Салат з рисом на зиму – 10 смачних та простих рецептів з покроковими фото

Салат з рисом на зиму – заготівля смачна, ситна і подається до гарячої або холодної страви як самостійною стравою, так і використовується інгредієнтом для інших. Найбільш популярні рисові салати з різними сезонними овочами. Технологія приготування нескладна. Консервантами беруться оцет з олією, сіллю та цукром. Заготівля добре зберігається довгий час.

Салат “Сніданок туриста” з рисом на зиму

Салат «Сніданок туриста» з рисом на зиму – це заготівля, подібна до класичних радянських консервів з однойменною назвою, але яка готується без м’яса, на основі свіжих помідорів, цибулі, моркви та солодкого перцю з додаванням рису. Салат невигадливий у приготуванні і є як ситною самостійною стравою, так і добавкою до борщу або розсольника, що робить його популярним і нині. Готуємо салат без стерилізації та з додаванням оцту.

Салат з рисом та овочами на зиму

Салат з рисом та овочами на зиму не тільки буде у вас смачною та ситною заготівлею, але й дієтичною стравою, яку можна їсти і холодною, і гарячою, і на основі її приготувати суп. Рис відмінно поєднується з різними овочами, а в цьому рецепті готуємо з морквою, солодким перцем і тушкуємо салат у подрібнених помідорах.

Час приготування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1 л.

Складові:

  • Помідори – 500 гр.
  • Цибуля – 150 гр.
  • Перець солодкий – 150 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Часник – 4 зубки.
  • Рис – ¼ ст.
  • Цукор – 1 ст.
  • Сіль – 1 год. без гірки.
  • Олія – 1/4 ст.
  • Оцет 9% – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Відповідно до рецепту та потрібного вам обсягу заготівлі підготувати овочі, рис та спеції для салату. Овочі почистити та добре промити під проточною водою.

Крок 2. Помідори нарізати на великі шматочки і подрібнити блендером або кухонним комбайном до стану однорідного пюре.

Крок 3. Потім пюре перелити в спеціальний для гасіння глибокий посуд і на невеликому вогні довести до кипіння.

Крок 4. Моркву подрібнити на велику тертку. Очищений цибуля нарізати на тонкі чверть кільця. Нарізку цих овочів перекласти в кипляче томатне пюре, перемішати і згасити протягом 10 хвилин.

Крок 5. Солодкий перець очистити від насіння та нарізати на тонкі смужки. Перець перекласти до інших овочів, насипати вказану в рецепті кількість солі з цукром, налити рослинну олію, ще раз перемішати і згасити овочі ще протягом 10-12 хвилин на невеликому вогні і під кришкою.

Крок 6. Останнім пересипати до овочів добре промитий рис із подрібненими зубками часнику, ще раз салат добре перемішати та гасити салат протягом 40 хвилин.

Крок 7. За пару хвилин до закінчення гасіння до салату додати столовий оцет та зняти пробу. Вогонь вимкнути.

Крок 8. Приготовлений салат з рису з овочами перекласти в стерильну літрову банку або дві півлітрові і закупорити кришками.

Крок 9. Банки поставити на кришки, прикрити будь-якою «шубою», остудити та переставити у місце зберігання домашніх консервацій. Смачних та вдалих заготовок!

Салат з рисом, помідорами та болгарським перцем

Салат з рисом, помідорами та болгарським перцем буде у вас варіантом ситної та смачної заготовки з натуральних продуктів, яка готується просто та дозволяє одночасно заготовити велику порцію салату. Для салату вибираються хороші овочі, і рис підійде будь-хто. Основний час у приготуванні салату займає нарізка овочів. З приправ до салату додаються лише часник та гострий перець. Салат готуємо без стерилізації та без додавання оцту.

Час приготування: 1 година 50 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 6 л.

Складові:

  • Помідори – 3 кг.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Часник – 200 грн.
  • Перець гострий – 1 стручок.
  • Рис – 200 грн.
  • Цукор – 150 гр.
  • Сіль – 2 ст.
  • Олія – 300 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу потрібно підготувати усі овочі для салату. Почистити цибулини від лушпиння. Моркву очистити від шкірки та промити.

Крок 2. Цибулю нашаткувати на середні кубики.

Крок 3. Моркву подрібнити на велику тертку.

Крок 4. Помідори, бажано з щільною м’якоттю, промити та видалити у них підстави плодоніжок. Знімати шкірку у цьому рецепті не потрібно.

Крок 5. Потім нашаткувати помідори на середні кубики.

Крок 6. У болгарських перців, а також м’ясистих сортів, видалити плодоніжки, насіння та перегородки.

Крок 7. Потім нарізати перці на такі ж кубики, як і помідори.

Крок 8. Очищений часник нашаткувати тонкими слайсами. На цьому підготовку овочів закінчено.

Крок 9. Нарізку овочів перекласти в глибокий посуд для гасіння або казан. Рис кілька разів промити холодною водою як для плову і пересипати його до овочів.

Крок 10. Налити до салату вказану в рецепті кількість олії.

Крок 11. Потім салат насипати сіль з цукром, акуратно перемішати і гасити на невеликому вогні і при періодичному помішуванні протягом 50 хвилин. Овочі дадуть багато соку, тому салат густим не буде, але при тушкуванні без кришки частина рідини випарується.

Крок 12. Банки та кришки простерилізувати прийнятним для вас способом. У підготовлені банки розкласти гарячий салат і його одразу герметично закупорити. Банки поставити на кришки та на добу накрити «шубою».

Крок 13. Охолоджений салат з рисом, помідорами та болгарським перцем перенести на зберігання у льох або темну комору. Смачних та вдалих заготовок!

Простий салат з рисом і кабачками на зиму

Маючи час і бажання, ви можете в сезон заготовок поповнити ряд консервацій кабачкових салатом з рисом і кабачками. Взимку такий салат буде у вас гарним гарніром до м’яса або просто смачною самостійною стравою. Основні інгредієнти салату – кабачок та рис. Смак його доповнимо цибулею з часником, і обов’язковими в салаті є томат у будь-якому вигляді або морква, а в цьому рецепті готуємо з томатною пастою. Готується салат без стерилізації та з додаванням оцту для надійного зберігання.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1 л.

Складові:

  • Кабачки – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Рис – 0.5 ст.
  • Цукор – 0.5 ст.
  • Сіль – 1 ст.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Вода – 1 ст.
  • Томатна паста – 2 ст.
  • Оцет 9% – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте, відповідно до рецепту та потрібного вам обсягу заготівлі, всі інгредієнти. Простерилізуйте банки та кришки.

Крок 2. Кабачок промийте під проточною водою та обсушіть серветкою. У зрілого кабачка видаліть шкірку із насінням, а молодий чистити не треба. Кабачок нашаткуйте на середні шматочки довільної форми.

Крок 3. На невеликі кубики наріжте очищену від лушпиння цибулину.

Крок 4. У спеціальний посуд для гасіння налийте олію, перекладіть нарізку овочів і одразу насипте добре промитий рис.

Крок 5. У склянці води розведіть дві ложки томатної пасти і перелийте її до овочів із рисом.

Крок 6. До салату насипте сіль із цукром, салат акуратно перемішайте і на середньому вогні доведіть до кипіння.

Крок 7. Потім тушкуйте салат при періодичному помішуванні на маленькому вогні та під прикритою кришкою протягом 25 хвилин і до готовності рису. За кілька хвилин до закінчення гасіння до салату додайте подрібнений часник і налийте оцет, перемішайте і вимкніть вогонь.

Крок 8. Приготовлений салат з рисом і кабачком перекладіть у стерильну банку, герметично закрийте кришкою і остудіть, укутавши банку махровим рушником. Через добу салат поставте на зберігання до зими до підвалу або комори. Смачних та вдалих заготовок!

Салат з рисом, морквою та помідорами на зиму.

Салат з рисом, морквою та помідорами на зиму готується нескладно та не вимагає багато часу, особливо якщо для нарізки овочів скористатися кухонними гаджетами з різними насадками. Основними інгредієнтами салату є рис із морквою, які тушкуються у подрібнених помідорах, і помідори можна використовувати перезрілі та некондиційні. У цьому рецепті набір овочів доповнимо солодким перцем, цибулею. Готуємо без стерилізації.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 5 л.

Складові:

  • Помідори – 3 кг.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Перець солодкий – 1 кг.
  • Рис довгозерний – 1 ст.
  • Цукор – 100 гр.
  • Сіль – 2 ст. з гіркою.
  • Олія – 1 ст.
  • Оцет 9% – 100мл.

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані для салату промійте помідори, наріжте на середні шматочки і подрібніть в чаші кухонного комбайна до стану однорідної маси.

Крок 2. Помідорну масу перелийте в спеціальний для гасіння посуд, насипте до неї потрібну кількість солі з цукром, на середньому вогні доведіть до кипіння і потім 7 хвилин на невеликому вогні.

Крок 3. До помідорної маси перекладіть подрібнену моркву.

Крок 4. Моркву можете натерти на комбайні із насадкою-теркою.

Крок 5. Цибулю наріжте за допомогою комбайна на тонкі кільця і перекладіть його в посуд до інших інгредієнтів.

Крок 6. Очистіть і промийте солодкий перець, наріжте на тонкі смужки і додайте в помідорну масу.

Крок 7. Перець подрібніть на комбайні з насадкою-ножем.

Крок 8. Так само можна нарізати і цибулю, що спростить вашу роботу.

Крок 9. Овочеву нарізку в томаті доведіть до кипіння і насипте добре промитий холодною водою рис.

Крок 10. Потім до салату налийте олію і все ще раз перемішайте. Тушіть салат на невеликому вогні під кришкою і при періодичному помішуванні протягом 40 хвилин. До кінця гасіння салат налийте столовий оцет, ще раз перемішайте і вогонь вимкніть.

Крок 11. Поки салат тушкується, будь-яким способом простерилізуйте банки з кришками.

Крок 12. Приготовлений салат з рисом, помідорами та морквою розкладіть по банках, герметично закупоріть, поставте на кришки та остудіть під «шубою». Зберігайте салат у будь-якому темному місці, навіть у звичайній коморі. Смачних та вдалих заготовок!

Покроковий рецепт салату з рисом та баклажанами на зиму

Салати з баклажан різноманітні, часто мають особисті назви, відрізняються набором інгредієнтом з технологією, і вам пропонується один із варіантів – салат з рисом та баклажанами. Баклажани запечемо в духовці і доповнимо їх солодким перцем з морквою та цибулею. Овочі гасимо у помідорній заливці. Рис вибираємо довгоозерний. Готуємо без стерилізації.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 5 л.

Складові:

  • Помідори – 2,5 кг.
  • Баклажани – 1.5 кг.
  • Перець солодкий – 1 кг.
  • Цибуля – 0.75 кг.
  • Морква – 0.75 кг
  • Рис довгозерний – 1 ст.
  • Цукор – 5 ст.
  • Сіль – 2 ст. з гіркою.
  • Олія – 1 ст.
  • Оцет 9% – 100мл.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно з рецептом, набір овочів та спецій. Потім почистіть, овочі добре промийте та обсушіть серветкою.

Крок 2. Баклажани наріжте на середні шматочки і запікайте в духовці при 200°С протягом 30 хвилин на деку, змащеному олією.

Крок 3. Наріжте на невеликі та довільної форми шматочки моркву із солодким перцем і перекладіть у спеціальний для гасіння посуд.

Крок 4. Цибулю наріжте на невеликі кубики і перекладіть в посуд до інших овочів.

Крок 5. У посуд налийте решту олії і поставте її на середній вогонь.

Крок 6. Нарізку овочів загасіть протягом 20 хвилин під кришкою і при періодичному помішуванні.

Крок 7. Помідори наріжте спочатку на невеликі шматочки.

Крок 8. Потім їх за допомогою кухонних гаджетів подрібніть до пюре і перелийте його в посуд до тушкованих овочів.

Крок 9. Потім насипте до овочів потрібну кількість солі із цукром і все перемішайте.

Крок 10. Після закипання маси додайте до салату добре промитий рис і тушкуйте протягом 30 хвилин на невеликому вогні до м’якості рису.

Крок 11. В останню чергу перекладіть салат випечені баклажани, акуратно перемішайте і доведіть салат до кипіння.

Крок 12. Потім повторно закипілий салат налийте оцет, ще раз перемішайте і через кілька хвилин вогонь вимкніть. Зніміть пробу та відкоригуйте на свій смак.

Крок 13. Гарячий салат з рисом і баклажанами розкладіть по заздалегідь простерилізованих банках, герметично закупоріть їх, поставте на кришки і накрийте на добу будь-якою «шубою». Салат добре зберігається в будь-якому темному та прохолодному місці. Смачних та вдалих заготовок!

Смачний салат з рисом і капустою на зиму.

Салат з рисом і капустою на зиму з лінійки зимових капустяних салатів вважається ситним і відрізняється цікавим смаком, адже поєднання цих продуктів багатьом подобається не тільки в салаті, але і в інших стравах. Капусту доповнюємо стандартним салатним набором овочів: помідорами, морквою, цибулею та солодким перцем, хоча вибрати можна на свій смак. Готуємо без стерилізації.

Час приготування: 1 година 40 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 2 л.

Складові:

  • Капуста – 1.2 кг.
  • Помідори – 1 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 400 грн.
  • Перець солодкий – 3 шт.
  • Рис – 200 грн.
  • Перець гострий – до смаку.
  • Цукор – 50 гр.
  • Сіль – 60 гр.
  • Олія – 100 мл.
  • Оцет 9% – 150 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Вибрану для салату білокачанну капусту гострим ножем нашаткувати на тонку соломку і перекласти в глибокий посуд.

Крок 2. Очищену від лушпиння цибулю нашаткувати на тонкі чверть кільця і перекласти до капусти.

Крок 3. Перці очистити від насіння з перегородками, нашаткувати їх на тонкі смужки і перекласти до капусти.

Крок 4. Очищену моркву подрібнити на велику тертку.

Крок 5. Помідори нарізати кубиками та перекласти до решти овочів.

Крок 6. Нарізку овочів посипати сіллю із цукром і додати, але це до смаку, гострий перець. Овочі зі спеціями перемішати.

Крок 7. Потім суміш овочів перекласти в спеціальну для гасіння каструлю або казан, налити до них олію і гасити салат протягом 15 хвилин при періодичному помішуванні. Овочі за цей час дадуть багато соку.

Крок 8. Після цього до овочів насипати добре промитий холодною водою рис. Салат перемішати і гасити на маленькому вогні і під закритою кришкою ще протягом 30-40 хвилин і до готовності рису.

Крок 9. За цей час у духовці або мікрохвильовій печі простерилізувати банки і кришки.

Крок 10. До кінця гасіння до салату налити оцет, перемішати, зняти пробу та відкоригувати на свій смак.

Крок 11. Гарячий салат розкласти по підготовлених банках, герметично закупорити, поставити на кришки та на добу накрити теплим покривалом. Охолоджений салат з рисом і капустою перенести на зберігання в прохолодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

Салат на зиму з рисом без оцту

Салат на зиму з рисом можна приготувати без додання оцту. Є два варіанти такого салату: замінити оцет лимонною кислотою, і другий, смачніший, – використання в салаті помідорів у співвідношенні до набору інших овочів (моркви, цибулі та солодкого перцю) у співвідношенні 1:1, де роль консерванта виконує натуральна кислота помідорів. Помідори та морква для салату подрібнюються на м’ясорубку і овочі тушкуються у великій кількості олії. Обов’язковим буде вибір свіжих неперестиглих овочів та стерилізація банок з кришками.

Час приготування: 1 година 40 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 6 л.

Складові:

  • Помідори – 3 кг.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Перець солодкий – 1 кг.
  • Рис круглий – 200 гр.
  • Цукор – 1 ст.
  • Сіль – 1 ст.
  • Олія – 500 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте овочі, рис та спеції відповідно до пропорції рецепту. Їх почистіть та добре промийте під проточною водою. Кілька разів промийте рис.

Крок 2. Очищену моркву та помідори наріжте на шматочки і перекрутіть на м’ясорубці з великими ґратами, щоб помідори вийшли різаними, а не м’ятими.

Крок 3. Очищений від насіння та перегородок перець наріжте на середні шматочки.

Крок 4. Цибулю наріжте на невеликі кубики.

Крок 5. У спеціальному посуді для гасіння, а краще в казані, добре розігрійте олію і розчиніть необхідну кількість солі з цукром.

Крок 6. У гарячу олію перекладіть нарізку овочів, насипте до них промитий рис, перемішайте і тушкуйте салат на невеликому вогні протягом 1 години. Салат періодично перемішуйте дерев’яною лопаткою.

Крок 7. Поки салат тушкується, простерилізуйте в духовці банки та кришки закатування. Приготовлений салат з рисом без оцту спробуйте спочатку на смак і відкоригуйте на свій розсуд. Потім розкладіть його по стерильним банкам, герметично закупорьте, поставте на кришки та остудіть протягом доби під теплим покривалом. Салат без оцту добре зберігатиметься в холодному та темному місці. Смачних та вдалих заготовок!

Салат з рисом та томатною пастою на зиму

Овочеві салати з рисом, як страва смачна і ситна, готують на зиму в багатьох сім’ях. Основою їх є сезонні овочі та подрібнені помідори, але якщо немає помідорів, їх можна замінити томатною пастою гарної якості або томатним соком, хоча вийде дорожче. Томатна паста для салату розбавляється холодною кип’яченою водою у співвідношенні 1:3 і в цьому рецепті для салату потрібен 1 літр соку. Овочевий набір простий – солодкий перець, морква та цибуля. Рис беремо пропарений або спеціальний для плову.

Час приготування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3 л.

Складові:

  • Рис – 1 ст.
  • Томатний сік – 1 л.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Морква – 0,9 кг.
  • Перець солодкий – 0,9 кг.
  • Цукор – 1/2 ст.
  • Сіль – 1.5 ст.
  • Олія – 400 мл.
  • Оцет 9% -? ст.

Процес приготування:

Крок 1. Для салату почистіть овочі, промийте і наріжте на невеликі шматочки. Моркву подрібніть на велику тертку. У спеціальний для гасіння посуд налийте вказану в рецепті кількість олії з оцтом, розчиніть в них сіль з цукром і на великому вогні доведіть до кипіння. У киплячий маринад перекладіть натерту моркву і загасіть 5 хвилин.

Крок 2. Потім до моркви перекладіть нарізку цибулі і згасіть ще 5 хвилин. Потім до цих овочів перекладіть нарізку солодкого перцю.

Крок 3. У літрі кип’яченої води розведіть томатну пасту в потрібній пропорції або візьміть готовий томатний сік і залийте овочі. Рис заздалегідь добре промийте та відваріть тільки до напівготовності, щоб у готовій страві не став кашею. Перекладіть його до тушкованих овочів і все акуратно перемішайте. Тушіть салат на невеликому вогні протягом 25 хвилин. Обов’язково зніміть пробу та відкоригуйте на свій смак.

Крок 4. Невеликі банки для заготівлі промийте та простерилізуйте разом із кришками. Гарячий салат з рисом і томатною пастою розкладіть по банках, герметично закупоріть, поставте на кришки і остудіть під теплим покривалом. Зберігайте салат у будь-якому темному та прохолодному місці. Смачних та вдалих заготовок!

Салат на зиму з рисом та скумбрією

Салат на зиму з рисом і скумбрією готується для подачі самостійною ситною та смачною стравою, яку можна їсти як гарячою, так і холодною. Скумбрія з рисом доповнюється овочами. Риба відварюється до готовності, а рис до напівготовності. Готуємо без стерилізації та технологія нескладна.

Час приготування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5 л.

Складові:

  • Скумбрія – 1.5 кг.
  • Рис – 300 грн.
  • Помідори – 1,5 кг.
  • Цибуля – 0.5 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Перець солодкий – 0,5 кг.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 30 гр.
  • Олія – 180 мл.
  • Оцет 9% – 50 мл.
  • Приправа для риби – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Тушки заздалегідь розмороженої скумбрії почистити, промити, нарізати і відварити протягом 20 хвилин у воді з додаванням солі. Відварену скумбрію розібрати на шматочки, видаливши кістки.

Крок 2. Рис кілька разів промити холодною водою та відварити лише до напівготовності.

Крок 3. На велику тертку подрібнити очищену моркву.

Крок 4. Солодкий перець очистити від насіння з перегородками і нашаткувати на смужки.

Крок 5. Очищену від лушпиння цибулю нашаткувати на тонкі півкільця.

Крок 6. Помідори промити, ошпарити окропом, зняти шкірку та нарізати томати на дрібні шматочки або подрібнити у блендері.

Крок 7. У посуд для гасіння або казан налити олію, перекласти нарізку овочів з томатною масою, насипати сіль з цукром і згасити овочі на невеликому вогні протягом 30 хвилин.

Крок 8. Після цього часу до овочів перекласти відварений рис зі шматочками скумбрії. Салат посипати рибною приправою або іншими спеціями, налити столовий оцет, акуратно перемішати та гасити, не прикриваючи посуд кришкою, ще 10-15 хвилин.

Крок 9. Приготовлений салат зі скумбрією і рисом розкласти по стерильним банкам, герметично закупорити кришками, що прокип’ячать, остудити в перевернутому вигляді і під «шубою» протягом доби. Потім перенести банки із салатом на зберігання у підвал. Вдалих та смачних заготовок!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал