Заварні млинці на окропі – 10 рецептів тонких млинців з дірочками

f5915865421820027b47d3534c06deb0

Заварні млинці на окропі – гарний варіант випікання тонких та ажурних млинців. Тісто замішується на звичайних інгредієнтах: муці, яйцях, олії, солі і цукрі, але борошно заварюється окропом або молоком, що робить млинці суцільним тонким мереживом. Вид готових млинців досить оригінальний і вони зручні для загортання будь-якої начинки.

Ажурні млинці на окропі з дірочками

Кожна господиня, готуючи млинці, бажає, щоб вони вийшли тонкі, з дірочками, не прилипали до сковорідки і не ставали грудкою, залишилися цілими з додаванням начинки. Такі млинці готують на заварному тісті, яке замішується на окропі та молоці, адже окріп робить тісто суцільним мереживом та млинці – ажурними.

0153221a92b97374fc916809122b8e9d

Тонкі млинці на кефірі з окропом

Тісто, замішане на кефірі з додаванням окропу, дозволяє спекти млинці дуже тонкими і з безліччю дірочок. Такі млинці відмінно підходять для фарширування, формування млинця, та й просто смачні з різними топінгами. Вдалість страви визначають правильна пропорція інгредієнтів, дотримання послідовності кроків приготування та гарна сковорідка.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Кефір будь-якої жирності – 500 мл.
  • Вода (окріп) – 250 мл.
  • Борошно – 2 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сода – 1/2 ч. л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Олія – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед відміряються згідно з рецептурою, кількість всіх інгредієнтів для приготування млинців.

5a36ae0eac723d1bba94d11db1b83c42

Крок 2. У посуд для замісу тіста розбиваються два курячі яйця. До них насипається сіль з цукром, кількість якого можна змінити відповідно до солодощі начинки. Ці інгредієнти збиваються за допомогою вінчика чи міксера.

0829413fdec390f428e8776eb3bc5060

Крок 3. Кефір трохи підігрівається в мікрохвильовій печі і переливається у збиту суміш.

6d9a879fa78cb4f290229f30f011bde7

Крок 4. Через густе сито просіюється дві склянки борошна, і воно порційно пересипається до рідких інгредієнтів. Замішується тісто до однорідності та консистенції густої сметани. Не припиняючи заміс, в тісто вливається склянка окропу з розчиненою в ньому содою. Замішане тісто залишається на 10 хвилин для вистоювання.

1d8adf8fd5fbcc532237c6fca0705226

Крок 5. Потім у тісто наливаються 4 ложки олії, і тісто перемішується ще раз.

91dbff66df9aec8dad3217a8449ff1cc

Крок 6. Добре розігріваємо сковорідку для смаження млинців і один раз змащуємо олією. На сковорідку порційно та ополоником наливається тісто тонким рівним шаром, і смажаться млинці по одній хвилині з кожного боку до рум’яного кольору.

d6ca6c8aeb032b2aaed822199cc8289b

Крок 7. Готові млинці складаються чаркою на тарілку і змащуються олією. Смачного!

39aec9f87ad9f60398fad53a7a99df91

Заварні млинці на молоці з дірочками

Додавання окропу в тісто для млинців робить його більш однорідним. Готові млинці виходять еластичними та тонкими, що дозволяє загортати в них м’ясну чи сирну начинку. Замішане тісто виходить рідким, тому воно легко розділиться по сковорідці, роблячи млинці дуже тонкими, легко перевертаються. Рецепт простий: інгредієнти відміряємо склянкою.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Молоко – 1 ст.
  • Вода (окріп) – 1 ст.
  • Борошно – 1 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сіль – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста розбивається пара курячих яйця і насипається сіль із двома ложками цукру. Будь-яким кухонним гаджетом ці інгредієнти збиваються до білого кольору та пінної шапки на поверхні.

c1114fdc0e1b442b726e1d4408b21037

Крок 2. Не припиняючи збивання, у посуд порційно висипається склянка борошна, що просіює, і замішується тісто до однорідного і без грудочків стану.

bc6fcf9745b26c8d948fa2efd9f4525a

Крок 3. Потім у тісто тонким струменем виливається склянка окропу і відразу все перемішується. Консистенція тіста виходить як густа сметана.

83fbfc10b81d57e376ff9c183c2fe660

Крок 4. Потім у тісто наливається склянка молока кімнатної температури, і воно знову інтенсивно перемішується. Замішане тісто залишається на 15 хвилин для вистоювання.

57deefa2ff04b1f73567f6f11c733d01

Крок 5. Далі в тісто наливаються дві ложки олії, все перемішується і можна приступати до випікання млинців.

33cf41e8eee7197ae955c985dc29827d

Крок 6. Сковорідка для млинців добре розігрівається і один раз змащується олією. Тісто порційно наливається на сковорідку, розділиться тонким рівним шаром і смажаться млинці по 40 секунд з кожного боку до золотистого кольору.

d18d245d72ed6722fd3901b55525b476

Крок 7. Готові млинці перекладаються на тарілку і можна фарширувати будь-якою начинкою або подавати до столу з маслом або топінгом. Смачного!

3018f38b82f7a5a9d4a3f01df128b933

Тонкі заварні млинці на воді з яйцями

Варіант тонких заварних млинців на воді з яйцем має низку переваг у порівнянні з іншими рецептами: варіант простий та бюджетний. Млинці виходять щільними та дуже еластичними за рахунок яйця. Млинці можна заморозити і після розморожування, текстура та смак їх не змінюються. Консистенція та смак таких млинців безпосередньо залежить від послідовності додавання продуктів до тіста.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4 (18 штук).

Складові:

  • Вода (окріп) – 250 мл.
  • Вода тепла – 250 мл.
  • Борошно – 180-200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сода – ½ ч.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста розбивається пара курячих яєць і насипається сіль із двома ложками цукру. Якщо планується солона начинка, кількість цукру можна збільшити. Наливається склянку теплої води і вінчиком все перемішується до однорідного стану.

e885b415118944eff35f755b7bcb3f4e

Крок 2. Через густе тісто до рідкої основи насипається борошно і тісто замішується. Якщо млинці погано зніматимуться зі сковорідки, то борошна додається трохи більше.

ea5498f2580b7de7af09c5f47e973394

Крок 3. У склянці окропу розчиняється пів чайної ложки соди.

74b5109bcee4dc5c347bcb3bfba8342c

Крок 4. Окріп, як і оцет, розщеплює соду і на його поверхні з’явиться багато бульбашок газу.

b96ea7efc1078aa8e82a79822ec22f26

Крок 5. Потім цей розчин швидко переливається в тісто і водночас вінчиком активно перемішується.

f4c59429068c2359c80306702338a863

Крок 6. Консистенція замішеного тіста має бути рідкою і воно має вільно стікати з ложки.

39e105c0fd1b2262a8f601b4de580c12

Крок 7. В останню чергу до тіста наливається пара ложок рослинної олії, бажано без запаху, що зробить млинці м’якими і такими, що не прилипають до сковорідки. Із замішаного тіста можна приступати до випікання млинців. Смачного!

2bd096df44926c8afb410d1353cf5c66

Млинці на ряженці з окропом

Хорошим варіантом буде у вас заміс тіста для млинців на ряжанці та окропі. Такі млинці відрізняє легкий смак топленого молока, ніжність та еластичність, а окріп прискорює реакцію з’єднання соди з ряжанкою, що робить млинці схожими на мережива. Їх можна випікати як тонкі, так і товсті та подавати до них будь-яку начинку, підливу чи соус.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4 (18 штук).

Складові:

  • Ряжанка – 250 мл.
  • Вода (окріп) – 250 мл.
  • Борошно – 1 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сода – 1/4 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Продукти для млинців (ряжанка та яйця) витримуються при домашній температурі. Потім відмірюється вказана в рецептурі кількість інгредієнтів.

03cd7ea6afab1cdbead246df99af7175

Крок 2. У посуд для замісу тіста розбивається пара курячих яєць і насипається сіль із двома ложками цукру. Вінчиком вони збиваються до пишної ваги.

340c3f5f97462234afae6e94750bb275

Крок 3. У склянку ряжанки насипається сода і перемішується.

23e9e2d38d6aa32f9b10ecfa8e73b998

Крок 4. Ряжанка з розчиненою содою переливається до збитих яєць і ще раз все вінчиком перемішується.

705c118a16b67dacc5676073b0190795

Крок 5. У цю суміш через густе сито насипається мука і відразу замішується тісто. Текстура тіста на цьому етапі має бути і густою, і одночасно плинною, тому кількість борошна можна збільшити.

2300be87cfd7947dc2dac101ee6a0a29

Крок 6. Потім у тісто наливаються три ложки рослинної чи оливкової олії і все ще раз перемішується.

adcc53cf1b3b24e0efa7c78eee700a7d

Крок 7. В останню чергу в тісто тонким струменем наливається окріп і одночасно тісто швидко перемішується.

ea13a1411a4863a38e857542d7f54534

Крок 8. Розігрівається сковорідка для випічки млинців і змащується маслом або жиром.

1fd187697305d5fc85c34a6aedc6e636

Крок 9. На гарячу сковорідку ополоником наливається тісто замішане і рівномірно розділиться по сковорідці круговими рухами.

89e582f8de48a2b03c5ce458ec59cb28

Крок 10. Млинці обсмажуються до гарного рум’яного кольору з обох боків.

688d13566d8cbd1c08bf1a8b4ce4728e

Крок 11. Обсмажені млинці зі сковорідки перекладаються на тарілку та змащуються вершковим маслом.

89b71b5c6387ef4ff16affd8b109aca8

Крок 12. Млинці подаються до столу зі сметаною, варенням або в них загортається будь-яка начинка. Смачного!

fcde9ad3d6b030d5626e253888849ff7

Млинці на кислому молоці та окропі

Млинці на кислому молоці з окропом відрізняються за смаком від звичайних млинців легкою та приємною кислинкою, а окріп робить їх еластичними та з безліччю дрібних дірочок, але начинка через них не витікає. Ці млинці, як вся випічка на кисломолочній основі, потребує правильного дотримання пропорцій інгредієнтів та технології приготування. Кисло молоко обов’язково спробуйте, щоб не гірчило, а то можна зіпсувати страву.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Кисле молоко – 500 мл.
  • Вода (окріп) – 300 мл.
  • Борошно – 2 ст.
  • Яйце – 3 шт.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сода – 1/2 ч. л.
  • Сіль – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Кисле молоко, тільки холодне, наливається в посуд для замісу тіста. До нього насипається цукор із сіллю та розбивається пара курячих яєць. За допомогою вінчика чи міксером ці інгредієнти добре перемішуються.

a7e1343b09b77283103f9cb5fe05b12a

Крок 2. Борошно просіюється через сито, порційно пересипається до рідкої основи і тісто відразу замішується. Воно на цьому етапі має бути густим, як для оладок і не містити грудочок борошна.

39c1ac6149794b46c57373a7d3e85828

Крок 3. У 300 мл окропу розчиняється пів чайної ложки соди.

78797542abb6c9c05bed97969a069afa

Крок 4. Цей гарячий розчин тонким струменем переливається в тісто, з активним активним перемішуванням його вінчиком. Консистенція тіста має бути рідкою, як для звичайних млинців. Замішане тісто залишається на 15-20 хвилин для набухання борошна.

fb52789e8d0304b36b5eeb2710dcafab

Крок 5. Потім, після закінчення цього часу, в тісто наливаються три ложки олії і тісто востаннє перемішується.

6ecdab372b6533610e9eb845053a1acc

Крок 6. Добре розігрівається сковорідка для випікання млинців і вперше змащується олією. Тісто порційно ополоником наливається на сковорідку. Поступово і тонким шаром розділиться по ній круговими рухами сковорідки.

bb89421d6a833917d2225ffc0f82e8bb

Крок 7. Млинці по 30-40 секунд обсмажуються по обидва боки до красивого рум’яного кольору. Спечені млинці на кислому молоці з окропом подаються до столу гарячі та з будь-яким топінгом. Смачного!

12643d0e9eea965deafd470d39da381d

Мереживні млинці на окропі з дріжджами

Млинці на окропі з дріжджами відрізняє від своїх «побратимів» на соді інший смак та текстура. Дріжджі гарантують дірчасту або ажурну структуру і роблять млинці більш ситними, ніж тонкі млинці на соді. Зробити ажурні млинці красивішими можна, переливши тісто в пляшку і тонким струменем намалювати візерунки на сковорідці. Дріжджові млинці потребують часу для підняття тіста.

Час приготування: 2 години 20 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Молоко – 300мл.
  • Вода (окріп) – 200 мл.
  • Борошно – 300 гр.
  • Дріжджі свіжі – 15 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Олія – 60 мл.
  • Цукор – 3 ст.
  • Цукор ванільний – 1 ч.л.
  • Сіль – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу готуються у зазначеній у рецепті кількості всі продукти для випікання млинців. Молоко та яйця витримуються заздалегідь при кімнатній температурі.

c229f4fdf995e7a5976798cf93e57d93

Крок 2. У посуд для замісу тіста наливається молоко і в ньому розчиняються свіжі дріжджі та чайна ложка цукру.

b2b0549f0b999738f1da521419fd02c9

Крок 3. Потім молоко через густе сито насипається борошно і вінчиком замішується тісто до однорідного стану. Тісто, або поки це опара, на цьому етапі має вийти густим.

493c7cadd5ca90af095bd8cfec4ef34b

Крок 4. Посуд з опарою прикривається серветкою або шматочком харчової плівки і на півтори години ставиться в тепле місце і без протягів. За цей час воно 3-4 рази акуратно перемішується.

7aeb2aec2c0a2ce3260a96ae77e091da

Крок 5. Через півтори години ваша опара збільшиться обсягом вдвічі.

5af55af59f093490155f77d322f88ba4

Крок 6. Яйця з цукром в окремому посуді вінчиком добре розтираються до білого кольору і ця маса переливається до опари.

1a54430c6fd49514db01a8253d0c92c3

Крок 7. Перемішуються опара з розтертим яйцем вже міксером, оскільки вона щільна, а для млинців потрібна його однорідна консистенція.

a609f1a0a129cf5e8fc00c832c58ed75

Крок 8. Потім у замішане тісто тонким струменем виливається окроп, і тісто одночасно знову перемішується. Його консистенція має бути рідкою, як у питного йогурту.

58d55d9e7c761145ca927ecd954c283b

Крок 9. Далі в тісто наливається 60 мл олії і все перемішується ще раз. Тісто залишається на 20 хвилин у теплі для вистоювання.

b8ea5287c71161bf7285d636502c6f51

Крок 10. Добре розігрівається сковорідка і перед першим млинцем змащується олією. Тісто порційно наливається на сковорідку тонким рівним шаром.

4500afc8cceef0890c0c998e88b288cb

Крок 11. Випікаються млинці на середньому вогні та до рум’яного кольору на обох сторонах. Смачного!

79cef4bb0d4a15813afcbe173dfe03c2

Пісні заварні млинці на окропі

Рецепт приготування млинців на окропі простий і нехитрий. Навіть без скоромних продуктів (яєць і молока) млинці не поступляться традиційним і найвдала версія їх приготування – використання дріжджів і заварювання тіста окропом. Кількість цукру можна змінити залежно від мети подачі млинців – десертом чи несолодкою закускою. Тісто замішуємо міксером.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Борошно – 2 ст. (Обсягом 230 мл).
  • Вода – 1 ст.
  • Окріп – 1 ст.
  • Дріжджі сухі – 1,5 ч.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. Борошно для збагачення її киснем просівається через густе сито в ємність для замісу тіста.

0121ebc0b6ba8becbe6f79f87679d623

Крок 2. До неї насипаються всі сухі інгредієнти (сіль, цукор та сухі дріжджі) у зазначеній у рецепті кількості. Потім до них наливається склянка теплої води та дві ложки олії. Міксер зі спеціальними насадками, ці інгредієнти замішуються до однорідного стану. Замішане тісто має вийти густим.

3616c8966762bc73067add88135e82b2

Крок 3. Місткість з тістом прикривається серветкою і на 1 годину ставиться в тепло, щоб тісто в 2-3 рази збільшилося в об’ємі.

4235cd3715e2266fc474d9e621f815a1

Крок 4. У чайнику кип’ятиться вода і небагато, до 90 градусів остуджується.

cac71df49bf6289953fec9e7d13618e1

Крок 5. Потім гаряча вода потроху наливається в тісто і одночасно міксером все перемішується. Кількість гарячої води визначається консистенцією тіста: воно має вийти рідким, як для млинців.

7814e34dd54c1d9842efa9511cca84e8

Крок 6. Замішане тісто залишається на 15 хвилин для вистоювання та другого підйому.

fbe9e89956a64054eb2071c9ed9af5c9

Крок 7. Після цього часу можна приступати до випікання пісних млинців. Добре розігрівається сковорідка і змащується перед першим млинцем невеликою кількістю олії. Половником тісто порційно наливається на сковорідку і рівномірно розділиться на її поверхні.

717cc1e59f7a9b038154e7f13156a7eb

Крок 8. Млинці випікаються на кожному боці до рум’яного кольору. При випіканні вони на очах стають ажурними за рахунок безлічі дірочок.

a6404ce384c4d2bd35420648b8582338

Крок 9. Спечені млинці подаються до столу з пісною начинкою та пісним топінгом. Смачного!

02a3d0349a7c60dd978d4f47c26c0bfc

Млинці на молоці та окропі з содою

Заварні млинці – страва досить популярна за свій ніжний смак і привабливий зовнішній вигляд, адже окріп разом з содою робить тісто при випіканні гарним мереживом, що визнається майстерністю господині, а цукор з молоком додають млинцям рум’яність.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Борошно – 2 ст.
  • Молоко – 2 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Окріп – 1 ст.
  • Цукор – 2 ст.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1/2 ч. л.
  • Сода – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед випіканням млинців усі інгредієнти деякий час витримуються за кімнатної температури. У посуд для замісу тіста наливається дві склянки молока і до нього розбиваються два курячі яйця.

21948ed1e4801004cecc642c4c73260a

Крок 2. Потім до молока насипаються дві склянки борошна, що просіює, з двома ложками цукру і сіллю.

e59df78374ba34d0556ef3b96e44465d

Крок 3. За допомогою вінчика із цих інгредієнтів замішується густе однорідне тісто.

6f8a19a0a13b14fcbfcb42bb561f4923

Крок 4. У склянку наливається окроп і в ньому розчиняється пів чайної ложки соди. Цей розчин тонким струменем переливається в тісто і одночасно вінчиком все активно перемішується. Посуд із тістом прикривається серветкою і залишається на 10 хвилин для вистоювання.

6da6c64afcc3e9fc6d9af9a6e2bdd8ac

Крок 5. Після цього в тісто наливаються дві ложки рослинної олії і тісто ще раз перемішується.

d6840f40e3caaa15c71302f5bae9cd2c

Крок 6. Млинці випікаються на добре розігрітій сковорідці та на середньому вогні до рум’яного кольору з обох боків. Смачного!

1bbce33bd6caaa28dae0c8b2a0d235ed

Заварні млинці без яєць на молоці

Заварні млинці на молоці і без яєць відрізняє від традиційних аналогів м’якість, еластичність, здатність тримати форму, загорнувши начинку, і їх можна заморозити. Готуються вони просто: сухі інгредієнти змішуються з половиною молока і заливаються киплячим молоком. Після вистоювання, з тіста випікаються апетитні та рум’яні млинці.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Борошно – 200 гр.
  • Молоко – 500мл.
  • Цукор – 2 ст.
  • Цукор ванільний – до смаку.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Сода – ½ ч.л.
  • Масло вершкове – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста насипаються усі сухі інгредієнти у зазначеній у рецепті кількості. Борошно обов’язково просівається через густе сито.

3ae001a84867b4fea34567ca2b92fabf

Крок 2. Потім до них наливається половина холодного молока та вінчиком усі інгредієнти перемішуються до однорідного стану.

8f040fcf57970a70eb8d0ed22f5a060d

Крок 3. В окремій каструлі друга половина молока доводиться до кипіння. Кипляче молоко тонким струменем виливається в тісто замішене і одночасно міксером або вінчиком все повторно перемішується.

a923e248481f063990c2833f9f1d910f

Крок 4. Потім у тісто наливаються дві ложки олії і все ще раз перемішується. Замішане на гарячому молоці тісто залишається на 15–20 хвилин для того, щоб клейковина борошна добре набухла.

bc695dc3d9732f8004db5b8e091aa47f

Крок 5. Після цього на сковорідці розтоплюються дві ложки вершкового масла. Розтоплена олія переливається в тісто і востаннє добре перемішується.

5b5bff170bea41748575133238c3b969

Крок 6. Випікаються млинці на розігрітій сковорідці до рум’яного кольору з обох боків.

aedea32c336c03c832d00a57e4e81ce6

Крок 7. Спечені млинці згортаються трубочками або трикутниками і подаються до гарячого столу з будь-яким топінгом або начинкою. Смачного!

bff9f22c3f4f3098a9bdcfadfe1231fb

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал