Маринований буряк у банках на зиму – 10 дуже смачних рецептів з фото покроково

8c28cbbfb7dedfac17c3af54626e478d

Маринований буряк у банках на зиму – гарний спосіб збереження цього чудового овочів, що дозволяє на його основі швидко приготувати різні страви: від салату до борщу. Для заготівлі вибирається якісний буряк, відварюється і маринад готується зі спеціями та прянощами, що вибирається господаркою за своїми смаковими уподобаннями.

Маринований буряк з оцтом на зиму

Маринуємо буряки згідно з цим рецептом з оцтом, що робить смак і колір овочу більш насиченим. Маринад доповнимо горошками чорного перцю і лавровим листом. Буряки відварюємо, нарізаємо кубиками і готуємо без стерилізації, що максимально збереже корисні властивості овочів. Банки для заготівлі стерилізуємо.

a4f41a320e4b9953a921f29040b33e66

    Маринований буряк на зиму для холодного борщу

    Рецепт маринування буряка для холодного борщу дуже зручний для швидкого приготування цієї страви будь-якої пори року. Маринуємо буряк без попереднього відварювання овочів, що зробить колір його в холодному борщі яскравим і насиченим. Маринад доповнимо прянощами, що буде доречним як для холодного, так і для класичного борщу. Готуємо зі стерилізацією.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Буряк – 2 шт.
    • Вода – 0,5 л.
    • Сіль – 1 год.
    • Цукор – 1 ч.л.
    • Оцет 9% – 50 мл.
    • Перець чорний горошок – 5 шт.
    • Перець запашний горошок – 5 шт.
    • Лавровий лист – 2 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибраний для заготівлі буряк ретельно промити під проточною водою та очистити від шкірки. Нарізати її ножем або за допомогою кухонних гаджетів шматочками, як для борщу, або натерти на великій тертці.

    7d9aa1f418715ec027880cea17406d37

    Крок 2. В окремий посуд налити воду з розрахунком на об'єм заготовки, розчинити в ній сіль із цукром, додати прянощі та поварити пару хвилин. До кінця варіння до маринаду налити столовий оцет.

    e6ea247b4d5aee7003a783bddde6f11e

    Крок 3. У киплячий маринад перекласти подрібнений буряк, перемішати і довести до кипіння на невеликому вогні, а не варити. Потім нарізку разом із маринадом перекласти у чисту банку.

    4c2a87c84c72c4c2bf63954fc2e8a465

    Крок 4. Банку прикрити кришкою та простерилізувати заготівлю в окремій каструлі, як і звичайні консервації, протягом 15 хвилин. Потім мариновані буряки для холодного борщу герметично закупорити, остудити і переставити на зберігання в будь-яке місце, навіть у комору. Смачних та вдалих заготовок!

    bba6078676fa49a01ea6a27e3bf82e0c

    Маринований буряк цілком на зиму

    Маринування буряка цілком на зиму зручне, коли після збирання врожаю залишається багато дрібних коренеплодів цього овочу, а зберегти їх у свіжому вигляді непросто. Та й заготівля буряків цілком дозволить господині вибрати тип нарізки овочів до будь-якої страви. Буряк відварюємо та готуємо зі стерилізацією.

    Час приготування: 1 година 10 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1,5 л.

    Складові:

    • Буряк невеликий – 1 кг (скільки увійде до банку).
    • Вода – 1 л.
    • Сіль – 2 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет 9% – 2 ст.
    • Перець чорний горошок – 5 шт.
    • Лавровий лист – 1 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибраний для заготівлі невеликий буряк очистити від залишків листя, добре промити під проточною водою і відварити до повної готовності або напівготовності в окремій каструлі, важливо не переварити буряк.

    31e738f1e7e1dac3a78aa6259ac86b3a

    Крок 2. З відвареного буряка злити воду та коренеплоди остудити. Потім їх очистити від шкірки та кінчики плодів відрізати.

    51fbed60a853d2d489831395336c7145

    Крок 3. Банки для заготівлі заздалегідь промити з харчовою содою та простерилізувати будь-яким способом. Кришки прокип'ятити. У банки покласти горошки перцю з лавровим листом і компактно укласти підготовлені буряки, заповнюючи їх тільки до рівня плічок.

    0803e821e8b786fd0eab6c2c7727f126

    Крок 4. В окремій каструлі зварити маринад із зазначеної в рецепті пропорції води та спецій. Прокип'ятити маринад на маленькому вогні кілька хвилин, влити оцет і вогонь вимкнути. Гарячим маринадом залити буряки у банку.

    b58be332d954623bab989ffe4decd3af

    Крок 5. Потім банку прикрити кришкою, що прокип'ятить, поставити в іншу глибоку каструлю, дно якої застелити рушником і простерилізувати протягом 25 хвилин.

    10772ed018539d2e84af829a97f99b30

    Крок 6. Потім мариновану буряк у банку герметично закупорити, поставити на кришку і остудити під «шубою». Такі буряки добре зберігаються і при кімнатній температурі. Смачних та вдалих заготовок!

    3ad6292f03067ab8553bf4ee98310a7e

    Сирий маринований буряк без варіння на зиму

    Варіанти маринування сирих буряків відносяться до рецептів швидкого приготування, а для зими заготовку зберігають лише в холодильнику та протягом кількох місяців. Такі буряки можна простерилізувати, але смак буде інший. У цьому рецепті маринуємо буряк з оцтом і прянощами і овоч нарізаємо тонко, щоб буряк промаринувався рівномірно.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Буряк – 2 кг.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль – 2 ст.
    • Цукор – 1/2 ст.
    • Оцет 9% – 1/2 ст.
    • Перець чорний горошок – 10 шт.
    • Лавровий лист – 6 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Два кілограми буряків невеликого розміру ретельно промиваємо під проточною водою, видаливши залишки бадилля.

    6c56150f588079a4aa31bcab01ca22e6

    Крок 2. Потім буряки очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими слайсами або невеликими шматочками іншої форми для рівномірного маринування.

    1aa5d4927b54db8158373e4d63d271bb

    Крок 3. В окремій каструлі варимо маринад з 1 літра води з додаванням цукру, солі та прянощів. У киплячий маринад наливаємо столовий оцет і вогонь вимикаємо.

    462a9ae44d766f3308f65a9a3d9eab19

    Крок 4. Нарізання буряків укладаємо в заздалегідь простерилізовані скляні банки та заливаємо гарячим маринадом.

    6fe86041f6b97038cf889d578767adf3

    Крок 5. Банки з сирим буряком щільно закриваємо прокип'яченими кришками і після остигання маринаду ставимо на зберігання холодильник. Смачних та вдалих заготовок!

    4d883a6596bdca06fd415d81050213dc

    Маринований буряк з цибулею на зиму

    Маринований буряк з цибулею на зиму буде у вас чудовою закускою до будь-якої страви та доповненням до різних салатів. Маринад варимо із прянощами та заготівлю стерилізуємо. Буряк вибираємо хорошого сорту і беремо невеликі коренеплоди, а цибуля підходить будь-який.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Буряк – 5 шт.
    • Цибуля велика – 1 шт.
    • Вода – 0,5 л.
    • Сіль – 100 гр.
    • Цукор – 100 гр.
    • Оцет 9% – 100мл.
    • Перець запашний горошок – 6 шт.
    • Лавровий лист – 2 шт.
    • Гвоздика – 3 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Буряк обережно очищаємо від бадилля, щоб не пошкодити шкірку, і коренеплоди добре промиваємо під проточною водою.

    6243729cb4084bc51461a1eb70b8bfff

    Крок 2. Перекладаємо буряки у велику каструлю і відварюємо у воді до повної готовності протягом 1 години, не менше.

    8737ef2fba88187f49ab311a73855836

    Крок 3. Відварений буряк охолоджуємо в холодній воді, очищаємо від шкірки і нарізаємо шматочками довільної форми, а краще слайсами.

    f59d4b0d0af8bbeb01861c92ed589dbb

    Крок 4. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими кільцями.

    3010c056d2b7a4c85460bbe5ff1195e2

    Крок 5. У чисті банки пошарово укладаємо слайси буряків, чергуючи з нарізкою цибулі.

    81afc88fe3bb70d48d0d2f56366794ea

    Крок 6. Із вказаної в рецепті кількості води, спецій та прянощів варимо маринад. Оцет маринад наливаємо після початку кипіння. Гарячим маринадом заливаємо буряки з цибулею в банках і після остигання ставимо в холодильник.

    b85e85bfaf3d246fd17534e6ca84efa5

    Крок 7. Через дві доби буряк з цибулею промаринується і його можна подавати до столу, заправивши зеленню та кисломолочними продуктами.

    5b2b8a9b3c9724de60b98316675422c7

    Крок 8 Для зимової консервації в глибоку каструлю налити воду, застелити дно рушником і поставити в неї банки з буряком. Вода в каструлі повинна бути не вище рівня плічок. Стерилізувати буряки протягом 15 хвилин півлітрові банки та 25 хвилин літрові.

    4e77ad3bffa5855921c3c117b9528c9a

    Крок 9. Потім банки герметично закупорити, поставити на кришки та накрити теплим покривалом до повного остигання.

    a92d583c157704a7344759088347272c

    Крок 10. Зберігати мариновані з цибулею буряки в підвалі або іншому холодному місці. Смачних та вдалих заготовок!

    bd27e872b52ada197550731e7ded48be

    Маринований буряк з лимонною кислотою на зиму

    Варіанти маринування на зиму буряків із лимонною кислотою призначені тим, кому не подобається в заготовках специфічний присмак оцту. Сама по собі ця кислота є гарним і кориснішим консервантом, добре зберігає смак і насиченість кольору буряків. У цьому рецепті готуємо маринований буряк для гарніру до м'ясних і рибних страв і доповнимо його часником.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Буряк – 1 кг.
    • Часник – до смаку.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль – 2 ч. л.
    • Цукор – 2 ст.
    • Лимонна кислота – 1 год.
    • Олія – 100 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед готуємо, згідно з рецептом, буряки, часник та спеції. Буряки добре промиваємо і протягом години відварюємо до готовності. Часник (кількість визначаємо на свій смак) чистимо від лушпиння.

    c6cf315f3eb793e55d4b142fb5729f11

    Крок 2. Зварений буряк охолоджуємо в холодній воді, очищаємо від шкірки і видаляємо кінчики. Банки та кришки стерилізуємо будь-яким способом.

    ad9ab50fd06919e355f4f7619051a124

    Крок 3. Підготовлені буряки нарізаємо середніми кубиками і розкладаємо по банках і поверх кладемо очищений часник. У кожну банку насипаємо по одній чайній ложці солі та одній столовій ложці цукру. Потім наливаємо олію.

    6d4d936249aabbb67df60689bbee5c94

    Крок 4. Кип'ятимо чисту воду та окропом заливаємо буряки в банках, заповнюючи їх до самого верху.

    74d702944f7e9e44798d13a62bb2025f

    Крок 5. Банки прикриваємо кришками та готуємо велику каструлю для стерилізації.

    812528dcb463e61cbd009774d943ed5c

    Крок 6. Буряк у банках ставимо в каструлю, дно якої встеляємо рушником, заливаємо водою до рівня плічок банок і стерилізуємо протягом 20 хвилин від початку кипіння води в каструлі. Потім мариновані буряки з лимонною кислотою герметично закупорюємо. Банки ставимо на кришки і накриваємо до повного остигання будь-якою «шубою». Такі буряки добре зберігаються і в умовах квартири. Смачних та вдалих заготовок!

    52582498d2dbfd8bb3a492061a1f232e

    Буряк у маринаді з часником

    Буряк з часником відмінно поєднуються смаком і на основі цього тандему готуються різні страви, а в цьому рецепті вам пропонується замаринувати буряк у маринаді з часником, і маринад доповнимо цибулею та прянощами. Цей варіант застосовується для швидкого маринування буряків, але при зберіганні в холодильнику заготовка не втрачає своїх смакових якостей і до зими. Готуємо без стерилізації.

    Час приготування: 1 година 30 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порція: 750 мл.

    Складові:

    • Буряк – 600 гр.
    • Кмин – 2 ст.л.

    Для маринаду:

    • Вода – 350–400 мл.
    • Овочевий кубик для бульйону – 1 шт.
    • Часник – 2 зубки.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Цукор – 3 ст.
    • Зерна гірчиці – 1 год.
    • Оцет 9% – 100мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. У каструлі ставимо для кип'ятіння чисту воду, в якій варитимемо буряк. Одночасно стерилізуємо в мікрохвильовій печі банку для заготівлі.

    b4dafed5c49f2365c5eaa2dbdc121392

    Крок 2. Буряки добре промиваємо під проточною водою і кладемо в окріп. Насипаємо до буряків столову ложку кмину із сіллю за смаком і варимо коренеплід протягом 45 хвилин від початку кипіння під прикритою кришкою та на невеликому вогні.

    6c370bdae06fca2d891f74bfd1d84e7b

    Крок 3. Зварений буряк остудити в холодній воді, очищати від шкірки і нарізати шматочками довільної форми.

    c3c4c0e2c3b48dba4b902e64fa596d3f

    Крок 4. Очищаємо від лушпиння часникові зубки та цибулини. Цибулю нарізаємо тонкими кільцями, а часник слайсами.

    ac1e0547a891b78b1dc3f08a8d7d6308

    Крок 5. Для маринаду кип'ятимо в іншій каструлі 350-400 мл чистої води, розчиняємо в ній бульйонний овочевий кубик. Потім у маринад насипаємо сіль із цукром, наливаємо оцет і кладемо зерна гірчиці з рештою кмину.

    34e6da17465f936171780acd375ab172

    Крок 6. Після повторного закипання маринаду кладемо нарізку часнику з цибулею і варимо маринад протягом хвилини.

    4ec6bacc609526927bff3b1af664d375

    Крок 7. Потім у маринад перекладаємо нарізку буряка, перемішуємо та варимо буряк на невеликому вогні кілька хвилин. Буряк із цибулею та часником перекладаємо шумівкою в стерильну банку.

    42517e002e0d4606576f8985df430377

    Крок 8. Маринад втретє доводимо до кипіння, переливаємо його в банку і щільно закриваємо кришкою. Буряк у маринаді з часником охолоджуємо до кімнатної температури та ставимо на зберігання в холодильник. Для маринування буряків потрібно три дні. Смачних та вдалих заготовок!

    6fe08eed140176d64f906d12a08cdbfe

    Буряк у маринаді з хріном на зиму

    Варіант буряків із хроном відноситься до гострих закусок, гострота яких визначається пропорцією цих інгредієнтів. У цьому рецепті буряки та хрін готуємо в маринаді та зі стерилізацією, що дозволяє консервації зберігатися і в умовах квартири. Буряк із хроном беремо у співвідношенні 3:1.

    Час приготування: 1 година 30 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Буряк – 750 гр.
    • Хрін – 250 гр.

    Для маринаду:

    • Вода – 500 мл.
    • Сіль – 15 гр.
    • Цукор – 25 гр.
    • Оцет 9% – 100мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Буряки для цієї заготовки добре промити під проточною водою і відварити до повної готовності. Корінь хрону заздалегідь замочити і потім очистити від шкірки.

    ab9dd999cdbdf290e6ef661c0c21a6bf

    Крок 2. Відварені буряки остудити, очистити від шкірки і натерти на середній тертці.

    07045a09b42b4fd5e6f01b38c8750679

    Крок 3. Очищений корінь хрону подрібнити зручним і прийнятним для вас способом, що допоможуть зробити кухонні гаджети.

    8ec1505ef27413e81ab756603c987f96

    Крок 4. Подрібнені буряки з хріном перекласти в окремий посуд і добре перемішати. Із вказаної в рецепті кількості води та спецій зварити маринад. Банки заздалегідь простерилізувати та прокип'ятити кришки.

    866387b36e3eaf22a2759fd257eab35e

    Крок 5. Буряк з хроном розкласти по стерильним банкам, залити маринадом і прикрити кришками. Потім банки протягом 15 хвилин і у великій каструлі простерилізують, як і звичайні домашні консервації. Мариновані буряки з хроном герметично закупорити, остудити і перенести на зберігання в темне прохолодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

    ddd620223d2200baa7b1110a1475cd54

    Буряк маринований з гвоздикою в банках

    Буряк маринують у банках на зиму для різних цілей: салатів, вінегрету, холодних та гарячих борщів і просто для смачної закуски. У цьому рецепті приготуємо буряки в пряному маринаді, основною пряністю в якому може бути або одна гвоздика, або в суміші з чорним перцем і лавровим листом, що визначається смаком господині. Готуємо закуску з відвареного буряка та з пастеризацією.

    Час приготування: 1 година 30 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Буряк – 2 кг.

    Для маринаду:

    • Вода – 1 л.
    • Сіль – 1 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет 9% – 70 мл.

    Прянощі на півлітрову банку:

    • Гвоздика – 2 шт.
    • Лавровий лист – 1 шт.
    • Перець чорний горошок – 9 шт.
    • Перець запашний горошок – 2 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед підготувати згідно рецепту, буряки та спеції з прянощами.

    fdce222e1c4138d0e47cd35f08b37849

    Крок 2. Буряк очистити від залишків бадилля, промити під проточною водою і протягом однієї години відварити до м'якості.

    ed26489242a70e887841215291d3e4b2

    Крок 3. Зварені буряки остудити в холодній воді і акуратно очистити від шкірки.

    e2c1b683c35a2e89f93710eb2ee2f9dd

    Крок 4. Півлітрові банки промити з содою і простерилізувати в мікрохвильовій печі.

    62880e940d7f2e6fea4e49cb93b2ad44

    Крок 5. Закочувальні кришки просто прокип'ятити.

    95122e358254e76573f0d8a6b5af340a

    Крок 6. На дно кожної банки покласти прянощі згідно з рецептом.

    61f54bc5c7ea75ec57f766cbe186a64c

    Крок 7. Буряк нарізати шматочками довільної форми.

    2305f15adf81c06c128d8e638911dc46

    Крок 8. Потім нарізку буряків розкласти по банках, залити окропом і, прикривши кришками, залишити на 10 хвилин.

    4d324e8ae2e570486976d120d4d95794

    Крок 9. Після цього часу воду з банок перелити в каструлю, визначити її об'єм і доповнити до 1 літра чистою водою.

    994bd2689620d989c5c7f425a0a1855c

    Крок 10. У воді розчинити сіль із цукром, довести до кипіння, влити оцет і вогонь вимкнути.

    0c4fc1b3b0c7e0f8bad6d25039629a18

    Крок 11. Гарячим маринадом залити буряки в банках і одразу герметично закупорити. Потім банки поставити на кришки, накрити «шубою» та залишити до повного остигання.

    307e80dd0f763d6dc316569a5dcc23a4

    Крок 12. Маринований буряк із гвоздикою в банках добре зберігається як у підвалі, так і до 6 місяців в умовах квартири. Смачних та вдалих заготовок!

    7a7e98c521dbf9a9d95692692f094fa5

    Маринований буряк з морквою на зиму

    Буряк з морквою консервують у різних видах: салатом, ікрою, заправкою для борщу і навіть соком, а в цьому рецепті ці овочі замаринуємо. Овочі вийдуть смачною закускою та доповненням до інших страв, адже маринуватимемо у пряному маринаді. Для неї підійдуть і некондиційні коренеплоди, дрібні та нерівні, тому що їх відварюватимемо і нарізатимемо. Рецепт простий та зручний для переробки великої кількості цих овочів. Співвідношення буряків та моркви може бути будь-яким.

    Час приготування: 1 година 30 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1,5 л.

    Складові:

    • Буряк – 1 кг.
    • Морква – 1 кг.

    Для маринаду на 1,5 літра заготовки:

    • Вода – 1 ст.
    • Сіль – 15 гр.
    • Цукор – 30 гр.
    • Оцет 9% – 1 ст.
    • Гвоздика – 2 шт.
    • Лавровий лист – 1 шт.
    • Перець чорний горошок – 5 шт.
    • Перець запашний горошок – 2 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибраний для заготівлі буряк з морквою добре промити під проточною водою і відварити до м'якості в каструлі або мультиварці, що буде швидше.

    6a90020f5bdcae8ba2a880d577f867fd

    Крок 2. Потім відварені овочі остудити в холодній воді та очистити від шкірки.

    215234b39be61a9c6104cd4886829250

    Крок 3. Очищену моркву нарізати кухлями будь-якої товщини.

    c326bf5a3587d662ec02f753cf8504b8

    Крок 4. Такими ж слайсами нарізати очищений буряк.

    9c76633a92c0ba5eb475240937baeb7f

    Крок 5. В окремій каструлі зварити маринад із зазначеної в рецепті кількості води, солі, цукру та прянощів.

    66c5539f95718f2301fddfa480525da7

    Крок 6. Банки та кришки заздалегідь простерилізувати. У підготовлені банки компактно укласти нарізку буряка та моркви, заповнюючи банки до рівня плічок. Залити овочі гарячим маринадом та банки герметично закупорити кришками. Після остигання мариновані буряки з морквою поставити на зберігання або в холодний льох, або в холодильник. Вдалих та смачних заготовок!

    f11381db89b27e028eee8e29ed5edfe3

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал