Гороховий суп-пюре – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Гороховий суп-пюре – лідер серед багатьох супів пюреподібної консистенції. Ситність, невисока калорійність, ніжно-оксамитова текстура, відмінне поєднання з куркою, м’ясом та копченостями, простота в приготуванні страва. Варіантів рецептів багато, але важливим є вибір гороху, який добре розварюється

Гороховий суп-пюре з копченостями

Гороховий суп-пюре з копченостями буде хорошим варіантом для обіднього столу і рецепти приготування його різноманітні, але особливий смак супу надають копченості, спектр яких широкий. У цьому рецепті беремо копчені курячі гомілки, а решта інгредієнти, як для звичайного горохового супу. Якщо у вас сорт гороху розварюється, можна його не замочувати. Прянощі до такого супу можна не додавати, але це до смаку.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Горох – 200 гр.
  • Курячі гомілки копчені – 2 шт.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для супу-пюре підготуйте згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій. Овочі почистіть і промийте.

Крок 2. Горох добре промийте, пересипте в каструлю для варіння супу, залийте холодною водою і варіть на невеликому вогні протягом години. Періодично знімайте пінку з поверхні супу.

Крок 3. Цибуля і моркву очистіть від лушпиння і шкірки, промийте і наріжте невеликими шматочками однакового розміру, щоб обсмажилися одночасно.

Крок 4. У сковорідці на на розігрітій олії обсмажте до легкого рум’яного кольору нарізку моркви і цибулі.

Крок 5. До звареному гороху покладіть копчені гомілки і проваріть суп ще 20 хвилин.

Крок 6. Потім копченості з супу витягніть.

Крок 7. Картоплю наріжте невеликими шматочками. Перекладіть його в суп разом з обсмаженими овочами до готовності картоплі.

Крок 8. У зварених копчених гомілок видаліть кісточки, і м’ясо наріжте поздовжніми скибочками.

Крок 9. У зварений гороховий суп насипте на свій смак сіль з приправами, перемішайте і зніміть пробу.

Крок 10. Потім занурювальним блендером готовий гороховий суп подрібніть до стану пюре. Якщо блендера немає, то бульйон можна злити, овочі з горохом подрібнити толкушкой і суп повторно довести до кипіння.

Крок 11. Приготований гороховий суп-пюре сервірувати до столу в тарілках, поклавши в кожну нарізані копченості. Смачного!

Гороховий суп-пюре з куркою

Гороховий суп-пюре з куркою буде легшим у порівнянні з супом з копченостями, і він добре підійде для дитячого меню, тільки з виключенням прянощів. У цьому рецепті готуємо суп з курячим філе і овочевою засмажкою, що смак його зробить більш насиченим, але є і більш дієтичні варіанти без обсмажування овочів. Горох для супу заздалегідь замочуємо, тоді він швидше розвариться і не буде дискомфорту в кишечнику.

Час готування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Горох – 2 ст.
  • Філе курки – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Масло вершкове – 1 ст.л.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Борошно – 2 ст.л.
  • Перець чорний і червоний мелений – за смаком.
  • Коріандр – за смаком.
  • Томатна паста – 2 ст.л.
  • Вода – 3 л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Перець запашний горошком – 2 шт.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У каструлі для варіння супу закип’ятити 2 літри води і перекласти в неї заздалегідь замочений і промитий горох. Варити горох не менше години, періодично знімаючи пінку з поверхні.

Крок 2. В іншій невеликій каструлі закип’ятити 1 літр води, додати будь-які прянощі і 5 хвилин поварити, потім прянощі видалити.

Крок 3. Філе курки промити холодною водою. Нарізати шматочками.

Крок 4. Перекласти їх в бульйон, додати сіль за своїм смаком і поварити 10 хвилин. Потім шматочки філе вийняти з бульйону шумівкою.

Крок 5. Очищену і промиту морква подрібнити на середній терці.

Крок 6. Перекласти її до гороху за 15 хвилин до закінчення варіння.

Крок 7. Цибулину очистити і дрібно нарізати. У сковорідці розігріти олію з вершковим маслом і обсмажити нарізку цибулі. Обсмажену цибулю посипати перцями і коріандром.

Крок 8. Потім до цибулі насипати борошно, добре перемішати, щоб не залишилося грудочок і пару хвилин посмажити.

Крок 9. Додати в сковорідку томатну пасту, все ще раз перемішати і через пару хвилин вогонь вимкнути.

Крок 10. Через годину варіння горох вбере всю рідину і вийде майже повністю розвареним.

Крок 11. Занурювальним блендером зварений горох подрібнити до стану однорідного пюре.

Крок 12. Потім в цей пюре через сито перелити курячий бульйон, на маленькому вогні довести суп-пюре до кипіння і посолити на свій смак. Перекласти в суп засмажування з шматочками курки, додати через прес зубки часнику і через 2 хвилини вогонь вимкнути.

Крок 13. Приготований гороховий суп-пюре з куркою можна сервірувати до столу, декорувавши зеленню. Смачного!

Гороховий суп-пюре з м’ясом

Гороховий суп-пюре з м’ясом виходить більш наваристим і ситним. Він займає важливе місце на обідньому столі в багатьох кухнях, і не тільки української. М’ясо вибирається будь-який, а в цьому рецепті візьмемо традиційні свинячі реберця. Технологія готування нескладна і горох з реберцями варимо окремо, що дозволить отримати більш ніжну текстуру горохового пюре. Горох для супу беремо колотий і заздалегідь замочуємо.

Час готування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Горох – 1 ст.
  • Реберця свинячі – 400 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 4 зубки.
  • Олія – для смаження.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Приправи – за смаком.
  • Вода – 1,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь замочений горох перед варінням добре промити.

Крок 2. Пересипати його в окрему каструлю, залити холодною водою і варити протягом однієї години до повної готовності, періодично знімаючи пінку з поверхні.

Крок 3. Одночасно в інший каструлі для варіння супу відварити в 1,5 літрах води і до м’якості, промиті свинячі реберця, розрізавши їх по міжреберних проміжків на порційні шматочки.

Крок 4. Картоплю очистити від шкірки, промити, нарізати невеликими кубиками і перекласти до м’яких реберцям, варити до готовності.

Крок 5. Цибуля з морквою почистити і нарізати шматочками довільної форми.

Крок 6. Нарізку цих овочів обсмажити до легкого золотистого кольору на на розігрітій олії.

Крок 7. За час варіння горох вбере всю рідину і стане м’яким і розвареним.

Крок 8. Зварений горох погружним блендером подрібнити до стану однорідного пюре.

Крок 9. Очищені зубки часнику подрібнити будь-яким способом, ножем або на часнику.

Крок 10. У каструлю з відвареними реберцями перекласти горохове пюре, овочеву засмажування, лавровий лист з обраними приправами. Суп посолити, перемішати і потомити на невеликому вогні 5 хвилин.

Крок 11. Приготований гороховий суп-пюре з м’ясом можна сервірувати до столу.

Крок 12. Розлити його по тарілках, декорувати на свій розсуд і подати до обіду. Смачного!

Крем-суп з гороху з куркою

Горох є хорошою основою для приготування супів-пюре або крем-супів і смачним варіантом буде у вас крем-суп з гороху з куркою. Кулінари ці схожі супи розрізняють по додаванню в крем-суп молочних інгредієнтів або соусів на їх основі. У цьому рецепті беремо розварюється горох, молочним інгредієнтом беремо кокосове молоко, для ситності додамо куряче філе з рисом, а для аромату – прянощі.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Курячий бульйон – 1.3 л.
  • Горох колотий – 160 гр.
  • Рис – 80 гр.
  • Куряче філе – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Цибуля-порей – 1 стебло.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Імбир корінь – 1 шматочок.
  • Перець чилі – за бажанням.
  • Часник – 2 зубки.
  • Куркума – 1 ч.л.
  • Зіра – ½ ч.л.
  • Коріандр – ½ ч.л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Кокосове молоко – 400 мл.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу почистіть і промийте холодною водою всі зазначені в рецепті овочі. Ріпчаста цибуля наріжте невеликими кубиками. Цибуля-порей наріжте тонкими кільцями. Часник ножем дрібно наріжте. За бажанням, дрібно наріжте стручок гострого перцю.

Крок 2. Очищений корінь імбиру подрібніть на дрібній терці. Картоплю наріжте невеликими кубиками і в окремому посуді залийте холодною водою.

Крок 3. Для варіння супу візьміть каструлю з товстим дном. У ній розігрійте оливкову олію і перекладіть нарізку всіх овочів, крім картоплі. Обсмажте овочі при постійному помішуванні лопаткою протягом 7 хвилин.

Крок 4. Потім до обсмажених овочів насипте зазначені в рецепті приправи ( зіру, куркуму, лист лавра і коріандр ) і посмажте все ще 1 хвилину. Потім до овочів насипте промитий горох. Налийте курячий бульйон, все перемішайте і варіть суп протягом 1 години 15 хвилин на невеликому вогні.

Крок 5. За цей час горох розваритися до стану пюре, але зварені інгредієнти можна додатково пюріровати погружним блендером. У суп перекладіть нарізку картоплі, додайте промитий рис, нарізане невеликими кубиками куряче філе і налийте кокосове молоко. За своїм смаком суп посолите. Варіть крем-суп на невеликому вогні ще протягом 20-30 хвилин і до готовності картоплі.

Крок 6. Приготований гороховий крем-суп з куркою можете сервірувати до столу, декорувавши його нарізаним зеленою цибулею. Смачного!

Пісний гороховий суп-пюре без м’яса

Пісний гороховий суп-пюре без м’яса актуальний і затребуваний для пісного столу, а сам горох робить це блюдо, особливо в варіанті супу-пюре, досить ситним. Готується суп на овочевому бульйоні з будь-якого набору овочів і завжди доповнюється сухариками. Густоту супу-пюре можна регулювати за своїм смаком.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Горох – 1ст.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Бульйон овочевий – 2.5 л.
  • Олія – для смаження.
  • Часник – 2 зубки.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для горохового супу-пюре заздалегідь зваріть овочевий бульйон на основі будь-яких овочів і коріння ( морква, цибуля, селера і петрушка ). Горох візьміть колотий і розварюється сорти, тоді замочувати необов’язково. Овочі для самого супу почистіть і промийте.

Крок 2. Горох добре промийте холодною водою і перекладіть в каструлю для варіння супу.

Крок 3. Залийте його овочевим бульйоном і варіть горох без додавання солі на маленькому вогні протягом 1 години. Якщо горох погано розварюється, можна додати дрібку соду.

Крок 4. Цибулину наріжте маленькими кубиками.

Крок 5. Морква і картопля розріжте на кілька великих шматочків і перекладіть до звареного гороху.

Крок 6. Поваріть суп ще 20 хвилин, щоб морква з картоплею стали м’якими. Частина бульйону з супу акуратно злийте в інший посуд.

Крок 7. До гороху з овочами перекладіть обсмажену цибулю, подрібнені на часнику зубки часнику і все за допомогою погружного блендера пюріруйте в гладку і шовковисту масу. Потім до цього пюре долийте бульйон до потрібної густоти супу, покладіть лаврові листи, на свій смак посипте сіллю з чорним перцем і суп доведіть до кипіння.

Крок 8. До пісного горохового супу-пюре приготуйте заздалегідь і будь-яким способом, сухарики з батона. Супу дайте трохи настоятися і можете розливати по суповим чашкам.

Крок 9. Сухарики подайте окремо або покладіть в кожну чашку і блюдо сервіруйте до столу. Смачного!

Гороховий крем-суп з копченими реберцями

Гороховий крем-суп з копченими реберцями приготувати нескладно, тільки потрібен час для замочування і варіння гороху. Крем-суп відрізняється від супу-пюре додаванням до нього вершків, які змінює текстуру готового страви і надають кращий смак. У цьому рецепті гороховий суп готуємо з гороху з овочами і зварені інгредієнти пюріруем в блендері з додаванням вершків. Копчені реберця додамо в кожну тарілку і доповнимо їх баликом.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Горох – 250 гр.
  • Копчені реберця – 200 гр.
  • Балик – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Вода – 2 л.
  • Вершки 20% – 100 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Прованські трави – за смаком.
  • Петрушка – для декору.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь замочений горох добре промийте, перекладіть в каструлю для варіння супу, залийте холодною водою і варіть протягом години на невеликому вогні, знявши пінку з поверхні.

Крок 2. Підготуйте м’ясні інгредієнти для крем-супу. Балик або інше варене м’ясо наріжте невеликими кубиками.

Крок 3. Копчені реберця розріжте по міжреберних проміжків на порційні шматочки. Пропорцію реберець і м’яса можете змінити на свій смак.

Крок 4. У крем-суп приготуйте овочеву засмажування. Почистіть зазначені в рецепті овочі і промийте холодною водою. Цибулю наріжте маленькими кубиками. Морква подрібніть на середній терці. Ці овочі пасеруйте на сковорідці, на на розігрітій олії.

Крок 5. Картоплю наріжте невеликими шматочками. Нарізку картоплі і пасеровані цибулю з морквою перекладіть до звареного гороху, на свій смак насипте сіль з чорним перцем і прованскими травами і проваріть суп до готовності картоплі.

Крок 6. Зварені горох з овочами порційно або все відразу перелийте в чашу блендера, додайте вершки і збийте в гладку однорідну масу. Отриманий крем-суп повторно доведіть до кипіння, перелив в каструлю.

Крок 7. Потім приготований гороховий суп розлийте по суповим тарілках. У кожну покладіть шматочки м’яса і копчені реберця. Блюдо декоруйте дрібно нарізаною петрушкою і сервіруйте до обіду. Смачного!

Гороховий суп-пюре в мультиварці

Гороховий суп-пюре в мультиварці має лише одна відмінність від просто горохового супу – подрібнення в пюре звареного гороху з овочами, але, при використанні розварюються сортів цього « боба », блендер необов’язковий. У мультиварці горох відмінно розварюється сам по собі до стану однорідного пюре. У цьому рецепті готуємо пісний, або по-іншому – дієтичний варіант горохового супу пюре і густота його визначається пропорцією води і гороху, а оптимальної буде 4: 1.

Час готування: 1 година 15 хвилин

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Горох колотий – 1 ст.
  • Вода – 4 ст.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Цибуля і морква почистити і промити холодною водою. Потім цибулю нарізати маленькими кубиками.

Крок 2. Мультиварку включити на програму « Жарка » або « Випічка ». Розігріти олія і протягом 5 хвилин обсмажити нарізку цибулі.

Крок 3. На дрібній терці подрібнити очищену моркву, додати до обсмаженої цибулі і посмажити її протягом 5 хвилин, при помішуванні силіконовою лопаткою.

Крок 4. До обсмажених овочів насипати склянку заздалегідь замоченого і промитого гороху. Ці інгредієнти посипати на свій смак сіллю з чорним перцем.

Крок 5. У мульти-чашу налити 4 склянки чистої води. Закрити кришку і включити програму « Тушкування » на час за замовчуванням, а це зазвичай 1 годину.

Крок 6. Після сигналу про закінчення програми, якщо горох в повному обсязі розварився, суп пюріровать погружним блендером до стану гладкого однорідного пюре.

Крок 7. Приготований в мультиварці гороховий суп-пюре розлити по тарілках і сервірувати до столу, доповнивши свіжим хлібом або сухариків / грінками. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал