Рецепт апельсинового торта, покритого шоколадним кремом з трохи солонуватою карамеллю. Наскільки просто, настільки смачно та ароматно – не передати словами.
За вікном хмарно, осінь. На столі чашка ароматного чаю. А на блюдечку шматочок помаранчевого щастя: затишного, повітряного, апельсинового. А на ньому, у його теплих сонячних променях, ніжиться шар густого шоколадно-карамельного крему. І вдома так ясно…
Жаль, що не можу вас пригостити, але запевняю вас, це диво готується дуже просто. Головне, якомога більше чаю заварити.
Тож, записуйте рецепт апельсинового тортика до чаю.
Продукти
(на круглу форму діаметром 22-24 см)
Апельсиновий бісквіт:
- 3 яйця
- 150 г цукру
- 150 мл апельсинового соку
- 100 мл олії
- 200 гр борошна
- 1 повна чайна ложка розпушувача
- Цедра від двох апельсин
- Ваніль
Карамельний ганаш:
- 100 гр цукру
- 40 гр вершкового масла
- 150 мл вершків 38%
- 150 гр темного шоколаду
- 1/4 чайної ложечки солі
Приготування:
- Апельсиновий бісквіт. Розділити яйця на жовтки та білки.
- Білки помістити в міксер і збити з цукром до дуже пишної і досить пружної піни.
- Піна, вже з’явилася, тож можна додавати цукор. Жовтки помістити в миску. Додати олію, апельсиновий сік, апельсинову цедру, ваніль. Добре розмішати.
- До збитих білків додати жовткову суміш і обережно вінчиком розмішати. Додати борошно та розпушувач. Краще в 3 заходи і обережно розмішати, щоб не було грудок.
- Білки готові. Розмішуємо жовтки з олією, соком, цедрою та ваніліном. Вливаємо в білки та розмішуємо.
- Вилити в круглу форму для випічки і випікати у розігрітій на 180 градусів духовці приблизно 30 хвилин. Останні 10 хвилин можна знизити температуру на 170 градусів. Спробуйте зубочисткою, якщо бісквіт пропікся. Головне не пересушити.
- Готовий і майже охолоджений бісквіт можна часто наколоти вилкою і просочити кількома ложками гарного апельсинового лікеру. Просто вилити рівномірно по поверхні бісквіту 4-6 ложок лікеру і нехай постоїть чверть годинки, просочиться.
- Карамельний ганаш. У ковшику чи сковорідці розчиняємо цукор. Але не мішаємо. Як тільки цукор почне танути, просто повертати сковорідку з боку на бік, щоб допомогти цукру добре самому рівномірно розтанути.
- Коли цукор перетвориться на світлу карамель, вимикаємо вогонь і додаємо олію. Добре розмішуємо вінчиком до гладкої консистенції.
- Потім додаємо олію. Включаємо вогонь і вливаємо в карамель гарячі вершки. Для цього їх треба заздалегідь довести майже до кипіння. Вливаємо поступово та ретельно розмішуємо. Продовжуємо варити карамель на маленькому вогні, добре помішуючи, поки вона повністю не стане гладкою і однорідною. Знімаємо з вогню.
- Готову карамель виливаємо в миску зі шматочками шоколаду. Даємо постояти хвилину і добре розмішуємо до гарного крему.
- Вливаємо вершки, розмішуємо, продовжуємо варити і потім виливаємо на шоколад.
(я перелила карамель зі сковорідки в ковшик, так мені було зручніше). - Даємо крему охолонути, але не загуснути. Виливаємо його на готовий бісквіт, який краще не виймати із форми, щоб шоколад не розтікся.
- Готовий торт поставити в холодильник на годину-дві, щоб крем застиг. Але – їсти краще, коли торт кімнатної температури.
Смачного Вам!