Помідори на зиму – 9 кращих рецептів заготовок “Пальчики оближеш” з покроковими фото

9f16fb9fc3c56b22a2eb364f1d4db643

Помідори на зиму – це одна з найпопулярніших заготовок, способів приготування величезна кількість. Але в нашій статті ми зібрали найсмачніші і перевірені рецепти, які у вас вийде приготувати, навіть якщо раніше ви ніколи не займалися заготівлями овочів. Томати подобаються багатьом за рахунок своєї «м’ясистості» і соковитості, відповідно, добавки потрібно підбирати грамотно, наприклад, цей овоч прекрасно доповнить морквяне бадилля, лимонна кислота або подрібнені зубки часнику.

Помідори у власному соку на зиму

Помідори у власному соку на зиму – це універсальна заготівля, яку можна широко використовувати в кулінарії. Наприклад, розкривши баночку з такими томатами, ви можете заправити борщ або ж використовувати в якості заміни покупної томатної пасті.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 5 кг.
  • Сіль – 3 ст.л.
  • Цукор-пісок – 2 ст.л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст.л.
  • Часник – 4 зуб.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори перебираємо і видаляємо всі зіпсовані місця, близько двох кілограм розрізаємо на довільні скибочки.

1cba57b00ca7d95a8e1c851277b7f67d

Крок 2. Нарізку пропускаємо через решітку м’ясорубки з дрібними отворами.

0f1ae302d2410a4286f5e1b35be767d6

Крок 3. Паралельно промиваємо банки з содою, ополіскуємо і стерилізуємо їх над парою.

72d9c78db9d0b0f27d1f02fd9fa912e7

Крок 4. На дно банок поміщаємо очищені зубці часнику і горошини чорного перцю. Доверху укладаємо цілісні помідори в підготовлену ємність.

5c2cb1ee6cf5d716f1bd3f8e85657fe2

Крок 5. Воду доводимо до кипіння.

10f0e05aa22e4dab2b35154462fb1912

Крок 6. Заливаємо окропом томати і, прикривши жерстяної кришкою, залишаємо для прогріву на 10 хвилин.

c320c042d75a970f614f2072af6509e3

Крок 7. Далі зливаємо воду з банки. Томатне пюре доводимо до кипіння і переливаємо до цілих плодів, попередньо додавши сіль, оцет і цукор.

f3d6bd19f58a457974e9ee305970e0f8

Крок 8. Банки закриваємо, ставимо кришками вгору на добу і обертаємо в плед. Готуйте і отримуйте задоволення!

85dc8682b4b61c2631194586ee44112d

Помідори в снігу з часником

Помідори в снігу з часником – це не тільки дуже смачна і пікантна закуска, але ще і дуже апетитна, тому як її зовнішній вигляд призводить в захват. А фокус дуже простий, ми лише доповнимо соковиті домашні помідори дрібно натертим часником – вуаля, все готово!

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 кг.
  • Вода – 1 л.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Часник – 400 гр.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 3 ст.л.
  • Оцет 9% – 1 ч.л.
  • Гвоздика – 4 бутона.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед ретельно промиваємо соковиті і щільні помідори.

e8503dca9a6f400ed9dd7a1ec8b81826

Крок 2. Банки обдаємо окропом і на дно закидаємо по 2 бутона гвоздики і по 2 горошини запашного перцю, заповнюємо томатами, попередньо зробивши прокол у плодоніжки, щоб плоди не лопнули.

6115923843a84414a368d06282a53943

Крок 3. Знімаємо лушпиння з зубків часнику, пропускаємо через прес.

c4c564169184fa4d26de17e84bff0fb9

Крок 4. Томати заливаємо окропом і прикриваємо кришками, даємо настоятися протягом 7-8 хвилин.

a90f3a4da4294ae1233e505173e789b8

Крок 5. Переливаємо рідину в каструлю і всипаємо сіль і цукор (пропорції дані на 1 літр води), в цей час в кожну банку викладаємо по столовій ложці подрібненого часнику.

0b320da3bba784f532a2784ada150e20

Крок 6. Заливаємо інгредієнти киплячим маринадом і в кожну банку додаємо оцет – закриваємо під капронові кришки і на добу перевертаємо.

c54d355cb067cc2da19590a98cba4b29

Крок 7. Зберігаємо в темному і прохолодному місці. Смачного!

c48c1d0a6134de9cbd51bdefed91eda5

Смажені помідори на зиму

Смажені помідори на зиму – це оригінальна і дуже смачна заготівля, яка з легкістю допоможе вам урізноманітнити список стандартних заготовок на холодний період року. Завдяки термічній обробці, томати зберігають свій неповторний і насичений смак.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

На 1 літрову банку:

  • Помідори – 300-400 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 3 ст.л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст.л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Олія соняшникова – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. На дно сухих і стерильних банок насипаємо цукор і сіль, додаємо часточки часнику і оцет. Паралельно ополіскуємо томати і обсушуємо.

22738bc5e25484a9b65d39c00c04b1a1

Крок 2. У сковорідці розігріваємо соняшникову олію і швидко, але акуратно перевертаючи, обсмажуємо плоди.

e1508619a5f95da50f8ed0c54fb6ef41

Крок 3. Не втрачаючи ні хвилини, переміщаємо помідори в банки і заливаємо окропом.

a7df53476684429661decf7700b403f9

Крок 4. Закриваємо банки за допомогою спеціальної машинки і ставимо дном догори, накриваємо теплим рушником і залишаємо в такому положенні на одну добу.

2e9f74e04cfffeef6553d23f1a21d828

Крок 5. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

d8f545d81f96f69d71e155bf00a00c63

Квашені помідори в банках

Квашені помідори в банках – це простий і досить швидкий спосіб заготовити такі овочі, як раніше готували наші бабусі, використовуючи великі бочки або об’ємні каструлі. Для посилення смаку, ми також рекомендуємо додавати яблуко і спеції.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Томати – 1,5 кг.
  • Яблуко – 1 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст.л.
  • Гірчиця порошкова – 1 ст.л.
  • Часник – 1 головка.
  • Кріп – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Старанно промиваємо плоди.

51e82194fe4a28736a14dd11d1d03517

Крок 2. Видаляємо шар за шаром лушпиння з цибулини, розрізаємо на скибочки.

6fbb9e7cc1c1c70156d09de83057702f

Крок 3. На 2-3 частини розрізаємо зубчики часнику.

1887f270ace3efb782e7fb7facb18df3

Крок 4. Промите яблуко ріжемо на часточки, обов’язково вирізаючи насіннєву коробочку.

2525939f7fa8c95873c7a114f6b3e8bd

Крок 5. Заповнюємо банки помідорами, доповнюючи яблуком, кропом і часником.

35d8d67d29e4da41c4a9e5ccf81663da

Крок 6. Зверху кладемо парочку яблучних скибочок, вливаємо окріп, накриваємо кришкою, але не щільно і залишаємо для прогріву на 15 хвилин.

12f4da4580db1b5826f50498bb174ae5

Крок 7. Паралельно в каструлю всипаємо необхідну кількість цукрового піску і солі.

a9885535a394d57e47df82cde01a5ea4

Крок 8. Міняємо бляшану кришку на спеціальну з отворами і переливаємо рідину до кристалів цукру і солі, доводимо до кипіння.

f56d917ce85a41bec140a4a42cfa65c8

Крок 9. Підсипаємо в банку гірчичний порошок.

9f6e2e67df7285370bdd35d9dd16b64e

Крок 10. Заливаємо киплячим маринадом і моментально закриваємо.

c44030bf5f7286e22347cf11e5386c4f

Крок 11. Банки ставимо на кришки і обертаємо в плед до повного охолодження. Пробу рекомендується знімати не раніше, ніж через місяць. Смачного!

c8725eeb7caf798d83643c23426f793d

Мариновані помідори з цибулею «Пальчики оближеш»

Мариновані помідори з цибулею «Пальчики оближеш» – це проста в приготуванні заготівля на зиму, яка навіть не вимагає стерилізації. Як добавок для томатів прекрасно підходить кріп, гвоздика, часник і найрізноманітніша зелень, яка вам подобається.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6.

інгредієнти:

  • Томати – 1 кг.
  • Цибуля – 30 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Перець чорний горошком – 20 шт.
  • Коріандр в насінні – 1 ч.л.
  • Кріп – 10 гр.
  • Петрушка – 10 гр.
  • Лист лавра – 4-5 шт.
  • Вода – 500-600 мл.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.
  • Оцет 6% – 30 мл.
  • Гвоздика – 2 бутона.
  • Олія соняшникова – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо готуємо потрібний продуктовий набір, заздалегідь стерилізуємо банки і кришки.

73269525733e530831c18a7b373ab0fd

Крок 2. У кожну скляну ємність насипаємо спеції: скибочки цибулі, коріандр, горошини перцю, часнику і гвоздику.

5c03adf53a8c1fbb310614c5dd42a713

Крок 3. Поверх добавок кладемо зелень і викладаємо помідори, додаємо лаврушку – ставимо банки на плоску, але глибоку тарілку.

969759b7218714ca147aad24e6b12999

Крок 4. Заливаємо вміст ємностей крутим окропом так, щоб вода злегка витікала – нещільно накриваємо кришками і пропарюємо протягом 10 хвилин.

5b968bba6bf86fa6068b5f929582ba35

Крок 5. Далі переливаємо рідину в каструлю, воду при необхідності підливаємо, всипаємо сіль і цукор, і кип’ятимо. Прибираємо вогнетривку посуд з вогню і доливаємо соняшникову олію з оцтом – перемішуємо.

aeb4d1347c9c066079c104eff1162aaa

Крок 6. Розливаємо розчин по банкам і відразу ж закупорює. Ставимо кришками вниз і укутуємо в рушник, через 24 години переміщаємо в місце зберігання. Смачного!

9ed76d0d64b7a408f83378fc0caa3917

Заготівля помідорів з лимонною кислотою без оцту

Заготівля помідорів з лимонною кислотою без оцту – це перевірений спосіб, як смачно і ароматно побалувати себе соковитими томатами в холодний зимовий вечір. Завдяки таким пікантним добавкам, як перець чилі і насіння гірчиці, овочі насичуються неймовірним смаком.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

На одну 3-х літрову банку:

  • Помідори – 1,3-1,5 кг.
  • Кріп – 2-3 гілочки.
  • Часник – 2-4 зуб.
  • Перець чилі – ½ шт.
  • Перець запашний горошком – 5-6 шт.
  • Лист лавровий – 3-5 шт.
  • Гірчиця в насінні – 1 ч.л.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Цукор-пісок – 3 ст.л.
  • Кислота лимонна – 1 ч.л.
  • Вода – 1,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. У чисті і сухі банки кладемо часник, нарізаний перець чилі і кріп, заповнюємо попередньо промитими томатами.

a989267008cb01dd225d28012e8d198b

Крок 2. Двічі заливаємо ємність окропом, перший раз на 8 хвилин, другий – на 5, рідина виливаємо.

ae141119bdc3decd3bf087d57b75d5ec

Крок 3. Для приготування маринаду півтора літра води кип’ятимо близько 4 хвилин з додаванням перцю, солі, лавра, гірчиці і цукрового піску.

5d479bcdab0a2dfa480badbc71c65656

Крок 4. До помідорів підсипаємо лимонку.

cbdcc9566a0608eac8b7365816231bbc

Крок 5. Киплячим маринадом заливаємо овочі, закриваємо і перевертаємо на 24 години для перевірки герметичності.

72a14271601614a773efeb5cd93ee7fe

Крок 6. Зберігаємо в погребі або підвалі. Смачного!

352982f454bac54b1ae2bf8bb649e48d

Солодкі мариновані помідори з оцтом

Солодкі мариновані помідори з оцтом – це популярна закуска, яка завжди розлітається зі столу, як гарячі пиріжки. Але це і не дивно, адже такі овочі прекрасно поєднуються з найрізноманітнішими гарнірами: картоплею, крупами і рагу.

Час готування – 90 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

На 2 літрові банки:

  • Помідори – 1 кг.
  • Часник – 4-6 зуб.
  • Парасольки кропу – 40 гр.
  • Листя вишні – 6 шт.
  • Листя хрону – 6 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком процесу очищаємо овочі, промиваємо зелень і томати.

fcd5d861dcd089ada764f6b38937328e

Крок 2. На дно стерильних банок поміщаємо скибочки цибулі.

69e8553621c134ca598648e8891632f1

Крок 3. Додаємо вишневі листя, а також листочки хрону.

768e56563915b00ba3935e5b35130e58

Крок 4. Закидаємо зубці часнику.

bd28704979223ec12e25b9f954648ba1

Крок 5. Поверх викладаємо помідори.

73168cdc3fac42ed24a1a24c390f59a8

Крок 6. Заливаємо овочі окропом і прикриваємо стерильними кришками, залишаємо на 20 хвилин. Рідину зливаємо в каструлю. Процедуру повторюємо.

bd85b41c3cc51ca940060fa59f9aa676

Крок 7. Зливши рідину в скляні ємності насипаємо сіль і цукор, виливаємо оцет.

9302c998e063a66c69455494e8609d6b

Крок 8. Заливаємо томати окропом в третій раз і закриваємо. Після охолодження переміщаємо в місце зберігання. Готуйте і отримуйте задоволення!

7f8d2c5dbb4fbcac535d85aa12a1e104

Помідори з французькою гірчицею в зернах

Помідори з французькою гірчицею в зернах – це пікантна і в міру гостра заготівля, спробувавши яку ваші гості будуть просити не тільки добавки, але і поділитися рецептом. Тому як такі томати – це неймовірно смачно і ароматно, встояти неможливо, та й не потрібно!

Час готування – 15 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Томати – 6-8 шт.
  • Гірчиця французька – 1 ч.л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Сіль – ½ ст.л.
  • Цукор-пісок – ½ ст.л.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Оцет столовий 9% – ½ ст.л.
  • Вода – 1 л.
  • Кріп сухий – за смаком.
  • Кінза суха – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед вливаємо окріп в банку і струшуємо, рідину виливаємо.

ed396ede0415c5a8c000f0cdd228612c

Крок 2. Заповнюємо ємність томатами, перекладаючи шари лавром, травами і спеціями.

d119335732afc37c3b92dec22020ea66

Крок 3. Виливаємо до помідорів крутий окріп і через 60 секунд виливаємо.

e39014f4209ebdb99dc73d941d1cb064

Крок 4. Для маринаду кип’ятимо воду в сотейнику з додаванням солі і цукру, знімаємо з вогню і вливаємо оцет – помішуємо.

b42c2b86413d53da2924f202af3d7795

Крок 5. Переливаємо маринад в банки з інгредієнтами і щільно закупорюємо. Ставимо ємності на кришки і накриваємо ковдрою. Смачного!

65defc83e212336512877ca1fb4771bc

Смачні помідори з морквяним бадиллям на зиму

Смачні помідори з морквяним бадиллям на зиму – це один з найвдаліших рецептів заготовки соковитих домашніх плодів. Морквяна бадилля прекрасно насичує томати своїм смаком і тонким приємним ароматом. Якщо ви ніколи не готували так раніше, то обов’язково спробуйте!

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2 банки по 1 л.

Інгредієнти:

На 2 літрові банки:

  • Помідори – 1,2 кг.
  • Бадилля морквяна – 6 шт.
  • Перець чорний горошком – 8 шт.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Вода – 6 ст.
  • Цукор-пісок – 6 ст.л.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Оцет 9% – 80 мл.

Процес приготування:

Крок 1. На дно промитих банок поміщаємо кілька гілочок бадилля, лавровий лист і горошини перцю.

cdb8139f3bcef013cd4d2eecf97ec923

Крок 2. Заповнюємо банки стиглими плодами, але не сильно придавлюємо.

01fafbc33c74ba873f451c7e41c58b9b

Крок 3. У сотейнику кип’ятимо воду з цукром і сіллю кілька хвилин, підливаємо оцет і прибираємо з плити.

dded49c417286c3f87958477ef9c9717

Крок 4. Заливаємо киплячим розчином помідори і прикриваємо кришками, але не закупорюємо.

122ec976b5415b630c8db672fee4a6e6

Крок 5. На дно хворий каструлі стелимо рушник, ставимо наповнені банки і вливаємо теплу воду – доводимо до кипіння і стерилізуємо протягом 15-20 хвилин.

4a6cf6164720b513296e88b25e184d51

Крок 6. Томати закриваємо і після охолодження переносимо в місце зберігання. Смачного!

18fe874936d2609d46a1c8824ce101a7

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал