Картопляні деруни – 10 покрокових рецептів приготування з фото

eb2907cfc3ce80b2b92ce5f2e7bad49e

Картопляні деруни – це класика білоруської кухні, яку люблять у всьому світі. Готувати таку страву простіше простого, але вона чудово насичує та чудово поєднується з різними добавками. До дерунів можна подавати м’ясо, підливи, сметану, гриби та різні соління. Якщо ви раніше не готували страву або знаєте лише один рецепт їхнього приготування, то вам варто ознайомитися з нашими 10 покроковими рецептами приготування класичних картопляних дерунів з фото покроково.

Покроковий рецепт класичних білоруських дерунів

Оскільки деруни – це страва білоруської кухні, то ми хочемо привести вам рецепт справжнісіньких білоруських дерунів з підсмажуванням. Ця страва дуже смачна і дуже жирна, ситна. Однією такою стравою можна на відвал нагодувати кілька гостей, ще й лишиться.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 кг.
  • Борошно пшеничне – 5-6 ст.л.
  • Яйце куряче – 2-3 шт.
  • Сіль – до смаку
  • Сало – для змащування сковороди
  • Сало з м’ясним прошарком – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 головки
  • Сметана

Процес приготування:

Крок 1. Для початку потрібно почистити всю картоплю та видалити всі почорніння та очі. Бульби ретельно вимийте в холодній проточній воді і покладіть бульби у велику миску, повністю покривши картоплю холодною водою.

318b40281955fbb0efd238b75136adfb

Крок 2. Потім діставайте бульби по одному з миски з водою і натирайте їх у неметалеву миску на тертці. Можете також скористатися комбайном, якщо у вас є потрібна насадка.

6d3cd1ef77c4fe85074fc3967b19dfc9

Крок 3. Коли всю картоплю буде подрібнено, оцініть кількість рідини в мисці. Якщо її об’єктивно занадто багато (таке буває через молоду або не дуже хорошу картоплю), злийте частину. Потім розбийте в миску яйця та перемішайте все.

db3b4cf9a0e9bee0885f86217d5ecf2d

Крок 4. Додайте в картоплю сіль і почніть всипати борошно паралельно розмішуючи тісто. Кількість борошна, яке потрібно додати, залежить від якості картоплі. Якщо він занадто рідкий, то борошна потрібно досить багато; за підсумком тісто має бути, як на густі оладки.

407de7a84991726fd574d9a0e83cc780

Крок 5. На плиту помістіть дві сковороди з товстим дном. Одну розігрійте і ретельно змастіть салом, щоб можна було смажити деруни. Коли тісто при попаданні на сковороду почне шипіти, можна смажити. Млинці формуйте за допомогою столової ложки, як оладки та обсмажуйте з двох сторін буквально по 1-2 хвилини, залежно від потужності вогню.

da5db389abc6931d964f1f039b003eee

Крок 6. Другу сковороду поставте розігріватися, а в цей час наріжте брусочками сало з м’ясним прошарком або м’ясо і очистіть цибулину. Цибулю потрібно нарізати кільцями або півкільцями. На розігріту сковороду помістіть сало з прошарком і на досить великому вогні висмажуйте його, доки воно не стане золотистим і готовим. Цибулю обов’язково додайте на початку обсмажування, щоб вона встигла приготуватися.

27c0ee872358a2e9e734595d5d30e7b5

Крок 7. Коли піджарка та всі деруни будуть готові, поставте страву з драниками та сковороду з засмажкою на стіл. У сковороду з засмажкою налийте сметану, присипте сіллю і можете приступати до обіду.

bed60a74685ccbfcd22315cd3a1c78ef

Смачного!

Простий та дуже смачний рецепт дерунів у духовці

Якщо ви хочете зробити більш дієтичні деруни, ніж зазвичай, варто скористатися духовкою для їх приготування. Так страва вийде нежирною і менш калорійною, тому обов’язково спробуйте і цей варіант приготування класичних дерунів.

Інгредієнти:

  • Картопля свіжа – 1 кг.
  • Сіль – до смаку
  • Борошно – 3-4 ст.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку промийте та очистіть від шкірки картопля, видаляючи картопляні «очі» та всякі почорніння. Потім ще раз сполосніть бульби і покладіть їх у зручну миску.

a4074970a132ea25c14f10eefca744d8

Крок 2. Візьміть кухонний комбайн або тертку і натріть всю картоплю на дрібній тертці до утворення кашки. Якщо в маси занадто багато рідини, дайте картоплі трохи відстоятися і злийте надлишки.

723dece1d6ed2a52f37d667af4033a4e

Крок 3. Додайте в миску з картоплею куряче яйце та сіль, а потім добре перемішайте суміш інгредієнтів ложкою. Почніть поступово додавати борошно, замішуючи досить щільне тісто. Оскільки в духовці деруни схоплюються не так швидко, як на сковороді, тісто має бути щільнішим.

a4a0489417d3c4d28881faef7fa8fb01

Крок 4. Коли ви досягнете хорошої консистенції тіста, як на сирну запіканку, можна приступати до випікання страви. Для цього візьміть лист і застеліть його пекарським папером.

01d863b0be3b5c21bb3f3a112a9eb891

Крок 5. За допомогою столової ложки викладайте деруни на лист, розрівнюючи їх і залишаючи між дерунами невелику відстань. Якщо у вас багато картоплі або маленький лист, то запікати їх доведеться в два заходи.

04cb92be6e1a6a802c702d63d89ef1db

Крок 6. Деко з напівфабрикатами поставте попередньо нагріту до 170 градусів духовку, приблизно на 20-30 хвилин. Час приготування залежатиме від вашої духовки та режиму запікання.

eb4dd76d89d3af220ff6697cea17a244

Крок 7. Готові деруни дістаньте з духовки, зніміть їх з пекарського паперу та перемістіть на широку страву. Можна подавати цю страву, сервірувавши її сметаною та зеленню.

17016a306cb474f4d9f5333484e4fdc8

Пікантні деруни з часником

Деруни з часником – це досить апетитна, пікантна закуска, яка добре впишеться у будь-яке обіднє меню. Деруни відмінно поєднуються з будь-якими соусами, куркою та м’ясом, а також їх можна їсти просто так, без жодних добавок.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Борошно – 2 ст.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Кріп – ½ пучка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Картопляні бульби очистіть від шкірки, а потім промийте їх у великій кількості холодної води. Уважно огляньте бульби на наявність вічок та почорнінь, які теж потрібно обов’язково видаляти.

33816501dac82e4178350093094809e9

Крок 2. На дрібній тертці натріть соломкою картоплю, злегка відіжміть її і покладіть у миску. Потім очистіть часник та цибулю; часник пропустіть через часниковий прес, а цибулю натріть на найдрібнішій тертці до стану кашки.

02e000d1cb3239caeceb3e338307d50f

Крок 3. Змішайте в глибокій не металевій мисці всі інгредієнти для дерунів, потім додайте сіль та куряче яйце. Ретельно перемішайте разом, розподіляючи яйце по тісту. Після цього почніть додавати борошно пшеничне, домагаючись помірно щільної консистенції тіста.

7f14c5041628003bedcafc7ff9f4fb0d

Крок 4. В останню чергу промийте кріп і дрібно нашаткуйте його за допомогою гострого ножа, всипте в миску і перемішайте.

40b0cab50e9e096a283eb932e2f912c7

Крок 5. На вогонь помістіть велику сковороду, наберіть у неї кілька ложок олії і дочекайтеся поки вона добре розігріється. Якщо починати смаження дерунів на погано розігрітій сковороді, вони будуть до неї чіплятися і будуть блідими.

c71bff0f578828c044029a8b330ec309

Крок 6. У добре розігріту олію|| за допомогою звичайної столової ложки викладіть першу партію дерунів, вогонь встановіть на середній рівень і обсмажуйте деруни приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку. Також вчиніть з усім іншим тістом.

b6385651cba98fd88b579611c6efa06e

Крок 7. Не забувайте стежити за рівнем олії під час обсмажування дерунів, її не повинно бути занадто багато або занадто мало. Коли ви приготуєте всі деруни, можете відразу подавати страву до столу з різними соусами, сметаною або просто так.

b65976ce22186bdbdaf89ca9fac360ba

 Класичний рецепт дерунів з сиром

Поєднання картоплі з сиром – це улюблене багатьма апетитне поєднання. Тертий сир додають і в картопляне пюре і картопляні супи, а хтось замість сиру любить сирний соус і картопля фрі. Ми пропонуємо вам простий і смачний рецепт картопляних дерунів зі звичайним твердим сиром, які обов’язково припадуть до смаку вам і вашим близьким.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Борошно пшеничне – 2-3 ст.л.
  • Сир твердий будь-який – 250 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль – до смаку
  • Перець мелений – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Бульби картоплі очистіть від шкірки, після чого промийте картоплю і видаліть усі «очі» та підозрілі потемніння. Картоплю складіть у миску з водою і приступіть до підготовки тіста.

3262cbf4b397d747a2e2a4bf0a7fef87

Крок 2. На дрібній тертці натріть картопля в окрему не металеву миску, а потім натріть туди ж твердий сир, скориставшись середньою або дрібною терткою –, як вам більше подобається. Інгредієнти ретельно перемішайте.

2f10dabcae4d3e1eb8e0721190af213b

Крок 3. Потім додайте в миску з сиром і картоплею куряче яйце, ретельно вмішайте його в тісто і почніть додавати пшеничне борошно в тісто. Акуратно вимішуйте тісто ложкою, домагаючись помірно густої консистенції суміші.

ca28f4aee169a28939d62658e796e9e8

Крок 4. На плиту поставте хорошу сковороду з товстим дном і наберіть туди кілька лож рослинної олії. Коли масло розігріється, зменшіть вогонь до середнього і ложкою розкладіть дном сковорідки першу партію дерунів.

fe1465e2148a2426c4ba24ed7ace73a8

Крок 5. Обсмажуйте деруни по 2-3 хвилини з кожного боку, щоб вони мали апетитну золотисту скоринку. Таким чином, відпрацюйте все тісто, розкладаючи готові деруни на велику страву.

a7eafca4b9638cca04bf142b2b4781e2

Крок 6. Коли всі деруни з сиром будуть готові, можете прикрасити їх свіжою зеленню та тертим сиром перед подачею до столу.

cb688b8a0521e467be498d56201e7a55

Смачного та кулінарних успіхів!

Ситні деруни з м’ясом

Деруни з м’ясом можуть стати дуже ситним обідом або сніданком, а також ця страва чудово підходить для сварки. На деяких територіях Білорусі деруни з м’ясом звуться «чаклуни». Дуже смачно їсти чаклуни з холодним молоком чи сметанкою, спробуйте!

Інгредієнти:

  • Картопля – 1,5 кг.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 невелика головка
  • Яйце куряче – 1-2 шт.
  • Борошно пшеничне – 4-5 ст.л.
  • Сіль – до смаку
  • Перець – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Для початку приготуйте фарш для дерунів з м’ясом. Для цього натріть на дрібній тертці очищену цибулину і покладіть кашку в миску. Туди додайте м’ясний фарш, сіль та перець мелений. Добре вимісіть фарш руками і приберіть під плівку в холодильник.

d0cd43d286029c41ccb56807d32ba7d1

Крок 2. Картоплю очистіть від шкірки, «вічко», почорнінь і добре промийте бульби в холодній проточній воді. Вимиту картоплю натріть на найдрібнішій тертці до стану кашки, злийте надлишки рідини.

f7f346435a8ddd807e83c8173b8c7492

Крок 3. У миску з картоплею додайте сире куряче яйце, сіль і перець (за смаком), а потім поступово вмішайте в тісто картопляне борошно. Тісто має бути трохи густішим, ніж зазвичай, щоб можна було нормально сформувати чаклуни.

54b7c32e3707110620a7aa1377091daa

Крок 4. На вогонь поставте сковороду з олією та дочекайтеся, коли вона добре розігріється. На розігріту сковороду ложкою викладіть тісто як на деруни, але не надто тонкі; потім у середину кожного коржика покладіть м’ясо і розплющіть фарш. Зверху покладіть ще по ложці картопляного тіста.

8f33ab251ed8dc031b13bb6541946e1f

Крок 5. Чаклуни обсмажуйте на помірному вогні, прикриваючи кришкою сковорідку, щоб деруни з м’ясом пропеклися зсередини. Так само обсмажуйте їх і з другого боку.

8fa56e66c40f17fb3c839376c297c63e

Крок 6. Готові деруни перекладайте у широке блюдо або глибоку миску і подавайте порційно зі сметаною або молоком. Такі деруни можна їсти навіть у охолодженому вигляді – буде дуже смачно!

c212df74bd8f05510d2b64eb3c022f8e

Картопляні деруни з кабачком

Картопляні деруни з кабачком будуть дієтичнішими, ніж стандартні деруни. За рахунок кабачка у складі страви, його крохмалистість знизиться, і вона стане кориснішою. Якщо ви стежите за собою, але раптом захотілося чогось смачненького – цей рецепт для вас.

Інгредієнти:

  • Картопля – 0,7 кг.
  • Кабачок – 0,5 кг.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 2-3 ст.л.
  • Сіль – до смаку
  • Зелень – до смаку
  • Перець мелений – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку очистіть кабачок, видаліть з нього насіння і натріть його на дрібній тертці. Не беріть молодий кабачок, тому що він дає надто багато соку. Натертий плід покладіть у миску та дайте трохи відстоятися рідині.

b8e5cec792516e8bf9d7109387daa47d

Крок 2. Поки відстоюється кабачок, очистіть та вимийте картопляні бульби. Картоплю натріть на дрібній тертці соломкою, і теж дайте трохи відстоятися рідині. Потім з’єднайте кабачок та картоплю, перемішайте.

f8e89169a28b227905d1e5868aa09ae1

Крок 3. У суміш овочів додайте яйце і сіль, ретельно розмішайте все разом і потихеньку додайте борошно, домагаючись помірно густої консистенції тіста, як на оладки. Зелень сполосніть, подрібніть і додайте в тісто, розмішайте. Можете додати перець, якщо хочете.

4ebdbb20aedd3b2a4f2bded5b0b94113

Крок 4. На вогні розігрійте сковорідку з товстим дном, набравши туди трохи олії. Коли олія розігріється, зменшіть вогонь до середнього та викладіть першу партію дерунів на сковороду. Обсмажуйте оладки з кабачка та картоплі по 2-3 хвилини з кожного боку, а потім викладіть готові деруни на тарілку.

efe84e3767fd3fe2b3da27ab230ff670

Крок 5. Так само приготуйте все тісто, доливаючи і нагріваючи масло в сковороді. Коли всі деруни будуть готові, подавайте їх до столу зі сметано-часниковим соусом або звичайною сметаною.

c7988043c2e7ff040425bc63cb2b842a

Смачного!

Деруни з картоплі без додавання яєць

Деруни без яєць – це відмінна пісна тарілку, яка дуже просто готується. Якщо ви дотримуєтеся посту або просто з якихось причин не вживаєте яйця, то цей рецепт повинен прийтись вам дуже доречним. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Кріп – до смаку
  • Борошно пшеничне – 4 ст.л.
  • Сіль – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Картопляні бульби вимийте під проточною водою, а потім очистіть їх від шкірки. Видаліть очі і всякі почорніння, після чого ще раз сполосніть картоплю.

534a67a7401cddd245363b98cbd4b1f9

Крок 2. Картоплю натріть на найдрібнішій тертці, перетворюючи плоди на кашку. Коли вся картопля буде подрібнена, дайте відстоятися рідині та крохмалю та злийте рідину. У вас має вийти досить щільна і суховата кашка.

2a6c21f323708a04f70e7551f3a37491

Крок 3. Зелень промийте в проточній воді і дрібно порубайте, додайте в миску з картоплею, перемішайте. Потім всипте сіль та ще раз перемішайте тісто.

fefd425ab3e4409bc0b2cd4a0ca749f0

Крок 4. В останню чергу почніть потихеньку всипати в тісто для дерунів борошно, акуратно вимішуючи тісто. Коли тісто для дерунів стане густим, як на оладки, можете приступати до смаження.

b63f7bdca26c2fa99fa748d1dd6ded3b

Крок 5. На вогні розігрійте сковорідку з товстим дном, набравши туди трохи олії. Коли олія розігріється, зменшіть вогонь до середнього та викладіть першу партію дерунів на сковороду. Обсмажуйте оладки з картоплі по 2-3 хвилини з кожного боку, а потім викладайте готові деруни на тарілку.

05963672ecd0f94f7dfb9afb7458b7e8

Крок 6. Так само приготуйте все тісто, доливаючи масло в сковорідку за потребою. Готові деруни без яєць подавайте з будь-якими соусами та стравами або як самостійну страву до сніданку чи обіду.

65c794b6a51ac9256ee2db74821b1aea

Дієтичні деруни з картоплі без олії

Дієтичні деруни з картоплі без олії, адже є дієти з повним винятком олії, готуються просто і запікаються в духовці. Для дерунів вибирається картопля з високим вмістом крохмалю. Смак дерунів залежить і від способу подрібнення сирої картоплі, а найсмачніші будуть з натертої картоплі на дрібній тертці. У цьому рецепті доповнимо тісто для дерунів приправами.

Час приготування: 1 година 10 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Картопля – 700 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 35 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Зелень – 10 гр.
  • Часник мелений – ½ ч.л.
  • Паприка мелена – ½ ч.л.
  • Сіль – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте інгредієнти для дерунів, згідно з рецептом та потрібною вам кількістю порцій. Для запікання в духовці вам буде потрібний якісний папір, щоб деруни не прилипали.

05e84afdc9dfa0375440078f57b3cbe4

Крок 2. Картоплю очистіть від шкірки, промийте та подрібніть на дрібній або середній тертці. Це можна зробити за допомогою кухонних девайсів, якщо вони є.

b6d9e57d04f7ca80311b476246c61916

Крок 3. Натерту картоплю добре відіжміть і перекладіть у глибокий посуд. До нього розбийте куряче яйце і все перемішайте.

4b0bd21f5bc88eb21f39b188d1dd62b0

Крок 4. Цибулину очистіть від лушпиння, дрібно наріжте, щоб цибуля не дала сік, і перекладіть до картоплі.

9d257725ee13dc8a1b4249e6c1e5b015

Крок 5. Потім у це тісто додайте дрібно нашатковану зелень.

ba3da8f836dbfd50cf0d3a97de7d53f9

Крок 6. Насипте до цієї маси сіль з меленою паприкою, сухим часником і ще раз тісто перемішайте.

fe9fcaf718b900b652f4f18afa6ac557

Крок 7. В останню чергу додайте в тісто пшеничне борошно, і, якщо воно вийшло рідким, додайте трохи крохмалю.

ecc7159fe067b6abca06c46a02984161

Крок 8. Лист застеліть папером. Увімкніть духовку на 200°С. Через невелике кільце картопляне тісто порційно покладіть на лист і ложкою утрамбуйте. Висоту дерунів більше 1 см не робіть, щоб вони добре пропеклися.

3c6ebd9155e95a8b86501289d2447165

Крок 9. Запікайте деруни протягом 15 хвилин на одній стороні, потім переверніть і продовжіть запікання ще 10 хвилин до рум’яної скоринки зверху.

b7157c9145798807edf08e75857ccf06

Крок 10. Запечені в духовці дієтичні деруни без олії, перекладіть на тарілку.

e8bd9a82cde0b70415f3511ce7a7995b

Крок 11. Сервіруйте страву до столу зі свіжими овочами, томатним соком або кисломолочними продуктами. Смачного!

1389cdd4570b45d3a072f428e9e2bce1

Класичні деруни без додавання борошна

За бажання цілком можна обійтися без борошна у приготуванні дерунів, тоді вони будуть дуже хрусткими та золотистими. Такі деруни добре підійдуть до пива як закуска або як закусочна тарілку на великому столі.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль – до смаку
  • Перець мелений – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Бульби картоплі очистіть від шкірки, а потім видаліть усі почорніння та «очі». Картоплю промийте у великій кількості проточної води.

933c3a92dea06ad73aea14574dbea94d

Крок 2. Бульби натріть на середній тертці, де зазвичай натирають морквину. Після того як вся картопля буде подрібнена, злегка відіжміть її від зайвої вологи і додайте сіль зі спеціями, перемішайте.

2a160cb9a3ddde36c7d649e74a8afd43

Крок 3. Потім вбийте в картопляну соломку куряче яйце і добре перемішайте, щоб яйце рівномірно розподілилося серед картопляної соломки. За бажанням на цьому етапі можете додати до драників подрібнену зелень або якісь особливі спеції.

86ef743c46a8e03d7c360f08b207d021

Крок 4. На вогонь помістіть сковороду і наберіть кілька ложок масла. Розкаліть сковороду так, щоб тісто, потрапляючи в сковорідку, покривалося бульбашками з усіх боків.

356fede1449408f1126423192d45cbe2

Крок 5. Картопляне тісто викладіть на сковороду за допомогою ложки і обсмажуйте буквально по 1,5-2 хвилини з кожної сковороди на вогні трохи вище за середній.

1eec387cdb9640f5ab90d07dd7681492

Крок 6. Готові деруни викладіть на широке блюдо і посипте свіжою зеленню та сиром на ваш розсуд. Їсти цю страву можна і в гарячому та холодному вигляді.

Смачного!

Деруни з Картоплі – ВІДЕО

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал