Помідори на зиму – це одна з найпопулярніших заготовок, способів приготування величезна кількість. Але в нашій статті ми зібрали найсмачніші і перевірені рецепти, які у вас вийде приготувати, навіть якщо раніше ви ніколи не займалися заготівлями овочів. Томати подобаються багатьом за рахунок своєї «м’ясистості» і соковитості, відповідно, добавки потрібно підбирати грамотно, наприклад, цей овоч прекрасно доповнить морквяне бадилля, лимонна кислота або подрібнені зубки часнику.
Помідори у власному соку на зиму
Помідори у власному соку на зиму – це універсальна заготівля, яку можна широко використовувати в кулінарії. Наприклад, розкривши баночку з такими томатами, ви можете заправити борщ або ж використовувати в якості заміни покупної томатної пасті.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 5 кг.
- Сіль – 3 ст.л.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Оцет столовий 9% – 2 ст.л.
- Часник – 4 зуб.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори перебираємо і видаляємо всі зіпсовані місця, близько двох кілограм розрізаємо на довільні скибочки.
Крок 2. Нарізку пропускаємо через решітку м’ясорубки з дрібними отворами.
Крок 3. Паралельно промиваємо банки з содою, ополіскуємо і стерилізуємо їх над парою.
Крок 4. На дно банок поміщаємо очищені зубці часнику і горошини чорного перцю. Доверху укладаємо цілісні помідори в підготовлену ємність.
Крок 5. Воду доводимо до кипіння.
Крок 6. Заливаємо окропом томати і, прикривши жерстяної кришкою, залишаємо для прогріву на 10 хвилин.
Крок 7. Далі зливаємо воду з банки. Томатне пюре доводимо до кипіння і переливаємо до цілих плодів, попередньо додавши сіль, оцет і цукор.
Крок 8. Банки закриваємо, ставимо кришками вгору на добу і обертаємо в плед. Готуйте і отримуйте задоволення!
Помідори в снігу з часником
Помідори в снігу з часником – це не тільки дуже смачна і пікантна закуска, але ще і дуже апетитна, тому як її зовнішній вигляд призводить в захват. А фокус дуже простий, ми лише доповнимо соковиті домашні помідори дрібно натертим часником – вуаля, все готово!
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Помідори – 2 кг.
- Вода – 1 л.
- Перець запашний горошком – 4 шт.
- Часник – 400 гр.
- Сіль – 1 ст.л.
- Цукор-пісок – 3 ст.л.
- Оцет 9% – 1 ч.л.
- Гвоздика – 4 бутона.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед ретельно промиваємо соковиті і щільні помідори.
Крок 2. Банки обдаємо окропом і на дно закидаємо по 2 бутона гвоздики і по 2 горошини запашного перцю, заповнюємо томатами, попередньо зробивши прокол у плодоніжки, щоб плоди не лопнули.
Крок 3. Знімаємо лушпиння з зубків часнику, пропускаємо через прес.
Крок 4. Томати заливаємо окропом і прикриваємо кришками, даємо настоятися протягом 7-8 хвилин.
Крок 5. Переливаємо рідину в каструлю і всипаємо сіль і цукор (пропорції дані на 1 літр води), в цей час в кожну банку викладаємо по столовій ложці подрібненого часнику.
Крок 6. Заливаємо інгредієнти киплячим маринадом і в кожну банку додаємо оцет – закриваємо під капронові кришки і на добу перевертаємо.
Крок 7. Зберігаємо в темному і прохолодному місці. Смачного!
Смажені помідори на зиму
Смажені помідори на зиму – це оригінальна і дуже смачна заготівля, яка з легкістю допоможе вам урізноманітнити список стандартних заготовок на холодний період року. Завдяки термічній обробці, томати зберігають свій неповторний і насичений смак.
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
На 1 літрову банку:
- Помідори – 300-400 гр.
- Сіль – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 3 ст.л.
- Оцет столовий 9% – 2 ст.л.
- Часник – 3 зуб.
- Олія соняшникова – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. На дно сухих і стерильних банок насипаємо цукор і сіль, додаємо часточки часнику і оцет. Паралельно ополіскуємо томати і обсушуємо.
Крок 2. У сковорідці розігріваємо соняшникову олію і швидко, але акуратно перевертаючи, обсмажуємо плоди.
Крок 3. Не втрачаючи ні хвилини, переміщаємо помідори в банки і заливаємо окропом.
Крок 4. Закриваємо банки за допомогою спеціальної машинки і ставимо дном догори, накриваємо теплим рушником і залишаємо в такому положенні на одну добу.
Крок 5. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!
Квашені помідори в банках
Квашені помідори в банках – це простий і досить швидкий спосіб заготовити такі овочі, як раніше готували наші бабусі, використовуючи великі бочки або об’ємні каструлі. Для посилення смаку, ми також рекомендуємо додавати яблуко і спеції.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 3 л.
Інгредієнти:
- Томати – 1,5 кг.
- Яблуко – 1 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 1,5 ст.л.
- Гірчиця порошкова – 1 ст.л.
- Часник – 1 головка.
- Кріп – за смаком.
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Старанно промиваємо плоди.
Крок 2. Видаляємо шар за шаром лушпиння з цибулини, розрізаємо на скибочки.
Крок 3. На 2-3 частини розрізаємо зубчики часнику.
Крок 4. Промите яблуко ріжемо на часточки, обов’язково вирізаючи насіннєву коробочку.
Крок 5. Заповнюємо банки помідорами, доповнюючи яблуком, кропом і часником.
Крок 6. Зверху кладемо парочку яблучних скибочок, вливаємо окріп, накриваємо кришкою, але не щільно і залишаємо для прогріву на 15 хвилин.
Крок 7. Паралельно в каструлю всипаємо необхідну кількість цукрового піску і солі.
Крок 8. Міняємо бляшану кришку на спеціальну з отворами і переливаємо рідину до кристалів цукру і солі, доводимо до кипіння.
Крок 9. Підсипаємо в банку гірчичний порошок.
Крок 10. Заливаємо киплячим маринадом і моментально закриваємо.
Крок 11. Банки ставимо на кришки і обертаємо в плед до повного охолодження. Пробу рекомендується знімати не раніше, ніж через місяць. Смачного!
Мариновані помідори з цибулею «Пальчики оближеш»
Мариновані помідори з цибулею «Пальчики оближеш» – це проста в приготуванні заготівля на зиму, яка навіть не вимагає стерилізації. Як добавок для томатів прекрасно підходить кріп, гвоздика, часник і найрізноманітніша зелень, яка вам подобається.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6.
інгредієнти:
- Томати – 1 кг.
- Цибуля – 30 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Перець запашний горошком – 6 шт.
- Перець чорний горошком – 20 шт.
- Коріандр в насінні – 1 ч.л.
- Кріп – 10 гр.
- Петрушка – 10 гр.
- Лист лавра – 4-5 шт.
- Вода – 500-600 мл.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 4 ст.л.
- Оцет 6% – 30 мл.
- Гвоздика – 2 бутона.
- Олія соняшникова – 2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо готуємо потрібний продуктовий набір, заздалегідь стерилізуємо банки і кришки.
Крок 2. У кожну скляну ємність насипаємо спеції: скибочки цибулі, коріандр, горошини перцю, часнику і гвоздику.
Крок 3. Поверх добавок кладемо зелень і викладаємо помідори, додаємо лаврушку – ставимо банки на плоску, але глибоку тарілку.
Крок 4. Заливаємо вміст ємностей крутим окропом так, щоб вода злегка витікала – нещільно накриваємо кришками і пропарюємо протягом 10 хвилин.
Крок 5. Далі переливаємо рідину в каструлю, воду при необхідності підливаємо, всипаємо сіль і цукор, і кип’ятимо. Прибираємо вогнетривку посуд з вогню і доливаємо соняшникову олію з оцтом – перемішуємо.
Крок 6. Розливаємо розчин по банкам і відразу ж закупорює. Ставимо кришками вниз і укутуємо в рушник, через 24 години переміщаємо в місце зберігання. Смачного!
Заготівля помідорів з лимонною кислотою без оцту
Заготівля помідорів з лимонною кислотою без оцту – це перевірений спосіб, як смачно і ароматно побалувати себе соковитими томатами в холодний зимовий вечір. Завдяки таким пікантним добавкам, як перець чилі і насіння гірчиці, овочі насичуються неймовірним смаком.
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3 л.
Інгредієнти:
На одну 3-х літрову банку:
- Помідори – 1,3-1,5 кг.
- Кріп – 2-3 гілочки.
- Часник – 2-4 зуб.
- Перець чилі – ½ шт.
- Перець запашний горошком – 5-6 шт.
- Лист лавровий – 3-5 шт.
- Гірчиця в насінні – 1 ч.л.
- Сіль – 1,5 ст.л.
- Цукор-пісок – 3 ст.л.
- Кислота лимонна – 1 ч.л.
- Вода – 1,5 л.
Процес приготування:
Крок 1. У чисті і сухі банки кладемо часник, нарізаний перець чилі і кріп, заповнюємо попередньо промитими томатами.
Крок 2. Двічі заливаємо ємність окропом, перший раз на 8 хвилин, другий – на 5, рідина виливаємо.
Крок 3. Для приготування маринаду півтора літра води кип’ятимо близько 4 хвилин з додаванням перцю, солі, лавра, гірчиці і цукрового піску.
Крок 4. До помідорів підсипаємо лимонку.
Крок 5. Киплячим маринадом заливаємо овочі, закриваємо і перевертаємо на 24 години для перевірки герметичності.
Крок 6. Зберігаємо в погребі або підвалі. Смачного!
Солодкі мариновані помідори з оцтом
Солодкі мариновані помідори з оцтом – це популярна закуска, яка завжди розлітається зі столу, як гарячі пиріжки. Але це і не дивно, адже такі овочі прекрасно поєднуються з найрізноманітнішими гарнірами: картоплею, крупами і рагу.
Час готування – 90 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
На 2 літрові банки:
- Помідори – 1 кг.
- Часник – 4-6 зуб.
- Парасольки кропу – 40 гр.
- Листя вишні – 6 шт.
- Листя хрону – 6 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Цукор-пісок – 4 ст.л.
- Оцет столовий 9% – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу очищаємо овочі, промиваємо зелень і томати.
Крок 2. На дно стерильних банок поміщаємо скибочки цибулі.
Крок 3. Додаємо вишневі листя, а також листочки хрону.
Крок 4. Закидаємо зубці часнику.
Крок 5. Поверх викладаємо помідори.
Крок 6. Заливаємо овочі окропом і прикриваємо стерильними кришками, залишаємо на 20 хвилин. Рідину зливаємо в каструлю. Процедуру повторюємо.
Крок 7. Зливши рідину в скляні ємності насипаємо сіль і цукор, виливаємо оцет.
Крок 8. Заливаємо томати окропом в третій раз і закриваємо. Після охолодження переміщаємо в місце зберігання. Готуйте і отримуйте задоволення!
Помідори з французькою гірчицею в зернах
Помідори з французькою гірчицею в зернах – це пікантна і в міру гостра заготівля, спробувавши яку ваші гості будуть просити не тільки добавки, але і поділитися рецептом. Тому як такі томати – це неймовірно смачно і ароматно, встояти неможливо, та й не потрібно!
Час готування – 15 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Томати – 6-8 шт.
- Гірчиця французька – 1 ч.л.
- Часник – 2 зуб.
- Лист лавра – 2 шт.
- Сіль – ½ ст.л.
- Цукор-пісок – ½ ст.л.
- Перець чорний горошком – 10 шт.
- Оцет столовий 9% – ½ ст.л.
- Вода – 1 л.
- Кріп сухий – за смаком.
- Кінза суха – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед вливаємо окріп в банку і струшуємо, рідину виливаємо.
Крок 2. Заповнюємо ємність томатами, перекладаючи шари лавром, травами і спеціями.
Крок 3. Виливаємо до помідорів крутий окріп і через 60 секунд виливаємо.
Крок 4. Для маринаду кип’ятимо воду в сотейнику з додаванням солі і цукру, знімаємо з вогню і вливаємо оцет – помішуємо.
Крок 5. Переливаємо маринад в банки з інгредієнтами і щільно закупорюємо. Ставимо ємності на кришки і накриваємо ковдрою. Смачного!
Смачні помідори з морквяним бадиллям на зиму
Смачні помідори з морквяним бадиллям на зиму – це один з найвдаліших рецептів заготовки соковитих домашніх плодів. Морквяна бадилля прекрасно насичує томати своїм смаком і тонким приємним ароматом. Якщо ви ніколи не готували так раніше, то обов’язково спробуйте!
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2 банки по 1 л.
Інгредієнти:
На 2 літрові банки:
- Помідори – 1,2 кг.
- Бадилля морквяна – 6 шт.
- Перець чорний горошком – 8 шт.
- Лист лавра – 2 шт.
- Вода – 6 ст.
- Цукор-пісок – 6 ст.л.
- Сіль – 2 ст.л.
- Оцет 9% – 80 мл.
Процес приготування:
Крок 1. На дно промитих банок поміщаємо кілька гілочок бадилля, лавровий лист і горошини перцю.
Крок 2. Заповнюємо банки стиглими плодами, але не сильно придавлюємо.
Крок 3. У сотейнику кип’ятимо воду з цукром і сіллю кілька хвилин, підливаємо оцет і прибираємо з плити.
Крок 4. Заливаємо киплячим розчином помідори і прикриваємо кришками, але не закупорюємо.
Крок 5. На дно хворий каструлі стелимо рушник, ставимо наповнені банки і вливаємо теплу воду – доводимо до кипіння і стерилізуємо протягом 15-20 хвилин.
Крок 6. Томати закриваємо і після охолодження переносимо в місце зберігання. Смачного!