Огірки по-фінськи з гірчицею на зиму – заготівля популярна і має свої фішки, і особливості. До огірків додається гірчиця в будь-якому вигляді: порошок, зерна або готовий гірчичний соус. Огірки завжди нарізаються шматочками будь-якої форми. Термічна обробка їх мінімальна, а розрахунок інгредієнтів заливки вказується в конкретних рецептах цієї теми.
Різані огірки по-фінськи з гірчицею і 9% оцтом
Мариновані огірки з гірчицею по-фінськи на зиму готуються просто і без заливки овочів окропом. Консервантами є 9% оцет із зерновою гірчицею, що дозволяє зберігати огірки і в умовах квартири. У цьому рецепті з прянощів додаємо тільки гірчицю і лавровий лист. Огірки, щоб зберігся хрусткий смак, заздалегідь на 2-3 години замочуємо в холодній воді, а форма і розмір нарізки огірків на смак не впливають.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 3 кг.
- Сіль – 6 ст.л.
- Цукор – 400 гр.
- Оцет 9% – 360 мл.
- Гірчиця зернова – 2 ч.л.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Вода – 3 л.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед будь-яким способом стерилізуємо невеликі банки і кип’ятимо кришки, адже процес консервації швидкий.
Крок 2. Замочені огірки промиваємо під проточною водою і видаляємо кінчики.
Крок 3. Розрізаємо огірки на середні шматочки товщиною не менше 3 см.
Крок 4. У глибокому посуді доводимо до кипіння три літри води, розчиняємо в ній вказана кількість солі з цукром і додаємо лаврові листи з зерновою гірчицею.
Крок 5. Потім в маринад наливаємо оцет і доводимо до кипіння.
Крок 6. У киплячий маринад перекладаємо нарізку огірків.
Крок 7. При постійному помішуванні готуємо огірки в маринаді протягом декількох хвилин, тільки, щоб вони поміняли свій колір.
Крок 8. Потім швидко і компактно укладаємо огірки в підготовлені банки.
Крок 9. Повністю заливаємо їх киплячим маринадом разом з лавровими листами і зернами гірчиці.
Крок 10. Банки герметично закупорюємо, ставимо на кришки і на добу прикриваємо «шубою».
Крок 11. Приготовлені і охололі мариновані огірки з гірчицею по-фінськи переносимо на зберігання в прохолодне приміщення. Вдалих і смачних заготовок!
Огірки по-фінськи з насінням гірчиці і 6% оцтом на зиму
Огірки по-фінськи з насінням гірчиці і 6% оцтом готуються просто і швидко, а такий оцет разом з насінням гірчиці є хорошим консервантом. Заготівля може зберігатися в умовах квартири.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1,5 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 1 кг.
- Оцет 6% – 108 мл.
- Насіння гірчиці – 1 ч.л.
- Сіль – 1.3 ст.л.
- Цукор – 90 гр.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Вода – 650 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати, згідно пропорції рецепта і потрібного вам обсягу заготівлі, всі інгредієнти.
Крок 2. Огірки добре промити і нарізати кружечками товщиною до 1,5 см.
Крок 3. У каструлі зварити маринад з розрахованої кількості води, солі, цукру. Додати до нього лавровий лист з насінням гірчиці і поварити на середньому вогні протягом 3-4 хвилин.
Крок 4. У киплячий маринад перекласти нарізку огірків, влити 6% оцет і довести все до кипіння.
Крок 5. Варити в маринаді протягом 3-4 хвилин і тільки до зміни кольору на оливковий.
Крок 6. Розкласти огірки по заздалегідь простерилізованим банкам, залити киплячим маринадом і відразу герметично закрити. Банки поставити на кришки і на добу накрити теплим покривалом.
Крок 7. Приготовлені огірки по-фінськи з насінням гірчиці і 6% оцтом, а їх вийде 3 пів-літрові банки, перенести в місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Огірки по-фінськи з яблучним оцтом
Яблучний оцет, особливо натуральний домашній і не містить різних хімічних добавок, буде хорошим консервантом для огірків по-фінськи. Його фортеця в середньому становить 4-6%, тому додавати до заготівлі потрібно згідно із зазначеним в рецепті кількості.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 10.
Інгредієнти:
- Огірки – 2 кг.
- Оцет яблучний – 250 мл.
- Насіння гірчиці – 1 ч.л.
- Сіль – 60 гр.
- Цукор – 200 гр.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Суміш перців – 1 ч.л.
- Вода – 1.5 л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте всі інгредієнти для цієї заготовки. Огірки виберіть з чорними пухирцями і середнього розміру.
Крок 2. Огірки бажано заздалегідь замочити на кілька годин в холодній або крижаній воді.
Крок 3. Замочені огірки добре промийте під проточною водою і наріжте шматочками товщиною до 2 см.
Крок 4. У великій каструлі зваріть маринад з розрахованої кількості води, солі, цукру і прянощів. У киплячий маринад налийте яблучний оцет.
Крок 5. Потім в маринад перекладіть нарізку огірків і проваріть на середньому вогні при постійному помішуванні в продовження 3-5 хвилин.
Крок 6. За цей час огірки поміняють свій зелений забарвлення на оливковий.
Крок 7. Невеликі банки заздалегідь добре промийте, простерилізуйте будь-яким способом і кришки прокип’ятіть. Огірки з маринаду компактно розкладіть по банкам.
Крок 8. Маринад ще раз доведіть до кипіння, залийте ним огірки і банки відразу герметично закупорьте. Поставте їх на кришки і на добу накрийте «шубою».
Крок 9. Приготовлені огірки по-фінськи з яблучним оцтом перенесіть на зберігання в місце для домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Огірки кружечками з сухою гірчицею на зиму
Огірки кружечками з сухою гірчицею готуються подібно огірків по-фінськи і цю заготівлю часто називають салатом. Нарізка огірків трохи витримується з сіллю і прянощами, щоб овоч дав свій сік, що і відрізняє її від фінських огірків в маринаді. Пропорція ж інгредієнтів, як і для огірків по-фінськи. Суха гірчиця робить заготівлю гострішою.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 700 гр.
- Суха гірчиця – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Оцет 6% – 2 ст.л.
- Часник – 4 зубки.
- Перець чорний мелений – 3 щіпки.
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу готуємо, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для заготівлі.
Крок 2. Огірки промиваємо, нарізаємо кружечками або напів-кружками і перекладаємо в каструлю з товстим дном.
Крок 3. До нарізки огірків насипаємо сіль з сухою гірчицею, чорним молотим перцем і додаємо подрібнений через часничницю часник.
Крок 4. Ложкою ці інгредієнти перемішуємо і залишаємо на півгодини, щоб огірки дали свій сік.
Крок 5. Потім посуд з огірками ставимо на середній вогонь, наливаємо олія і варимо при постійному помішуванні до зміни кольору огірків на оливковий. Стерилізуємо невеликі банки з кришками. До огірків наливаємо оцет і ще раз перемішуємо.
Крок 6. Потім цю киплячу масу перекладаємо в підготовлені банки і відразу герметично закупорюємо.
Крок 7. Банки ставимо на кришки, прикриваємо рушником і повністю остуджуємо.
Крок 8. Приготовлені з сухою гірчицею різані огірки переносимо в місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!