У Грузії є багато варіантів хачапурі – випічки з сиром і зеленню, але однією з найпопулярніших є так звана «човник з яйцем» – хачапурі по-аджарськи. Цей варіант хачапурі готується у формі човна з начинкою з сиру і запеченим яйцем. Їдять це блюдо, відламуючи шматочок лаваша і вмочуючи в сирно-яєчну начинку.
Як приготувати хачапурі по-аджарськи з сиром і сиром?
Варіант грузинської закуски з сирним тістом і сирно-сирною начинкою. Замість кропу в начинку можна додавати будь-яку зелень: особливо смачними хачапурі виходять з кінзою.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове – 180 гр.
- Борошно пшеничне – 350 гр.
- Сир – 250 гр.
Для начинки:
- Сир сулугуні – 230 гр.
- Сир – 70 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 4 ст.л.
- Кріп свіжий – 1 гілочка.
Процес приготування:
- Сир розімніть, додайте до нього вершкове масло, цукровий пісок, яйце, борошно і замісіть тісто. Розминайте до тих пір, поки тісто не придбає еластичність і не перестане липнути до рук.
- Сир сулугуні дрібно наріжте або натріть. Додайте залишилися складові начинки і перемішайте.
- Тісто ділиться на 4 частини, кожну тонко розкочують в коло, краю згортають в трубочку і кінчики з’єднують, щоб вийшла своєрідна човен.
- Викладіть заготовки на папір для випічки, розстелену на деку, в кожну таку човен викладається начинка, і блюдо запікається близько півгодини при 200 градусах в духовці.
- Подають хачапурі теплими або гарячими, важливо, щоб сир розтікався.
Хачапурі «Човник» з дріжджового тіста в духовці
Коржі з дріжджового тіста з сиром в Грузії часто готують по-аджарський – у вигляді човника з тягучою сирної начинкою і приготованим всмятку яйцем. Ароматні трави і спеції зайвими в страві не будуть, як і свіжа зелень.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 3.
Інгредієнти:
- Тісто готове дріжджове – 500 гр.
- Сир сулугуні – 200 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Зелень свіжа – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
- Тісто тонко розкочують на три рівні коржі.
- Кожну потрібно добре присипати тертим сиром, а краї тіста скручують рулетиком і защипують краї, щоб утворилася човник з сирною начинкою в середині.
- Змастіть тісто злегка збитим яйцем, в центр кожної додають ще трохи сиру і ставлять в духовку на 200 градусів. Хачапурі буде готуватися близько 15-20 хвилин.
- Коли страва підрум’яниться, а сир почне плавитися – вбийте в кожен човник по одному сирому яйцю, потримайте в духовці, щоб білок прихопився, а жовток залишився рідким.
- Перед подачею, як правило, додають в кожну порцію хачапурі трохи вершкового масла, присипають травами, спеціями і свіжою зеленню.
Смачні хачапурі «Човник з яйцем» з листкового тіста
Легкий рецепт популярної грузинської страви. Для його приготування можна брати вже готове магазинне листкове тісто, яйця і два будь-яких види сиру, які добре плавляться. Їдять хачапурі, вмочуючи шматочки тіста в сирну начинку і приготоване некруто яйце.
Час готування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Тісто листкове – 250 гр. (2 квадрата)
- Яйце – 3 шт.
- Сир сулугуні – 150 гр.
- Сир моцарела – 150 гр.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
- Шматочки сирів натирають зручним способом або нарізають дрібними кубиками, змішують, додають трохи солі і зелені.
- Тісто трохи розкочується, формуються човники і дуже ретельно защипують краю. Потім заготовки змащують злегка збитим яйцем.
- Човники поміщаються в духовку і готуються 7-8 хвилин при 200 градусах.
- У кожен човник кладуть сир і вбивають сире яйце. Повертають для подальшого приготування знову в духовку.
- Слід почекати пару хвилин, а після пригощати гостей гарячим хачапурі. Можна зверху прикрасити дрібно нарізану зеленню.
Простий і смачний рецепт хачапурі по-аджарськи на тісті без дріжджів
Для цієї коржі з сиром можна використовувати і тісто без дріжджів, до того ж для неї згодиться будь-яка мука – пшенична, вівсяна або житнє. Головне – добре її просіяти, щоб випічка вийшла пишною, як і прийнято готувати в Грузії.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Борошно (пшеничне, вівсяне, житнє) – 300 гр.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Кисле молоко або кефір – 1 ст.
- Сода – 0,5 ч.л.
- Яйце – 2 шт.
- Сир сулугуні – 600 гр.
- Сіль – щіпка.
- Зелень – за смаком.
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
- Масло підігрівається на водяній бані. Воно повинно трохи розм’якшити, але не розтопиться повністю.
- У підходящі за обсягом ємності змішують масло, сіль і кисле молоко, добре збивають, туди ж всипається сода і просіяне борошно. Важливо пам’ятати, що тісто замішують так, щоб воно було пружним і гладким.
- Тісто ділиться на кілька частин (наприклад, на 4) і з кожної формують корж. Краї закочують і роблять своєрідну човник, защипують, щоб начинка могла залишатися всередині човники.
- Сир натирають, при бажанні змішують його з зеленню або приправами.
- Тертий сир розподіляється по коржикам, і змащують їх яйцем. Відправляють на 20 хвилин в духовку, щоб тісто пропеклося, а сир – розплавився і підрум’яниться. Подавати хачапурі можна теплими.
Пишні хачапурі по аджарськи «Човник» на кефірі
Тісто, в основі якого використовують кефір, для хачапурі по-аджарський замішується швидко, а готовий виріб виходить пишним і смачним, як і з дріжджового. Коржик в поєднанні з розплавленим сиром миттєво зникає з тарілки, причому її із задоволенням їдять як дорослі, так і діти.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 300 г
- Кефір кімнатної температури – 200 гр.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
- Дріжджі сухі – 1 ч.л.
- Олія – 20 гр.
- Для начинки:
- Сир сулугуні – 300 гр.
- Сир бринза – 150 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 3 ст.л.
- Масло вершкове розм’якшене – 3 ст.л.
- Жовток – 2 шт.
Процес приготування:
- Борошно просівається в глибоку миску, всипають сіль, вказану кількість цукрового піску і дріжджів, все перемішується і потроху вливається кефір. Поступово потрібно вимішувати тісто, додаючи олію, щоб воно стало еластичним.
- Гарненько вимісити і скручений в кулю тісто накривається плівкою і після цього його слід залишити підходити на 1,5 години, щоб воно виросло за розміром в 2 рази.
- У підходящі за обсягом ємності змішуються підготовлені натерті сири, вода і яйце.
- Тісто розділяють на дві частини, кожну треба розкачати і помістити на корж начинку. Вона повинна покривати тісто, не доходячи до країв 1-1,5 см.
- З коржі роблять човник, скручуючи краю рулетиком до центру і защипуючи куточки. В середину між утвореними бортиками розподіляють сирну начинку, а саме тісто навколо начинки змащують яєчним білком. На хвилин 10-15 залишають хачапурі підійти при кімнатній температурі.
- Готують хачапурі в духовці при 235 градусах 8-10 хвилин, а потім дістають, кладуть в серединку шматочок масла і вбивають жовток яйця. Після потрібно дати страві дійти до кондиції ще хвилину в духовці і подавати.
Хачапурі «Човник з яйцем»
Дієтична версія улюбленої в світі закуски грузинського походження. За цим рецептом готують з додаванням сиру, корисною борошна і яєць. Пряні трави і трохи сметани додадуть страві більш яскравий смак і ніжність.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1
Інгредієнти:
Для тіста:
- Сир 5% – 150 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно кукурудзяне – 3 ст.л.
- Сіль – щіпка.
- Розпушувач – 0,5 ч.л.
- Часник сухий – за бажанням.
- Прованські трави – за бажанням.
Для начинки:
- Сир адигейський – 80 гр.
- Сир сулугуні – 70 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Сметана – 2 ст.л.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
- Сир в блендері збивається, додається яйце, а потім змішується з сіллю, розпушувачем і борошном, просіяного через сито. Консистенція тіста повинна бути схожою на масу для сирників.
- Тісто розділяється на дві частини, щоб з кожної зробити човник. Їх зручно формувати вже на деку, застелене пергаментним папером.
- Човники поміщаються в духовку при 180 градусах на 10 хвилин.
- У мисці змішують тертий сир і сметану, в середину кожної човники викладається начинка і вбивається сире яйце.
- Хачапурі знову поміщають в духовку, щоб довести до готовності сир і яйце хвилин на 7, а потім посипають зеленню і подають.
Хачапурі по-аджарськи «Човник з яйцем» на молоці
Тісто на молоці з дріжджами виходить пишним, а для начинки використовують поєднання бринзи і сулугуні. Ці сири вже містять сіль, тому її потрібно додавати в блюдо з обережністю. Крім того, в цьому варіанті хачапурі використовують для начинки НЕ сире, а відварене яйце.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Молоко – 150 мл
- Вода – 150 мл
- Олія соняшникова – 3 ст.л.
- Яйце відварне – 3 шт.
- Яйце сире – 4 шт.
- Дріжджі сухі – 10 гр.
- Сіль дрібна – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сир сулугуні – 350 гр.
- Бринза – 150 гр.
- Зелень свіжа – за смаком.
Процес приготування:
- Борошно гарненько просійте, щоб випічка вийшла більш повітряної. Додайте до борошна дріжджі, трохи солі і цукру. Все ретельно перемішайте.
- Молоко і воду з’єднати, підігріти до кімнатної температури і змішайте з підготовленою сухою сумішшю. Спочатку тісто потрібно заважати лопаткою або ложкою, а потім – руками. Готове тісто буде гладким, м’яким і однорідним. Його накривають плівкою або серветкою і залишають на годину, трохи змастивши олією.
- Яйця, відварені до стану круто, дрібно рубають і змішують з натертим сирами. Частина сирів (близько 1/3) потрібно відкласти для сирних бортиків хачапурі.
- У підійшло тісто додати ще трохи олії і розділити його на 4 коржі, товщина кожної повинна при цьому складати приблизно 5-7 мм.
- По краях викладається трохи сирної начинки без яєць, краю скручують рулетиками, щоб сформувати бортики для човники, а потім защипують.
- У отримані човники кладуть яєчно-сирную начинку. Зверху змащують розтопленим вершковим маслом і кладуть заготовки випікатися в духовці при 220 градусах на 10-15 хвилин.
- За пару хвилин до кінця готування в кожну човник розбивають сире яйце і доводять його до готовності, щоб білок схопився, а жовток залишився рідким.