Булгур з овочами – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Булгур – корисний продукт, що містить грубі харчові волокна, які вбирають зайву рідину в організмі, виводить шлаки і токсини, а в поєднанні з овочами являє собою ідеальна страва для тих, хто хоче харчуватися правильно і смачно. Як приготувати булгур з овочами на сковороді?

Для приготування булгура за цим рецептом можна брати готову заморожену овочеву суміш на власний смак. Страву можна вживати як самостійне або як гарнір.

Булгур з куркою і овочами

Корисна крупа булгур відмінно поєднується з пісним курячим м’ясом і овочами, виходить дієтичний продукт, який добре підійде і для дитячого харчування, і для тих, хто вважає за краще стежити за здоров’ям.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Булгур – 1 ст.
  • Вода – 2,5 ст.
  • Оливкова олія – ​​за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

  1. Філе нарізають невеликими шматочками і піджарюють на олії, а потім викладають на час в інший посуд.

  2. У цій же сковороді обсмажують дрібно нарізані цибулину, морквину і перчик, на рум’янцю буде потрібно близько 4 хвилин при середньому нагріві.

  3. На іншій сковороді в невеликій кількості олії протягом пари хвилин обсмажують крупу.

  4. До булгура викладають курячі скибочки і підготовлені овочі, все заливають водою і готують під кришкою на слабкому вогні приблизно 15 хвилин, доводять до смаку сіллю і перцем.

  5. Подають булгур з курячим філе і овочами гарячим. Можна при подачі прикрасити зеленню.

Простий рецепт булгура з овочами в мультиварці

Легкий і швидкий спосіб приготування корисної крупи з овочами за допомогою сучасного пристрою. Для повноти смаку за цим рецептом додають томатний соус або улюблений кетчуп.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Булгур – 1 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Соус томатний або кетчуп – 1 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Приправа для плову – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – 3 ст. л.

Процес приготування:

  1. У чаші пристрої розігрівають олію і обсмажують подрібнену кубиком цибулину до м’якості в режимі «жарка».

  2. Після цього додають нарізану по аналогії з цибулею моркву і солодкий перець, а після – подрібнений часник. Все при смаженні помішує лопаткою.

  3. До овочів кладуть ложку соусу або кетчупу і готують ще протягом однієї хвилини.

  4. Всипають до овочів булгур, перемішують і готують кілька хвилин до появи характерного горіхового аромату, додають приправу для плову і трохи солі.

  5. Крупу і овочі заливають водою, якої повинно бути в два рази більше ніж булгура, і готують в режимі «плов» протягом 20 хвилин в закритому пристрої.

  6. Коли час закінчиться, потрібно перемішати крупу і перевірити на готовність. Якщо страва недоварилась, долити води і продовжити підготовку, а якщо крупа стала м’якою, мультиварку вимикають і залишають дійти до смаку ще на 15 хвилин. Приємного апетиту!

Булгур з м’ясом і овочами на сковороді

Булгур добре відтіняє смак м’яса і овочів, насичує організм поживними речовинами і при цьому має приємний смак. Для приготування за цим рецептом краще вибирати більш жирну сметану, щоб компенсувати сухість курячого філе.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 0,5 шт.
  • Булгур – ¾ ст.
  • Олія соняшникова – 30 мл.
  • Сметана – 50 мл.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідор – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч. Л.
  • Приправа для плову – 1 ч. л.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

  1. Філе курки нарізають тонкою соломкою і смажать в глибокій сковороді з олією і сіллю.

  2. Морквину, перець і цибулину ріжуть, щоб вийшов невеликий кубик, і додають до підготовлюваного м’яса.

  3. Помідори натирають або подрібнюють так, щоб вийшла кашка, кладуть в сковороду і тримають, накривши щільно кришкою, при повільному нагріванні на протязі близько 20 хвилин. Воду додавати не потрібно, тому що її в достатній кількості виділять овочі.

  4. У сковороду кладуть сметану, приправу для плову і додають стільки солі, скільки буде потрібно.

  5. Всипають крупу, розмішують і додають води, щоб крупа була покрита рідиною. При повільному нагріванні страву готують ще близько півгодини під кришкою. Подають булгур з овочами або м’ясом гарячим, прикрасивши зеленню.

Як смачно запекти булгур з овочами в духовці?

Приготувати смачний гарнір з булгура можна і в духовці. Якщо готувати за цим рецептом, виходить, що використовуються тільки корисні і дієтичні інгредієнти, – спаржева квасоля, перець і томати черрі. Важливо не шкодувати для страви спецій: вони роблять його смачніше і ароматні.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Булгур – 1 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Квасоля спаржева – 50 гр.
  • Помідори черрі – 10 шт.
  • Олія – ​​2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції для плову – за смаком.
  • Суміш мелених перців – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Петрушка – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Базилік – за смаком.

Процес приготування:

  1. Для отримання розсипчастого булгура потрібно попередньо прожарити крупу на сковороді з невеликим обсягом масла. Для цього достатньо двох хвилин при постійному помішуванні. Крупа повинна стати легкого золотистого відтінку.

  2. Цибулину, одну середню моркву і перчик ріжуть дрібно красивим кубиком або соломкою, а спаржеву квасолю ділять на невеликі шматочки довжиною близько 3 см. Її можна замінити зеленим горошком, якщо він більше подобається за смаком.

  3. У глибоку ємність для запікання перекладають крупу і овочі, перемішують і розрівнюють.

  4. Додають бажану кількість меленого перцю, солі, спецій і наливають гарячу воду. Поверх кладуть томати і роздавлений ножем часник. Закривають ємність кришкою або фольгою і витримують в духовці протягом 45 хвилин, включивши духовку на 180 градусів.

  5. З готової страви виймають лавровий лист і зубчики часнику і додають рубану зелень. Подавати негайно як самостійне в вегетаріанському варіанті або можна використовувати булгур в якості доповнення до м’яса.

Булгур з овочами і фаршем

Легкий рецепт повноцінного страви, яке не тільки сподобається домашнім, але і принесе користь. Для його приготування краще використовувати нежирний яловичий фарш, щоб зробити його максимально дієтичним.

Час готування: 55 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Фарш яловичий – 300 гр.
  • Булгур – 1,5 ст.
  • Вода – 4 ст.
  • Помідор – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Горошок зелений заморожений – 50 гр.
  • Олія – ​​2 ст. л.
  • Перець болгарський жовтий – 1 шт.
  • Перець болгарський червоний – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.

Процес приготування:

  1. Одну середнього розміру морква з однієї невеликої цибулиною нарізають соломкою і готують з олією на сковороді пару хвилин.

  2. Змішують овочі з яловичим фаршем і смажать, поки не приготується.

  3. Помідор рубають дуже дрібно або подрібнюють в блендері, викладають до фаршу і овочів, потрібно все добре перемішати, а потім туди додавати потроху води. Страву гасять протягом приблизно 15 хвилин.

  4. Перці нарізають кубиком і всипають в сковороду.

  5. У останню чергу кладуть крупу, перемішують і готують не більше 20 хвилин, щоб булгур розварився.
  6. За буквально 5 хвилин до завершення готування кладуть нарубану зелень, розморожений горошок і доводять до смаку , використовуючи сіль з перцем.

Покроковий рецепт приготування булгура з овочами і грибами

Гриби додають страві з булгура характерний апетитний аромат і смак, таку страву можна подати не тільки на вечерю, але доповнити їм м’ясні чи рибні страви в середземноморському або східному стилі на святковий стіл.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Булгур – 1 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Баклажан – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Печериці – 150 гр.
  • Олія соняшникова – 4 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Петрушка – 3 гілочки.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

  1. У сотейнику розтоплюють тваринне масло і обсмажують в ньому булгур протягом 2 хвилин, поки у крупи не з’явиться горіховий аромат і золотистий відтінок. Наливають в сотейник воду і готують булгур при слабкому нагріванні 25 хвилин під кришкою.

  2. Баклажан нарізають великим кубиком , печериці – середньої товщини пластинками і обсмажують овочі з олією в глибокій сковороді протягом 10 хвилин. Потім потрібно перекласти їх в інший посуд.

  3. У тому ж маслі готують цибулину і морквину, нарізані середнім кубиком, кілька хвилин, а після слід додати туди ж солодкий перець, оброблений аналогічним способом, і смажать все разом ще пару хвилин.

  4. У сковороду складають всі підготовлені овочі, додають з сотейник крупу, перемішують і приправляють сіллю з перцем, щоб наситити страву смаком.

  5. В кінці готування перед подачею булгур посипають подрібненими часничком і зеленню.

Дуже смачний булгур з овочами та індичкою

Філе індички – дієтичний продукт, який є відмінним доповненням до корисного булгуром і овочам. Страва готується швидко і досить легко, так що з ним впораються і початківці кулінари. Для більш цікавого смаку в цьому рецепті можна включати соєвий соус.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Філе індички – 400 гр.
  • Олія – ​​20 мл.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Булгур – 400 гр.
  • Вода – 300 мл.
  • Морква – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Куркума – 1/3 ч. л.
  • Зіра – 1 ч. л.
  • Зелень – за смаком.
  • Соус соєвий – за бажанням.

Процес приготування:

  1. Очищена цибулина шаткується на середньої товщини півкільця.

  2. Моркву подрібнюють, як зручно, і разом з цибульними півкільцями обсмажують в олії, домагаючись золотистого відтінку.

  3. Індичку нарізають тонкими скибочками або кубиками і додають до овочів, гасять протягом 5 хвилин.

  4. У сковороду до м’яса і овочам висипають булгур, додають воду, приправи і сіль з перцем. На цьому етапі замість частини солі можна використовувати соєвий соус. Всі разом готують протягом 15 хвилин, включивши середній нагрів плити.

  5. Подають булгур з м’ясом індички і овочами гарячим, прикрасивши зеленню.

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал