке зручне місце для остигання. Укутуємо теплим пледом.
Смачного!
Покроковий рецепт помідорів у власному соку на зиму з часником
Часник надає страві деякої пікантності. Якщо ви любите більше гостроти та незвичайності у смаку, можна додати спеції, наприклад, перець чи корицю. Якщо томати солодкі, цукор можна не додавати.
Час приготування: 1 год. 30 хв.
Час приготування: 50 хв.
Кількість порцій: 2.
Інгредієнти:
- Помідори – 5 кг.
- Часник – 4 зуб.
- Цукор – 2 ст.
- Сіль – 2 ст.
- Оцет 9% – 6 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори для закрутки повинні бути різної величини та м’якості. Найкраще вибирати томати різних сортів. Розділимо помідори: дрібніші та менш соковиті відкладаємо для укладання в банки (2 кг), а великі та соковиті – для заливки (3 кг). Промиваємо та обтираємо всі томати.
Крок 2. Очищаємо банки та кришки содою. Промиваємо їх теплою водою і ставимо в духову шафу на стерилізацію. Відокремлюємо від головки часнику необхідну кількість зубчиків. Очищаємо їх та нарізаємо часточками.
Крок 3. У стерилізовані банки укладаємо помідори та часник шарами. Помідори для заливки нарізаємо на шматочки довільного розміру та всипаємо у каструлю. Накриваємо каструлю кришкою, ставимо на плиту та варимо томати 5-7 хвилин на середньому вогні. Помідори до кипіння не доводимо.
Крок 4. Проціджуємо томатну масу через дрібне сито, щоб позбавитися насіння і шкірки. Додаємо цукор та сіль. Перемішуємо. Ставимо сік на плиту та доводимо його до кипіння на середньому вогні. Знімаємо білу піну, що утворилася у процесі варіння.
Крок 5. Варимо сік ще 5 хвилин та вимикаємо плиту. Потім розливаємо масу банками до самого верху. Накриваємо ємності кришками. Укладаємо на дно великої каструлі рушник. Ставимо всередину банки. Переміщуємо каструлю із банками на плиту. Заливаємо у каструлю воду. Кип’ятимо закрутки 10 хвилин.
Крок 6. Вимикаємо плиту та дістаємо банки з каструлі. Наливаємо у кожну ємність оцет. Накриваємо банки кришками та закриваємо. Ставимо банки на половина кришками вниз і загортаємо. Коли закрутки охолонуть, зберігаємо їх у коморі.
Смачного!
Дуже смачні помідори з хріном на зиму в банках
Рецепт підійде для любителів пряних томатів. Закуска підійде до будь-якого гарніру та виду м’яса. Її можна використовувати як салат або самостійну страву.
Час приготування: 2 год. 20 хв.
Час приготування: 1 год. 30 хв.
Кількість порцій: 1-2.
Інгредієнти:
- Помідор – 4 кг.
- Часник – ¼ ст.
- Перець болгарський солодкий – 250 гр.
- Морква – 250 гр.
- Хрін сухий – ¼ ст.
- Петрушка – до смаку.
- Перець запашний горошком – 5-6 шт.
- Сіль – 2 ст.
- Цукор – 5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо банки та кришки для майбутніх закочування за допомогою харчової соди. Добре промиваємо їх та стерилізуємо будь-яким зручним способом. Промиваємо усі помідори. Обтираємо їх та обираємо ті, які підуть на укладання до банків. Проколюємо їх зубочисткою або голкою у кількох місцях. Так вони не луснуть, коли заливатимемо в банки окріп.
Крок 2. Промиваємо зелень проточною водою. Викладаємо на паперовий рушник, щоб він обсох. На дно банки відправляємо петрушку, а згори укладаємо помідори.
Крок 3. Помідори для соусу заливаємо окропом, заздалегідь підготовленим будь-яким зручним способом. За кілька хвилин виливаємо гарячу воду і заливаємо помідори холодною водою. Через кілька хвилин зливаємо рідину та знімаємо шкірку з томатів.
Крок 4. Розрізаємо кожен плід на чотири частини. Подрібнюємо помідори у блендері або за допомогою іншої техніки. Очищаємо часник та моркву. Також розрізаємо їх на шматки та подрібнюємо у блендері.
Крок 5. Промиваємо солодкий перець та розрізаємо його вздовж на дві частини. Позбавляємося серцевини і знову промиваємо овоч. Знову розрізаємо кожну половинку перцю та подрібнюємо всю масу в блендері.
Крок 6. Кип’ятимо воду у чайнику. Заливаємо її в банки з помідорами та накриваємо ємності кришками та рушником. Залишаємо на 5 хвилин. Доводимо до кипіння ще одну порцію води. Зливаємо рідину з банок і заливаємо окропом. Накриваємо кришками та рушником на 10-15 хвилин.
Крок 7. У подрібнені помідори додаємо цукор, сіль та подрібнений перець. Ставимо каструлю на плиту та доводимо масу до кипіння. Додаємо решту інгредієнтів. Перемішуємо та кип’ятимо на невеликому вогні. Знімаємо пінку. Заливання буде готове, коли пінка перестане з’являтися.
Крок 8. Знову зливаємо воду із банок. Заливаємо гарячою масою помідори у банку. Накриваємо кришками ємності та закриваємо. Укутуємо банки ковдрою і даємо охолонути.
Смачного!