Як варити кисіль – традиційна страва слов’янської кухні, яку найчастіше готують з крохмалю і зернових культур. Густе частування можна подавати в якості самостійної другої страви або як апетитний густий напій. Є багато варіантів приготування киселю в домашніх умовах. Кращі з них ви знайдете в нашій перевіреній кулінарній добірці з дев’яти рецептів з покроковим описом процесу.
Вівсяний кисіль в домашніх умовах
Вівсяний кисіль в домашніх умовах – це поживне і корисне частування, яке кожен зможе приготувати своїми руками. Для цього скористайтеся перевіреним рецептом з покроковим описом процесу і фото. Готовий кисіль послужить цікавим перекусом або самостійним блюдом.
Час готування – 6 годин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Борошно вівсяна – 6 ст.л.
- Вода – 1 л.
- Дріжджі свіжі – 6 гр.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Цукор – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо необхідну кількість вівсяної борошна. Якщо борошна не знайшлося, то можна перемолоти вівсяні пластівці.
Крок 2. Шматочок свіжих дріжджів відразу відправляємо до борошна.
Крок 3. Вливаємо до суміші півлітра теплої води.
Крок 4. Перемішуємо заготівлю і залишаємо для бродіння на 5-6 годин.
Крок 5. Через час додаємо до суміші цукор і сіль. Вливаємо залишилася воду.
Крок 6. Гарненько все вимішуємо і проціджуємо для повного розбивання грудочок.
Крок 7. Далі заготівлю ставимо на плиту. Доводимо до кипіння, постійно помішуючи.
Крок 8. Після кипіння продукт швидко почне загустувати.
Крок 9. Тому ще трохи перемішуємо масу і вимикаємо вогонь.
Крок 10. Густий і апетитний вівсяний кисіль в домашній умовах готовий. Можна пробувати!
Молочний кисіль на 1 літр молока
Молочний кисіль на 1 літр молока виходить неймовірно ніжним, густим і яскравим за смаком. Подавайте його до столу в якості перекусу або корисного десерту. Обов’язково беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт. Дивуйте своїх близьких і гостей корисним домашнім продуктом.
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Молоко – 1 л.
- Крохмаль – 2 ст.л.
- Кориця – 2 палички.
- Цукор – 3 ст.л.
- Ізюм – 1 ст.л.
- Горіхи – 20 гр.
- Вода – 100 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком.
Крок 2. Молоко нагріваємо на плиті разом з паличками кориці. Сюди ж додаємо цукор. Даємо продукту закипіти.
Крок 3. Окремо в холодній воді розмішуємо вказану кількість крохмалю.
Крок 4. Тонким струменем вливаємо воду з крохмалем в молоко. Постійно помішуємо. Готуємо до загустіння.
Крок 5. В цей час очищаємо і подрібнюємо горіхи.
Крок 6. Вимочуємо родзинки в окропі 15 хвилин і даємо йому обсохнути.
Крок 7. Ніжний молочний кисіль на один літр молока готовий. Доповнюйте його горіхами і родзинками. Можна пригощатися!
Домашній кисіль з чорної смородини
Домашній кисіль з чорної смородини – це дуже яскраве за смаком і неймовірно ароматне частування. Ягідне ласощі можна подавати в якості напою або самостійного десерту. Такий цікавий ягідний продукт сподобається як дорослим, так і дітям. Рекомендуємо взяти на замітку перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Смородина чорна – 700 гр.
- Вода – 1 л.
- Цукор – 200 гр.
- Крохмаль картопляний – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість чорної смородини. Перебираємо ягоди і добре промиваємо їх під водою.
Крок 2. Перемелюємо підготовлені ягоди в блендері.
Крок 3. Далі отриману кашку проціджуємо через марлю. Необхідно відокремити макуха.
Крок 4. Сік смородини на час прибираємо в холодильник. Жмих доповнюємо цукром і 800 мл води. Ставимо заготівлю на вогонь, кип’ятимо і після варимо 20 хвилин.
Крок 5. Отриманий відвар знову проціджуємо через марлю.
Крок 6. Ягідну рідина кип’ятимо і доповнюємо крохмалем, розмішати залишилася водою. Варимо пару хвилин до загустіння. В кінці вливаємо ягідний сік, який отримали на початку готування.
Крок 7. Яскравий і неймовірно ароматний домашній кисіль з чорної смородини готовий. Можна пригощатися!
Кисіль з кукурудзяним крохмалем
Кисіль з кукурудзяним крохмалем виходить дуже смачним, густим і поживним. Апетитний напій приємно здивує ваших близьких і гостей. Готуйте натуральний продукт в домашніх умовах разом з нашим перевіреним покроковим рецептом. Здійснити кулінарну ідею вийде навіть у новачків!
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Груша – 400 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ст.л.
- Цукор – за смаком.
- Вода – 1 л. + 50 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком.
Крок 2. Промиваємо груші, добре очищаємо їх від насіння і шкірки. Нарізаємо невеликими скибочками.
Крок 3. Викладаємо шматочки фрукта в каструлю, засипаємо цукром.
Крок 4. Вливаємо сюди воду. Доводимо заготівлю до кипіння, після варимо на помірному вогні 20 хвилин.
Крок 5. Збиваємо підготовлений напій блендером до однорідності.
Крок 6. Знову ставимо продукт на вогонь. Вливаємо сюди тонким струменем кукурудзяний крохмаль, розмішаний з 50 мл холодної води. Варимо ще пару хвилин до загустіння і вимикаємо плиту.
Крок 7. Ароматний і густий кисіль з кукурудзяним крохмалем готовий. Можна пригощатися!
Лляний кисіль в домашніх умовах
Лляна кисіль в домашніх умовах – це поживне і корисне частування, яке кожен зможе приготувати своїми руками. Для цього скористайтеся перевіреним рецептом з покроковим описом процесу і фото. Готовий лляної кисіль послужить цікавим перекусом або самостійним блюдом.
Час готування – 1 година 20 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Насіння льону – 2 ст.л.
- Вода – 3 ст.
- Мед – 2 ст.л.
- Сік лимонний – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідну кількість інгредієнтів за списком.
Крок 2. У чашу мультиварки вливаємо воду і доводимо її до кипіння. Також можна готувати на плиті в каструлі.
Крок 3. Відміряємо вказану кількість насіння льону.
Крок 4. Відправляємо насіння в киплячу воду в чаші мультиварки.
Крок 5. Закриваємо кришку і включаємо режим « мультиповар » на 70 хвилин. Оптимальна температура – 90 градусів.
Крок 6. Через час заготівлю остуджуємо до теплого стану. Розмішуємо в рідини мед і лимонний сік.
Крок 7. Лляний кисіль в домашніх умовах готовий. Можете пригощатися!
Кисіль з журавлини
Кисіль з журавлини нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього дотримуйтесь простим кроків в нашому перевіреному рецепті. Готовий напій вийде дуже густим і ніжним, а також порадує дивним насиченим смаком. Приємна ягідна гірчинка зробить продукт особливим.
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Журавлина – 1 ст.
- Вода – 1 л.
- Цукор – 150 гр.
- Крохмаль картопляний – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Добре перебираємо і промиваємо журавлину. Гарненько розминаємо її.
Крок 2. З отриманого макухи відділяємо сік. Його на час ставимо в холодильник.
Крок 3. Жмих залишаємо в каструлі. Вливаємо в нього 900 мл води.
Крок 4. Доводимо до кипіння і після проварюємо 5 хвилин. Знову проціджуємо суміш, щоб відокремити макуха.
Крок 5. У решті воді ретельно вимішуємо крохмаль. Необхідно отримати густу суміш без грудочок.
Крок 6. Нагріваємо ягідну заготівлю, розмішуємо тут цукор і тонким струменем вливаємо воду з крохмалем. Проварюємо 1-2 хвилини, вливаємо сік, який відокремили спочатку готування. Перемішуємо і прибираємо з плити.
Крок 7. Яскравий і ароматний домашній кисіль з журавлини готовий. Можна пригощатися!
Обліпиховий кисіль
Обліпиховий кисіль – це неймовірно ароматний і насичений за смаком домашній продукт. Його можна подавати в якості напою або як оригінальний вітамінний десерт. Готуйте апетитний кисіль з обліпихи на нашу перевіреному покроковому рецептом з фото.
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Обліпиха – 2 ст.
- Вода – 1,5 л.
- Цукор – 100 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 2,5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні продукти зі списку.
Крок 2. Обліпиху перебираємо і промиваємо. Заливаємо водою і доводимо до кипіння. Після проварюємо 5 хвилин і розминаємо для більшого виділення соку.
Крок 3. Далі заготівлю потрібно гарненько перетерти через металеве сито, щоб відокремити макуха.
Крок 4. Крохмаль з’єднуємо зі 100 мл води. Ретельно перемішуємо до однорідності і зникнення грудочок.
Крок 5. Обліпихову суміш знову ставимо на вогонь, кип’ятимо і тонким струменем вливаємо сюди крохмаль з водою, постійно помішуючи.
Крок 6. Продовжуємо готувати частування до загустіння. Постійно помішуємо.
Крок 7. Ароматний і насичений за смаком домашній кисіль з обліпихи готовий. Можна пригощатися!
Вишневий кисіль в домашніх умовах
Вишневий кисіль в домашніх умовах зможуть приготувати навіть новачки в кулінарній справі. Для цього використовуйте наш перевірений покроковий рецепт. Готовий напій вийде дуже густим, яскравим за смаком і неймовірно ароматним. Подавайте до столу просто так або разом зі свіжою випічкою.
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Вишня – 2 ст.
- Вода – 700 мл.
- Цукор – 1 ст.
- Крохмаль – 2 ст.л.
- Бадьян – 1 шт.
- Кардамон – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь промиваємо ягоди і очищаємо їх від кісточок.
Крок 2. 600 мл води з’єднуємо з цукром в сотейнику. Ставимо на плиту і готуємо до утворення солодкого сиропу.
Крок 3. Ягоди опускаємо в сироп. Готуємо при кипінні близько 5-7 хвилин.
Крок 4. В залишилася воді розмішуємо крохмаль.
Крок 5. Підготовлений сироп з ягодами гарненько проціджуємо через дрібне металеве сито.
Крок 6. Отриману масу знову ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Після вливаємо тонким струменем крохмаль з водою. Варимо, помішуючи, до загустіння і знімаємо з вогню.
Крок 7. Яскравий і насичений вишневий кисіль в домашніх умовах готовий. Можна пригощатися!
Кисіль з чорниці
Кисіль з чорниці – це дуже яскраве за смаком і надзвичайно ароматне ласощі. Ягідне частування можна подавати в якості напою або самостійного десерту. Такий цікавий ягідний продукт сподобається як дорослим, так і дітям. Обов’язково беріть на замітку перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Чорниця – 1 ст.
- Вода – 5 ст.
- Цукор – 4 ст.л.
- Крохмаль картопляний – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Промиту чорницю кладемо в каструлю і заливаємо чотирма склянками води.
Крок 2. Ставимо заготівлю на вогонь і всипаємо сюди цукор.
Крок 3. В цей час в залишився склянці води розводимо картопляний крохмаль.
Крок 4. Добре перемішуємо суміш до зникнення всіх грудочок.
Крок 5. Ягідну масу доводимо до кипіння.
Крок 6. Варимо масу ще пару хвилин на вогні. В цей час вогонь можна зменшити.
Крок 7. Далі сюди тонким струменем вливаємо суміш з крохмалю. В цей час безперервно перемішуємо заготівлю.
Крок 8. Продовжуємо варити продукт до потрібного загустіння, постійно помішуючи.
Крок 9. Ароматний домашній кисіль з чорниці готовий. Можна пригощатися!