Запечений мінтай у духовці – 9 найсмачніших рецептів приготування з покроковими фото

Запечений мінтай у духовці – це один із найбюджетніших та найпопулярніших способів приготування рибних страв. Мінтай є досить дешевою рибою з приємним смаком та ніжним філе, у ньому немає дрібних кісточок. Рибу можна різними способами запекти в духовці: під соусом, з сиром, овочами чи грибами, у фользі чи будь-якій жароміцній формі. У вас не виникне жодних проблем із реалізаціями будь-якої кулінарної ідеї.

Філе мінтаю, запечене з картоплею в духовці

Філе мінтаю, запечене з картоплею в духовці – це ідеальна страва для вечері. А найсмачніше в ньому не мінтай, а саме картопля. При такому способі приготування картопля виходить ніжною, розсипчастою і дуже смачною. Спробуйте один раз і ви повертатиметеся до цього рецепту знову і знову.

Час приготування: 80 хв.

Час приготування: 20-30 хв.

Порцій – 5.

Інгредієнти:

  • Філе мінтаю – 800 гр.
  • Твердий сир – 60 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Картопля – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія – для змащування форми
  • Сметана – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Філе мінтаю розріжте на частини та посоліть рибу. Картоплю почистіть і помийте. З часнику та цибулі зніміть лушпиння.

Крок 2. Наріжте картоплю тонкими кружальцями. Складіть нарізку в миску, посоліть і полийте олією.

Крок 3. У миску зі сметаною видавіть через прес зубчики часнику, додайте сіль та перемішайте.

Крок 4. Головку цибулі наріжте тонкими півкільцями.

Крок 5. На дно форми, змащеної олією, покладіть філе мінтаю, змастіть його сметанним соусом. Далі покладіть шар із цибулі, його також промажте соусом. І зверху покладіть кружечки картоплі. Заготівлю посипте тертим сиром.

Крок 6. Запікайте мінтаю з картоплею в духовці за 200 градусів протягом години. Готову страву розділіть на порції та подавайте на стіл у гарячому вигляді. Смачного!

Найсмачніший мінтай у духовці з овочами

Найсмачніший мінтай у духовці з овочами можна приготувати лише у духовці. У такому оригінальному виконанні страву можна подати навіть на святковий стіл. Запікається філе мінтаю разом із овочами у вигляді запіканки. Список овочів у рецепті на свій смак ви можете змінювати або доповнювати.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Філе мінтаю – 600 гр.
  • Перець чорний мелений – до смаку
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Перець солодкий – 200 гр.
  • Сіль – до смаку
  • Морквина – 200 гр.
  • Олія рослинна – 10 мл.
  • Помідори – 400 гр.
  • Твердий сир – 100 гр.
  • Сметана 25% –100 гр.
  • Вершки 10% – 250 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожене філе мінтаю обмийте та промокніть паперовими рушниками. Викладіть його в жароміцну форму, змащену олією. Мінтаю посоліть і поперчіть.

Крок 2. Помийте овочі. Цибулю наріжте півкільцями, солодкий перець – соломкою, а моркву натріть на великій тертці. На рибу спочатку покладіть цибулю.

Крок 3. Далі зробіть шар із суміші перцю та моркви. Наріжте помідори тонкими кружальцями та покладіть їх наступним шаром, трохи посоліть.

Крок 4. Твердий сир натріть на великій тертці. Для вершкового соусу з’єднайте сметану та вершки, посоліть та приправте його до смаку.

Крок 5. Посипте заготовку тертим сиром і залийте вершковим соусом. Запікайте мінтаю з овочами в духовці за 190 градусів протягом 40 хвилин.

Крок 6. Запеченому мінтаю з овочами дайте кілька хвилин, щоб остигло страву, потім розріжте на порції, посипте рубаною зеленню і подавайте на стіл. Смачного!

Мінтай, запечений у фользі у духовці

Мінтай, запечений у фользі у духовці – це зручний спосіб приготування риби. А найголовніше, вам не доведеться відмивати лист після готування. Щоб зробити рибу максимально смачною та ароматною, нам знадобляться спеції та цибуля, але про все докладно в рецепті.

Час приготування: 90 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 5.

Інгредієнти:

  • Приправа для риби – 1 ст.
  • Вода –500 мл.
  • Мінтай – 5 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Твердий сир – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сметана – 180 гр.
  • Кислота лимонна – 1 ч.л.
  • Вода – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Розморозьте мінтаю, підготуйте необхідні овочі, сметану, сир та спеції.

Крок 2. Жароміцну форму застеліть фольгою так, щоб її половина звисала з форми. Надалі ми загортатимемо страву у фольгу.

Крок 3. У склянці води розведіть чайну ложку лимонної кислоти. Також можна використати лимон.

Крок 4. Перекладіть рибу в глибоку ємність, щоб було зручніше перемішувати. Посоліть та додайте приправу, влийте половину склянки води з лимонною кислотою. Добре перемішайте мінтаю руками та залиште маринуватися на 10 хвилин.

Крок 5. Цибулю наріжте четвертинками кілець. Залийте цибулю розчином лимонної кислоти, що залишився, залиште на 5 хвилин.

Крок 6. Після того, як мінтай трохи промаринується, розкладіть його у жароміцній формі.

Крок 7. Зверху кладіть цибулю.

Крок 8. Далі покладіть шар із тертої моркви.

Крок 9. Полийте заготовку сметаною.

Крок 10. Посипте заготовку тертим сиром та вкрийте форму фольгою.

Крок 11. Запікайте страву в духовці за 190 градусів протягом години до отримання рум’яної сирної скоринки.

Крок 12. Злегка продавіть страву вилкою, щоб овочі просочилися рибним соком.

Крок 13. Мінтай, запечений у фользі, виходить дуже соковитим та смачним, подавайте його з гарніром із картоплі. Смачного!

Смачний мінтай у сметані у духовці

Смачний мінтай у сметані в духовці готується до неподобства просто. Будь-якого дня ви легко можете зібрати та запекти улюблену страву в духовці. Крім приємного смаку, мінтай ще й дуже гармонійно поєднується з багатьма продуктами, не конкуруючи з ними до смаку, а ніби приймаючи на себе частину їхнього аромату.

Час приготування: 2 год. 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Часник гранульований – 0,5 ч.л.
  • Перець чорний мелений – до смаку
  • Мінтай – 400 гр.
  • Огірки мариновані – 100 гр.
  • Сметана – 150 гр.
  • Сіль – до смаку
  • Кріп – 4 гілки.

Процес приготування:

Крок 1. Огірки для рецепту беріть мариновані, солоні не підійдуть. Рибу заздалегідь розморозьте.

Крок 2. Якщо у вас ціла риба, її необхідно випатрати і відрізати голову. Помийте тушку та наріжте її стейками. Відразу посоліть і приправте перцем до смаку.

Крок 3. Складіть шматочки мінтаю в жароміцну форму.

Крок 4. Кріп дрібно порубайте ножем, мариновані огірки натріть на дрібній тертці.

Крок 5. У мисці змішайте огірки, кріп, сметану та гранульований часник.

Крок 6. Отриманим соусом добре промажте мінтаю у формі. Потім приберіть у холодильник для маринування на 1-1,5 години. Духовку прогрійте до 180-190 градусів.

Крок 7. Запікайте мінтай у духовці протягом 30-35 хвилин. Подавати рибу можна з різноманітними гарнірами на ваш смак. Смачного!

Філе мінтаю з сиром у духовці

Філе мінтаю із сиром у духовці можна швидко приготувати для всієї родини на вечерю. Як гарнір до запеченої риби ідеально підійде картопля або варений рис. І не біда, якщо весь мінтай був з’їдений, навіть у холодному вигляді риба залишається дуже смачною.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – до смаку
  • Сік лимонний – 2 ст.
  • Мінтай – 600 гр.
  • Сіль – до смаку
  • Сир –100 гр.
  • Сметана – 2 ст.
  • Петрушка – 30 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте мінтаю тушки або філе. Овочі помийте.

Крок 2. Рубу наріжте невеликими порційними шматочками і покладіть рівним шаром у жароміцну форму, полийте лимонний соком.

Крок 3. Щедро змастіть мінтай сметаною, посипте сіллю та меленим перцем.

Крок 4. Помідори наріжте часточками і покладіть шаром поверх риби.

Крок 5. Твердий сир натріть на великій тертці і посипте стружкою заготовку. Відправте форму в духовку, розігріту до 180 градусів на півгодини.

Крок 6. Страва виходить дуже ароматною, соковитою та смачною.

Крок 7. Ножем акуратно розріжте запеченого мінтаю з помідорами та сиром на порції та подавайте на стіл. Петрушку наріжте та посипте нею готову страву вже у тарілках. Смачного!

Мінтай з цибулею, морквою та майонезів у духовці

Мінтай з цибулею, морквою та майонезів у духовці – це смачна та корисна страва. Його навіть можна віднести до класики, яка таким чином вписалася в кулінарний світ. У складі нічого зайвого, ви вгамуєте голод, заповніть сили і підтримайте організм корисними мікроелементами.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Мінтай – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Приправа риби – 0,5 ч.л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Майонез – 2 ст.
  • Сіль – до смаку
  • Олія – для змащування форми

Процес приготування:

Крок 1. Тушки мінтаю випатрайте, помийте і наріжте порційними шматочками.

Крок 2. Очистіть і помийте цибулю та моркву. Цибулю наріжте кільцями, а морквину натріть на великій тертці. Жароміцну форму змастіть олією. Покладіть у форму подрібнену морквину та цибулю.

Крок 3. На овочевому шарі розташуйте шматочки мінтаю, рибу посоліть і приправте спеціями.

Крок 4. І нарешті, змастіть мінтаю майонезом і помістіть форму в духовку. Запікайте мінтаю з овочами в духовці за 180 градусів протягом півгодини.

Крок 5. Запеченого з овочами мінтаю під майонезом подавайте у гарячому вигляді з гарніром з картоплі чи макаронів. Смачного!

Як приготувати філе мінтаю у брикетах у духовці

Як приготувати філе мінтаю в брикетах у духовці, щоб смачно та просто, для всієї родини та всім сподобалося – це не найскладніше завдання. Ми пропонуємо використовувати поширений спосіб запікання з пряними спеціями з вершковим соусом та під сирною шапочкою.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20-30 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Трави прованські – до смаку
  • Борошно – 1 ст.
  • Філе мінтаю у брикетах – 1 кг
  • Перець мелений – до смаку
  • Вершкове масло – 1 ст.л.
  • Твердий сир – 150 гр.
  • Молоко –300 мл.
  • Сіль – до смаку
  • Цибуля зелена – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Відразу увімкніть духовку, щоб вона розігрілася до 250-275 градусів.

Крок 2. Філе мінтаю в брикетах розморозьте, промокніть паперовими рушниками і розкладіть на деку. Відправте рибу в духовку на 5-6 хвилин.

Крок 3. У каструлі розтопіть вершкове масло, додайте до нього борошно і обсмажте помішуючи.

Крок 4. Поступово влийте молоко та продовжуйте помішувати соус.

Крок 5. Сир натріть на тертці із середніми або великими осередками. Додайте половину сирної стружки до соусу і доведіть його до однорідного стану.

Крок 6. Візьміть жароміцну форму з високими бортиками, влийте на її дно трохи вершкового соусу. Покладіть зверху мінтай, посоліть та приправте його.

Крок 7. Полийте рибу соусом та посипте прованськими травами.

Крок 8. Посипте заготовку тертим сиром і відправте до духовки на 25 хвилин. Температуру духовки зменште до 230 градусів.

Крок 9. Запеченого мінтаю перед подачею посипте нарізаною зеленою цибулею. Цибулю можна замінити петрушкою або кропом, якщо вам так більше подобається. Смачного!

Дієтичний рецепт мінтаю в духовці

Дієтичний рецепт мінтаю в духовці – це рецепт для тих, хто хоче харчуватися смачно та без шкоди для фігури. Духовка ідеально підходить для приготування легких та смачних страв. Разом з мінтаєм запікатимемо і овочі. Тому питання із гарніром також вирішено.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Філе мінтаю – 2-3 шт.
  • Спеції – до смаку
  • Овочі – 500 гр.
  • Сіль – до смаку
  • Олія – для змащування форми

Процес приготування:

Крок 1. Овочі для страви можна підбирати будь-які, які вам більше подобаються або є в наявності. У нас будуть помідори, цибуля, морквина, болгарський перець та часник. Філе мінтаю розморозьте та промокніть паперовими рушниками.

Крок 2. Овочі наріжте великими шматочками, часник подрібніть. Овочеве асорті приправте та додайте подрібнений часник. Жароміцну форму змастіть олією і викладіть у неї овочі. Запікайте овочі в духовці за 180 градусів. Залежно від розміру нарізки, на запікання може піти від 15 до 30 хвилин.

Крок 3. Рибу посоліть і приправте спеціями до смаку.

Крок 4. Дістаньте форму з духовки, зверху, на запечені овочі покладіть філе мінтаю. Відправте форму назад у духовку. Риба готується дуже швидко.

Крок 5. Дієтичного мінтаю подавайте разом із овочами, які запікалися разом із рибою. Смачного!

Мінтай на подушці цибулі в духовці

Мінтай на подушці цибулі в духовці – це страва, яку напевно кожному доводилося куштувати. Це один із найпопулярніших способів приготувати смачну запечену рибу. До того ж вона не пересихає і не пригорає на дно форми.

Час приготування: 24 год.

Час приготування: 10-15 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 400 гр.
  • Мінтай – 1 кг
  • Спеції – до смаку
  • Олія рослинна – скільки потрібно

Процес приготування:

Крок 1. Тушки мінтаю повністю розморозьте, випатрайте, добре помийте і потім наріжте порційними шматочками.

Крок 2. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і наріжте четвертинками кілець.

Крок 3. Для запікання візьміть форму із високими бортами. Спочатку сформуйте із цибулі подушку. Посоліть овочі до смаку.

Крок 4. Далі розташуйте шматочки мінтаю на цибульній подушці, полийте їх олією.

Крок 5. Посоліть та приправте заготівлю спеціями.

Крок 6. Відправте форму з мінтаєм і цибулею в розігріту до 220 градусів духовку. Через 7 хвилин від початку запікання, дістаньте форму і змастіть мінтаю за допомогою силіконового пензлика соком, що утворився.

Крок 7. Таку процедуру зі змащуванням мінтаю соком повторіть ще 2 рази. До закінчення чергового 7-хвилинного циклу страва буде готова. Подавайте мінтаю на подушці цибулі з ніжним картопляним пюре. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал