Булгур – 9 рецептів приготування з покроковими фото

Булгур – це корисна і смачна крупа, яку виробляють з оброблений пшениці. З цього продукту готують безліч страв: каші, супи, плов і навіть салати. Дана культура широко поширена в Азії завдяки довгому списку компонентів, в яких потребує людський організм, але в недавні часи ця крупа стала набирати популярність і у нас. Як варити булгур на гарнір в каструлі?

Коли набридають примітивні гарніри, такі як картопля, гречка або рис – готуємо корисну і шалено смачну крупу – булгур, яка прекрасно поєднується з будь-яким м’ясом, птицею і рибою, а процес готування настільки легкий, що впорається навіть дитина.

Булгур з куркою на сковороді

Краща посуд для приготування булгура – це безперечно сковорода, бо саме в ній каша відразу готується в воді, а потім нудиться в соку від м’яса і овочів, що насичує її смаком інших інгредієнтів. Також, готову страву відмінно переносить повторні розігрівання в сковорідці і навіть на третій день здається, що воно приготовлено, п’ять хвилин назад.

Час готування – 1 ч. 20 хв .

Врем приготування – 20 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • грудка куряча – ½ шт.
  • Булгур – ¾ ст.
  • Олія соняшникова – 30 мл.
  • Сметана – 50 мл.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Томати – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Приправа для плову – 1 ч.л.

Процес приготування:

  1. Курку очищаємо від жирових прошарків, плівки і нарізаємо невеликими кубиками – на сковорідку з невеликою кількістю олії.

  2. Невелику морквину натираємо на крупній тертці або дрібно ріжемо ножем і відправляємо слідом за птахом.

  3. Також додаємо порізаний солодкий перець.

  4. І дрібно нашатковану цибулю.

  5. Два середніх томата натираємо на тертці і з’єднуємо з іншими овочами і куркою.

  6. У сковороду підливаємо олію, що залишилося, солимо і гарненько все перемішуємо.

  7. Готуємо близько 20 хвилин на повільному вогні при закритій кришці. Воду додавати не потрібно, грудка прекрасно згасити в натуральному соку овочів.

  8. Коли все готово – додаємо сметану (краще всього використовувати жирну сметану – так смачніше, бо філейне м’ясо пісне).

  9. Саме час додати пряні спеції для плову і знову все розмішати.

  10. У приправлені овочі з куркою засипаємо промитий булгур.

  11. Заливаємо вміст сковорідки водою (бульйон не рекомендується використовувати – буде занадто жирно).

  12. Як тільки вода почне закипати – робимо мінімальний вогонь, закриваємо кришку і Томім близько 30 хвилин , намагаючись перемішувати інгредієнти кожні 10 хвилин.

  13. Якщо через півгодини в посуді залишилася рідина, потрібно зняти кришку і збільшити полум’я – через кілька хвилин надлишки випарується.

  14. Сервіруємо готову страву по тарілках і за бажанням посипаємо свіжою подрібненою зеленню. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт булгура з овочами в сковороді

Сьогодні мова піде про самостійну страву, яке можна використовувати і як гарнір до м’яса. Однак, булгур сам по собі дуже ситний, що цілком можна обійтися без м’ясних інгредієнтів, тут вже справа вашого смаку. Також, звернемо вашу увагу, що до крупі підібрані саме ті овочі, які найбільш вигідно з нею поєднуються.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Булгур – 250 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Баклажан – 1 шт.
  • Кукурудза (заморожена) – 120 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Оливкова олія – ​​4 ст.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Паприка червона – ½ ч . л.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Вода – 2,5 ст.

Процес приготування:

  1. Баклажани нарізаємо кубиком, перекладаємо в глибоку ємність, присипаємо сіллю і залишаємо на 20 хвилин (за цей час овоч дасть свій сік і разом з ним вийде вся гіркота).

  2. У сковороді розігріваємо дві ложки оливкової олії і обсмажуємо крупу при постійному помішуванні близько 3 хвилин до появи горіхового запаху.

  3. Як тільки булгур почне видавати аромат, заливаємо його двома з половиною склянками води, накриваємо кришкою і варимо на повільному вогні.

  4. Очищену моркву ріжемо на дрібні шматочки.

  5. Як тільки вміст каструлі почне кипіти – засипаємо морква, кукурудзу і продовжуємо підготовку під закритою кришкою.

  6. Томати нарізаємо кубиками середнього розміру.

  7. Коли пустили сік баклажани гарненько промиваємо від надлишків солі і гіркого соку.

  8. На сковороду наливаємо дві ложки олії і обсмажуємо фіолетовий овоч близько 4 хвилин на сильному вогні під кришкою, а потім зменшуємо полум’я і готуємо до м’якості, приблизно 10-15 хвилин.

  9. Коли баклажани приготувалися – посипаємо їх спеціями, сіллю і перцем.

  10. На ту ж сковороду додаємо подрібнені помідори і смажимо ще близько 3 хвилин.

  11. Обсмажені овочі перекладаємо в каструлю до крупі і акуратно перемішуємо за допомогою силіконової лопатки.

  12. Викладаємо готову страву на тарілку і сервіруємо зеленою цибулею і листовим салатом. Приємного апетиту!

Як приготувати булгур з овочами в мультиварці?

Страва, приготована з булгура, птиці і овочів дуже нагадує звичний всім плов, однак, калорійність баранини і грудки дуже різна, також як і у рису з булгуром. Крупа з овочами, яку готують в мультиварці, завжди виходить розсипчастою, ароматною і з мінімальним вмістом олії.

Час готування – 1 ч. 25 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Булгур – 1 ст.
  • філе куряче – 300 гр.
  • Помідори – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Вода – 2 ст.
  • Олія – 50 мл.
  • Приправа для плову – 1 ч.л.
  • Сіль – 2 ч.л.

Процес приготування:

  1. Філе ріжемо на кубики і перекладаємо в чашу мультиварки.

  2. Додаємо дрібно нарізану ріпчасту цибулю.

  3. А також морква і томат, подрібнені за допомогою терки.

  4. Максимально дрібно шаткуємо зелень і теж додаємо в чашу.

  5. У мультиварку наливаємо 50 мілілітрів олії і одну чайну ложку солі.

  6. Перемішуємо всі компоненти, закриваємо дах і включаємо режим «Гасіння» на 12-15 хвилин .

  7. Після закінчення часу додаємо до курки з овочами промитий булгур і сіль, що залишилася.

  8. Заливаємо вміст чаші двома склянками теплої води і включаємо програму «Плов» на 30-35 хвилин . У разі якщо рідина випарується завчасно – спокійно підливаємо ще 50-100 мілілітрів води.

  9. Після відключення мультиварки кришку не відкриваємо ще 15 хвилин для того, щоб страва настоялася.

  10. Перед подачею посипаємо свіжою дрібно нарубаної зеленню і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Ситний булгур з м’ясом в мультиварці

Готуємо ситний і дуже смачний обід або вечерю в мультиварці з пшениці обробленої спеціальним чином, свіжих овочів і соковитою свинини. За допомогою чуда-техніки легко приготувати і гарнір, і м’ясну страву, одночасно не витративши багато часу.

Час приготування – 1 ч. 30 хв.

Час готування – 25 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 300-500 гр.
  • Булгур – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Томати – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія – ​​50 мл.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Вода – 600 мл.

Процес приготування:

  1. Насамперед ретельно промиваємо булгур, а потім заливаємо крупу з пшениці на 40 хвилин прохолодною водою для набухання.

  2. У цей час яловичу вирізку ріжемо на шматки середнього розміру.

  3. Морква, цибуля і перець очищаємо і нарізаємо тонкою соломкою.

  4. На томатах робимо хрестоподібні надрізи і заливаємо окропом на п’ять хвилин.

  5. Після, обдаємо помідори крижаною водою і з легкістю знімаємо з них шкірку.

  6. У мультиварці включаємо програму «Жарка» і на олії обсмажуємо м’ясо 10 хвилин, періодично помішуючи силіконової лопаткою (метал краще не використовувати – можна подряпати чашу).

  7. До напівготової яловичині додаємо нарізані овочі і смажимо ще 10 хвилин.

  8. Далі додаємо помідори і одну чайну ложку солі, перемішуємо всі компоненти і готуємо близько 5 хвилин.

  9. Обсмажені овочі і м’ясо викладаємо з мультиварки.

  10. Замість них в чашу відправляємо булгур (воду, в якій він наполягав, попередньо зливаємо) і заливаємо 600 мілілітрів води, додаємо сіль, що залишилася і готуємо 40 хвилин на програмі «Гасіння».

  11. За 10 хвилин до готовності крупи засипаємо яловичину та овочі – розмішуємо.

  12. Після відключення мультиварки розкладаємо ситну і смачну страву по тарілках, за бажанням прикрашаємо свіжим зеленою цибулею . Приємного апетиту!

Як варити турецький суп з булгуром?

Свою популярність булгур почав набирати в країнах Азії, в тому числі і в Туреччині, саме тому, багато страв з цієї крупи були придумані саме турецькими кухарями. Суп з сочевиці, булгура і бульйону підкорить ваше серце з перших ложок і подарує насичення на довгі години.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Булгур – 100 гр.
  • Сочевиця – 100 гр.
  • Бульйон – 2 л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Паста томатна – 1 ст.л.
  • Олія – ​​2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

  1. Булгур і сочевицю промиваємо кілька разів під струменем води і відкидаємо на друшляк.

  2. У каструлю заливаємо два літри бульйону (використовувати можна овочевий і м’ясний).

  3. Додаємо булгур.

  4. Слідом засипаємо сочевицю, закриваємо кришку і варимо на повільному вогні під кришкою 20 хвилин після закипання.

  5. Поки крупи готується – очищаємо і подрібнюємо цибулю, після обсмажуємо його на олії до прозорості (не більше 3 хвилин).

  6. До пасерувати цибулі додаємо томатну пасту (можна замінити м’якоттю томатів) і смажимо ще 3 хвилини.

  7. До готової сочевиці і булгур додаємо обсмажену цибулину з томатною пастою і варимо 7 -10 хвилин, солимо за своїм смаком.

  8. Густий і наваристий суп з Туреччини готовий. Приємного апетиту!

Простий і смачний салат з булгуром і овочами

Ситний, смачний і корисний салат готуємо зі свіжих сезонних овочів і обробленої пшениці – булгура. Страва відмінно підходить для щільного обіду або святкового столу, а приготування не вимагає багато витраченого часу і сил.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Булгур – ½ ст.
  • Огірок – 1 шт.
  • Редис – 3 шт.
  • Томати черрі – 100 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля зелена – ½ пучка.
  • Вода – 1 ст.
  • Оливкова олія – ​​2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.

Для заправки:

  • Оливкова олія – ​​2 ст.л.
  • Оцет виноградний (білий) – 1 ст.л.
  • Імбир – 20 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • Базилік фіолетовий – ½ пучка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

  1. Готування починаємо з приготування булгура. Обпалюють крупу на оливковій олії 2-3 хвилини, часто помішуючи, потім заливаємо водою, додаємо сіль по своєму смаку, накриваємо кришкою і Томім 10 хвилин на мінімальному вогні. Готової основі майбутнього салату даємо час охолонути до кімнатної температури.

  2. Всі овочі, зазначені в інгредієнтах гарненько промиваємо і обсушуємо. Зелену цибулю дрібно шаткуємо.

  3. Огірок нарізаємо невеликими шматочками.

  • Редиску ріжемо тонкими пластинками.
  • Помідори черрі розрізаємо навпіл.

  • Два зубчики часнику і шматок імбиру натираємо на дрібній тертці.

  • Фіолетовий базилік і петрушку подрібнюємо.

  • Солодкий перець очищаємо від насіння і плодоніжки, потім нарізаємо кубиком або соломкою.

  • Займемося заправкою. У глибокій піалі з’єднуємо нашатковану зелень, часник, імбир, дві ложки оливкової олії, виноградний оцет, сіль і чорний мелений перець – перемішуємо.
  • У посуді відповідного розміру збираємо салат: остиглий булгур, нарізані овочі і ароматна заправка.

  • Ретельно перемішуємо компоненти, перекладаємо в салатник і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Плов з булгура з куркою

Готуємо ситну і ароматну страву – оригінальний плов з турецькими нотками на основі булгура, курки і чорносливу. Для додання страві більш пікантного смаку рекомендується використовувати такі спеції, як зіра, барбарис і червоний мелений перець.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Булгур – 1 ст.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Філе куряче – 300 гр.
  • Чорнослив – 150 гр.
  • Спеції для м’яса – ½ ч.л.
  • Вода – 2 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – ​​50 мл.
  • Спеції – за смаком.
  • Цибуля зелена – за смаком.

Процес приготування:

  • Філе очищаємо від білих плівок і жирових прожилок, нарізаємо брусками середнього розміру.

  • Очищаємо ріпчасту цибулю і три середні моркви. Цибулю дрібно шаткуємо, а помаранчевий овоч натираємо на крупній тертці.

  • У чашу мультиварки наливаємо 50 мілілітрів олії, засипаємо курку і включаємо режим «Випічка» «Жарка», кришку не закриваємо. Тушкуємо брусочки у власному соку близько 7-10 хвилин, періодично помішуючи.

  • Після того, як вся рідина випарується – обсмажуємо птицю ще близько 5-7 хвилин.

  • До підрум’янені м’яса відправляємо подрібнені овочі і готуємо 5 хвилин до м’якості моркви.

  • Вимикаємо режим «Випічка» «Жарка» і засипаємо в чашу промитий булгур і улюблені спеції .

  • Нарізаний чорнослив також відправляємо в мультиварку.

  • Заливаємо дві склянки чистої води, сіль за своїм смаком і гарненько все перемішуємо.

  • Запускаємо програму «Плов» і Томім близько 30-35 хвилин під закритою кришкою.

  • Гарячий курячий плов перед подачею посипаємо дрібно нарізаною зеленою цибулею і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Як приготувати булгур з куркою в духовці?

Якщо на приготування вечері у вас менше години – вихід є. Вашій увазі пропонується простий, швидкий, а головне дуже смачний рецепт булгура з куркою і морквою в духовій шафі в рукаві.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Булгур – 350 гр.
  • М’якоть курячого стегна (без шкіри) – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 1-2 зуб.
  • Вода – 600 мл.
  • Сіль – 1-1,5 ч.л.
  • Перець мелений (суміш) – 1/3 ч.л.
  • Куркума – ½ ч.л.
  • Спеції для плову – 1 ч.л.
  • Барбарис (ягоди) – 10 шт.

Процес приготування:

  • Куряче м’ясо ріжемо на невеликі шматочки (без шкіри) – відразу перекладаємо в рукав для запікання.

  • У окремому посуді з’єднуємо всі спеції, які вказані в інгредієнтах і перемішуємо.

  • Отриманою приправою засипаємо нарізані стегна і ретельно заважаємо прямо в пакеті.

  • Крупу розмішуємо з сіллю (кількість регулюєте під свій смак).

  • Булгур засипаємо до ароматної курки.

  • Також в рукав додаємо нарізану брусками морква, подрібнену цибулю і часник.

  • Рукав ставимо в центр дека і всередину наливаємо 600 мілілітрів окропу.

  • Щільно зав’язуємо краю пакета і відправляємо в духовку на 50 хвилин при температурі 200 градусів.

  • Після закінчення часу обережно надрізаємо пакет і злегка перемішуємо його вміст – смачний вечерю без зайвих калорій готовий. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування булгура з грибами

Ситний, смачний і розсипчастий гарнір можна з легкістю приготувати в домашніх умовах з булгура (обробленої пшениці) з додаванням грибів і овочів. Така страва прекрасно поєднується з різним м’ясом і птицею, а головне – не перебиває їх смак.

Час готування – 8 год.

Час приготування – 55 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Булгур – 1 ст.
  • Бульйон вода – 2 ст.
  • Гриби (сушені) – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Селера – 1 шт.
  • Коріандр мелений – ½ ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

  • Сушені гриби попередньо замочуємо в окропі на кілька годин (краще на ніч), потім відварюємо їх у тій же воді до готовності і подрібнюємо.
  • Цибулю і селеру тонко нарізаємо, пасеруємо пару хвилин до прозорості на олії. Далі, туди ж відправляємо гриби, сіль, перчик по своєму смаку і Томім близько 4-5 хвилин.

  • Для варіння бульйону використовуємо гарячу воду або грибний бульйон.

  • У сковороду до овочів засипаємо крупу, додаємо коріандр і заливаємо двома склянками відвару або ж чистою водою, доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь.

  • Тушкуємо під щільно закритою кришкою на повільному вогні приблизно 15 хвилин.

  • Перед подачею посипаємо свіжою зеленню, і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал