Помідори “Пальчики оближеш” на зиму – 9 смачних рецептів заготовок в банках з покроковими фото

239cc3a0fffc10cb32ea6c100e0e16d8

Помідори «Пальчики оближеш» на зиму – це широка лінійка консервованих помідорів, варіанти якої відрізняються способом нарізки томатів, методом термообробки, і набором приправ з консервантами. Усіх їх поєднує чудовий смак, який називається «пальчики оближеш». У цій темі консервуємо помідори на зиму в банках.

Салат з помідорів «Пальчики оближеш»

Салат з помідорів «Пальчики оближеш» готується просто і буде у вас відмінним доповненням до будь-яких страв зимового столу. У цьому рецепті до помідорів додамо цибулю з солодким перцем. Нарізку овочів після години настоювання з приправами, розкладаємо по банкам і стерилізуємо. Пропорція овочів може бути різною, але сіль з цукром і оцтом повинні відповідати рецептом.

Час готування: 1 година 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1.5 кг.
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль – 1 ст.л. з гіркою.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Оцет 9% – 20 мл.
  • Олія – 50 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте овочі для консервації. Очистіть цибулину з солодким перцем. Промийте помідори і наріжте середніми часточками, видаливши підстави плодоніжок.

4ccc7ad72277766e75655070aff1bd24

Крок 2. Цибулину наріжте тонкими чверть або півкільцями.

edcee90cb6d7b1f7a0bbd8c28721cb56

Крок 3. Соломкою наріжте солодкий перець.

b09e7f8f995f7c54eaaadfcf8e3314cc

Крок 4. Кріп промийте і дрібно наріжте.

71daa37c031f3c8781f7ae6421b83b47

Крок 5. Нарізку всіх овочів перекладіть в окремий посуд. Потім додайте вказане в рецепті кількість спецій ( сіль з цукром, олією і оцтом ). Лопаткою овочі акуратно перемішайте і залиште на 1 годину для маринування.

08e98c282c0b6b007a9cbce7c75f0bc0

Крок 6. Підготуйте банки з кришками для салату. Стерилізувати їх не обов’язково, але бажано. Салат через годину компактно розкладіть по банкам і залийте до самого верху овочевим соком.

c07f262c04f1cba87438f1bfb9c1e978

Крок 7. Потім салат в банках простерилізуйте протягом 20 хвилин від початку закипання води в каструлі. Не забудьте застелити дно каструлі рушником.

ec94c633481fc30b98f47f01a27d351d

Крок 8. Банки герметично закупорьте і повністю остудити в перевернутому стані під теплим покривалом. Зберігайте салат «Пальчики оближеш» в темному прохолодному місці. Вдалих і смачних заготовок!

1942d76f19281a1149084f6ac35fdbd2

Помідори у власному соку «Пальчики оближеш» на зиму

Хорошим варіантом консервації помідор на зиму буде у вас маринування їх у власному соку, що зберігає виражений смак томатів, званий «Пальчики оближеш». Рецепт вимагає більше часу і особливо смачна заготівля, якщо у помідорів видалити шкірку. У томатний маринад додаємо тільки сіль з цукром і заготівлю стерилізуємо.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 4 л.

Інгредієнти:

  • Помідори соковиті – для 1,5 л соку.
  • Помідори для заготівлі – 1,6 кг.
  • Цукор – 1 ст.л.
  • Сіль – ½ ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Всі помідори промийте. Великі і соковиті томати перекрутіть через соковижималку, щоб вийшло 1,5 літра соку. М’якоть можете заморозити і використовувати для супу.

d36d9218472bf6de57ce2cbddfe013c2

Крок 2. Томатний сік проваріть на невеликому вогні, поки пінка з поверхні повністю пропаде. Заздалегідь простерилізуйте банки з кришками і в них розкладіть помідори, вибрані для заготівлі.

faa33881cee4479c8de7d1b437756702

Крок 3. Потім до соку додайте сіль з цукром і через 5 хвилин вогонь вимкніть.

49ff6582d719863d7fed2b302d7fe531

Крок 4. Гарячим соком залийте помідори в банках, заповнюючи їх повністю. Підготуйте велику каструлю з водою для стерилізації.

224df94310ccaf6a460829b5d6a8a17a

Крок 5. На дно каструлі помістіть рушник, поставте в неї банки з помідорами і простерилізуйте в продовження 15 хвилин від початку кипіння води.

45fa2fa03f70f8b4496ca210051658ce

Крок 6. Після закінчення цього часу банки з помідорами у власному соку «Пальчики оближеш» герметично закупорьте.

ded96aac74e65287844db888ba34a51d

Крок 7. Прикрийте банки теплим покривалом і через 12 годин перенесіть в місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

188d32875984fff681f13de2c76f9d95

Помідори з цибулею «Пальчики оближеш» на зиму

Помідори з цибулею «Пальчики оближеш» на зиму, відрізняються хорошим смаком, адже цибуля завжди вдало доповнює томати. У цьому рецепті маринуємо помідори цілком, цибулю нарізаємо кільцями. Готуємо без стерилізації і з подвійною заливкою. Інгредієнти рецепта наведені на одну 1,5 літрову банку.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 800 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Перець солодкий – ½ шт.
  • Часник – за смаком.
  • Селера – 1 гілочка.
  • Вода – 0.7 л.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Цукор – 2.5 ст.л.
  • Сіль – 1.5 ч.л.
  • Оцет 9% – 1.5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі відразу підготуйте стерильні банки і кришки. На дно банок покладіть нарізаний скибочками солодкий перець.

43e39d9227910dc551be480434f9a337

Крок 2. Поверх перцю укладіть один шар промитих помідор.

89ed2edc0086392acd8ec313ce1bf80d

Крок 3. В середину банок покладіть нарізаний селера і очищені зубки часнику. Потім укладіть інші помідори. Цибулю наріжте кільцями і розподіліть між помідорами. Витівки все окропом, прикрийте кришками і залиште на 20 хвилин.

6b814fe3b102ccad750d81ff5f91a4f0

Крок 4. Точно відміряйте вказане в рецепті кількість спецій, солі, цукру і оцту.

87363e2d602bd506ce3ac8c899d6d784

Крок 5. Через 20 хвилин воду з банок злийте в каструлю, додайте цукор, сіль, спеції і поваримо протягом 2 хвилин. Потім видаліть лавровий лист, налийте оцет і вогонь вимкніть.

288a111eeb2502eca210dc5730779487

Крок 6. Маринадом повністю залийте помідори і відразу банки герметично закупорьте. Остудити їх в перевернутому стані і під теплим покривалом. Приготовлені на зиму помідори з цибулею «Пальчики оближеш» перенесіть в місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

22e0c6832a11dc1b6030a1752f2cc259

Смачні помідори з часником всередині

Смачним і простим варіантом маринування помідор з часником буде їх фарширування часниковими зубками. Цей спосіб краще просочує томати ароматом часнику. Готуємо помідори без стерилізації. Інгредієнти рецепта наведені на одну 3 літрову банку, а маринад на 1 літр води.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1.6 кг.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Часник – 2 головки.
  • Оцтова есенція 70% – 2 ч.л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Лист хрону – 2 шт.
  • Гірчиця зернова – 1 ч.л.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Кріп – 2 парасольки.
  • Перець запашний горошок – 4 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.

Маринад на 1 л води:

  • Цукор – 3 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо часникові зубки і великі розрізаємо навпіл.

246ebab32dde6550cac01815363f8652

Крок 2. Промиваємо помідори, обсушуємо серветкою, гострим ножем видаляємо підстави плодоніжок і поміщаємо всередину помідора по зубку часнику.

3e7392bbd1c08cbd6fcb0400df879eec

Крок 3. Солодкий перець очищаємо від насіння з перегородками і нарізаємо поздовжніми скибочками.

4ee61a987515dab29a429e312a17e07d

Крок 4. Заздалегідь стерилізуємо банки з кришками. На дно банок кладемо нарізку солодкого перцю.

e7141dcba42097be88f3e4092947de96

Крок 5. Потім в банки не дуже щільно укладаємо помідори, фаршировані часником.

007996f25468668adea18dae2f667f07

Крок 6. Заливаємо помідори крутим окропом. Банки прикриваємо кришками і залишаємо на 15 хвилин.

7cf3d1dfef2e1ce777b05ddde55e2099

Крок 7. Після закінчення цього часу настій переливаємо в каструлю і точно визначаємо його кількість для правильного розрахунку цукру з сіллю. Маринад доводимо до кипіння, розчиняємо в ньому спеції і додаємо зазначені в рецепті приправи. Маринад кип’ятимо пару хвилин, додаємо есенцію і вогонь вимикаємо.

99212c725601358f821e437817556d9c

Крок 8. Киплячим маринадом заливаємо помідори в банках і відразу герметично закриваємо кришками. Перевертаємо їх дном вгору і на ніч прикриваємо теплим покривалом.

8538b014b54835303f3a61017d4b5b13

Крок 9. Повністю охололі смачні помідори з часником всередині переносимо на зберігання в холодний підвал. Вдалих і смачних заготовок!

8dd91a56cba4ae37cec59e97448e1ad8

Заготівля з помідорів часточками на зиму

Варіант заготівлі з помідорів часточками на зиму актуальний, коли залишається багато великих хороших томатів. У цьому рецепті часточки помідор укладаємо в банки, додаємо в кожну трохи цибулі, чорного перцю горошком і сіль з цукром, що збереже справжній смак цього овоча. Потім заготівлю стерилізуємо і консерванти ( оцет з лимонною кислотою ) не потрібні. Рецепт підійде для простої і швидкої переробки великої партії помідорів.

Час готування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

На 1 літрову банку:

  • Помідори – 500-600 гр.
  • Цибуля – ½ шт.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте чисті банки і кришки. Вибрані помідори промийте і наріжте часточками будь-якого розміру. Цибулю наріжте напівкільцями і укладіть на дно банок. Насипте горошки чорного перцю. часточки помідор компактно укладіть в банки зрізом донизу.

64f87f8ff0d64de37bdbcb6bdadf0439

Крок 2. Потім прямо в банки насипте по одній чайній ложечці цукру з сіллю.

fa868b2a92df2903fd755c88c85471fe

Крок 3. Залийте помідори чистою холодною водою до самого верху.

f4abf63c75e7c7ec36e7616f5561d277

Крок 4. Дно великої каструлі застеліть рушником і поставте в неї банки з часточками помідорів.

91d72634cdfa3e11915478b1865f062f

Крок 5. Потім банки прикрийте кришками і до рівня плечиків налийте холодну воду. На середньому вогні доведіть все до кипіння.

5838baca2ac13308c1d5b2267b8285e0

Крок 6. Простерилізуйте заготівлю на невеликому вогні протягом 10 хвилин від початку закипання. Потім банки з часточками помідорів витягніть з каструлі, герметично закупорьте, поставте на кришки і накрийте будь-якою «шубою». Повністю охололи помідори перенесіть на зберігання в холодне місце. Вдалих і смачних заготовок!

f4ad0634755d4260c8a3f5d5e422f0a2

Помідори з французькою гірчицею в зернах на зиму

Варіант заготівлі помідорів на зиму з французькою гірчицею в зернах має велику популярність і помідори з нею маринують або солять. Якщо суха гірчиця або в насінні надає помідорам особливий гострий смак та специфічний аромат, то французька гірчиця робить помідори ніжнішими, до того ж відіграє роль хорошого консерванту. У цьому рецепті до помідорів додамо трохи солодкого перцю, маринуємо методом триразової заливки і французьку гірчицю додаємо з розрахунку 3 ч. ложки на три трилітрові банки.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6 л. ( 3 трилітрові банки ).

Інгредієнти:

  • Помідори – 3.8 кг.
  • Перець солодкий – 3 шт.
  • Часник – 9 зубків.
  • Перець чилі – 1 стручок.
  • Парасольки кропу – 4 шт.
  • Лист смородини – 9 шт.
  • Вода – 4.5 л.
  • Сіль – 4.5 ст.л.
  • Цукор – 9 ст.л.
  • Французька гірчиця – 3 ч.л.
  • Оцет 9% – 300 мл.
  • Лавровий лист – 6 шт.
  • Перець запашний – 12 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для заготівлі. Виберіть невеликі щільні помідори і добре промийте під проточною водою.

fe62cb898ffd9a92960f522e49c3a812

Крок 2. Промийте з содою банки. У кожну банку покладіть очищені зубки часнику, кропні парасольки і по кілька шматочків гострого перцю.

6fba789136887f7e739d34b73ad60fd7

Крок 3. Потім в банки компактно укладіть промиті помідори і між ними покладіть нарізаний кільцями очищений солодкий перець.

dbd19f63d3b1384dfadb52771d8ed601

Крок 4. Повністю залийте помідори в банках крутим окропом, прикрийте кришками і залиште на 15 хвилин. Далі цю воду злийте і повторно залийте помідори окропом ще на 5 хвилин. Потім і цю воду злийте.

8106ea5f6bc968b212ced06875013beb

Крок 5. У каструлі зваріть маринад із зазначеного в рецепті кількості води, солі і цукру. У маринад покладіть французьку гірчицю з іншими прянощами і проваріть на невеликому вогні 5 хвилин. В кінці налийте оцет і вогонь вимкніть.

b494daea186c01fde25d36d1eac2c047

Крок 6. Киплячим маринадом залийте помідори в банках. Банки герметично закупорьте, поставте на кришки, прикрийте теплим покривалом і залиште до повного охолодження. Приготовлені і охололі помідори з французькою гірчицею в зернах перенесіть на зберігання в підвал. Вдалих і смачних заготовок!

1b935058d2786eb045465d1c0f2874d6

Ікра із зелених помідорів на зиму

Ікра із зелених помідорів на зиму, коли їх залишилося багато, буде альтернативою кабачкової або баклажанної ікрі. Її відрізняє характерний смак недозрілого помідора, ікра завжди доповнюється іншими овочами. У цьому рецепті смак ікри доповнимо солодким перцем, морквою і смаженою цибулею. Подрібнюємо овочі традиційним для ікри способом – через м’ясорубку.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

  • Помідори зелені – 1.5 кг.
  • Перець болгарський – 500 гр.
  • Морква – 500 гр.
  • Цибуля – 500 гр.
  • Олія – 100 мл.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Овочі для ікри добре промиваємо під проточною водою. Очищаємо солодкий перець, цибуля і морква.

fce03e20b5c94b54474291bfa11d0b4f

Крок 2. Потім всі овочі нарізаємо середніми шматочками.

80efbe85a195c54562b6047d0b144adc

Крок 3. Через м’ясорубку з середньою решіткою спочатку перекручуємо цибулю і перекладаємо в окремий посуд.

28aee61eca6e52a28d6ebd620496f50a

Крок 4. Потім перекручуємо інші овочі і перекладаємо в спеціальну для тушкування каструлю.

2532cfa77f30c018ccbef92dc5b62ed9

Крок 5. У сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ній до легкого золотистого кольору подрібнену цибулю.

9f18c67cd8009e219cca51c0687bea2b

Крок 6. Цибулеве засмажування перекладаємо в каструлю і на середньому вогні доводимо овочеву масу до кипіння.

0876f7122ef6653179660d2dd14eb044

Крок 7. Насипаємо до овочів цукор, сіль за своїм смаком, наливаємо інше олія і добре перемішуємо.

b3e3cd8dcab8e872764c1d6d6f74e711

Крок 8. Тушкуємо ікру на невеликому вогні і під прикритою кришкою протягом 1,5 годин.

f60f18a2362f54b3fd5f305fec240872

Крок 9. За пару хвилин до закінчення тушкування в ікру насипаємо чорний перець, наливаємо оцет, перемішуємо і коригуємо смак.

2be1f25ac427d6a987fbc3a242acc4f0

Крок 10. Готову ікру розкладаємо по заздалегідь простерилізованим банкам і герметично закриваємо.

971e8176d33be1203e5b8e2bdd7e1b2b

Крок 11. Банки ставимо на кришки і на добу накриваємо «шубою». Приготовану ікру із зелених помідорів переносимо на зберігання в темне і прохолодне місце. Вдалих і смачних заготовок!

a4dca70541e6a91f45006a0a24ff1933

Помідори «Пальчики оближеш» з олією і цибулею на зиму

Помідори «Пальчики оближеш» з олією і цибулею на зиму визнаються найсмачнішою помідорної заготівлею і мають багато варіантів приготування. У цьому рецепті беремо тільки помідори з цибулею і набором прянощів. Смак заготовки підкреслює олія. Помідори нарізаємо часточками і заготівлю стерилізуємо, що дозволить її зберігати в умовах квартири.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

На 1 літрову банку:

  • Помідори – 600 гр.
  • Цибуля середній – 2 шт.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.
  • Цукор – 2 ч.л.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Гвоздика – 5 шт.
  • Лавровий лист – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для заготівлі відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта і потрібного вам обсягу консервації. Будь-яким способом простерилізуйте банки і кришки.

fde7c0dac2433881776a7e5f46d916a7

Крок 2. Цибулю очистіть, і наріжте тонкими напівкільцями.

9706f908e38b22f1ddd943e9c6040207

Крок 3. Помийте помідори і розріжте на часточки в залежності від розміру томатів.

85f8f36bf626ccbce169350cdad8edd5

Крок 4. На дно банок насипте зазначені в рецепті прянощі.

0bf9e90b57688695ff46dae67b51072a

Крок 5. Потім в банки пошарово і компактно укладіть нарізку помідор з цибулею.

9b3a5328559167443ad82e593c859b08

Крок 6. У кожну банку насипте сіль з цукром і налийте оцет з олією.

fc76e75468d3cee776e8fe27143fba8f

Крок 7. Акуратно залийте овочі крутим окропом, заповнюючи банки до верху. Потім прикрийте їх кришками.

c8ad34383b2a873ce5b89898671dbb3d

Крок 8. Банки з помідорами простерилізуйте в великої каструлі протягом 10 хвилин від початку закипання води.

1d3578e3c6b3cb4a6674ad3633d53242

Крок 9. Потім їх герметично закупорьте, поставте на кришки і повністю остудити. Зберігати помідори «Пальчики оближеш» з олією і цибулею можна і в домашній коморі. Вдалих і смачних заготовок!

c2a0125d4e5274aec11a827f9f10c62d

Заготівля помідорів без оцту з лимонною кислотою

Заготівля помідорів з лимонною кислотою не менше популярна, ніж з оцтом, адже лимонна кислота не дає запаху, смак робить більш м’яким і є хорошим консервантом. У цьому рецепті маринуємо помідори в літрових банках, методом дворазової заливки і беремо простий набір прянощів. Кількість лимонної кислоти, солі і цукру має відповідати пропорції рецепта, що забезпечить надійне зберігання заготовки. Розрахунок цих інгредієнтів наведено на 1 літр маринаду.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

На три літрових банки:

  • Помідори – 1.7 кг.
  • Гвоздика – 6 шт.
  • Перець запашний – 6 шт.
  • Тархун / естрагон – 3 гілочки.

На літр маринаду:

  • Лимонна кислота – 1/3 ч.л.
  • Цукор – 5 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори промиваємо під проточною водою і дерев’яною зубочисткою робимо по кілька проколів біля основи плодоніжок. Банки просто промиваємо, а кришки кип’ятимо.

b472157e14f9447d38e29b59e8332dcf

Крок 2. У підготовлені літрові банки кладемо по гілочці зелені і насипаємо прянощі.

e29eb01bc70c8c19ab7e9efd40a55a28

Крок 3. Потім в банки компактно укладаємо помідори.

9bad75d2ef0fa785835936c942f8fe73

Крок 4. Кип’ятимо чисту воду і окропом заливаємо помідори в банках. Банки прикриваємо кришками і залишаємо на 15 хвилин.

e07c0994232af4b4bfeda45fcbedd736

Крок 5. Після закінчення цього часу настій з банок через спеціальну кришку переливаємо в каструлю і для правильного розрахунку маринаду визначаємо обсяг злитої рідини.

16c4d41f39d602a2010a38ee120782a3

Крок 6. Доводимо її до кипіння і розчиняємо сіль з лимонною кислотою і цукром.

318c6c271c22486dbd8c660960d245bc

Крок 7. Киплячим маринадом повністю і до самого верху заливаємо помідори в банках.

9503cf00f6253c791ddd3293277b11f3

Крок 8. Потім банки герметично закриваємо, ставимо на кришки, прикриваємо будь-який «шубою» і після повного охолодження заготівлю помідор з лимонною кислотою переносимо на зберігання в комору або підвал. Вдалих і смачних заготовок!

70c2aa2b1db00a5809733a20b734c414

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал