Курка у вершковому соусі – це ніжна та поживна страва. При мінімальному наборі продуктів та невеликих часових витратах ви отримаєте відмінну страву, яку можна подавати у будні та святкові дні. Біле м’ясо курки ідеально поєднується з вершковим смаком. Для приготування соусу можна використовувати як вершки, а й сметану. У статті зібрані всілякі варіації на будь-який випадок та бюджет.
Паста з куркою в вершковому соусі на сковороді
Паста з куркою в вершковому соусі на сковороді – блюдо на італійський манер, від якого буквально неможливо відірватися. Але чудовий смак – не найголовніше гідність цієї страви. Готується паста з куркою на одній сковорідці близько півгодини.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Паста (вермішель) – 250 гр.
- Філе куряче – 1 шт.
- Бекон – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста невеликого розміру – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Базилік – за смаком.
- Вершки 15-20% – 300 мл.
- Сир твердий – 50 гр.
- Борошно пшеничне – 1 ч.л.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
- Часник – 1 зуб.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте глибоку каструлю для варіння пасти і сковороду з товстим дном для приготування соусу. У каструлю влийте приблизно 3 літри води і поставте на плиту. Викладіть на стіл всі необхідні продукти для страви.
Крок 2. Куряче філе обмийте і наріжте кубиками.
Крок 3. Бекон наріжте кубиками або соломкою. Очищену головку ріпчастої цибулі дрібно наріжте ножем. А зубчик часнику пропустіть через прес.
Крок 4. У сковорідку влийте приблизно столову ложку олії. Спочатку обсмажте куряче філе протягом 1-2 хвилин. Обсмажене м’ясо викладіть на тарілку.
Крок 5. Після курки викладіть на сковороду бекон і обсмажте його до рум’яності. Якщо при смаженню виділилася велика кількість жиру, то його необхідно прибрати ложкою. До бекону додайте подрібнену цибулю і смажте все разом 1 хвилину. Цибуля повинен стати напівпрозорим.
Крок 6. Поверніть на сковороду куряче філе, перемішайте його з беконом і цибулею. Всипте борошно, перемішайте і готуйте протягом однієї хвилини.
Крок 7. Далі влийте вершки, перемішайте і готуйте соус, поки він не загусне.
Крок 8. Твердий сир натріть на дрібній терці і всипте стружку в вершковий соус. Частина сиру можна залишити для подачі. Також посоліть і приправте соус перцем і часником.
Крок 9. Коли вода в каструлі закипить, посоліть її і викладіть макарони. Варіть їх за інструкцією, вказаною на упаковці. Важливо, не переварити пасту.
Крок 10. Пасту витягніть шумівкою або відкиньте на друшляк. Викладіть макаронні вироби на сковороду до м’яса і вершковому соусу. Якщо вершковий соус вийшов дуже густим, то можна додати до нього трохи води з каструлі.
Крок 11. Перед подачею посипте пасту з куркою листочками свіжого базиліка. Смачного!
Куряча грудка з грибами в вершковому соусі
Куряча грудка з грибами в вершковому соусі – неймовірно ароматне і смачне блюдо. Звичайно, поєднання курки, вершків і грибів можна назвати ідеальним, тому воно так часто зустрічається у всіляких кулінарних варіаціях. Ми також не стали обходити стороною цю комбінацію.
Час готування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Філе куряче – 2 шт.
- Вершки 10% – 200 мл.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Борошно пшеничне / крохмаль – 2 ст.л.
- Масло вершкове – для смаження.
- Шампіньйони – 9 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче філе злегка ополосніть, видаліть залишки шкіри і плівочки. Наріжте м’ясо кубиками. Обсмажте філе на вершковому маслі протягом 5 хвилин.
Крок 2. За час, поки смажиться куряче м’ясо, наріжте гриби часточками. Додайте гриби до курки, посоліть за смаком і смажте все разом протягом 10 хвилин.
Крок 3. Як тільки вся зайва рідина випарується, влийте до зажарки вершки. Щоб вершковий соус вийшов густим, додайте кілька столових ложок борошна. Перемішайте, щоб не залишилося грудок.
Крок 4. Курячу грудку з грибами в вершковому соусі подавайте з гарніром з макаронів, гречки або картоплі. При бажанні можна посипати готове блюдо тертим сиром або рубаною зеленню. Смачного!
Курка в вершково-часниковому соусі
Курка в вершково-часниковому соусі – це блюдо, гідне самих урочистих випадків. Зазвичай сухе куряче м’ясо тут виходить таким ніжним і м’яким, що просто тане в роті. Плюс чарівний аромат, який надає соусу часник.
Час готування – 70 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Філе куряче – 1 кг.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Вершки 30-35% – 250 мл.
- Часник – 4-6 зуб.
- Зелень – 70 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промийте куряче філе і просушіть його паперовими рушниками. Розріжте його на кілька порційних шматків і злегка відбийте кухонним молоточком. Далі натріть заготовки сіллю і молотим перцем і викладіть в форму для запікання.
Крок 2. У відповідну за обсягом миску влийте вершки, додайте до них подрібнений часник, добре перемішайте. Кількість часнику можна регулювати на свій смак.
Крок 3. Свіжу зелень помийте, дрібно порубати ножем і додайте в вершки. Соус трохи посоліть і приправте перцем. Врахуйте той момент, що курку ви також вже посолили.
Крок 4. Влийте отриманий вершковий соус в форму до курки. Сховайте ємність кришкою або закрийте фольгою. Запікайте м’ясо в духовці при 200 градусах протягом 45-50 хвилин. За 10 хвилин до готовності приберіть кришку або фольгу, щоб куряче філе трохи підрум’янилося.
Крок 5. Курка в вершково-часниковому соусі поєднується з багатьма гарнірами, можете експериментувати на свій смак. Смачного!
Курка з картоплею в вершковому соусі
Курка з картоплею в вершковому соусі – блюдо два в одному. За один прийом приготування, ви отримаєте смачне м’ясо і гарнір з розсипчастої картоплі до нього. Все це під ніжним вершковим соусом. Навіть після прочитання опису мимоволі ви проковтнули слину, чи не так?
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 3.
інгредієнти:
- Філе куряче – 300 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Олія – для смаження.
- Сметана 20% – 40 гр.
- Цибуля ріпчаста білий – 200 гр.
- Вершки 10% – 100 мл.
- Перець чорний свіжо-молотий – 1 щіпка.
- Сіль кухонна – 1 ч.л.
- Тім’ян сушений – 0,5 ст.л.
- Вода гаряча – 400 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Обмийте куряче філе, почистіть картоплю і цибулю, підготуйте інші продукти.
Крок 2. Цибулину наріжте невеликими кубиками.
Крок 3. Куряче філе наріжте шматочками зі стороною приблизно в 2 сантиметри.
Крок 4. У каструлю з товстим дном влийте олію, коли воно прогріється, викладіть цибульну нарізку. Обсмажте цибулю до м’якості протягом 5 хвилин.
Крок 5. До смаженому цибулі додайте куряче м’ясо, перемішайте і смажте приблизно 7 хвилин.
Крок 6. Картоплю наріжте кубиками і додайте в каструлю до м’яса і цибулі. Залийте вміст гарячою водою і тушкуйте під кришкою на повільному вогні протягом 15-20 хвилин.
Крок 7. Блюдо посоліть і приправте свіжомолотим перцем.
Крок 8. У мисці змішайте вершки зі сметаною, додайте в суміш сушений чебрець, добре перемішайте.
Крок 9. Вершковий соус влийте в каструлю і продовжуйте тушкувати блюдо ще 7-10 хвилин.
Крок 10. Подавайте курку з картоплею в вершковому соусі в гарячому вигляді. Смачного!
Курка в вершковому соусі з брокколі
Курка в вершковому соусі з брокколі – це відмінний варіант страви для швидкого обіду або вечері. Є кілька варіантів його приготування: запікання в духовці або тушкування на сковороді. Ми пропонуємо приготувати на сковорідці – це просто і зручно.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3.
інгредієнти:
- Олія – для смаження.
- Філе куряче – 460 гр.
- Вершки 10% – 200 мл.
- Брокколі свіжа / заморожена – 200 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 15 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Горіх мускатний мелений – за смаком.
- Трави італійські сушені – за смаком.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Брокколі можна брати свіжу або заморожену. Свіжу попередньо проваріть протягом декількох хвилин в окропі. Куряче філе обмийте під краном.
Крок 2. Куряче філе наріжте тонкими плоскими шматками трохи навскоси.
Крок 3. Кожен шматочок м’яса посоліть і приправте.
Крок 4. Потім шматочки курячого філе обсмажте на олії з двох сторін до легкого золотистого відтінку. На це піде приблизно 6-8 хвилин.
Крок 5. Кукурудзяний крохмаль змішайте з невеликою кількістю холодних вершків. Потім, коли маса буде однорідною, долийте залишилися вершки.
Крок 6. У сковорідку до курки додайте брокколі.
Крок 7. Далі влийте на сковороду вершки з крохмалем, додайте сіль, мелений перець, мускатний горіх, подрібнений часник і італійські трави. На середньому вогні соус доведіть до кипіння, а після зменшіть нагрів і тушкуйте 5 хвилин.
Крок 8. Курка з брокколі в вершковому соусі готується швидко і смак у страви приголомшливий. Смачного!
Фрікасе з курки в вершковому соусі
Фрікасе з курки в вершковому соусі – чудове блюдо, приготування якого не відніме багато часу. Ми пропонуємо приготувати ніжне біле м’ясо за класичним рецептом. Ваші близькі і гості будуть в повному захваті. А у вас ще залишиться багато сил після готування.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 4.
інгредієнти:
- Філе куряче – 0,5 кг.
- Борошно пшеничне – 4 ст.л.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – для смаження.
- Вершки – 300 мл.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Необхідний набір продуктів прямо перед вами. Куряче м’ясо обмийте, видаліть плівки і просушіть паперовими рушниками. Цибуля очистіть від лушпиння.
Крок 2. Ріпчасту цибулю наріжте четвертинками кілець і обсмажте на олії до м’якості.
Крок 3. Куряче філе наріжте середніми за величиною кубиками. Обсмажте його на інший сковороді на вершковому маслі, посоліть і приправте його до смаку.
Крок 4. Обсмажене м’ясо перекладіть на сковороду до цибулі, перемішайте.
Крок 5. До цибулі і м’яса влийте вершки, укрийте сковороду кришкою і тушкуйте протягом 10 хвилин. Після цього додайте борошно і добре перемішайте, щоб не залишилося грудок.
Крок 6. Через 20 хвилин фрикасе буде готово. Подавати його можна з овочевим салатом або гарніром з картоплі або макаронів. Смачного!
Різотто з куркою в вершковому соусі
Різотто з куркою в вершковому соусі – це оригінальна тарілку, яке трохи схожий на запіканку. Прийшов воно до нас з італійської кухні, тому можна сміливо готувати його з особливого випадку і подавати з келихом білого вина. Як домогтися ніжною кремообразной текстури, ми пояснимо в рецепті.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 6.
інгредієнти:
- Філе куряче – 300 гр.
- Рис арборіо – 250 гр.
- Шампіньйони – 150 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Бульйон курячий – 500 мл.
- Вершки 10-20% – 150 мл.
- Шафран – 1 щіпка.
- Сир Пармезан – 80 гр.
- Оливкова олія – 50 мл.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, наріжте дрібними кубиками. На сковороду влийте оливкова олія і покладіть вершкове. Обсмажте на суміші масел ріпчасту цибулю до м’якості.
Крок 2. Куряче філе наріжте невеликими шматочками і додайте до цибулі. Продовжуйте тушкувати 5 хвилин.
Крок 3. Шампіньони помийте, наріжте пластинками і викладіть на сковороду. Перемішайте і готуйте 2-3 хвилини.
Крок 4. Викладіть на сковороду до зажарки рис, перемішайте і дайте просочитися маслом протягом декількох хвилин. Бульйон змішайте з вершками, влийте пару половників суміші в сковороду, додайте шафран і готуйте різотто на вогні нижче середнього.
Крок 5. Секрет приготування різотто полягає в тому, що рідина додається поступово, у міру вбирання її рисом. Так крупа виходить дуже ніжною. Доливайте суміш вершків і бульйону в 5-6 заходів. Коли рис буде готовий, різотто стане однорідним і кремоподібним. Посипте його тертим пармезаном, перемішайте.
Крок 6. Соліте різотто в самому кінці, щоб не пересолити блюдо. Прикрасьте різотто з куркою рубаною зеленню. Смачного!
Курка в вершковому соусі в духовці
Курка в вершковому соусі в духовці – це апетитне, легке, але поживна страва. Куряче м’ясо і так вважається дієтичним, а з таким способом приготування ви уникнете зайвих жирів і калорій. Смак у страви виходить ніжним і приємним.
Час готування – 1,5 ч.
Час приготування – 20-30 хв.
Порції – 2.
інгредієнти:
- Грудка куряча – 1,2 кг.
- Олія – для смаження.
- Вершки 10-15% – 250 мл.
- Сир твердий – 100 гр.
- Мак кондитерський – 1 ст.л.
- Суміш перців молота (білий, зелений, червоний, чорний) – за смаком.
- Сіль кухонна – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промийте курячі грудки, відокремте велику і меншу частину філе. Натріть м’ясо сіллю і спеціями. При наявності часу можна залишити м’ясо маринуватися на годину.
Крок 2. Потім на сковороді на сильному вогні з невеликою кількістю олії обсмажте філе по кілька хвилин з кожного боку.
Крок 3. Можна залишити шматки філе як є або нарізати їх більш дрібними шматками і перекладіть в жароміцну ємність.
Крок 4. Твердий сир натріть на самій дрібній терці.
Крок 5. Вершки і тертий сир змішайте в невеликій каструлі. Поставте ємність на маленький вогонь і доведіть її вміст до кипіння, потім проваріть протягом 3-4 хвилин, помішуючи.
Крок 6. Додайте в соус мак, перемішайте і залийте їм куряче філе в формі.
Крок 7. Відправте форму в духовку, розігріту до 200 градусів. Запікайте курку 25-30 хвилин.
Крок 8. Це дуже смачне і ефектне блюдо. Подавайте курку в вершковому соусі з легким гарніром на свій смак. Смачного!
Курячі ніжки в вершковому соусі
Курячі ніжки в вершковому соусі – це неймовірно смачно, вони точно в першу чергу розлетяться зі святкового столу. М’ясо виходить м’яким, соковитим і буквально відвалюється від кістки. А вершковий соус гармонійно доповнює ніжний курячий смак.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 2.
інгредієнти:
- Ніжки курячі – 2 шт.
- Олія – для смаження.
- Паприка – 1 ч.л.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Порошок гірчичний – 1 ч.л.
- Вершки – 250 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Список інгредієнтів недовгий, підготуйте продукти відразу, щоб все необхідне було під руками.
Крок 2. Ніжки помийте, обсушити. Для зручності розріжте їх по суглобу навпіл. Швидко обсмажте м’ясо на олії до рум’яної скоринки з обох сторін.
Крок 3. Вершки влийте в миску, додайте паприку, сіль і гірчичний порошок. Потім отриману суміш влийте на сковорідку до курки.
Крок 4. Сковороду вкрийте кришкою і тушкуйте до готовності. В кінці приготування поперчіть курку за смаком.
Крок 5. Курячі ніжки в вершковому соусі подавайте відразу після приготування з гарніром з вареного картоплі і свіжої зелені. Смачного!