Обрізка винограду: як виключити помилки, та як правильно обрізати виноград

Щоб не завдати шкоди при обрізанні виноградного куща, необхідно вивчити всі правила формування і основні помилки початківців садівників. Неправильна обрізка може погубити кущ або в кращому випадку залишити без врожаю. Догляд за виноградом займає чимало часу, але з досвідом не доставляє особливого клопоту. Молоді рослини, ще не приносять плодів, обрізають тільки навесні. Починаючи з однорічного віку, кущі винограду щорічно обрізають восени, через два тижні після збору врожаю. Якщо не встигли обрізати кущ в осінній період, то необхідно зробити це навесні, до початку вегетації. Обрізка винограду: як виключити помилки, та як правильно обрізати виноград

Важливі поради початківцям виноградарям по догляду

  1. Бажано видаляти 50 % плодоносного куща. Не варто шкодувати рослину і підрізати тільки верхівки пагонів, дана процедура неминуче призведе до загущення куща і витончення лози. Поживні речовини і сонячне світло гірше дістаються плодам, в результаті сильно знижуються їх смакові якості і врожайність.
  2. Багаторічна лоза довжиною більше 40 см називається рукавом, вони відходять від центрального стовбура, при правильному формуванні залишають 2-3 рукава, з часом в результаті тривалої обрізки можна отримати до шести рукавів. Видаляють старі не плодоносні гілки і молоду тонку лозу, загущаючий чагарник. Обрізку роблять тільки з одного боку рукава.
  3. При обрізанні молодих однорічних пагонів необхідно робити зріз повністю, не залишаючи пенька. При обрізанні дорослих пагонів пеньок повинен бути розміром менше одного сантиметра.
  4. Проводити обрізку оптимально у пізню осінь, на 14-20 день після листопаду.

    Важливо, щоб температура повітря не опускалася нижче -3 градусів.

    Мінус осінньої обрізки – ймовірність підмерзання зрізу і висихання верхівок відводів, але є і великий плюс — осіння обрізка стимулює Раннє розпускання бруньок, що важливо для регіонів з холодним кліматом. Мінус весняної обрізки в тому, що існує ймовірність великої втрати соку, кущ починає плакати, що призводить до зниження врожайності, а іноді і до загибелі рослини.

  5. Регулярне пасинкування необхідно винограду, пасинки забирають харчування у основної лози і роблять стовбур слабким. Якщо не проводити пасинкування, кущ може не пережити зиму. Коли з пазух листя виростають пасинки з одним-двома листочками, їх необхідно видаляти, прищипуючи паростки.
  6. Очищення від пасинків починають ще до цвітіння і потрібно її проводити під час усього літнього сезону, щотижня оглядаючи кущі.

Для забезпечення високого врожаю регулярно проводите профілактичну обробку кущів від грибкових інфекцій і небезпечних шкідників. Правильно готуйте виноград до зимівлі, пригнувши його до землі і ретельно укутати покривним матеріалом. В результаті правильного догляду кущі винограду будуть сильними і міцними і дадуть рясний смачний урожай.

А ви проводите сезонні обрізки винограду?

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал