Помідори на зиму – 9 кращих рецептів заготовок “Пальчики оближеш” з покроковими фото

Помідори на зиму – це одна з найпопулярніших заготовок, способів приготування величезна кількість. Але в нашій статті ми зібрали найсмачніші і перевірені рецепти, які у вас вийде приготувати, навіть якщо раніше ви ніколи не займалися заготівлями овочів. Томати подобаються багатьом за рахунок своєї «м’ясистості» і соковитості, відповідно, добавки потрібно підбирати грамотно, наприклад, цей овоч прекрасно доповнить морквяне бадилля, лимонна кислота або подрібнені зубки часнику.

Помідори у власному соку на зиму

Помідори у власному соку на зиму – це універсальна заготівля, яку можна широко використовувати в кулінарії. Наприклад, розкривши баночку з такими томатами, ви можете заправити борщ або ж використовувати в якості заміни покупної томатної пасті.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 5 кг.
  • Сіль – 3 ст.л.
  • Цукор-пісок – 2 ст.л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст.л.
  • Часник – 4 зуб.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори перебираємо і видаляємо всі зіпсовані місця, близько двох кілограм розрізаємо на довільні скибочки.

Крок 2. Нарізку пропускаємо через решітку м’ясорубки з дрібними отворами.

Крок 3. Паралельно промиваємо банки з содою, ополіскуємо і стерилізуємо їх над парою.

Крок 4. На дно банок поміщаємо очищені зубці часнику і горошини чорного перцю. Доверху укладаємо цілісні помідори в підготовлену ємність.

Крок 5. Воду доводимо до кипіння.

Крок 6. Заливаємо окропом томати і, прикривши жерстяної кришкою, залишаємо для прогріву на 10 хвилин.

Крок 7. Далі зливаємо воду з банки. Томатне пюре доводимо до кипіння і переливаємо до цілих плодів, попередньо додавши сіль, оцет і цукор.

Крок 8. Банки закриваємо, ставимо кришками вгору на добу і обертаємо в плед. Готуйте і отримуйте задоволення!

Помідори в снігу з часником

Помідори в снігу з часником – це не тільки дуже смачна і пікантна закуска, але ще і дуже апетитна, тому як її зовнішній вигляд призводить в захват. А фокус дуже простий, ми лише доповнимо соковиті домашні помідори дрібно натертим часником – вуаля, все готово!

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 кг.
  • Вода – 1 л.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Часник – 400 гр.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 3 ст.л.
  • Оцет 9% – 1 ч.л.
  • Гвоздика – 4 бутона.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед ретельно промиваємо соковиті і щільні помідори.

Крок 2. Банки обдаємо окропом і на дно закидаємо по 2 бутона гвоздики і по 2 горошини запашного перцю, заповнюємо томатами, попередньо зробивши прокол у плодоніжки, щоб плоди не лопнули.

Крок 3. Знімаємо лушпиння з зубків часнику, пропускаємо через прес.

Крок 4. Томати заливаємо окропом і прикриваємо кришками, даємо настоятися протягом 7-8 хвилин.

Крок 5. Переливаємо рідину в каструлю і всипаємо сіль і цукор (пропорції дані на 1 літр води), в цей час в кожну банку викладаємо по столовій ложці подрібненого часнику.

Крок 6. Заливаємо інгредієнти киплячим маринадом і в кожну банку додаємо оцет – закриваємо під капронові кришки і на добу перевертаємо.

Крок 7. Зберігаємо в темному і прохолодному місці. Смачного!

Смажені помідори на зиму

Смажені помідори на зиму – це оригінальна і дуже смачна заготівля, яка з легкістю допоможе вам урізноманітнити список стандартних заготовок на холодний період року. Завдяки термічній обробці, томати зберігають свій неповторний і насичений смак.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

На 1 літрову банку:

  • Помідори – 300-400 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 3 ст.л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст.л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Олія соняшникова – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. На дно сухих і стерильних банок насипаємо цукор і сіль, додаємо часточки часнику і оцет. Паралельно ополіскуємо томати і обсушуємо.

Крок 2. У сковорідці розігріваємо соняшникову олію і швидко, але акуратно перевертаючи, обсмажуємо плоди.

Крок 3. Не втрачаючи ні хвилини, переміщаємо помідори в банки і заливаємо окропом.

Крок 4. Закриваємо банки за допомогою спеціальної машинки і ставимо дном догори, накриваємо теплим рушником і залишаємо в такому положенні на одну добу.

Крок 5. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Квашені помідори в банках

Квашені помідори в банках – це простий і досить швидкий спосіб заготовити такі овочі, як раніше готували наші бабусі, використовуючи великі бочки або об’ємні каструлі. Для посилення смаку, ми також рекомендуємо додавати яблуко і спеції.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Томати – 1,5 кг.
  • Яблуко – 1 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст.л.
  • Гірчиця порошкова – 1 ст.л.
  • Часник – 1 головка.
  • Кріп – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Старанно промиваємо плоди.

Крок 2. Видаляємо шар за шаром лушпиння з цибулини, розрізаємо на скибочки.

Крок 3. На 2-3 частини розрізаємо зубчики часнику.

Крок 4. Промите яблуко ріжемо на часточки, обов’язково вирізаючи насіннєву коробочку.

Крок 5. Заповнюємо банки помідорами, доповнюючи яблуком, кропом і часником.

Крок 6. Зверху кладемо парочку яблучних скибочок, вливаємо окріп, накриваємо кришкою, але не щільно і залишаємо для прогріву на 15 хвилин.

Крок 7. Паралельно в каструлю всипаємо необхідну кількість цукрового піску і солі.

Крок 8. Міняємо бляшану кришку на спеціальну з отворами і переливаємо рідину до кристалів цукру і солі, доводимо до кипіння.

Крок 9. Підсипаємо в банку гірчичний порошок.

Крок 10. Заливаємо киплячим маринадом і моментально закриваємо.

Крок 11. Банки ставимо на кришки і обертаємо в плед до повного охолодження. Пробу рекомендується знімати не раніше, ніж через місяць. Смачного!

Мариновані помідори з цибулею «Пальчики оближеш»

Мариновані помідори з цибулею «Пальчики оближеш» – це проста в приготуванні заготівля на зиму, яка навіть не вимагає стерилізації. Як добавок для томатів прекрасно підходить кріп, гвоздика, часник і найрізноманітніша зелень, яка вам подобається.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6.

інгредієнти:

  • Томати – 1 кг.
  • Цибуля – 30 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Перець чорний горошком – 20 шт.
  • Коріандр в насінні – 1 ч.л.
  • Кріп – 10 гр.
  • Петрушка – 10 гр.
  • Лист лавра – 4-5 шт.
  • Вода – 500-600 мл.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.
  • Оцет 6% – 30 мл.
  • Гвоздика – 2 бутона.
  • Олія соняшникова – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо готуємо потрібний продуктовий набір, заздалегідь стерилізуємо банки і кришки.

Крок 2. У кожну скляну ємність насипаємо спеції: скибочки цибулі, коріандр, горошини перцю, часнику і гвоздику.

Крок 3. Поверх добавок кладемо зелень і викладаємо помідори, додаємо лаврушку – ставимо банки на плоску, але глибоку тарілку.

Крок 4. Заливаємо вміст ємностей крутим окропом так, щоб вода злегка витікала – нещільно накриваємо кришками і пропарюємо протягом 10 хвилин.

Крок 5. Далі переливаємо рідину в каструлю, воду при необхідності підливаємо, всипаємо сіль і цукор, і кип’ятимо. Прибираємо вогнетривку посуд з вогню і доливаємо соняшникову олію з оцтом – перемішуємо.

Крок 6. Розливаємо розчин по банкам і відразу ж закупорює. Ставимо кришками вниз і укутуємо в рушник, через 24 години переміщаємо в місце зберігання. Смачного!

Заготівля помідорів з лимонною кислотою без оцту

Заготівля помідорів з лимонною кислотою без оцту – це перевірений спосіб, як смачно і ароматно побалувати себе соковитими томатами в холодний зимовий вечір. Завдяки таким пікантним добавкам, як перець чилі і насіння гірчиці, овочі насичуються неймовірним смаком.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

На одну 3-х літрову банку:

  • Помідори – 1,3-1,5 кг.
  • Кріп – 2-3 гілочки.
  • Часник – 2-4 зуб.
  • Перець чилі – ½ шт.
  • Перець запашний горошком – 5-6 шт.
  • Лист лавровий – 3-5 шт.
  • Гірчиця в насінні – 1 ч.л.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Цукор-пісок – 3 ст.л.
  • Кислота лимонна – 1 ч.л.
  • Вода – 1,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. У чисті і сухі банки кладемо часник, нарізаний перець чилі і кріп, заповнюємо попередньо промитими томатами.

Крок 2. Двічі заливаємо ємність окропом, перший раз на 8 хвилин, другий – на 5, рідина виливаємо.

Крок 3. Для приготування маринаду півтора літра води кип’ятимо близько 4 хвилин з додаванням перцю, солі, лавра, гірчиці і цукрового піску.

Крок 4. До помідорів підсипаємо лимонку.

Крок 5. Киплячим маринадом заливаємо овочі, закриваємо і перевертаємо на 24 години для перевірки герметичності.

Крок 6. Зберігаємо в погребі або підвалі. Смачного!

Солодкі мариновані помідори з оцтом

Солодкі мариновані помідори з оцтом – це популярна закуска, яка завжди розлітається зі столу, як гарячі пиріжки. Але це і не дивно, адже такі овочі прекрасно поєднуються з найрізноманітнішими гарнірами: картоплею, крупами і рагу.

Час готування – 90 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

На 2 літрові банки:

  • Помідори – 1 кг.
  • Часник – 4-6 зуб.
  • Парасольки кропу – 40 гр.
  • Листя вишні – 6 шт.
  • Листя хрону – 6 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком процесу очищаємо овочі, промиваємо зелень і томати.

Крок 2. На дно стерильних банок поміщаємо скибочки цибулі.

Крок 3. Додаємо вишневі листя, а також листочки хрону.

Крок 4. Закидаємо зубці часнику.

Крок 5. Поверх викладаємо помідори.

Крок 6. Заливаємо овочі окропом і прикриваємо стерильними кришками, залишаємо на 20 хвилин. Рідину зливаємо в каструлю. Процедуру повторюємо.

Крок 7. Зливши рідину в скляні ємності насипаємо сіль і цукор, виливаємо оцет.

Крок 8. Заливаємо томати окропом в третій раз і закриваємо. Після охолодження переміщаємо в місце зберігання. Готуйте і отримуйте задоволення!

Помідори з французькою гірчицею в зернах

Помідори з французькою гірчицею в зернах – це пікантна і в міру гостра заготівля, спробувавши яку ваші гості будуть просити не тільки добавки, але і поділитися рецептом. Тому як такі томати – це неймовірно смачно і ароматно, встояти неможливо, та й не потрібно!

Час готування – 15 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Томати – 6-8 шт.
  • Гірчиця французька – 1 ч.л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Сіль – ½ ст.л.
  • Цукор-пісок – ½ ст.л.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Оцет столовий 9% – ½ ст.л.
  • Вода – 1 л.
  • Кріп сухий – за смаком.
  • Кінза суха – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед вливаємо окріп в банку і струшуємо, рідину виливаємо.

Крок 2. Заповнюємо ємність томатами, перекладаючи шари лавром, травами і спеціями.

Крок 3. Виливаємо до помідорів крутий окріп і через 60 секунд виливаємо.

Крок 4. Для маринаду кип’ятимо воду в сотейнику з додаванням солі і цукру, знімаємо з вогню і вливаємо оцет – помішуємо.

Крок 5. Переливаємо маринад в банки з інгредієнтами і щільно закупорюємо. Ставимо ємності на кришки і накриваємо ковдрою. Смачного!

Смачні помідори з морквяним бадиллям на зиму

Смачні помідори з морквяним бадиллям на зиму – це один з найвдаліших рецептів заготовки соковитих домашніх плодів. Морквяна бадилля прекрасно насичує томати своїм смаком і тонким приємним ароматом. Якщо ви ніколи не готували так раніше, то обов’язково спробуйте!

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2 банки по 1 л.

Інгредієнти:

На 2 літрові банки:

  • Помідори – 1,2 кг.
  • Бадилля морквяна – 6 шт.
  • Перець чорний горошком – 8 шт.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Вода – 6 ст.
  • Цукор-пісок – 6 ст.л.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Оцет 9% – 80 мл.

Процес приготування:

Крок 1. На дно промитих банок поміщаємо кілька гілочок бадилля, лавровий лист і горошини перцю.

Крок 2. Заповнюємо банки стиглими плодами, але не сильно придавлюємо.

Крок 3. У сотейнику кип’ятимо воду з цукром і сіллю кілька хвилин, підливаємо оцет і прибираємо з плити.

Крок 4. Заливаємо киплячим розчином помідори і прикриваємо кришками, але не закупорюємо.

Крок 5. На дно хворий каструлі стелимо рушник, ставимо наповнені банки і вливаємо теплу воду – доводимо до кипіння і стерилізуємо протягом 15-20 хвилин.

Крок 6. Томати закриваємо і після охолодження переносимо в місце зберігання. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал